Οι Golden State Warriors λύγισαν τα ξημερώματα της Τετάρτης (29/12) από τους Denver Nuggets, με την απουσία του Draymond Green να αποδεικνύεται, κόντρα στην πίστη πολλών, πολύ σπουδαία τόσο στην επίθεση (λιγότερα cuts, λιγότερα off ball screens, λιγότερο IQ και vision κλπ) όσο και στην άμυνα (switchability, όχι τόσο ποιοτικό small ball, χάθηκε ένα καλό match up για τον Jokic κλπ).
Ωστόσο, αν και ηττήθηκε, η αρμάδα από το San Francisco υλοποίησε ένα μοναδικό δεύτερο ημίχρονο κόντρα σε εκείνη του Colorado, καταφέρνοντας μάλιστα να επιστρέψει από το -24 και να ισοφαρίσει με κάρφωμα του Gary Payton II στον αιφνιδιασμό.

Έναν αιφνιδιασμό που ξεκίνησε αποκλειστικά από την άμυνα!

Στο πρώτο μέρος, οι “Πολεμιστές” ήταν τραγικοί στην άμυνα, ενώ οι Nuggets υπερβολικά εύστοχοι, εκτελώντας με 57% σε 42 σουτ εντός πεδιάς αλλά και με 48% σε 15 σουτ από την περίμετρο, την ίδια στιγμή που μοίρασαν 19 ασίστ σε 24 καλάθια -με τον Jokic να έχει την τύχη τόσο ενός cutting και spacing ρόστερ σε μεγάλη βραδιά.

Ουσιαστικά όμως, ένας από τους λόγους που η απόδοσή τους στα μετόπισθεν ήταν πολύ μέτρια (60 πόντοι παθητικό), αλλά η τραγική τους χροιά στην επίθεση ήταν πολλές φορές το δηλητήριο τους, με τους γηπεδούχους να κολλάνε στο 24% σε 17 τρίποντα χωρίς το playmaking του Green, που έδωσε περισσότερα λεπτά από το σύνηθες στους άσουτους εν γένει Kuminga και Toscano Anderson στο 4.
Παράλληλα, τόσο τα πολλά λάθη (10) όσο και η αστοχία και η μανία του Denver να ξεχυθεί με μια πάσα στο ανοιχτό γήπεδο επέφερε 21 πόντους (το 35% των συνολικών πόντων δηλαδή) στο transition, κάτι που μεν ήταν πλασματικό αλλά θα μπορούσε να ήταν το τελικό χώμα που θα σκέπαζε τον τάφο τους δε.

Όλα αυτά άλλαξαν στο δεύτερο ημίχρονο όμως…

Εκεί, τα λάθη μειώθηκαν (8 συνολικά), ο Curry βρήκε το χέρι του και οι Warriors στηρίχθηκαν περισσότερο στην ρακέτα πάρα στην περίμετρο, κάτι που έκοψε από τους φιλοξενούμενους την πιο σπουδαία μερίδα του σκοραρίσματός τους -πέφτοντας στο 25% εντός πεδιάς και το 1-18 από μακρινή απόσταση (0.6% ευστοχία)!

Αμυντικά δε, η στροφή στο small ball με τους Bjelica και Kuminga στο 5 και η ταυτόχρονη σύμπλευση πολλών αθλητικών και δυσκολοκατάβλητων παικτών όπως οι Toscano Anderson, Iguodala και Payton II στο πλευρό του Curry, έσβησε τα φώτα σε ένα φύσει κακό επιθετικά σύνολο εν τη απουσία των Murray και Porter Jr, που είδε τον αστέρα του να δυσκολεύεται πολύ απέναντι στα αθλητικά κορμιά των Καλιφορνέζων.
Έτσι, χάρις σε έναν τρελό ρυθμό switchability, που δεν θα χαλούσε αν δεν έμπαινε ξανά ο Looney λίγο πριν το φινάλε, οι Warriors έσφιξαν την αμυντική τους υπόσταση και λίγο έλειψε να κάνουν ένα θαύμα κόντρα στους Nuggets -που μετρούν πλέον 2 σερί νίκες παρά τις απουσίες και τις μέτριες για το επίπεδό του εμφανίσεις του Nikola Jokic.