Η νέα βαριά ήττα για τους πρωταθλητές από τους νεανικούς Pelicans στην Νέα Ορλεάνη άρχισε να μαζεύει σύννεφα πάνω από τον καταγάλανο ουρανό του Los Angeles. Πάνω στην πιο κρίσιμη καμπή της σεζόν οι Lakers έχασαν τον καλύτερο τους παίχτη και ηγέτη τους LeBron James. Αυτό θα μπορούσε να μην έχει τόσο μεγάλο αγωνιστικό κόστος στην ομάδα αν από αυτήν δεν έλειπε και ο εταίρος star αυτής ο Anthony Davis. Οι Lakers υποχώρησαν στην 4η θέση της Περιφέρειας τους 2.5 νίκες μακριά από την 7η θέση που οδηγεί στο play-in tournament μετά την λήξη της κανονικής περιόδου και πριν τα playoffs. Πάμε να τα πάρουμε όμως με την σειρά

Φάκελος Davis

Ο Anthony Davis είναι ένας από τους καλύτερους παίχτες των Lakers αλλά και της Λίγκας ο τραυματισμός του ήταν μεγάλο πλήγμα τόσο αμυντικά αλλά κυρίως επιθετικά μιας και κανένας από τους υπάρχοντες Forward η Center της ομάδας δεν μπορεί να αναπληρώσει τους 22.5 πόντους που προσέφερε μιας και ο Harrell σκοράρει 14.8 και ο Gasol μόλις 4.8 ανά αγώνα. Εδώ φαίνονται τα κενά στον σχεδιασμό του καλοκαιριού όταν οι πρωταθλητές αντάλλαξαν τον McGee και άφησαν τον Howard να φύγει. Σε μια εποχή που τα stretching fives κυριαρχούν εκείνοι προτίμησαν να ποντάρουν στην εμπειρία και τα πράγματα που προσέφερε μέχρι πρότινος ο Marc Gasol στο παρκέ μη διαθέτοντας όμως πλέον ούτε την αθλητικότητα ούτε την εκρηκτικότητα για να ακολουθήσει τον ρυθμό των σύγχρονων πενταριών ή και των περιφερειακών σε τυχόν αλλαγές στην άμυνα. Από την άλλη ο Harrell έχει αυτά τα στοιχεία στην άμυνα και στην επίθεση αλλά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συνεισφέρει όσα ο Davis στο παρκέ (22.5/14.8 πόντοι, 8.4/6.6 ριμπάουντ, 1.7/0.6 κλεψίματα, 1.8/0.8 κοψίματα).

 

Τραυματισμός AD

O Anthony Davis τραυματίστηκε στις 14 Φεβρουαρίου απέναντι στους Denver Nuggets σε μια φαινομενικά ανύποπτη φάση πάνω σε ένα drive και έκτοτε δεν τον έχουμε ξαναδεί στο παρκέ. Όλοι φοβήθηκαν τα χειρότερα όταν τον είδαν να πιάνει τον αχίλλειο τένοντα του και ξύπνησαν μνήμες του 2013 όταν συνέβη ένας παρόμοιος τραυματισμός στον Kobe. H μαγνητική στην οποία υποβλήθηκε ηρέμησε προς το παρών την ομάδα μιας και έδειξε καθαρή την περιοχή του αχίλλειου τένοντα. Παρόλα αυτά ο γιατρός της ομάδας έκανε λόγο για μια θλάση στην γάμπα το οποίο θα τον άφηνε εκτός για 4 εβδομάδες αρχικά από τις 18/2. Από τότε μετράνε ρεκόρ 7-9 και από την δεύτερη έχουν πέσει στην τέταρτη θέση της Περιφέρειας. Η επιστροφή του πάντως φαίνεται να αργεί ακόμα μια και ο τραυματισμός του είναι πιο ύπουλος από ότι αρχικά φάνηκε και οι Lakers θέλουν να είναι σίγουροι πως θα γυρίσει 100% και όχι να ρισκάρουν την υγεία του παίχτη τους αλλά και τις πιθανότητες του για ένα back-to-back πρωτάθλημα.

Τραυματισμός LeBron

Πόσοι από εμάς θυμόμαστε τον LeBron κάτω και να σφαδάζει;Προσωπικά εγώ καμία η προετοιμασία και η δουλειά που ρίχνει στο σώμα του κάθε καλοκαίρι τον κάνουν έναν από τους πιο ανθεκτικούς παίχτες στο πρωτάθλημα και ικανό να παίζει στα κόκκινα όλη την χρόνια. Για αυτό και όταν τον είδαμε κάτω στο παρκέ να πονάει καταλάβαμε πως ήταν κάτι σοβαρό. Οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ένα ψηλό διάστρεμμα και απουσία από 3 εβδομάδες μέχρι ένα μήνα που είναι ένα αρκετά σημαντικό διάστημα ιδίως αν την ίδια χρονική περίοδο δεν έχουν ευχάριστα νέα από από “μέτωπο” Davis κάτι το οποίο φαινομενικά είναι δύσκολο. Άρα οι Lakers θα πρέπει να πορευτούν χωρίς τους δύο All-Star τους για τουλάχιστον έναν μήνα.

Step-Up

Την πρώτη του χρονιά στο L.A. o LeBron τραυματίστηκε την πιο κρίσιμη περίοδο της χρονιάς έχοντας τους νεανικούς Lakers 6ους και σε τροχιά playoffs. Έπειτα τον τραυματισμό του η ομάδα μη έχοντας και την απαιτούμενη εμπειρία και ηρεμία από τους παίχτες αλλά και έναν άπειρο coach σε επίπεδο contender(Luke Walton) κατέρρευσε και έχασε εν τέλει το τρένο της off-season. Τότε υπήρχε η δικαιολογία του young core που υπήρχε γύρω από τον Βασιλιά. Φέτος είναι πλαισιωμένος από βετεράνους της Λίγκας που οπωσδήποτε πρέπει να βγούνε μπροστά και να κάνουν το πολυπόθητο step-up για να μην μπει η ομάδα σε περαιτέρω μπελάδες όπως το play-in tournament στο τέλος της regular season.

Τι είναι το Play-In tournament?

Για όσους αναρωτιέστε τι είναι αυτό το περιβόητο play-in tournament είμαστε εδώ για να σας διαφωτίσουμε. Καταρχάς σαν format το play-in tournament υιοθετήθηκε πέρσι την περίοδο της φούσκας αλλά τότε αφορούσε μόνο τις ομάδες που ήταν στις θέσεις 8-9 και είχαν διαφορά μέχρι και τέσσερις νίκες. Το ΝΒΑ αποφάσισε να το κρατήσει και για φέτος αλλά με κάποιες αλλαγές. Στο play-in tournament συμμετέχουν οι ομάδες που είναι στις θέσεις 7-10 των περιφερειών τους. Ο 7ος φιλοξενεί τον 8ο και ο 9ος των 10ο. Ο νικητής του παιχνιδιού 7-8 κατακτά την 7η θέση της περιφέρειας του ενώ ο ηττημένος αγωνίζεται κόντρα στον νικητή του ζευγαριού 9-10 για την 8η θέση της Περιφέρειας. Π.χ αν σταματούσε σήμερα η σεζόν στην Δυτική περιφέρεια θα είχαμε τα εξής ζευγάρια

Spurs(7οι)-Mavs(8οι)
Warriors(9οι)-Grizzlies(10οι)

Ενώ στην Ανατολική αντίστοιχα θα είχαμε τα εξής ζευγάρια.
Knicks(7οι)-Celtics(8οι)
Bulls(9οι)-Pacers(10οι)

Τα παιχνίδια σε αντίθεση με τα playoffs δεν είναι σε μορφή “σειράς” τα γνωστά Best-of αλλά μονά άρα ανεξάρτητα την σεζόν μιας ομάδας μπορεί ένα παιχνίδι να κριθεί με βάση το ποια ομάδα είναι στην μέρα της. Κάτι στο οποίο οι πρωταθλητές δεν θέλουν να μπλέξουν τους εαυτούς τους. Σε περίπτωση βέβαια εμπλοκής των Lakers σε αυτό το τουρνουά και αποκλεισμού τους θα είναι οι πρώτοι πρωταθλητές μετά από 22 χρόνια που οι πρωταθλητές της προηγούμενης χρονιάς δεν θα συμμετάσχουν στα playoffs της επόμενης. Τελευταία ομάδα που κατάφερε αυτό το όχι τόσο τιμητικό επίτευγμα είναι οι Bulls της σεζόν 1998-1999. Οι Ταύροι μετά τους πανηγυρισμούς του δευτέρου three-peat είδαν τους Jordan(αποσύρθηκε δεύτερη φορά),Pippen(Rockets),Rodman(Lakers),Kerr(Spurs)και τον head coach της ομάδας Phill Jackson(Lakers) να φεύγουν από την “Πόλη των ανέμων” και έτσι από το 62-20 το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας και το πρωτάθλημα την προηγούμενη χρονιά πήγαν στην τελευταία θέση της Περιφέρειας και το 13-37 σε μια “κομμένη” σεζόν λόγω lockout.

Συμπερασματικά οι Lakers πρέπει για τον επόμενο μήνα να μάθουν να ζουν χωρίς τους δύο Star τους και κυρίως να μάθουν να νικάνε χωρίς αυτούς για να μην κατρακυλήσουν και άλλο και βάλουν τους εαυτούς τους σε μπελάδες που κάνεις δεν ξέρει αν θα καταφέρουν να ξεπεράσουν.