Μόλις μία ημέρα πριν από την αυριανή (σ.σ.: 29/10) αυλαία της νέας σεζόν στο ΝΒΑ, το basketblog.gr επιχειρεί να σας βάλει στο κλίμα, με μία μικρή παρουσίαση όλων των ομάδων. Με τις προσθήκες και τις αποχωρήσεις σε κάθε ρόστερ, με μία ανάλυση των πιθανών πρωταγωνιστών ή παικτών-«κλειδιά» τους και μια πρόβλεψη για το τι μπορεί να περιμένει κανείς από όλους τους αντιπάλους. Μετά την Ανατολική Περιφέρεια και τις Ατλάντικ, Σέντραλ και Σάουθιστ και τις Σάουθγουεστ και Νόρθγουεστ, η παρουσίαση της Δυτικής Περιφέρειας ολοκληρώνεται με την αναμενόμενη ως δυναμική και συναρπαστική Πασίφικ…

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΚΛΙΠΕΡΣ
Ρεκόρ περσινής σεζόν: 56-26
Πλέι-οφς: Αποκλεισμός στον 1ο γύρο από Μέμφις (2-4)
Προσθήκες: Ντοκ Ρίβερς (κόουτς), Ντάρεν Κόλισον (Ντάλας), Τζέι-Τζέι Ρέντικ (Μιλγουόκι), Αντόν Τζέιμισον (Λέικερς), Μπάιρον Μάλενς (Σάρλοτ), Τζάρεντ Ντάντλεϊ (Φοίνιξ), Ρέτζι Μπούλοκ (No25 ντραφτ)
Αποχωρήσεις: Βίνι Ντελ Νέγκρο (κόουτς), Έρικ Μπλέντσο (Φοίνιξ), Καρόν Μπάτλερ (Μιλγουόκι), Γκραντ Χιλ (αποχώρηση), Ρόνι Τουριάφ (Μινεσότα), Τσόνσι Μπίλαπς (Ντιτρόιτ), Λαμάρ Όντομ, ΝτεΧουάν Σαμερς.
Στο ρόστερ: Κρις Πολ (ανανέωση), Μπλέικ Γκρίφιν, ΝτιΑντρε Τζόρνταν, Ουίλι Γκριν, Ματ Μπαρνς (ανανέωση), Ράιαν Χόλινς (ανανέωση)
Ποιον να προσέξετε: Τον κόουτς Ντοκ Ρίβερς! Οι Κλίπερς έχουν πια στον πάγκο τους έναν έμπειρο κόουτς, με ξεκάθαρη φιλοσοφία και φυσικά ένα δαχτυλίδι πρωταθλητή (2008-Σέλτικς). Η συμφωνία με τον Ρίβερς δείχνει πως οι «Κλιπς» στοχεύουν ψηλά και ευελπιστούν σε κάτι σαφώς καλύτερο από την τελευταία διετία, κατά την οποία δεν ξεπέρασαν τον 2ο γύρο.
Τι να περιμένετε: Πολυφωνία στην επίθεση, μπόλικες λύσεις και βάθος στον πάγκο, που θα δίνει ενέργεια σε όλη τη σεζόν. Η παρουσία του κόουτς Ρίβερς φαίνεται να διασφαλίζει ότι στο Λ.Α. δεν θα υπάρχει υπερβολικό άγχος για επιτυχία, αλλά όλοι στην «κυνανέρυθρη» πλευρά των αποδυτηρίων του «Στέιπλς Σέντερ» ξέρουν πως η φετινή σεζόν σημαίνει τίτλος ή αποτυχία. Διότι υπάρχει ένας μεγάλος σταρ (Πολ), ένας εξελίξιμος ηγέτης (Γκρίφιν), ένας ψηλός με παρόν (Τζόρνταν) και εξαιρετικοί ρολίστες (Κόλισον, Τζέιμισον, Μπαρνς, Μάλενς, Ρέντικ, Ντάντλεϊ).

ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΪΤ ΟΥΟΡΙΟΡΣ
Ρεκόρ περσινής σεζόν: 47-35
Πλέι-οφς: Αποκλεισμός στον 2ο γύρο από Σαν Αντόνιο (2-4)
Προσθήκες: Αντρέ Ιγκουοντάλα (Ντένβερ), Μαρίζ Σπέιτς (Κλίβελαντ), Ζερμέιν Ο’Νιλ (Φοίνιξ), Τόνεϊ Ντάγκλας (Σακραμέντο), Νεμάνια Νέντοβιτς (Νο30 ντραφτ), Ογκνιέν Κούζμιτς (Νο52 ντραφτ).
Αποχωρήσεις: Τζάρετ Τζακ (Κλίβελαντ), Καρλ Λάντρι (Σακραμέντο), Ρίτσαρντ Τζέφερσον, Άντρις Μπιέντρινς, Μπράντον Ρας, Ντουέιν Τζόουνς, Σκοτ Ματσάντο (Γιούτα), Κέβιν Μέρφι (Στρασμπούργκ).
Στο ρόστερ: Στεφ Κάρι, Άντριου Μπόγκατ, Χάρισον Μπαρνς, Ντρέιμοντ Γκριν, Κλέι Τόμπσον, Φέστους Εζέλι, Ντέιβιντ Λι, Κεντ Μπέιζμορ.
Ποιον να προσέξετε: Αντρέ Ιγκουοντάλα. Μπορεί ο Στεφ Κάρι να είναι ο ηγέτης των Ουόριορς, αλλά η προσθήκη του πρώην φόργουορντ των Σίξερς και Νάγκετς ενισχύει ακόμη περισσότερο την ομάδα του. Ο Ιγκουοντάλα προσφέρει στο Γκόλντεν Στέιτ μεγάλη βοήθεια στην άμυνα, συνεισφορά ακόμη και στην οργάνωση και όποτε χρειαστεί, σκορ. Ενώ προσφέρει και στον κόουτς Μαρκ Τζάκσον ένα νέο rotation στην 5αδα, καθώς θα είναι βασικός και ένας εκ των Τόμπσον ή Μπαρνς θα έρχεται από τον πάγκο. Ο πρώτος (ανταποκρίθηκε καλά στον ρόλο του 6ου παίκτη στην preseason) μετά τη ρούκι σεζόν του αγωνίστηκε σε 122 διαδοχικούς αγώνες σαν βασικός, ενώ ο δεύτερος πέρυσι, αν και ρούκι, έπαιξε σε ό,α τα ματς στην βασική 5αδα!
Τι να περιμένετε: Μία νεανική ομάδα με ενθουσιασμό και μεγάλη αυτοπεποίθηση από την περσινή εξαιρετική πορεία της. Μεγαλύτερη εμπειρία και καλύτερη άμυνα -όπως επιθυμεί ο κόουτς Τζάκσον- λόγω της προσθήκης του Ιγκουοντάλα, αλλά και ανάγκη για ανάσες από τον πάγκο, αφού αν εξαιρέσει κανείς τον Τόμπσον (αν, τελικά, έρθει ως 6ος παίκτης), τα κενά των Καρλ Λάντρι και Τζάρετ Τζακ, δύσκολα θα καλυφθούν από τους Ζερμέιν Ο’Νιλ και Τόνεϊ Ντάγκλας…Αν οι Κάρι-Μπόγκατ μείνουν υγιείς, πάντως, οι Ουόριορς στοχεύουν μέχρι και στην δυτική 4αδα.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΛΕΪΚΕΡΣ
Ρεκόρ περσινής σεζόν: 45-37
Πλέι-οφς: Αποκλεισμός στον 1ο γύρο από Σαν Αντόνιο (0-4)
Προσθήκες: Νικ Γιανγκ (Φιλαντέλφια), Ουέσλι Τζόνσον (Φοίνιξ), Τζόρνταν Φάρμαρ (Αναντολού Εφές), Ζαβιέ Χένρι (Νέα Ορλεάνη), Κρις Κέιμαν (Ντάλας), Σον Ουίλιαμς (Γκουανγκζού), Ελίας Χάρις (πανεπιστήμιο Γκονζάγκα), Ράιαν Κέλι (Νο48 ντραφτ),
Αποχωρήσεις: Ντουάιτ Χάουαρντ (Χιούστον), Ερλ Κλαρκ (Κλίβελαντ), Ντάριους Μόρις (Φιλαντέλφια), Άντριου Γκάουντλοκ (Ούνικς Καζάν), Αντόν Τζέιμισον (Κλίπερς), Metta World Peace (Νέα Υόρκη), Κρις Ντούχον, Ντέβιν Ίμπανκς.
Στο ρόστερ: Κόμπι Μπράιαντ, Στιβ Μπλέικ, Στιβ Νας, Τζόρνταν Χιλ, Πάου Γκασόλ, Τζόντι Μικς, Ρομπερτ Σάκρε (ανανέωση).
Ποιον να προσέξετε: Τον κύριο… Νο24 ή αλλιώς «Black Mamba»! Μπορεί να πέρασε τον χειρότερο τραυματισμό της καριέρας του, μπορεί να είναι 35 ετών, μπορεί να μην έχει ξεκαθαρίσει η ακριβής ημερομηνία επιστροφής του, αλλά όλη η (προφανώς μεταβατική σεζόν) των Λέικερς περιστρέφεται γύρω από τον Κόμπι Μπράιαντ. Ο σταρ του Λ.Α. ευελπιστεί να γυρίσει δυνατός, θέλει 675π. για να προσπεράσει τον Μάικλ Τζόρνταν στην 3η θέση των σκόρερ όλων των εποχών και προφανώς έχει πεισμώσει από το γεγονός ότι οι GM του ΝΒΑ τον θεωρούν 2ο καλύτερο σούτινγκ-γκαρντ, πίσω από τον Τζέιμς Χάρντεν και το ESPN κατέταξε τους Λέικερς μόλις στην 12η θέση στη Δύση, στις προβλέψεις του. Ενώ ο ίδιος ήταν στο Νο25 των καλύτερων παικτών, από το ίδιο δίκτυο…
Τι να περιμένετε: Μία μεταβατική σεζόν. Οι οπαδοί των Λέικερς σαφώς και έχουν συνηθίσει να κερδίζουν ή να είναι στις κορυφαίες ομάδες (οι Λέικερς έχουν μείνει εκτός πλέι-οφς μόλις μία φορά στα 17 χρόνια του Κόμπι στο Λ.Α.), όμως σε αντίθεση με πέρυσι, που δεν δικαίωσαν τις προβλέψεις τίτλου, φέτος μάλλον να επιβεβαιώσουν όσους λένε πως δύσκολα θα «χωρέσουν» στην δυτική 8αδα των πλέι-οφς… Η αποχώρηση Χάουαρντ δίνει στον Πάου Γκασόλ ευθύνες σαν σέντερ, ο Νας κλείνει τα 40 την άνοιξη και ο κόουτς Ντ’Αντόνι δεν έχει πολλούς φαν στην Καλιφόρνια. Επιπλέον, πλην της επιστροφής του Φάρμαρ, οι «Λιμναίοι» δεν έχουν βάθος στον πάγκο. Ίσως κοιτάξουν προς καλοκαίρι, όταν μένουν ελεύθεροι ΛεΜπρον Τζέιμς και Καρμέλο Άντονι. Για φέτος, πάντως, όλα θα εξαρτηθούν από την υγεία του Κόμπι.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ ΚΙΝΓΚΣ
Ρεκόρ περσινής σεζόν: 28-54
Πλέι-οφς: –
Προσθήκες: Μάικ Μαλόουν (κόουτς), Καρλ Λάντρι (Γκόλντεν Στέιτ), Γκρέιβις Βάσκεζ (Νέα Ορλεάνη), Μπεν ΜακΛεμόρ (Νο7 ντραφτ), Ρέι ΜακΚάλουμ (Νο36 ντραφτ), ΝτεΚουάν Τζόουνς (Ορλάντο), Λουκ Ρίτσαρντ Μπα α Μούτε (Μιλγουόκι).
Αποχωρήσεις: Κιθ Σμαρτ (κόουτς), Ταϊρίκ Έβανς (Νέα Ορλεάνη), Κόουλ Όλντριχ (Νέα Υόρκη), Τόνεϊ Ντάγκλας (Γκόλντεν Στέιτ), Τζέιμς Τζόνσον (Ατλάντα).
Στο ρόστερ: ΝτεΜαρκους Κάζινς, Τζίμερ Φρεντέτ, Τσακ Χέιζ, Τράβις Άουτλο, Πάτρικ Πάτερσον, Τζον Σάλμονς, Αϊζάια Τόμας, Τζέισον Τόμπσον, Μάρκους Θόρντον.
Ποιον να προσέξετε: Μπεν ΜακΛεμόρ. Ο ρούκι από το Κάνσας φιλοδοξεί να έχει μεγαλύτερη επιρροή στο παιχνίδι των Κινγκς από όσο πέρυσι ο Τζίμερ Φρεντέτ. Ο Αμερικανός γκαρντ είχε πέρυσι 15,9π.-5,2ριμπ.-2ασ. μ.ο. στο NCAA και είναι παιδί που έχει μάθει στα δύσκολα της ζωής. Ικανός να ανάβει την «σπίθα» είτε παίζει βασικός είτε έρχεται από τον πάγκο.
Τι να περιμένετε: Μία ομάδα που έπειτα από χρόνια θα λειτουργήσει επαγγελματικά. Νέα διοίκηση (Βίβεκ Ράναντιβ), νέος κόουτς (Μάικ Μαλόουν), νέος τζένεραλ μάνατζερ (Πιτ Ντ’Αλεσάντρο), (νέος σύμβουλος (Κρις Μάλιν), νέος ιδιοκτήτης μειοψηφικού πακέτου μετοχών (Σακίλ Ο’Νιλ!) και νεανική ομάδα. Οι Κινγκς έχουν δρόμο για να μπορούν να λένε πως κοιτάζουν τα πλέι-οφς, ωστόσο κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Ειδικά αν καταφέρουν να ελέγξουν τον νέο σταρ τους, ΝτεΜάρκους Κάζινς, εκτός παρκέ. Γιατί εντός, πιθανότατα θα βελτιώσει την περσινή επίδοση των 17,π.-9,9ριμπ.. Ο κόουτς Μαλόουν θέλει αμυντική προσήλωση, την ίδια στιγμή που η διοίκηση έχει κι άλλες έγνοιες, όπως την κατασκευή νέου γηπέδου ως το 2017, ώστε να μην χρειαστεί να μετακομίσει σε άλλη πόλη… Στα αγωνιστικά μειονεκτήματα η απουσία του τραυματία Καρλ Λάντρι στους πρώτους 3 μήνες της κανονικής περιόδου.

ΦΟΙΝΙΞ ΣΑΝΣ
Ρεκόρ περσινής σεζόν: 25-57
Πλέι-οφς: –
Προσθήκες: Τζεφ Χόρνασεκ (κόουτς), Έρικ Μπλέντσο (Κλίπερς), Τζέραλντ Γκριν, Άλεξ Λεν (Νο5 ντραφτ), Μάιλς Πλάμλι (Ιντιάνα), Εμέκα Οκαφόρ (Ουάσινγκτον), Βιάτσεσλαβ Κραβτσόφ , Ις Σμιθ (Μιλγουόκι), Μάλκολμ Λι (Μινεσότα), Άρτσι Γκούντγουιν (Νο29 ντραφτ), Ντιόντε Κρίστμας (Σιένα).
Αποχωρήσεις: Λίντσεϊ Χάντερ (κόουτς), Μάρτσιν Γκόρτατ (Ουάσινγκτον), Λουίς Σκόλα (Ιντιάνα), Τζάρεντ Ντάντλεϊ (Κλίπερς), Ουέσλι Τζόνσον (Λέικερς), Ζερμέιν Ο’Νιλ (Γκόλντεν Στέιτ), Μάικλ Μπίσλεϊ (Μαϊάμι), Κένταλ Μάρσαλ, Σάνον Μπράουν, Μάλκολμ Λι, Χαμέντ Χαντάντι.
Στο ρόστερ: Γκόραν Ντράγκιτς, Μάρτσιν Γκόρτατ, Τσάνινγκ Φράι, Μαρκίφ Μόρις, Μάρκους Μόρις, Πι-Τζέι Τάκερ.
Ποιον να προσέξετε: Έρικ Μπλέντσο. Ο νεοφερμένος πόιντ-γκαρντ των Σανς έχει την πρώτη ευκαιρία στην καριέρα του να γίνει ηγέτης. Αν και είχε αρνηθεί την ανταλλαγή στη Νέα Ορλεάνη το 2011, αντί του Κρις Πολ, έπαιξε για δύο σεζόν πίσω από τον «CP3» στους Κλίπερς, αλλά πλέον είναι για πρώτη φορά βασικός. Ο νέος κόουτς του Φοίνιξ, Τζεφ Χόρνασεκ, ξεκαθάρισε πως ο Μπλέντσο δεν πήγε στην Αριζόνα για να «κλέψει» τη θέση του βασικού από τον Ντράγκιτς και αποκάλυψε πως θα παίζουν μαζί στην 5αδα. Αν συνεργαστούν καλά, οι Σανς έχουν ελπίδες να γλιτώσουν την τελευταία θέση στη Δύση, όπως πέρυσι…
Τι να περιμένετε: Νεανικό ενθουσιασμό από έναν ρούκι κόουτς που έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θέλει να φωνάζει, αλλά έχει «κερδίσει» ως τώρα τους παίκτες του με την ευγενική και ευχάριστη νοοτροπία του. Άλλωστε, αποχώρησε και ο Μπίσλεϊ και οι γκρίνιες περιορίστηκαν… Δύσκολα, ωστόσο, θα καταφέρουν να είναι ανταγωνιστικοί για μία θέση στα πλέι-οφς και εφικτός στόχος είναι να πετύχουν περισσότερες από τις 25 περσινές νίκες, που ήταν η 2η χειρότερη επίδοση στην ιστορία της ομάδας, μετά το 16-66 στο 1968-69, που ήταν η παρθενική στη Λίγκα. Και μετά την παραχώρηση του Γκόρτατ στην Ουάσινγκτον, ρίχνουν ουσιαστικά ματιές στο επόμενο καλοκαίρι, τόσο στο ντραφτ όσο και στους free-agents.