Ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ πέρασε στην αιωνιότητα. Ο Bill Russell, ο παίκτης των 11 πρωταθλημάτων, όλα με τους Boston Celtics, απεβίωσε από φυσικά αίτια σήμερα, 31 Ιουλίου, σε ηλικία 88 ετών.

«Ο Bill Russell ήταν ο μεγαλύτερος πρωταθλητής σε όλα τα ομαδικά αθλήματα. Οι αμέτρητες διακρίσεις που κέρδισε για την ιστορική καριέρα του στους Boston Celtics -συμπεριλαμβανομένων 11 πρωταθλημάτων και πέντε βραβείων MVP- λένε την ιστορία της τεράστιας επίδρασης του Bill στο πρωτάθλημα και την ευρύτερη κοινωνία μας», αναφέρει ο κομισάριος του ΝΒΑ, Adam Silver στη σχετική ανακοίνωση.

«Αγαπούσα τη φιλία μου με τον Bill και ενθουσιάστηκα όταν έλαβε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας. Συχνά τον αποκαλούσα Babe Ruth του μπάσκετ για το πώς ξεπέρασε τον χρόνο. Ο Bill ήταν ο απόλυτος νικητής και ο τέλειος συμπαίκτης και η επιρροή του στο ΝΒΑ θα είναι για πάντα αισθητή», είπε ακόμα ο Silver.

Ο εμβληματικός Russell έπαιξε μπάσκετ στο κολέγιο USF, όπου το οδήγησε σε δύο πρωταθλήματα στο NCAA (κερδίζοντας μάλιστα και 55 αγώνες στη σειρά), πριν επιλεγεί στο Νο. 2 του Draft του ΝΒΑ το 1956.

Στο ΝΒΑ έπαιξε συνολικά 13 χρόνια και κατέκτησε 11 πρωταθλήματα, ενώ έπαιξε στους Τελικούς 12 φορές, επιδόσεις που είναι φυσικά αξεπέραστες. Κατέκτησε 5 φορές το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της κανονικής περιόδου, έπαιξε 12 φορές στο All-Star Game και είχε 15,1 πόντους, 22,5 ριμπάουντ και 4,3 ασίστ κατά μέσο όρο στην καριέρα του.