Μία μόλις μέρα μετά τη γεμάτη αυτοπεποίθηση δήλωσή του στην Media Day των Μπουλς, ότι «ξέρω πόσο σπουδαίος είμαι και πόσο καλά μπορώ να παίξω», ο Ντέρικ Ρόουζ κατάλαβε και πάλι πόσο ευάλωτος είναι στους τραυματισμούς. Ο σταρ του Σικάγο χτύπησε στο πρόσωπο στην πρώτη προπόνηση της ομάδας του και υπέστη κάταγμα στο ζυγωματικό, κάτι που θα τον αναγκάσει να μπει και πάλι στο χειρουργείο την Τετάρτη (30/9)… Ο χρόνος αποθεραπείας του MVP του 2011 δεν έχει ακόμη καθοριστεί, όμως ο Τύπος της «πόλης των ανέμων» αναφέρει πως θα μείνει εκτός προπονήσεων για τουλάχιστον 3 εβδομάδες και θα επιχειρήσει να είναι έτοιμος στην πρεμιέρα της κανονικής περιόδου, στις 27/10 κόντρα στο Κλίβελαντ.

Το κάταγμα κάτω από το αριστερό μάτι του «D-Rose» δεν του επιτρέπει να βλέπει καλά για το πρώτο διάστημα της αποθεραπείας και για τούτο οι άνθρωποι των «Ταύρων» δεν γνωρίζουν ακόμη πόσο θα χρειαστεί να καθίσει εκτός παρκέ. Η νέα ατυχία του Ρόουζ έρχεται να προστεθεί στη λίστα των πολλών τραυματισμών του από το 2011 κι έπειτα. Τον Απρίλιο του 2012 χτύπησε το γόνατό του στον πρώτο αγώνα των πλέι-οφς με τους Σίξερς και έχασε και την ποστ-σίζον εκείνης της χρονιάς και όλη τη σεζόν 2012-13

Νωρίτερα είχε λείψει από 27 ματς λόγω τραυματισμών σε δάχτυλο του ποδιού και ενοχλήσεις στη μέση. Τον Νοέμβριο του 2013 υπέστη ρήξη μηνίσκου στο ματς στο Πόρτλαντ και έχασε τους υπόλοιπους 71 αγώνες της κανονικής περιόδου, ενώ έναν χρόνο αργότερα «πληγώθηκε» ο αστράγαλός του και απουσίασε από 8 αναμετρήσεις. Και τον περασμένο Φλεβάρη χτύπησε στο μηνίσκο και έχασε 20 αγώνες

Στο μεταξύ, κι ενώ ο ίδιος ο Ρόουζ εξακολουθεί να δηλώνει αθώος για τις κατηγορίες βιασμού πρώην κοπέλας του μαζί με δύο φίλους του, ο δικηγόρος του ζήτησε από το Δικαστήριο του Λ.Α. την αρχειοθέτηση της υπόθεσης και της αθώωσης του πελάτη του. Ο συνήγορος του Αμερικανού σταρ τόνισε ότι η κοπέλα είναι μπερδεμένη στις καταγγελίες γιατί θεωρεί τον εαυτό της «παιχνίδι του σεξ» για τους 3 κατηγορούμενους, επισήμανε ότι οι δικηγόροι της έχουν ζητήσει μεγάλα ποσά ώστε να αποσύρει την κατηγορία και κατέληξε πως στην δίκη της 9ης Νοεμβρίου έχει έγγραφα που θα ξεκαθαρίσουν την αθωότητα του Ρόουζ.

Τέλος, εκτός του Ντέρικ Ρόουζ, άτυχος στάθηκε και ο γκαρντ των Κλίβελαντ Καβαλίερς, Ιμάν Σάμπερτ, που τραυματίστηκε στον καρπό του δεξιού χεριού. Ο πρώην παίκτης των Νικς θα υποβληθεί άμεσα σε επέμβαση και θα μείνει εκτός παρκέ για 10-12 εβδομάδες, κάτι που σημαίνει πως θα χάσει το 1/3 της ρέγκιουλαρ σίζον (περίπου 25-30 ματς) και θα επιστρέψει στα τέλη Δεκεβρίου. Περίπου τα Χριστούγεννα θα πατήσει γήπεδο και ο νέος γκαρντ του Ντάλας, Ουέσλι Μάθιους, λόγω του τραυματισμού του στον αχίλλειο τον περασμένο Μάρτιο, ως παίκτης του Πόρτλαντ. Οι Μπλέιζερς, από την άλλη, αποδέσμευσαν τον βετεράνο Μάικ Μίλερ, που οδεύει προς το Ντένβερ, ενώ οι Λέικερς πρόσθεσαν στο τεχνικό τιμ του κόουτς Μπάιρον Σκοτ τον παλαίμαχο σταρ της ομάδας, Τζέιμς Ουόρθι.