Η «March Madness» του NCAA είναι έτοιμη να αρχίσει, όμως στο ΝΒΑ ζουν εδώ και δύο εβδομάδες την «Τρέλα του Μαρτίου» του… Γιάννη Αντετοκούνμπο! Ο διεθνής φόργουορντ των Μπακς συνεχίζει να εντυπωσιάζει μετά την ανάθεση οργανωτικών καθηκόντων από τον κόουτς Τζέισον Κιντ και στην 3η και καλύτερη χρονιά του στο ΝΒΑ, διανύει και τον κορυφαίο μήνα της θητείας του στη Λίγκα. Ο «Giannis», ο οποίος στην φετινή κανονική περίοδο καταγράφει μ.ό. 16,7π.-7,6ριμπ.-3,8ασ., έχει μετρήσει τον Μάρτιο 22,4π.-7,9ριμπ.-8,4ασ., αναγκάζοντας τον συμπαίκτη και φίλο του, Τζαμπάρι Πάρκερ, να τονίζει μετά το 4ο τριπλ-νταμπλ του «Αντέτο» κόντρα στους Νετς πως «ο Γιάννης είναι μία αγελάδα (σ.σ.: στην προσφορά των ασίστ) και πρέπει να την αρμέξουμε όσο περισσότερο μπορούμε!».

Ο πρώην παίκτης του Φιλαθλητικού, που έγινε πρωτοσέλιδο και για τις επιδόσεις του στο παρκέ και για την εκπληκτική σωματοδομή τουέχει ανεβάσει τον δείκτη στην αξιολόγησή του «+/-», αφού αν και στη σεζόν έχει -1,8, τον Μάρτιο έχει +3, καθώς έχει αυξήσει τις τελικές πάσες του και υποπίπτει μόλις σε 3 λάθη ανά αγώνα. Στο κομμάτι του σκοραρίσματος, ο Αντετοκούνμπο έχει μεν 0/4τριπ. στον μήνα που διανύουμε, όμως έχει και 56/112διπ. και 50%, ενώ στα παιχνίδια του Φεβρουαρίου είχε 48%. Παράλληλα, έχει ανεβάσει το ποσοστό στις βολές σε 72,6%, από το 58,2% του Φεβρουαρίου, αν και απέχει ακόμη πολύ από το 85,7% που μέτρησε σε 16 αγώνες τον Νοέμβριο… Επιπλέον, ο «Αντέτο» μετρά μ.ό. 19,8π.-10,3ριμπ.-7,9ασ.-1.9κλεψ.-2κοψ. σε 38,5′ μετά το All Star break και μόνο άλλοι δύο παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ είχαν τέτοιες επιδόσεις στις 3 πρώτες κατηγορίες (+19π.-+10ριμπ.-+7,5ασ.) και τα ονόματά τους είναι… Όσκαρ Ρόμπερτσον (1960-63) και Ουίλτ Τσάμπερλεϊν (1966-68)!

Με αυτά τα νούμερα, ο παλαίμαχος παίκτης των Μπακς και νυν αναλυτής αγώνων τους, Μαρκίς Τζόνσον, επισήμανε πως «πρέπει να ξεχάσουμε τον όρο ”point-forward” που του αναφέρουν και αν δεν πούμε απλώς «point», να τον αποκαλούμε ξεκάθαρα point-guard»! Ο Τζόνσον έλαβε παρόμοια καθήκοντα ως παίκτης από τον κόουτς Ντον Νέλσον και τόνισε ότι «ο ρόλος του Αντετοκούνμπο στο παρκέ μοιάζει με αυτούς που είχαν οι Πολ Πρέσεϊ, Σκότι Πίπεν και Γκραντ Χιλ και συχνά έχει και ο ΛεΜπρον Τζέιμς. Καταλήγοντας πως «χρειάζεται συγκεκριμένες ικανότητες για αυτούς τους ρόλους και το να είσαι τόσο ψηλός αλλά να ντριμπλάρεις τόσο άνετα τη μπάλα, είναι καταπληκτικό και κάτι που δεν βλέπει κανείς σε παίκτες με ύψος 2,11μ.».

Ο ίδιος ο Αντετοκούνμπο, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ανέφερε πως «το μόνο που θέλω αυτή τη στιγμή είναι να είμαι επιθετικός στο παρκέ. Προσπαθώ να έχω πρώτη επιλογή το σκοράρισμα, γιατί όταν το επιχειρώ, η άμυνα μπορεί να κλείσει και είμαι βέβαιος ότι θα βρω ελεύθερο συμπαίκτη για ένα ”ανοιχτό” σουτ». Ο «Αντέτο» πρόσθεσε πως «ξέρω ότι και δεν μπορώ και δεν θέλω να κάνω 30 σουτ σε κάθε ματς και στόχος μου είναι να ”μπλέκω” και τους συμπαίκτες μου στην επίθεση». Και κατέληξε πως «λαμβάνοντας εντολές από τον κόουτς Κιντ, που ήταν ένας από τους κορυφαίος πλέι-μέικερ όλων των εποχών, οι συμβουλές του είναι σαν… σκονάκι ή σαν να κλέβεις σε ένα διαγώνισμα»!

Ο Τζέισον Κιντ δεν παρέλειψε να ανταποδώσει τη φιλοφρόνηση, όπως έχει κάνει και πέρσι στο Λονδίνο σε συνέντευξή του στο basketblog.gr, αφού δήλωσε πως «είναι μία πρόκληση όχι μόνο δική μου, αλλά και όλης της Λίγκας, να δούμε τον Γιάννη σε ρόλο οργανωτή. Όταν θυμάσαι πόσο άλλαξαν τη θέση του πάουερ-φόργουορντ παίκτες όπως οι Κέβιν Γκαρνέτ και Ντιρκ Νοβίτσκι, τώρα σκέφτεσαι πως υπάρχει ο Γιάννης και μπορεί να παίξει πιο περιφερειακά και να δημιουργήσει φάσεις για όλη την ομάδα. Εγώ δεν ήμουν τόσο ψηλός, όμως τώρα καταλαβαίνω το πλεονέκτημα που είχε ο Μάτζικ Τζόνσον κοιτώντας πάνω από την άμυνα»… Τα εύσημα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο απένειμε και ο κόουτς των Μπουλς, Φρεντ Χόιμπεργκ, που τόνισε προ 2 ημερών ότι «ο Αντετοκούνμπο έχει μακρύ κορμί και μπορεί εύκολα να φτάσει στο καλάθι με λίγα βήματα. Είναι πολύ δύσκολο να καταφέρει να τον μαρκάρει ένας γκαρντ και πιστεύω ότι είναι ήδη ένας σπουδαίος παίκτης κι ένας από τους νέους σούπερ-σταρ που θα έχει επιρροή για πολλά χρόνια ακόμη».