Το ESPN βρήκε τα οικονομικά στοιχεία των 30 ομάδων της κορυφαίας λίγκας στον πλανήτη, εξετάζοντάς τα διεξοδικά. Αποτέλεσμα; Οι μισές περίπου (14 για την ακρίβεια) κατέγραψαν την περσινή σεζόν αρνητικούς ισολογισμούς, ενώ μετά την κατανομή των εσόδων των πλουσιότερων ομάδων (revenew sharing) οι 9 εξακολούθησαν να έχουν ζημίες. Αυτές ήταν οι Ατλάντα Χοκς, Μπρούκλιν Νετς, Κλίβελαντ Καβαλίερς, Ντιτρόιτ Πίστονς, Μέμφις Γκρίζλις, Μιλγουόκι Μπακς, Ορλάντο Μάτζικ, Σαν Αντόνιο Σπερς και Γουάσινγκτον Γουίζαρντς.

Οι ομάδες που βρίσκονται στις μεγάλες αγορές, στο τέλος κάθε σεζόν, μοιράζουν ένα ποσό από τα κέρδη τους στις ομάδες των μικρότερων αγορών, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά τους. Την φετινή σεζόν 10 ομάδες μετέφεραν το συνολικό ποσό των 201 εκατομμυρίων δολαρίων σε 15 ομάδες του ΝΒΑ, με άλλες 5 (Ράπτορς, Νετς, Χιτ, Μάβερικς, 76ers) ομάδες να μην δίνουν, αλλά ούτε και να λαμβάνουν κάποιο ποσό. Από τα 201 εκατομμύρια τα 144 δόθηκαν από 4 ομάδες: Γουόριορς, Νικς, Λέικερς και Μπουλς. Αυτή η κατανομή είχε σχεδιαστεί για περιπτώσεις ανάγκης και όχι για να γίνεται μονίμως, αλλά οι αρνητικοί ισολογισμοί των μικρότερων ομάδων δεν αφήνουν περιθώρια.

Θεωρητικά, το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο του ΝΒΑ (ύψους 24 δις δολλαρίων) θα μπορούσε να βοηθήσει οικονομικά τις ομάδες να καλύψουν τα κενά στους ισολογισμούς τους. Ωστόσο, τα δείγματα της πρώτης χρονιάς ήταν κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά. Βέβαια, οι ομάδες θα πρέπει να έχουν έσοδα και από τα τοπικά μέσα, όπως οι Λέικερς που σε μία εβδομάδα έβγαζαν το ίδιο ποσό που έβγαλαν και οι Γκρίζλις ολόκληρη τη σεζόν. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως υπάρχει πρόβλημα, καθώς με το σάλαρι καπ να ανεβαίνει κάθε σεζόν ομάδες όπως οι Γκρίζλις, που προσπαθούν να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί, θα έχουν πρόβλημα στους ισολογισμούς τους.

Και αυτό είναι κάτι που απασχολεί τον κομισάριο, Άνταμ Σίλβερ, αλλά και το συμβούλιο των ιδιοκτητών, που προσπαθούν να βρουν λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

Tags:
ESPN NBA