Μπορεί η φετινή free agency να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αλλά τα σημαντικότερα ονόματά της -με εξαίρεση φυσικά τον Anhtony Davis- έχουν ήδη βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους. Έτσι, το basketblοg.gr σας παραθέτει τα 5 μεγαλύτερα συμβόλαια που υπογράφηκαν από το περασμένο Σάββατο (21/11), όταν και άνοιξαν οι πύλες της.

Gordon Hayward, 120 εκ. δολ. για 4 χρόνια (Charlotte Hornets)

Στην ίσως μεγαλύτερη ανατροπή της φετινής offseason, o Gordon Hayward άφησε στα κρύα του λουτρού Celtics και Pacers, και υπέγραψε εν τέλει με τους Hornets της Charlotte αντί 120 εκ. δολ. για 4 χρόνια! Αυτό είναι και το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία της ομάδας.
Φαινομενικά, ο Hayward ήταν έτοιμος να επιστρέψει στην πατρίδα του, Ιντιάνα, και τους τοπικούς Pacers, που προσπαθούσαν να συμφωνήσουν με την μέχρι πρότινος ομάδα του GH, σε ένα sign&trade deal. Εν τέλει, η απληστία που έδειξε ο GM των Κελτών, Danny Ainge, και τα υπερβολικά ανταλλάγματα που ζητούσε, έφεραν τον απόφοιτο του Butler στη Charlotte.

Περσινά στατιστικά: 17.5 πόντοι, 6.7 ριμπάουντ, 4.1 ασίστ

Fred VanVleet, 85 εκ. δολ. για 4 χρόνια (Toronto Raptors)

O Fred Van Vleet παρέμεινε κάτοικος Καναδά- ή της περιοχής όπου θα μεταναστεύσουν φέτος λόγω κορονοϊού οι Raptors- αφού ανανέωσε μαζί τους αντί 85 εκ. δολ. για 4 χρόνια. Ο 26χρονος guard έχει μια από τις ομορφότερες ιστορίες αυτή τη στιγμή στο ΝΒΑ, αφού αν και το 2016 δεν επιλέχθηκε καν στο draft, έχει κατορθώσει να θεωρείται ένας από τους καλύτερους περιφερειακούς στην λίγκα, αλλά και ένα από τα βασικότερα γρανάζια μια από τις κύριες διεκδικήτριες του πρωταθλήματος!

Περσινά στατιστικά: 17.6 πόντοι, 3.8 ριμπάουντ, 6.6 ασίστ, 1.9 κλεψίματα

Davis Bertans, 80 εκ. δολ. για 5 χρόνια (Washington Wizards)

Ο Davis Bertans είναι ένας από τους πιο σύγχρονους παίκτες αυτή τη στιγμή στο ΝΒΑ. Όντας μακρύς, δεινός σουτέρ και τίμιος αμυντικός ήταν ένα από τα πιο πολυσυζητημένα και πολυπόθητα ονόματα της φετινής free agency, με τον πρώην παίκτη της Baskonia να ανανεώνει τελικά με τους Washington Wizards αντί 80 εκ. δολ. για 5 χρόνια. Του χρόνου, σε ένα σύνολο με τους Bradley Beal, John Wall (;) και Roy Hachimura, γίνεται αντιληπτό πόσο απαραίτητη κρίνεται η αύρα ενός εκ των πιο τρομερών σουτέρ του πρωταθλήματος!

Περσινά στατιστικά: 15.4 πόντοι, 4.5 ριμπάουντ, 42% στο τρίποντο

Joe Harris, 75 εκ. δολ. για 4 χρόνια (Brooklyn Nets)

Η περίπτωση του Joe Harris είναι αρκετά πανομοιότυπη με αυτή του Davis Bertans, αφού είναι ένας εκπληκτικός σουτέρ, που σε ένα ρόστερ με 2 σταρ (3 αν μεταβεί και ο James Harden στους Nets) θα αποτελέσει υπερπολύτιμο γρανάζι με τους τεράστιους χώρους που θα ανοίγει.

Περσινά στατιστικά: 14.5 πόντοι, 4.3 ριμπάουντ, 42% στο τρίποντο

Marcus Morris Sr., 64 εκ. δολ. για 4 χρόνια (Los Angleles Clippers)

Οι Clippers, μετά το κάζο που έπαθαν με τον Montrelz Harrell, ο οποίος υπέγραψε για τη Νέμεσή τους, Lakers, αποφάσισαν να κρατήσουν τον Marcus Morris Sr, αφού εξασφάλισαν κάποια επιπλέον χρήματα από την απόφαση του 26χρονου center. Ο απόφοιτος του Kansas είναι ένας από τους πληρέστερους forwards στην λίγκα, καθώς συνδυάζει τόσο επιθετικό πλουραρισμό/αμυντική πολυτέλεια και…αλητεία, που είναι μάλλον απαραίτητη για ομάδα με γόητρο πρωταθλητισμού.

Περσινά στατιστικά: 16.7 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 0.7 κλεψίματα, 0.7 τάπες

*Δεν έχουν συμπεριληφθεί παίκτες που ήταν είτε restricted free agents και οι ομάδες τους μπορούσαν να matchάρουν τις προσφορές που θα λάμβαναν (πχ Bogdan Bogdanovic) είτε ανανεώσεις παικτών που ήταν ακόμα στο rookie συμβόλαιό τους (πχ Jayson Tatum/Donovan Mitchell/De’Aaron Fox).