O Anthony Davis είναι ένας από τους πιο πλήρης «ψηλούς» στην ιστορία του ΝΒΑ, αφού φαίνεται πως δεν έχει φανερές αδυναμίες τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά, με τον κορμό, την οξυδέρκεια και τη μανία του να εξελιχθεί να τον έχουν μετατρέψει σε έναν παίκτη που κάθε Frontline θα ήθελε ως τον πρωταγωνιστή της.
Ωστόσο, μετά από μια πολύ μέτρια περσινή σεζόν, η φετινή χρονιά δεν έχει ξεκινήσει αρκετά αποτελεσματικά για τον ίδιο και τους Los Angeles Lakers, που παρά τις προσδοκίες πρωταθλητισμού, βρίσκονται στην 8η θέση της Δύσης μετά από 16 παιχνίδια (8-8), με την ενίοτε μετριότητα του «Brow» να παίζει καθοριστικό ρόλο επ’ αυτού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που δε μπορεί να λύσει μέχρι στιγμής είναι το συνεχές ανεβοκατέβασμα από το 4 στο 5 και αντίστροφα, με τον απόφοιτο του Kentucky να αναγκάζεται -όταν συνυπάρχει με τους Jordan και Howard- να ανοίγεται συχνά πυκνά στην περίμετρο για λόγους spacing (5 mid range, 2 τρίποντα ανά βραδιά), ακόμα και αν δεν σουτάρει απαραίτητα.

Ουσιαστικά, αυτά τα 7 σουτ που παίρνει μακριά από το ζωγραφιστό οριακά δεν ξεπερνούν τα 12 που αναλαμβάνει στο ζωγραφιστό, όπου είναι ιδιαίτερα μέτριος για τα δεδομένα του με μόλις 55% ευστοχίας, ενώ από μέση και μακρινή απόσταση εκτελεί με μόλις 30% -στο 37% των σουτ του δηλαδή…

Αμυντικά, είναι ίσως λιγότερο αποτελεσματικός από ποτέ, με το big ball και την συχνή του έκθεση με stretching Forwards να μεταφράζεται με 44% ευστοχίας εντός πεδιάς και 33% από το τρίποντο σε 4 απόπειρες κατά μέσο όρο των μη centers παικτών απέναντι του -στοιχείο που αναδεικνύει όσα λίγα άλλα την απομάκρυνσή του από την ρακέτα και το rim protection, όπου το LA είναι η 2η χειρότερη ομάδα στο ΝΒΑ.

Πόσο συχνά μαρκάρει παίκτες του σωματικού του κάλλους;
Για 4 σουτ ανά βραδιά (46% ευστοχία απέναντί του)…

 

 

Χθες πάντως, έναν τέτοιο θα αντιμετώπιζε, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποδείξει πως ανήκει ακόμα στην ελίτ του top 3 της θέσης του -κόντρα στη νέμεσή του, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, στον οποίο χρωστούσε και κάτι για την «κλοπή» -σύμφωνα με τον ίδιο- του DPOY το 2020.

Αν δει κανείς την απλή του στατιστική, δε θα εντυπωσιαστεί, αλλά σίγουρα δεν θα θεωρήσει πως ο AD ήταν τραγικός (18 πόντοι, 9 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα).
Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως ήταν ιδιαίτερα νωθρός, με τον Greek Freak να κάνει ένα ελληνικό πάρτι κόντρα στον σταρ των «Λιμνανθρώπων» σημαδεύοντας και ορμώντας πάνω του κάθε στιγμή!

  • Επιθετικά, ήταν αρκετά άτολμος με 15 μόλις προσπάθειες (τη στιγμή μάλιστα που ο Westbrook ήταν σε off night και έλειπε ο LeBron), με τα 8 εξ αυτών όμως να προέρχονται από μέση και μακρινή απόσταση (4-8 συνολικά) και τα υπόλοιπα 7 στο ζωγραφιστό (63% ευστοχία)…
  • Αμυντικά, οι 18 πόντοι από τους 47 του Γιάννη (το 38% τους δηλαδή) ήρθαν απέναντί του, με τον Αντετοκούνμπο να μετράει 6-10 δίποντα, 1-2 τρίποντα και 2 κερδισμένα φάουλ για βολές -3η καλύτερη επίδοση μετά τους 22 και 21 που είχε πετύχει κόντρα σε Capela και Vanderbilt!

 

 

Κλείνοντας, δεν είναι τυχαίο που το καλύτερο ταίριασμά του επιθετικά γίνεται με τον Carmelo Anthony, έναν PF που ανοίγεται συνεχώς στην περίμετρο αφήνοντας χώρους και ουσία στο παιχνίδι του Davis.(110 πόντους ανά 100 κατοχές όταν παίζουν μαζί, 112 χθες/ 60 πόντους ανά 100 κατοχές χθες με τον Howard, 101 γενικά)

Πόντοι Davis και παρτενέρ ανά 100 κατοχές (επίθεση):

Carmelo: 110 γενικά/ 112 χθες
Howard: 101 γενικά/ 60 χθες
Jordan: 97 γενικά/ –

Πόντοι Davis και παρτενέρ ανά 100 κατοχές (άμυνα):

Carmelo: 111 γενικά/ 103 χθες
Howard: 105 γενικά/ 140 χθες
Jordan: 106 γενικά/ –