Ο Τόνι Πάρκερ ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ενεργό δράση και το basketblog.gr κάνει μία μικρή αναδρομή στην σπουδαία καριέρα του στους Σαν Αντόνιο Σπερς και στην Εθνική Γαλλίας.

Ο Πάρκερ αποτέλεσε μέλος της δυναστείας των μεγάλων Σαν Αντόνιο Σπερς, που σάρωσαν σε τίτλους από το 1999 μέχρι το 2014. Στο Τέξας κατέφτασε στα 21 του χρόνια, μετά από δύο σεζόν στην Γαλλική Παρί. Ο Γκρέγκ Πόποβιτς τον εμπιστεύτηκε αμέσως, παρότι επιλέχθηκε στο νούμερο 28 του ντραφτ.

Ο Πάρκερ κατέκτησε 4 πρωταθλήματα NBA και μάλιστα το 2007 αναδείχθηκε MVP των τελικών απέναντι στους Κλίβελαντ Καβαλίερς του Λεμπρόν  Τζέιμς. Μαζί με τους Μανού Τζινόμπιλι και Τιμ Ντάνκαν αποτέλεσε τους τρεις «σωματοφύλακες» της κουλτούρας των «Σπιρουνιών» με πρωτεργάτη βεβαίως τον Γκρεγκ Πόποβιτς.

Αναδείχθηκε 6 φορές All-Star, 3 φορές επιλέχθηκε στην 2η καλύτερη πεντάδα του NBA, ενώ το 2009 ψηφίστηκε στην τρίτη καλύτερη πεντάδα της λίγκας. Οι μέσοι όροι καριέρας στον «μαγικό κόσμο» κυμαίνονται στους 17,9 πόντους, ενώ παράλληλα είχε περίπου 5 ασίστ και 2 ριμπάουντ ανά παιχνίδι.

Την περασμένη σεζόν και τελευταία της καριέρας του την πέρασε στους Σάρλοτ Χόρνετς

Το δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο της καριέρας του ήταν η Εθνική Γαλλίας με την οποία αναδείχθηκε MVP του Eurobasket του 2013, το οποίο η ομάδα του κατέκτησε, ενώ στην συλλογή του έχει επίσης 1 ασημένιο και δύο αργυρά μετάλλια σε επίπεδο Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

 

Δείτε μέσω τον βίντεο την εκπληκτική καριέρα του Τόνι Πάρκερ: