Η πρόσφατη επέκταση συμβολαίου (ως το 2022) που υπέγραψε ο Ρικ Καρλάιλ του επιτρέπει να μιλάει με άνεση… εναντίον των παικτών του. Ο τεχνικός των Μαβς έγινε έξαλλος με την εμφάνιση ορισμένων εξ αυτών στην ήττα στο Τορόντο, τα ξημερώματα της Τετάρτης (23/12) και δεν δίστασε να τους κατηγορήσει και απειλήσει δημοσίως. Ο 56χρονος κόουτς είδε απλώς τους αναπληρωματικούς του να μειώνουν στο φινάλε στο τελικό 103-99, όμως το ματς έδειχνε χαμένο από νωρίς και ο Καρλάιλ «εξερράγη» για το προβάδισμα 32-16 των Ράπτορς στο πρώτο δωδεκάλεπτο. Λέγοντας πως «ό,τι είδαμε στην πρώτη περίοδο ήταν ντροπιαστικό! Και είπα και στα αποδυτήρια ότι αν συνεχίσουμε σε αυτό τον ρυθμό στα επόμενα παιχνίδια, κάποιοι δεν θα φορούν τη φανέλα μας για πολύ ακόμη!».

Το Ντάλας «έπεσε» στην 5η θέση της Δύσης με ρεκόρ 15-13 και ο προπονητής του ξεκαθάρισε πως «αυτό που είπα για το ποιοι θα συνεχίσουν να είναι μαζί μας, μπορώ να σας το υποσχεθώ». Ο Καρλάιλ έχει εκφραστεί με κατηγορίες και στο παρελθόν, όμως η «έκρηξη» στον Καναδά εξέπληξε αρκετούς και ο Τσάντλερ Πάρσονς δήλωσε: «Οου! Το ξέρουμε, πάντως, ότι πρέπει να παίζουμε σκληρότερα. Ο κόουτς θα είναι εδώ για πολλά χρόνια ακόμη και ο λόγος του μετράει. Εμείς, από την πλευρά μας, πληρωνόμαστε για να παίζουμε πιο δυνατά και όταν αυτό δεν γίνεται, καταλαβαίνουμε πως θα ακούγονται τέτοια λόγια». Οι Μαβς (που μετρούν πια ρεκόρ 4-10 όταν σκοράρουν λιγότερους από 100π.), επιπλέον, αποχώρησαν από το Τορόντο και με ένα πρόβλημα, αφού ο Ντερόν Ουίλιαμς έχει ενοχλήσεις πίσω από το γόνατο και είναι αμφίβολος για τον αγώνα της Τετάρτης στο Μπρούκλιν, κόντρα στην πρώην ομάδα του…

Σοβαρότερο πρόβλημα έχει τελικά ο Τζοακίμ Νοά, που μεγαλώνει τις -εντός των αποδυτηρίων- ανησυχίες του κόουτς των Μπουλς Φρεντ Χόιμπεργκ. Ο Γάλλος σέντερ τραυματίστηκε στον αριστερό ώμο και η διοίκηση του Σικάγο ανακοίνωσε ότι θα μείνει εκτός αγώνων για τις επόμενες 15 μέρες, χάνοντας και το ματς των Χριστουγέννων, στην Οκλαχόμα Σίτι. Σε ό,τι αφορά την γκρίνια του Τζίμι Μπάτλερ για τον Χόιμπεργκ, ο μπαρουτοκαπνισμένος Πάου Γκασόλ συμβούλευσε τον συμπαίκτη του πως «αυτά τα θέμα πρέπει να μένουν εντός ομάδας και να μην δημοσιοποιούνται». Δημοσιεύματα μέσα στη μέρα αποκάλυψαν την πρόθεση των Μπουλς να παραχωρήσουν ακόμη κι έναν εκ των Νοά ή Ταζ Γκίμπσον, προκειμένου να αποκτήσουν έναν φόργουορντ στο “φτερό”, αφού το τεχνικό τιμ θεωρεί πως ο Τόνι Σνελ δεν έχει ανταποκριθεί στις απαιτήσεις… Τέλος, στο Γκόλντεν Στέιτ, οι ρόλοι… αντιστράφηκαν, αφού ο υπηρεσιακός κόουτς, Λουκ Ουόλτον, που καλύπτει τη θέση του κόουτς Στιβ Κερ λόγω αποθεραπείας του δεύτερου από επέμβαση στη μέση, ήταν αδιάθετος και την προπόνηση της Τρίτης έκανε ο Κερ. Ο τελευταίος αποκάλυψε πως θα δώσει το παρών -όχι σαν χεντ κόουτς- στα δύο εκτός έδρας ματς σε Ντάλας και Χιούστον (30 και 31 Δεκεμβρίου), ώστε να δοκιμάσει τις αντοχές του, λόγω των πονοκεφάλων που έχει ως συνέπειες της διπλής επέμβασης.