Οι συμπαίκτες του τον αποκαλούν «Iron Man» («Σιδερένιος Άνθρωπος)». Προφανώς για την θέλησή του στην προπερσινή περιπέτεια της υγείας του. Διότι πάνω στο παρκέ, ο Τζεφ Γκριν είναι ο τύπος του παίκτη που οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν «smooth». Κοινώς ένας «δαντελένιος» φόργουορντ με κινήσεις γεμάτες χάρη, που μετατρέπουν συχνά τα στιγμιότυπά του σε «ποίηση εν κινήσει». Αν και η ζωή του έχει κάτι από «μυθιστόρημα», ενώ τα ξημερώματα της Κυριακής (10/11), στο Μαϊάμι, (υπ)έγραψε ένα μπασκετικό «έπος» στον θρίαμβο των Σέλτικς επί των πρωταθλητών Χιτ!

Ο 27χρονος Γκριν σημείωσε ένα εντυπωσιακό κάρφωμα στο πρώτο ημίχρονο, αλλά κυρίως σκόραρε το νικητήριο τρίποντο μπροστά (και… πάνω) από τον ΛεΜπρον Τζέιμς, για να χαρίσει τη σπουδαία νίκη στη Βοστόνη. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η σπουδαιότερη στιγμή στην καριέρα του άλλοτε παίκτη των Θάντερ.

Ο Γκριν, αθλητής-μαθητής του πανεπιστημίου Τζόρτζταουν, επιλέχθηκε στο Νο5 του ντραφτ του 2007 από την Βοστόνη, αλλά παραχωρήθηκε άμεσα στο Σιάτλ -πλέον Οκλάχόμα Σίτι- αντί των Ρέι Άλεν και Γκλεν Ντέιβις. Παρόλα αυτά, κανείς από τους δύο τελευταίους δεν βρίσκεται πια στο ρόστερ των Σέλτικς, σε αντίθεση με τον Γκριν, του οποίου το μπασκετικό «πεπρωμένο» τον έφερε ξανά στην «Beantown» και στα «πράσινα» τον Φλεβάρη του 2011. Με τους Θάντερ είχε μ.ο. 13,9π.-5,5ριμπ. και αποτέλεσε τον τρίτο «πόλο» μετά τους ΝτουράντΟυέστμπρουκ. Όμως η διοίκηση γνώριζε πως το νέο συμβόλαιό του δεν θα «χωρούσε» στο σάλαρι-καπ με αυτά των δύο σταρ αλλά και του Χάρντεν και τον έστειλαν στη Βοστόνη με τον Νέναντ Κρστιτς, αντί των Κέντρικ Πέρκινς και Νέιτ Ρόμπινσον.

Ο ίδιος ήξερε πως θα χρειαστεί να παίξει συμπληρωματικό ρόλο στους Σέλτικς, πίσω από τους βασικούς Πιρς και Γκαρνέτ και στο υπόλοιπο της σεζόν 2010-11 είχε 9,8π.-3,3ριμπ. σε 23,2΄ συμμετοχής. Ο Δεκέμβριος του 2011, πάντως, ήταν ο πιο δύσκολος της ζωής του. Ο Γκριν υπέγραψε μεν μονοετές συμβόλαιο έναντι 9εκατ.δολ. στις 10 του μήνα, ωστόσο μία εβδομάδα αργότερα διαγνώσθηκε με πρόβλημα στην καρδιά και θα χρειαζόταν να μπει στο χειρουργείο ώστε να διορθώσει το ανεύρυσμα αορτής… Η πρώτη ερώτηση που έκανε στον χειρούργο, Λαρς Σβένσον, ήταν αν και πότε θα ξαναπαίξει μπάσκετ. Αρχικά έχασε τη σεζόν 2011-12 (την οποία ο άλλοτε συμπαίκτης του, Κέβιν Ντουράντ, του αφιέρωσε, λέγοντας πως θα παίξει για εκείνον) και έμεινε ελεύθερος, καθώς είχε αποτύχει στα ιατρικά τεστ και οι Σέλτικς δεν χρειάστηκε να συμπεριλάβουν τις απολαβές τους στο σάλαρι-καπ τους.

Παρότι τυπικά free-agent, ο Γκριν πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της αποθεραπείας του στην Βοστόνη και στις εγκαταστάσεις των Σέλτικς, ενώ πρόλαβε να ολοκληρώσει και τις σπουδές του στο Τζόρτζταουν, αποφοιτώντας με πτυχίο στα Αγγλικά και στην θεολογία! Δεν έχει αποκαλύψει αν επικαλέστηκε τα θεία ή αν ξεκίνησε τις προσευχές για να αναρρώσει, όμως το κατάφερε. Επέστρεψε στους «πράσινους» -όπως μεταφράζεται και το επώνυμό του(!)- τον Αύγουστο του 2012, υπογράφοντας 4ετές συμβόλαιο έναντι 36εκατ.δολ. και στις 23/11/12, κόντρα στην Οκλαχόμα Σίτι, πέτυχε 17π. από τον πάγκο. Στις 18/3/13 σημείωσε ρεκόρ καριέρας με 43π. στην ήττα από το Μαϊάμι, που τότε πέτυχε την 23η από τις 27 διαδοχικές νίκες που σημείωσε πέρυσι! Αλλά μερικούς μήνες αργότερα πήρε τη ρεβάνς του από τους πρωταθλητές Χιτ, με το χθεσινό (9/11/13) τρίποντο στην εκπνοή.

Το highlight της καριέρας του, όμως, δεν θα στέκει ποτέ στη μνήμη του πάνω από τον «αγώνα» της ζωής του. «Αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι όταν σηκώθηκα για πρώτη φορά όρθιος μετά την επέμβαση στην καρδιά. Σκεφτόμουν παθιασμένα να γυρίσω στα γήπεδα, όμως πονούσα τόσο πολύ, που δεν κρύβω ότι μου πέρασε από το μυαλό πως ίσως υποχρεωθώ να σταματήσω το μπάσκετμπολ», θυμήθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Γκριν. Συμπληρώνοντας ότι «πώς μπορώ να ξεχάσω ότι τις πρώτες μέρες έκανα 10 βήματα και αισθανόμουν εξουθενωμένος. Δεν θέλω να νιώσω έτσι ποτέ ξανά, αλλά δεν το βγάζω από το μυαλό, διότι αυτό με έμαθε πόσο αξίζει η ζωή του καθενός με έκανε να καταλάβω πως πρέπει πια να απολαμβάνω το μπάσκετμπολ και την κάθε στιγμή του. Είτε είναι νίκη είτε μία αποτυχία ή μία δύσκολη στιγμή στο παρκέ. Και θα λέω πάντα ότι ωραιότερο “ταξίδι” της ζωής μου ήταν η προσπάθεια να γυρίσω δυνατός στην Βοστόνη».

Ο Τζεφ Γκριν, δεδομένης της παραχώρησης των ΠιρςΓκαρνέτ στους Νετς το καλοκαίρι και της απουσίας του Ραζόν Ρόντο, είναι ο ηγέτης των νεανικών Σέλτικς (κάτι που είχε επισημανθεί στην παρουσίαση της Ατλάντικ Ντιβίζιον). Και έχει αποδείξει ότι λατρεύει το τελευταίο σουτ. Το έχει κάνει στο NCAA νικώντας το Βάντερμπιλτ. Το πέτυχε πέρυσι κόντρα σε Ιντιάνα και Κλίβελαντ, με το δεύτερο νικητήριο λέι-απ να επιτυγχάνεται (στις 27/3/13) μπροστά στα μάτια του Λαρς Σβένσον, γιατρού που ο Αμερικανός φόργουορντ λέει ότι «μου έσωσε τη ζωή και είναι εκείνος που συνέβαλε τα μέγιστα στο να ξαναπαίξω»! Η ανάληψη της ευθύνης του κρίσιμου σουτ τον μετατρέπει σε σταρ στους Σέλτικς. Με τον ίδιο τον Γκριν να καταλήγει πως «όταν ξεκινάς να παίξεις μπάσκετμπολ, αυτό ονειρεύεσαι. Να είσαι ένας go-to-guy και αυτό ονειρεύτηκα κι εγώ. Γι’ αυτό προπονήθηκα σκληρά στην καριέρα μου. Φέτος το καλοκαίρι δούλεψα πολύ και θέλησα να βελτιώσω πολλά σημεία του παιχνιδιού μου, αλλά δεν θα σας πω ποια. Θα σας αφήσω με το μυστήριο να τα παρακολουθήσετε στο παρκέ»!