Η αναγγελία των Τελικών του ΝΒΑ φέρνει ασυναίσθητα στο μυαλό, σαν βασική εικόνα, τους δύο μεγάλους σταρ των φετινών φιναλίστ, Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς και Κλίβελαντ Καβαλίερς. Μονάχα που η συνάντηση των πρωταθλητών Δύσης και Ανατολής αντίστοιχα δεν είναι θέμα μόνο των Στεφ Κάρι και ΛεΜπρον Τζέιμς. Στην άκρη του πάγκο των αντιπάλων κάθονται δύο κόουτς που είναι έτοιμοι να πετύχουν ένα μεγάλο ρεκόρ. Καθώς δεν είναι μόνο ο Κάρι με μία δική του πρωτόγνωρη επίδοση ή η 5η διαδοχική παρουσία του ΛεΜπρον σε Τελικούς!

Αφενός γιατί θα είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία της Λίγκας που δύο ρούκι τεχνικοί στο αμερικανικό πρωτάθλημα θα αναμετρηθούν στους Τελικούς, μετά τους Χάρολντ Όλσεν (Σικάγο Σταγκς) και Έντι Γκόντλιμπ (Φιλαντέλφια Ουόριορς), το 1947. Και αφετέρου διότι ένας εκ των Στιβ Κερ και Ντέιβιντ Μπλατ θα γίνει ο 4ος πρωτοεμφανιζόμενος προπονητής που θα κατακτήσει το δαχτυλίδι του πρωταθλητή, μετά τους Άλεξ Χάνουμ (Σεντ Λούις Χοκς-1958), Πολ Ουέστχεντ (Λέικερς-1980) και Πατ Ράιλι (Λέικερς-1982)! Οι δύο τελευταίοι το πέτυχαν στο Λ.Α. έχοντας ήδη θητεία στους «Λιμναίους» σαν βοηθοί και ο Χάνουμ το κατάφερε στην κυριολεξία σαν ρούκι τεχνικός.

Ο Χάνουμ είχε αποχωρήσει από την ενεργό δράση σαν παίκτης μόλις το 1957 (κάτι που στην σύγχρονη ιστορία δοκίμασαν οι Τζέισον Κιντ-Ντέρεκ Φίσερ), ενώ ο Στιβ Κερ δεν το έπραξε άμεσα, όμως είναι επίσης στην κυριολεξία πρωτοεμφανιζόμενος, αφού δεν έχει εργαστεί σαν ασίσταντ και διετέλεσε μόνο τζένεραλ μάνατζερ των Σανς στο παρελθόν… Και έγινε και ο ρούκι κόουτς με τις περισσότερες νίκες στην παρθενική σεζόν του! Ρούκι στο ΝΒΑ είναι μεν ο Ντέιβιντ Μπλατ, αλλά μετακόμισε στο Οχάιο έπειτα από μία πλούσια θητεία στην Ευρώπη.

Κερ και Μπλατ, πάντως, μοιράζονται και μία ιδιαίτερη μεταξύ τους ιστορία. Όταν ο πρώτος ανέλαβε το περασμένο καλοκαίρι τον πάγκο του Γκόλντεν Στέιτ, ζήτησε την πρόσληψη του… Ντέιβιντ Μπλατ ως βοηθού του!!! Ο Κερ αιτήθηκε την προσθήκη του πρώην τεχνικού της Μακάμπι στο τεχνικό τιμ του, μαζί με τους Άλβιν Τζέντρι και Ρον Άνταμς, αλλά κατάφερε να συνεργαστεί μόνο με τους δύο τελευταίους. Μάλιστα, όταν ενημερώθηκε ότι ο παραλίγο «υπάλληλός» του συμφώνησε με τους Καβς σαν χεντ κόουτς, ομολόγησε πως «σοκαρίστηκα που ενώ τον ήθελα δίπλα μου, έχοντας μελετήσει την καταπληκτική δουλειά του στην Ευρώπη, έμαθα πως θα κοουτσάρει τον ΛεΜπρον Τζέιμς!». Πρόσφατα, επίσης, ο Κερ παραδέχθηκε ότι «προφανώς και ήταν η σωστή η επιλογή του, αφού εκτός του ότι εργάζεται σαν πρώτος προπονητής, νομίζω πως έγινε και καλύτερος κόουτς με αυτή την εμπειρία». Ο Μπλατ χαμογελά με τις φιλοφρονήσεις του παραλίγο “προϊστάμενού” του, αλλά κυρίως με την στήριξη του ΛεΜπρον έπειτα από μία δύσκολη πρώτη σεζόν…