Το γραφείο του είχε γεμίσει, όπως κάθε καλοκαίρι, με χαρτιά. Στατιστικές παικτών, αναλύσεις υποψήφιων «στόχων» και φυσικά το «βαρύ» συμβόλαιο των 120εκατ.δολ. για 5 χρόνια του Ντέιμιαν Λίλαρντ είχαν κρύψει το σταθερό και κινητό τηλέφωνο του Νιλ Όλσεϊ. Άλλωστε, ο τζένεραλ μάνατζερ των Μπλέιζερς είχε ζητήσει από τη γραμματέα του να μην του περνά καμία γραμμή στην πρώτη συσκευή, διότι εκεί θα άκουγε μόνο τα παράπονα των οπαδών για την αποχώρηση του ΛαΜάρκους Όλντριτζ αλλά και άλλων τριών βασικών παικτών! Η ομάδα του Πόρτλαντ, 1η πέρσι στην Νόρθουεστ με ρεκόρ 51-31, αποκλείστηκε μεν στον 1ο γύρο από το Μέμφις, ωστόσο έδειχνε να έχει μπόλικο μέλλον. Όλα έμοιαζαν να «καταρρέουν» τον περασμένο Ιούλιο. Όχι, όμως και ο Όλσεϊ. Η ομάδα του Όρεγκον έχασε στην free-agency τους Όλντριτζ, Νικολά Μπατούμ, Ουέσλι Μάθιους, Ρόμπιν Λόπεζ και η παραμονή του Λίλαρντ ήταν η σταθερή αξία της «ανοικοδόμησης». Μονάχα που η πορεία των Μπλέιζερς αποτυπώνει ένα σύνολο που έχει και παρόν.

Το Πόρτλαντ απέκτησε τους Τζέραλντ Χέντερσον (12,1π. στους Χόρνετς), Μο Χάρκλες (6,8π. σε 3 σεζόν στο Ορλάντο), Αλ-Φαρούκ Αμίνου (5,6π. στο Ντάλας πέρσι), Εντ Ντέιβις (8,3π.-7,6ριμπ. με Λέικερς), Μάιλς Πλάμλι (8,7π.-6,2ριμπ. στο Μπρούκλιν), Νοά Βονλέ (μ.ο. 3,3π. σαν ρούκι στη Σάρλοτ). Και με εξαίρεση τους Χέντερσον (29 ετών), Κέιμαν (34), Ρόμπερτς (30), ο βασικός πυρήνας δεν έχει κανέναν μεγαλύτερο από την ηλικία των 25 ετών! Συμπεριλαμβανομένου και του μεγάλου σταρ, Ντέιμιαν Λίλαρντ. Με τη νίκη στην Ιντιάνα, τα ξηερώματα της Δευτέρας (29/2), οι Μπλέιζερς έκλεισαν τον μήνα Φεβρουάριο με ρεκόρ 9-2, ενώ μετρούν 13 νίκες στα 15 τελευταία ματς τους και από το 19-26 «εκτοξεύθηκαν» στο 32-28! Μεγάλο «παράσημό» τους, φυσικά, ο θρίαμβος με… 32π. διαφορά επί των πρωταθλητών Ουόριορς, σε αγώνα που ο Λίλαρντ σκόραρε 51π., με 9/12τριπ.! Το Πόρτλαντ άνοιξε με δύο νίκες σε Σικάγο και Ιντιάνα την περιοδεία των 6 εκτός έδρας παιχνιδιών και τα ματς σε Νέα Υόρκη, Βοστόνη, Τορόντο, Ντιτρόιτ, θα είναι μία ακόμη δοκιμασία στη φόρμα και την άγνοια κινδύνου που έχουν…

Ο Λίλαρντ μετρά μ.ό. 33,8π. μετά το All-Star Game και ολοκλήρωσε τον Φεβρουάριο με 29,82! Αριθμός που σύμφωνα με το Elias Sports Bureau ισοδυναμεί με τον τρίτο μεγαλύτερο στην ιστορία των Μπλέιζερς για έναν μήνα, μετά τους 30,4 του Τζέο Πίτρι τον Μάρτιο του 1971 και τους 29,85 του Κλάιντ Ντρέξλερ, τον Δεκέμβριο του 1988. Ο «Dame», που πέτυχε ρεκόρ καριέρας με τους 20π. στην 1η περίοδο και είχε +30π. για 18η φορά φέτος και για 7 στους τελευταίους 8 αγώνες, καταγράφει φέτος δύο ρεκόρ καριέρας με 25,8π.-7,1ασ., έχοντας και 4,3ριμπ., αλλά η επιτυχία της ομάδας του οφείλεται και στην «έκρηξη» του Σι-Τζέι ΜακΚόλουμ. Ο γκαρντ του Πόρτλαντ, από τους περσινούς 6,8π. έγινε στην πράξη το «δεξί χέρι» του Λίλαρντ, θυμίζοντας τον παίκτη που «έγραψε» μ.ο. 25,6π. στα τρία τελευταία ματς με τους Γκρίζλις, στον περσινό 1ο γύρο των πλέι-οφς! Ο ΜακΚόλουμ μετρά φέτος 20,9π.-4,1ασ. και 40,1% στα τρίποντα, στις καλύτερες επιδόσεις της καριέρας του και στις 3 κατηγορίες! Οι 46π. που προσφέρουν σε κάθε αγώνα οι δύο Αμερικανοί γκαρντ τους φέρνει στην 3η θέση των κορυφαίων διδύμων, μετά τους Κέβιν Ντουράντ-Ράσελ Ουέστμπρουκ (51,7π.) και Στεφ Κάρι-Κλέι Τόμπσον (51,2).

Ο GM Νιλ Όλσεϊ τονίζει πως «κατανοώ την δυσπιστία των ειδικών και του Τύπου στην αρχή της σεζόν. Αλλά αυτό έγινε γιατί ήξεραν μόνο τον Λίλαρντ, ενώ μόνο εμείς γνωρίζαμε τι μπορεί να κάνει πραγματικά ο Σι-Τζέι». Ο ΜακΚόλουμ δεν είχε πρόβλημα με την ως το καλοκαίρι κριτική των δημοσιογράφων, αφού και ο ίδιος είχε υπάρξει ρεπόρτερ στην σχολική εφημερίδα του! Η μητέρα του, Κάθι, που ζει μαζί του στο Όρεγκον, τονίζει πως «αν ο Σι-Τζέι δεν είχε ασχοληθεί επαγγελματικά με το μπάσκετμπολ, θα έγραφε για τα σπορ σε κάποια εφημερίδα». Ο ίδιος, σε πρόσφατη συνέντευξή του επισήμανε ότι «ποτέ δεν με πείραξε που με υποτιμούσαν. Αυτό συνέβαινε σε όλη την κολεγιακή καριέρα μου και το συνήθισα». Άλλωστε, πέτυχε τον στόχο του να γίνει ο πρώτος παίκτης από το πανεπιστήμιο Λιχάι που επιλέχθηκε στο ντραφτ (Νο10 το 2013) του ΝΒΑ, με απολογισμό στο NCAA 19,1π. σαν πρωτοετής, 21,8 σαν δευτεροετής, 21,9 σαν τριτοετής και 23,9 ως τελειόφοιτος! Οι 2.361π. του αποτελούν ρεκόρ στην ιστορία του Λίχαϊ, αλλά δεν ήταν ακριβώς «διαβατήριο» για το ΝΒΑ. Το ύψος του θεωρήθηκε μικρό (σ.σ.: 1,93μ) για σούτινγκ-γκαρντ, ενώ μετά τον τραυματισμό του στο πόδι, που του στέρησε τις 6 πρώτες εβδομάδες της ρούκι σεζόν του, έπαιξε ως τον Ιανουάριο του 2014 στο NBDL με το Αϊντάχο… Και οι Μπλέιζερς δεν έψαξαν το tanking για να βρουν ένα καλό ντραφτ-πικ και να αρχίσουν το νέο «χτίσιμό» τους. Αλλά «έχρισαν» τον ΜακΚόλουμ δεύτερη ηγέτη, που τους οδηγεί προς την ποστ-σίζον.