Λιγότερο από μία εβδομάδα πριν την αυλαία (σ.σ.: 29/10) της νέας σεζόν στο ΝΒΑ, το basketblog.grεπιχειρεί να σας βάλει στο κλίμα, με μία μικρή παρουσίαση όλων των ομάδων. Με τις προσθήκες και τις αποχωρήσεις σε κάθε ρόστερ, με μία ανάλυση των πιθανών πρωταγωνιστών ή παικτών-«κλειδιά» τους και μια πρόβλεψη για το τι μπορεί να περιμένει κανείς από όλους τους αντιπάλους. Ξεκίνημα με την Ανατολική Περιφέρεια και την Ατλάντικ

ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΝΙΚΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 54-28

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός στον 2ο γύρο από Ιντιάνα (2-4)

Προσθήκες:Τιμ Χάρνταγουεϊ τζούνιορ (Νο24 ντραφτ),Αντρέα Μπαρνιάνι(Τορόντο), Κόουλ Όλντριτς (Σακραμέντο),MettaWorldPeace(Λέικερς), Μπένο Ούντριχ (Ορλάντο), Κρις Σμιθ, Τουρ Μάρι.

Αποχωρήσεις: Κρις Κόουπλαντ (Ιντιάνα), Τζέισον Κιντ (απόσυρση), Τζέιμς Ουάιτ, Μάρκους Κάμπι (Χιούστον), Στιβ Νόβακ (Τορόντο), Κουεντίν Ρίτσαρντσον.

Στο ρόστερ: Καρμέλο Άντονι, Αμάρ’ε Στάνταμαϊρ, Τάισον Τσάντλερ, Ρέιμοντ Φέλτον, Ιμάν Σάμπερτ, Τζέι-Αρ Σμιθ (ανανέωση), Κένιον Μάρτιν (ανανέωση), Πάμπλο Πριτζιόνι (ανανέωση).

Ποιον να προσέξετε: Τζέι-Αρ Σμιθ. Ο κορυφαίος 6ος παίκτης της περσινής σεζόν αναμένεται να λάβει φέτος θέση βασικού, αν και στην καριέρα του έχει ξεκινήσει στην 5αδα μόλις τα 130 από τα 618 παιχνίδια της πορείας του στο ΝΒΑ! Πέρυσι είχε μ.ο. 18,1π.-5,3ριμπ. και μεγάλη βοήθεια στον μεγάλο σταρ της ομάδας, Καρμέλο Άντονι.

Τι να περιμένετε: Μπόλικο… trash,-talkingμε τους συμπολίτες Νετς! Είναι η μοναδική από τις κορυφαίες ανατολικές ομάδες που δεν ενισχύθηκε αισθητά. Αν οι Τσάντλερ-MettaWorldPeaceαφοσιωθούν στην άμυνα και ο «Melo» σκοράρει όπως πέρυσι (αναδείχθηκε 1ος σκόρερ της χρονιάς!), θα είναι στην 4αδα και στα πλέι-οφς θα προσπαθήσουν να τα βάλουν με τα φαβορί της Ανατολής (Μαϊάμι, Ιντιάνα, Σικάγο).

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ ΝΕΤΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 49-33

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός στον 1ο γύρο από Σικάγο (3-4)

Προσθήκες: Τζέισον Κιντ (κόουτς), Πολ Πιρς, Κέβιν Γκαρνέτ, Τζέισον Τέρι (Βοστόνη), Αντρέι Κιριλένκο (Μινεσότα), Μέισον Πλάμλι (Νο22 ντραφτ), Σον Λίβινγκστον (Κλίβελαντ), Άλαν Άντερσον (Τορόντο).

Αποχωρήσεις: Πι-Τζέι Καρλέσιμο (κόουτς), Σι-Τζέι Ουότσον (Ιντιάνα), Κιθ Μπόγκανς, Κρις Χάμφρις, Τζέραλντ Ουάλας, Κρις Τζόζεφ, ΜαρΣον Μπρουκς (Βοστόνη), Τζέρι Στακχάουζ.

Στο ρόστερ: Ντερόν Ουίλιαμς, Τζο Τζόνσον, Ρέτζι Έβανς, Μπρουκ Λόπεζ, Μίρζα Τελέτοβιτς, Αντρέι Μπλατς (ανανέωση), Τορνίκε Σενγκέιλα, Ταισόν Τέιλορ.

Ποιον να προσέξετε: Με τόσους σταρ στο ίδιο ρόστερ, μοιάζει δύσκολα να ξεχωρίσει κανείς κάποιον από τώρα. Ίσως, πάντως, τα φώτα πέσουν στον Κέβιν Γκαρνέτ, που αν και 37 ετών θα επανέλθει στην φυσική θέση του (αυτή του «4»), καθώς εδώ και 2-3χρόνια έπαιζε σέντερ στους Σέλτικς. Ενώ και ο Πολ Πιρς θα πρέπει να συνηθίσει και να δεχτεί πως θα είναι η πρώτη επιλογή στην επίθεση, με τους Ουίλιαμς, Τζόνσον και Λόπεζ στην 5αδα.

Τι να περιμένετε: Αρχικά να (προσπαθήσουν να) «κατακτήσουν» την Νέα Υόρκη. Οι Νετς ενισχύθηκαν σε πρόσωπα και εμπειρία, αλλά έχουν έναν άπειρο κόουτς, στο πρόσωπο του ρούκι στους πάγκους, Τζέισον Κιντ. Το Μπρούκλιν θα χρειαστεί «χημεία», που δεν είχε ούτε πέρυσι, και φρεσκάδα, λόγω της ηλικίας των Γκαρνέτ-Πιρς. Στο θέμα της «χημείας» σαφώς υστερεί από Χιτ, Πέισερς, Μπουλς και Νικς, αλλά διαθέτει μεγάλο βάθος στον πάγκο και στην περιφέρεια, με την προσθήκη και του Άντερσον.

ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 41-40

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός στον 1ο γύρο από Νέα Υόρκη (2-4)

Προσθήκες: Μπραντ Στίβενς (κόουτς),Τζέραλντ Ουάλας, Κρις Χάμφρις, ΜαρΣον Μπρουκς, Κιθ Μπόγκανς (Βοστόνη), Κέλι Όλινικ (Νο13 ντραφτ), Φιλ Πρέσεϊ, Βίτρο Φαβεράνι (Βαλένθια).

Αποχωρήσεις: Ντοκ Ρίβερς (κόουτς), Πολ Πιρς, Κέβιν Γκαρνέτ, Τζέισον Τέρι (Μπρούκλιν), Ντι-Τζέι Ουάιτ (Μπρούκλιν-Σικάγο), Κρις Τζόζεφ (Μπρούκλιν-Ορλάντο), Φαμπ Μέλο.

Στο ρόστερ: Ραζόν Ρόντο, Μπράντον Μπας, Έιβερι Μπράντλεϊ, Τζόρνταν Κρόφορντ, Τζεφ Γκριν, Κόρτνι Λι, Τζάρντ Σάλιντζερ, Σάβλικ Ράντολφ.

Ποιον να προσέξετε: Τζεφ Γκριν. Η αποχώρηση των Πιρς, Γκαρνέτ, αλλά κυρίως η αρχική απουσία του τραυματία Ραζόν Ρόντο θα δώσει τα «κλειδιά» της ομάδας στον Τζεφ Γκριν (πέρυσι είχε 12,8π.-3,9ριμπ. μ.ο.).

Τι να περιμένετε: Μία άκρως μεταβατική σεζόν για τους πρωταθλητές του 2008, που δύσκολα θα «χωρέσουν» στην 8αδα των πλέι-οφς… Ο πρόεδρος Ντάνι Έιντζ παραχώρησε τους σταρ της Βοστόνης, έφερε στον πάγκο τον ρούκι κόουτς στο ΝΒΑ, Μπραντ Στίβενς, που οδήγησε δις το Μπάτλερ στον τελικό του NCAA(2010 και 2011) και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ανταλλάξει και τον Ρόντο! Η «αναγέννηση» των Σέλτικς θα χρειαστεί χρόνο.

ΦΙΛΑΝΤΕΛΦΙΑ ΣΙΞΕΡΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 34-48

Πλέι-οφς: –

Προσθήκες: Μπρετ Μπράουν (κόουτς), Νέρλενς Νοέλ (Νο6 ντραφτ-από Νέα Ορλεάνη), Μάικλ Κάρτερ-Ουίλιαμς (Νο11 ντραφτ), Αρσαλάν Καζέμι (Νο54 ντραφτ), Ντάριους Μόρις (Λέικερς), Τόνι Ρότεν (Μέμφις), Ρόις Ουάιτ, Τζέιμς Άντερσον, Τιμ Όλμπρεχτ (Χιούστον).

Αποχωρήσεις: Νταγκ Κόλινς (κόουτς), Τζρου Χόλιντεϊ (Νέα Ορλεάνη), Άντριου Μπάινουμ (Κλίβελαντ), Ρόαγιαλ Άιβι, Ντέιμιεν Ουίλκινς (Ατλάντα), Τσαρλς Τζένκινς (Ερυθρός Αστέρας), Ντορέλ Ράιτ (Πόρτλαντ), Νικ Γιανγκ (Λέικερς), Τζέρεμι Πάργκο (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Τζάστιν Χόλιντεϊ.

Στο ρόστερ: Λαβόι Άλεν, Κουόμε Μπράουν, Σπένσερ Χόους, Αρνέτ Μούλτρι, Τζέισον Ρίτσαντσον, Έβαν Τέρνερ, Θάντεους Γιανγκ

Ποιον να προσέξετε: ONo2 στο ντραφτ του 2010, Έβαν Τέρνερ, είχε πέρυσι την καλύτερη σεζόν της καριέρας του (μ.ο. 13,3π.-6,3ριμπ.-4,3ασ.) και φέτος αναμένεται να σουτάρει πολύ. Ωστόσο, τα βλέμματα θα πέσουν πάνω στον ρούκι πόιντ-γκαρντ από το Σίρακιουζ, Μάικλ Κάρτερ-Ουίλιαμς, ειδικά αν επαληθευτούν οι δυσοίωνες προβλέψεις που αναφέρουν πως ο επίσης ρούκι, Νέρλενς Νοέλ, μπορεί να χάσει όλη τη σεζόν

Τι να περιμένετε: Πολλές ήττες! Οι Σίξερς δεν θα παραδεχθούν ποτέ ότι θα επιδιώξουν το λεγόμενο «tanking» (σ.σ.: οικειοθελείς ήττες για να τερματίσουν τελευταίοι), ώστε να έχουν περισσότερες ελπίδες στη λοταρία του ντραφτ για το Νο1 του 2014, που θα είναι πιθανότατα ο Άντριου Ουίγκινς. Ωστόσο, δεν έχουν μεγάλες βλέψεις. Ο νέος κόουτς, Μπρετ Μπράουν, «μαθητής»-βοηθός του Πόποβιτς στους Σπερς, θα επιχειρήσει να δώσει (αμυντική) ταυτότητα στην ομάδα, με στόχο την αξιοπρεπή πορεία. Απόντες λόγω τραυματισμού στο ξεκίνημα και οι Ρίτσαρντσον-Μούλτρι.

ΤΟΡΟΝΤΟ ΡΑΠΤΟΡΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 34-48

Πλέι-οφς: –

Προσθήκες: Τάιλερ Χάνσμπροου, Ντι-Τζέι Όγκουστιν (Ιντιάνα), Όστιν Ντέι (Μέμφις), Τζούλιαν Στόουν (Ντένβερ), Στιβ Νόβακ (Νέα Υόρκη), Ντουάιτ Μπάικς.

Αποχωρήσεις: Αντρέα Μπαρνιάνι (Νέα Υόρκη), Άλαν Άντερσον (Μπρούκλιν), Τζον Λούκας ΙΙΙ (Γιούτα), Λίνας Κλέιζα, Σεμπάστιαν Τέλφερ.

Στο ρόστερ: Ρούντι Γκέι, ΝτερΜαρ ΝτεΡόζαν, Γιόνας Βαλαντσιούνας, Κουίνσι Έισι, Λάντρι Φιλντς, Άαρον Γκρέι, Αμίρ Τζόνσον, Τέρενς Ρος, Κάιλ Λάουρι

Ποιον να προσέξετε: Γιόνας Βαλαντσιούνας. Ο Λιθουανός είχε μ.ο. 8,9π.-6ριμπ. στην περσινή, ρούκι σεζόν του. Φέτος, ωστόσο, αν και σαφώς δεν θα «κλέψει» τα φλας από Γκέι-ΝτεΡόζαν, ίσως είναι το «κλειδί» των Ράπτορς. Ο Βαλαντσιούνας αναδείχθηκε MVPτου φετινού σάμερ-λιγκ του ΝΒΑ και θέλει να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.

Τι να περιμένετε: Μία ομάδα με αρκετές λύσεις, με πιθανό διαφορετικό πρωταγωνιστή κάθε βραδιά και ένα ρόστερ που αν και δείχνει υποτιμημένο, μπορεί να διεκδικήσει την είσοδο στα πλέι-οφς. Η αποχώρηση Μπαρνιάνι κάνει πιο αθλητικούς τους Καναδούς, τόσο στην αμυντική τακτική του κόουτς Ντουέιν Κέισι όσο και στην επίθεση, που δεν θα είναι τόσο στατική, με καλούς οργανωτές όπως οι Λάουρι-Όγκουστιν.