Στα χαρτιά, οι Lonzo Ball και Alex Caruso δεν πλησιάζουν καν στους κορυφαίους 2 παίκτες των Chicago Bulls.
Πρακτικά όμως, είναι ίσως τα πιο πολύτιμα γρανάζια μιας αρμάδας που έχει χάσει την αμυντική της ταυτότητα εδώ και ένα μήνα -όταν δηλαδή αμφότεροι τέθηκαν εκτός αγωνιστικής δράσης εξαιτίας σοβαρών τραυματισμών.

Μια ομάδα που στηρίζεται εν πολλοίς σε μια τριάδα που δεν έχουν και την καλύτερη σχέση με την άμυνα (Vucevic, LaVine, DeRozan) χρειάζεται γύρω τους γρανάζια καίρια για να καλύψουν αυτήν τους την αδυναμία, με τους Ball και Caruso να είναι οι άνθρωποι που -μαζί με τον Green και τον Dosumnu– προσπαθούν να γεμίσουν τα κενά στην περιφέρεια με πίεση στην πρώτη μπάλα, ακόρεστη ενέργεια και αθλητικότητα αλλά και ένα κολεγιακό μοτίβο επιθετικής άμυνας, το επιφέρει και 29 πόντους ανά βραδιά σε fast breaks ή από λάθη του «εχθρού».

Οι «Ταύροι» ποτέ δεν ήταν καλή αμυντικά ομάδα. Σίγουρα είχαν τις εκλάμψεις τους και με την τετράδα των Ball, Caruso, LaVine και DeRozan κατάφεραν να γυρίσουν πολλά μομέντουμ και ρυθμούς στην αγαπημένη τους 4η περίοδο, αλλά τόσο οι λειψές λύσεις στη frontline όσο και η εν γένει μετριότητα των 2 σταρ τους στα μετόπισθεν χαρίζει στον εκάστοτε αντίπαλο 111 πόντους ανά βραδιά (112.5 οι ίδιοι επιθετικά).

Η απουσία των δύο συγκεκριμένων γραναζιών της όμως, έχει αναγκάσει τη μηχανή του coach Donovan -μια μηχανή χωρίς ιδιαίτερο spacing, rim protection και σημαντικές μονάδες στην άμυνα- να καταρρέει από τους 109 πόντους παθητικό με τους Ball- Caruso στους 116 από τις 23/1, επίδοση που είναι η 8η χειρότερη σε αυτό το διάστημα (40 ημέρες).

 

 

 

Το ρεκόρ έγκειται στο 11-9 γενικά και στο 2-6 κόντρα σε αντιπάλους με ρεκόρ καλύτερου του 50%, η επίθεση έχει κάνει άλμα μεν 5.5 πόντων αλλά ελέω pace και κάλυψης της κακής τους άμυνας δε, και η κατάσταση στο Chicago μοιάζει πιο επικίνδυνη από ποτέ.

Γιατί δε γίνεται πραγματικά αντιληπτό πόσο μέτρια δομημένη ομάδα είναι χωρίς τους Ball και Caruso σε μια λίγκα που κονταίνει όλο και πιο πολύ (39 πόντους με 11-18 σουτ χθες ο Young/ 13 με 6-6 σουτ και 4-4 τρίποντα στην 4η) ή πόσο έντονο είναι το πρόβλημα του μακρινού σουτ (36% σε 18.5 τελείως ελεύθερα τρίποντα/ 27% σε 10.5 μερικών ελεύθερα) ή πως αν δεν ο DeMar DeRozan δεν υλοποιούσε μια… εξωγήινη χρονιά τα πράγματα θα ήταν αισθητά πιο άσχημα…