Ειδικά βίντεο, όπως αυτά σε Φιλαδέλφεια και Ντιτρόιτ ή αυτό του Μάικλ Τζόρνταν στην Σάρλοτ, δεν υπήρχαν, όμως ο Κόμπι Μπράιαντ αποθεώθηκε στην παρουσίασή του, πριν από το τελευταίο ματς της καριέρας του στη Βοστόνη, τα ξημερώματα της Πέμπτης (31/12). Ο 37χρονος σταρ των Λέικερς, που λίγο νωρίτερα έλαβε μία πλακέτα από τον πρόεδρο των Σέλτικς, Ντάνι Έιντζ, στην οποία υπήρχε ένα κομμάτι του παρκέ του TD Garden από τους μεταξύ τους Τελικούς του 2010, καταχειροκροτήθηκε όταν ακούστηκε το όνομά του, αλλά… αποδοκιμάστηκε κάθε φορά που ερχόταν σε επαφή με τη μπάλα, όταν άρχισε ο αγώνας (τον οποίο άρχισε με 0/8 σουτ)! Όπως ακριβώς το είχε προβλέψει με γράμμα του ένας φαν των «πράσινων», μετά την ανακοίνωση αποχώρησης του αρχηγού της ομάδας του Λ.Α…. Ο Μπράιαντ, υπό το βλέμμα της συζύγου και των δύο κοριτσιων τους, αποθεώθηκε και στο φινάλε, καθώς αν και άστοχος (5/18 σουτ), είχε 15π.-11ριμπ. και βοήθησε τους Λέικερς (ρεκόρ 6-27) για την σπουδαία νίκη 112-104 επί των φορμαρισμένων (18-14) Σέλτικς (Τόμας 24π., Τέρνερ 20π.), με καθοριστικό τρίποντο για το 107-102! Κορυφαίοι των νικητών οι Κλάρκσον (24π.), Ουίλιαμς (19π.), Ράσελ (16π.) και Ραντλ (15π.-12ριμπ.).

Ο ίδιος ο Κόμπι είχε τονίσει πριν πατήσει το παρκέ ότι δεν γνωρίζει πως θα τον υποδεχθεί το κοινό της Βοστόνης, η οποία είναι η Νέμεσις του. Έστω κι αν τόνισε πως «το πράσινο είναι το αγαπημένο μου χρώμα! Το πράσινο των Σέλτικς είναι διαφορετικό. Είναι λίγο πιο φωτεινό…». Στο «TD Garden», αν και «εχθρός» και μέλος της σπουδαιότερης αντιπαλότητας στο παγκόσμιο μπάσκετμπολ, ο Μπράιαντ είχε ακούσει το 2007 υπέρ του συνθήματα με τη λέξη «MVP»! Το βράδυ της Τετάρτης καταχειροκροτήθηκε πριν αρχίσει η αναμέτρηση, όπως θα γινόταν από το 1996 αν οι Σέλτικς… τον είχαν επιλέξει στο ντραφτ. Διότι μπορεί ο «Black Mamba» να παίζει στη Λίγκα 20 χρόνια, όμως υπάρχουν μπόλικες άγνωστες πτυχές της καριέρας του.

Όπως αποκαλύφθηκε λίγες ώρες πριν το τζαμπ-μπολ από το δίκτυο ESPN, πριν από σχεδόν 20 χρόνια, ο Κόμπι έφτασε μία ανάσα από το να γίνει παίκτης της Βοστόνης! Ο τότε 17χρονος Κόμπι εντυπωσίασε τους ανθρώπους των Σέλτικς στην προπόνηση που έκανε μαζί τους και προκάλεσε δίλημμα στον τότε κόουτς και γενικό διευθυντή, Εμ-Ελ Καρ και τον θρυλικό «Ρεντ» Άουερμπαχ, παλαίμαχο προπονητή και τότε επίτιμου προέδρου των «πράσινων». Το δημοσίευμα αποκαλύπτει πως ο αείμνηστος Άουερμπαχ έμεινε έκπληκτος από τα αθλητικά προσόντα και το σουτ του Μπράιαντ, λέγοντας πως «θα γίνει σπουδαίος παίκτης!».

Ωστόσο, ο Άουερμπαχ, τραβώντας μία ρουφηξιά από το αγαπημένο πούρο του, συμπλήρωσε πως «δείχνει ολοκληρωμένο “πακέτο”, αλλά δεν παύει να είναι ένας παίκτης γυμνασίου. Πρέπει να κάνουμε μία επιλογή με βάσει τις σημερινές ανάγκες μας». Και… έριξε το «γάντι» τον Καρ, καταλήγοντας: «Εμ-Ελ, η απόφαση είναι δική σου». Ο Κόμπι επιλέχθηκε τελικά στο Νο13 από τους Χόρνετς και δόθηκε στους Λέικερς αντί του Βλάντε Ντίβατς. Οι Σέλτικς, έχοντας αρχικά το Νο9, κατάφεραν με συμφωνίες να φτάσουν στο Νο6 και διάλεξαν τον Αντουάν Ουόκερ, που παρότι το 2000-01 είχε μ.ό. 23,4π. με τους Σέλτικς και μ.ό. καριέρας 17,5π., δεν εκπλήρωσε ποτέ τις προσδοκίες και κατέκτησε τον τίτλο με το Μαϊάμι το 2006, ως ρολίστας, ενώ στη συνέχεια χρεοκόπησε μέσω αποτυχημένων επενδύσεων… Το 1996, όμως, ήταν σταρ των πρωταθλητών NCAA του Κεντάκι.

Πάνω από τον Αντουάν Ουόκερ στο ντραφτ του 1996 βρέθηκαν οι Άλεν Άιβερσον, Μάρκους Κάμπι, Σαρίφ Αμπντούρ-Ραχίμ, Στεφόν Μάρμπερι, Ρέι Άλεν, ενώ ο τότε τζένεραλ μάνατζερ των Σέλτικς, Γιαν Βολκ, παραδέχθηκε πως «όταν κοιτούσα στην προπόνηση τον μικρό Κόμπι, νόμιζα πως παρακολουθούσα τον Μάικλ Τζόρνταν! Τόσο καλός ήταν. Η μόνο λέξη για να περιγράψω τα όσα έκανε ήταν “εξαιρετικά”!». Η Βοστόνη, όμως, δεν θέλησε να επιλέξει τον πρώτο γκαρντ απευθείας από το high school και η ιστορία γράφτηκε αλλιώς. Ο Μπράιαντ κατέκτησε 5 τίτλους με τους Λέικερς, ο ένας κόντρα στους Σέλτικς (2010) και οι «πράσινοι», από το 1996 κι έπειτα, κέρδισαν μόνο ένα δαχτυλίδι (2008), απέναντι στον Κόμπι! Ο ίδιος ο σταρ των «Λιμναίων», όταν ρωτήθηκε τι θα έκανε αν είχε γίνει επιλογή από τους Σέλτικς, απάντησε όπως πάντα με την αφοπλιστική αυτοπεποίθησή του. Λέγοντας πως «θα προσπαθούσα να συνεχίσω την “κληρονομιά” του Λάρι Μπερντ. Και αν και στη συνέχεια έμαθα να μισώ τους Σέλτικς, θα το είχα κάνει με περηφάνια και τιμή!».