To απόγευμα του Σαββάτου (18/6), σύμφωνα με δημοσιεύματα εξ ΗΠΑ, οι πλευρές των Θανάση Αντετοκούνμπο και Μilwaukee Bucks φαίνεται πως έδωσαν τα χέρια αναφορικά με την επέκταση της κοινής τους πορείας και για την επερχόμενη σεζόν -με τον Έλληνα forward να αναμένεται με την ενεργοποίηση της player option του να βάλει στο λογαριασμό του σχεδόν 1.9 εκ. δολ. για τη νέα σεζόν. 

Πλέον, αν θεωρήσουμε ότι η ανανέωση του συμβολαίου του είναι σίγουρη υπόθεση, θα φτάσει τα 7 εκ. δολ. συνολικά στην τετραετή του θητεία στο Wisconsin, περισσότερα από ό,τι είχε κερδίσει στα χρόνια του σε Andorra και Παναθηναϊκό αλλά και από όσα θα έβρισκε πιθανότατα στο επόμενο πέρασμά του από τη Γηραιά Ήπειρο και -γιατί όχι- από τη χώρα μας.

 

 

Ωστόσο, πέραν της οικονομικής του επιτυχίας, θα καταφέρει να ξεπεράσει τα 10 λεπτά κατά μέσο όρο που μετρούσε φέτος;

Υπόλοιπο ρόστερ

Ουσιαστικά, δεδομένης της φύσης του ρόστερ των «Ελαφιών» αλλά και του ίδιου του Θανάση, οι παίκτες με τους οποίους ανταγωνίζεται για περισσότερα λεπτά είναι οι small και power forwards.

Το καλό -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- για τον πρώην άσο του «τριφυλλιού» δεν είναι άλλο από το γεγονός πως 5 ομοθεσίτες του (Matthews, Mamukelashvili, Nwora, Connaughton, Portis) είτε δεν έχουν εγγυημένο συμβόλαιο για τη νέα σεζόν (Matthews, Mamukelashvili, Nwora) είτε έχουν option (Connaughton, Portis).

Η λογική λέει πως Connaughton και Portis (10.5 εκ. δολ. αθροιστικά μόλις του χρόνου) θεωρούνται σίγουροι, αλλά από την άλλη μεριά κανείς εκ των υπόλοιπων τριών δεν έχουν επιδείξει λαμπρά δείγματα γραφής και συνέπειας.
Θεωρητικά, όσο τίμιος και έμπειρος και αν είναι, ο Matthews είναι ένα ξαναζεσταμένο πιάτο για το συγκρότημα του Mike Budenholzer ενώ οι έτεροι δύο νεαροί πιθανότατα θα μείνουν στο ρόστερ αφενός επειδή φαντάζουν εξαιρετικά εξελίξιμοι και αφετέρου δε θα στοιχίσουν κάτι το παχυλό στη διοίκηση.

 

Έτσι λοιπόν, οι forwards της ομάδας θα είναι ως εξής:

  • Γιάννης Αντετοκούνμπο
  • Khris Middleton
  • Pat Connaughton
  • Bobby Portis
  • Θανάσης Αντετοκούνμπο
  • Jordan Nwora
  • Sandro Mamukelashvili

Αν υποθέσουμε πως οι Bucks θα στηριχθούν γι’ άλλη μια σεζόν στο big ball είτε με Γιάννη-Lopez είτε με Γιάννη-Portis είτε με Portis-Lopez και οι Middleton-Connaughton-Nwora αγωνίζονται αποκλειστικά στο 3, ξεκλειδώνεται άπλετος χώρος για τους υπόλοιπους της παραπάνω λίστας.

 

Τα σημεία-κλειδιά που θα κρίνουν τον ρόλο και κατ’ επέκτασιν τον χρόνο συμμετοχής του μεγαλύτερου αφού Αντετοκούνμπο είναι τα εξής:

  • Η ενίσχυση των Bucks στα φτερά, με την ύπαρξη ενός -ή περισσότερων αντί-Matthews (29 λεπτά στα Playoffs) που θα έχει σουτ, εμπειρία και αμυντική συνέπεια να μην αφήνει φυσικά την παραμικρή τύχη στον Θανάση.
  • Η ενίσχυση στη θέση 5, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχει καθαρόαιμα μονάχα ο επιρρεπής τελευταία στους τραυματισμούς Brook Lopez. Αν δεν αποκτηθεί άλλος Center, τότε αυτό σημαίνει πως θα δούμε εν πολλοίς τον Γιάννη ως πεντάρι -κάτι που φυσικά θα ξεκλειδώσει μια θέση στη frontline δίπλα του.

Για να γίνει όμως, αυτή η ενίσχυση θα πρέπει να υπάρχει… ρευστό. Και χρήματα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν, με το Milwaukee να ξεπερνάει το salary cap ήδη κατά 35 εκ. δολ. έχοντας στη διάθεσή του μόλις 11/15 παίκτες. Ακόμα και αν μιλούσαμε για απόκτηση ενός παίκτη από το Draft -που δεν επιβαρύνει βάσει νόμου το salary cap-, οι Bucks διαθέτουν μόλις ένα πικ στη φετινή δεξαμενή…
Επόμενη λύση φυσικά, οι ανταλλαγές, αφού ακόμα και σε μια οφ-σίζον όπου μπήκαν ως πρωταθλητές κόσμου δεν κατάφεραν να πείσουν τον παραμικρό free agent να μετακομίσει στο άσημο Wisconsin

Συμβόλαια που είναι πιθανό να ανταλλαχθούν:

  • Brook Lopez: 14 εκ. για 1 χρόνο
  • Grayson Allen: 20 εκ. για 2 χρόνια

Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, σε περίπτωση που οι Bucks δεν είναι δυναμικοί μέσω ανταλλαγών δύσκολα θα χτίσουν κάτι το εξαιρετικά ανταγωνιστικό τη νέα σεζόν.
Σαφώς και η τριάδα των Γιάννη-Middleton-Holiday παραμένει τρομερά αποτελεσματική και νεανική (30 έτη κατά μέσο όρο), αλλά όπως είχε αποδειχθεί με περιπτώσεις όπως ο PJ Tucker (trade), o Portis (free agency) και ο Lopez (free agency) οι «δεύτεροι» είναι αυτοί που κάνουν τη βρώμικη δουλειά.
Κι αυτό ακριβώς είναι το στοιχείο που μπορεί και πρέπει να εκμεταλλευτεί ο Θανάσης Αντετοκούνμπο για να αποκτήσει έναν ακόμα πιο μεγάλο ρόλο στο στρατόπεδο των πρωταθλητών του 2020!