Μπορεί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο να ήταν χθες ο… Γιάννης Αντετοκούνμπο και να διέλυσε το καλάθι των Atlanta Hawks σε κάθε δυνατή ευκαιρία με spin moves και ανοιχτό γήπεδο (9-10 σουτ στο restricted area, 11-15 δίποντα), αλλά ευτυχώς ή δυστυχώς δεν (θα) είναι ο πιο σημαντικός παίκτης της εν λόγω σειράς.

Προφανώς, η τρομερή ή αδιάφορη υπόσταση ενός σούπερ σταρ της εκάστοτε ομάδας είναι ικανή να κρατήσει στη ζωή ή να “σκοτώσει” το σύνολό του, αλλά σε αυτή τη σειρά, ο Γιάννης κάνει αυτό που μπορεί επειδή ο Jrue Holiday κάνει αυτό που πρέπει!

 

 

 

Game 1.
3η περίοδος.

2.5 περίπου λεπτά πριν το φινάλε του τρίτου δωδεκαλέπτου, ο Trae Young είναι τελείως ελεύθερος στην κορυφή και πριν εκτελέσει ένα τελείως ορθάνοιχτο τρίποντο προτιμάει να προκαλέσει τους Bucks με ένα 90s shimmy με τον ώμο του.

Ο απόφοιτος του Oklahoma είναι ο Joker του ΝΒΑ γιατί είναι τόσο βαρετή στα μάτια του η ζωή του Batman και του καλού, και ορέγεται να είναι ένας villain ολκής, ικανός να οδηγήσει το κακό της Gotham στην επιφάνεια.

Ωστόσο, υπάρχουν πάντα συνέπειες!

Ο Jrue Holiday, που δεν είχε καταφέρει σε κανένα σημείο του Game 1 να τον περιορίσει, κατάφερε να τον “σβήσει” χθες αναγκάζοντάς τον να σουτάρει με 1-5 σουτ απέναντί του αλλά και να υποπέσει σε 4 ολόκληρα λάθη, σε μια τραγική βραδιά για τον Young που έκλεισε στο -29, τα 10 χαμένα σουτ, τα 7 χαμένα τρίποντα και τα 9 turnovers.

 

 

 

Το πιο σημαντικό είναι όμως το γεγονός πως ανάγκασε τον σταρ των Hawks να μη βρει οπτικές για τους συμπαίκτες του (11 ασίστ στο Game 1, 3 χθες) και έτσι να μη βάλει ποτέ στο παιχνίδι τις κυρίες πηγές σκορ των “Γερακιών“, μια επιλογή που τον αναγάγει στη συμμετοχή σε τουλάχιστον 40 πόντους σε μια κάκιστη για αυτόν βραδιά, όπως απέδειξε περίτρανα και στη σειρά με τους Philadelphia 76ers.

Ο Heurter έπεσε από τους 13 στους 8.
Ο Capela από τους 12 στους 2.
Ο Collins από τους 23 στους 11.

Μονάχα από αυτούς, που σκοράρουν κυρίως είτε από pick n roll με τον Young είτε μετά από pick n pop ή drive n kick του, οι Hawks έχασαν 27 ολόκληρους πόντους σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι, ενώ ακόμα 33 χάθηκαν από το σκοράρισμα του ίδιου του Young.

Τυπικά -αν κάθε ασίστ μετράει για 2 πόντους- τα “Γεράκια” έχασαν παράλληλα, και 14 πόντους από τις ασίστ του ηγέτη τους!

Η τύχη των Hawks για να ωθήσουν τη σειρά σε πολλά ματς κρίνεται στο συνδυασμό όρεξης του Young και των κυρίων πηγών πόντων γύρω του, αφού είναι μεν ένας εκπληκτικός σκόρερ, αλλά από τη στιγμή δε που οι Bucks έχουν πετάξει τον καλύτερο αμυντικό τους πάνω του, έχουν δημιουργηθεί αυτόματα περισσότεροι χώροι για τις αρετές των υπολοίπων (range, slashing).

O Holiday όμως, ήταν εξαιρετικός πάνω του στο Game 2, ενώ και ο Brook Lopez είχε την εντολή να τον πιέζει περισσότερο στο drop coverage, σε μια απόφαση που γλύτωσε περίπου 1 πόντο ανά κατοχή στους Bucks με τον πρώην παίκτη των Nets και των Lakers στο παρκέ, γεγονός που οδήγησε και στην εύκολη ήττα της Atlanta.

Όσο ο Γιάννης τραβάει τον Capela εκτός restricted area, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να κάνει έστω και ένα κακό παιχνίδι στη σειρά.

Ωστόσο, ο Holiday έχει και την υποχρέωση να σβήσει τον ίσως MVP των Playoffs αλλά και να είναι συνεπής στα επιθετικά του καθήκοντα -από τη στιγμή ειδικά που ο Middleton δεν είναι στα γνωστά του στάνταρ- αναλαμβάνοντας τόνο επιθέσεων (22 πόντοι, 14 σουτ, 3-4 τρίποντα, 2 κερδισμένα φάουλ, 7 ασίστ, 3 λάθη σε 32 λεπτά).

 

 

 

Αν εξακολουθεί να εξαφανίζει τον Trae Young, η σειρά δεν θα ξεπεράσει τα 5 ματς, με τους Hawks να μην έχουν κάποιο plan B σε αυτήν την περίπτωση.

Και για αυτό είναι το σημείο κλειδί των Bucks!