Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στο NBDL, στο τελείωμα της αναμέτρησης μεταξύ των Rio Grande Valley και Bakersfield, όταν σε μια φιλονικία μεταξύ του Μοντζέρλ Χάρελ και του Ντέρεκ Κουκ Τζούνιορ, ο πρώτος κατά λάθος έσπρωξε τον διαιτητή, ο οποίος θέλησε να μπει στη μέση ώστε να χωρίσει τους δυο αθλητές.

Ο Χάρελ, ο οποίο επιλέχθηκε από τους Ρόκετς στον δεύτερο γύρω των περσινών ντράφτ, αποφασίστηκε να πάρει αγωνιστικές παραστασεις στην αναπτυξιακή λίγκα, καθώς διαθέτει ταλέντο, και σίγουρα θα αγωνιστεί ως ρολίστας στο NBA στο μέλλον. Από την άλλη, ο Κουκ ως πρωτάρης και αυτός στην λίγκα, και χωρίς να επιλεχθεί στο ντραφτ, ήταν αυτός που επιτέθηκε στον Χάρελ, πριν αυτός κατά λάθος σπρώξει τον διαιτητή, και αυτός πέσει στο έδαφος.

Σίγουρα για το περιστατικό θα υπάρξει τιμωρία και αποβολή του παίκτη, ενώ ο γενικός σύμβουλος του NBRA, Λι Σέχαμ σε δηλώσεις του για ανέφερε: «Βλέποντας πολύ προσεκτικά το video του περιστατικού και παίρνοντας υπόψη μας τις συνθήκες του, έχουμε καταλήξει στο αναπόφευκτο συμπέρασμα ότι ο Χάρελ έσπρωξε σκόπιμα τον διαιτητή Γκόλντεμπεργκ. Οτιδήποτε λιγότερο από αποβολή αρκετών αγωνιστικών δεν θα μπορέσει να αποτρέψει επιθέσεις εναντίον διαιτητών στο μέλλον».

Φυσικά υπάρχει και η άλλη πλευρά, η οποία μιλάει για ένα περιστατικό της στιγμής, με τον Χάρελ να επηρεάζεται ψυχολογικά από την επίθεση που δέχθηκε. Είναι σίγουρο όπως αναφέρουν, ότι δεν ήθελε να χτυπήσει τον διαιτητή, αλλά να ανταποδώσει το χτύπημα. Επίσης από τον σύλλογο περίμεναν πως η αντίδραση των διαιτητών (NBRA) ήταν η αναμενόμενη, και είχε σκοπό να παραδειγματίσει ώστε να μην υπάρξουν τέτοια περιστατικά βίας εναντίον διαιτητών στο μέλλον.