Έξι μέρες πριν από την πρεμιέρα (σ.σ.: 28/10) της κανονικής σεζόν του ΝΒΑ, το basketblog.gr σας βάζει στο κλίμα, με μία παρουσίαση όλων των ομάδων και Περιφερειών. Με τις σημαντικές προσθήκες και αποχωρήσεις κάθε οργανισμού, με ανάλυση των πιθανών πρωταγωνιστών ή παικτών-«κλειδιά» τους και μια πρόβλεψη για το τι μπορεί να περιμένει κανείς από τις 30 ομάδες. Αφετηρία με την Ανατολική Περιφέρεια και την Ατλάντικ

ΤΟΡΟΝΤΟ ΡΑΠΤΟΡΣ
Ρεκόρ περσινής σεζόν: 48-34 (1η θέση Ατλάντικ, 3η Ανατολής)
Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (3-4) στον 1ο γύρο από Μπρούκλιν

Η φετινή απορία για τους Καναδούς είναι αν θα πετύχουν το βήμα παραπάνω. Οι Ράπτορς έφτασαν πέρσι από την τελευταία θέση της Ατλάντικ ταο 2012-13 (με ρεκόρ 34-48) στην κορυφή της, παρότι τον Γενάρη του 2014 αντάλλαξαν τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη τους (Ρούντι Γκέι) και παραλίγο να κάνουν το ίδιο με τον κορυφαίο γκαρντ τους (Κάιλ Λόουρι). Το Τορόντο θέλει να «χτίσει» πάνω στην προηγούμενη χρονιά, αν και εκείνη ολοκληρώθηκε με απογοήτευση στον 1ο γύρο των πλέι-οφς. Μοιάζει με την πιο ισορροπημένη ομάδα της Ατλάντικ, ευελπιστώντας σε ανάλογη συνέχεια από τους Λόουρι, ΝτεΡόζαν, περιμένοντας νέα άνοδο από Βαλαντσιούνας και Ρος και έχοντας πια και «βάθος» στον πάγκο με τις προσθήκες των Λου Ουίλιαμς και Τζέιμς Τζόνσον. Στόχος της ομάδας του κόουτς Ντουέιν Κέισι ακόμη και οι 50 νίκες στην ρέγκιουλαρ σίζον
Ποιον να προσέξετε: Τέρενς Ρος. Ο άλλοτε νικητής του διαγωνισμού καρφωμάτων (απ)έδειξε πέρσι πως δεν είναι απλώς ένας θεαματικός παίκτης που πηδά ψηλά. Μέτρησε 10,9π.-3ριμπ. μ.ο. με 42,3% στα δίποντα και 39,5% στα τρίποντα (μετά τους 6,4π.-2,1ριμπ. και 40,7% και 33,2% αντίστοιχα) της ρούκι σεζόν του) και θέλει να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό. Ενδεικτικό της στήριξης που έχει είναι πως αν και στα πλέι-οφς κόντρα στους Νετς είχε μόλις 14/47 σουτ (30%), εκ των οποίων τα 4/27 (17%) τρίποντα, ο κόουτς Κέισι συνέχισε να του δίνει προσπάθειες. Επένδυση του (παρόντος και) του μέλλοντος.
Τι να περιμένετε: Οι ανανεώσεις με Λόουρι, Πάτρικ Πάτερσον και Γκρέιβις Βάσκεζ δείχνουν πως οι Ράπτορς θέλουν να βαδίσουν στον ίδιο δρόμο. Κοινώς, έμφαση στην άμυνα, αθλητικό παιχνίδι στη ρακέτα (με τον Αμίρ Τζόνσον) και πολλά σουτ από την περιφέρεια. Το θετικό για τον Κέισι είναι πως ο Βάσκεζ μπορεί να παίξει και σαν αναπληρωματικός πόιντ-γκαρντ αλλά και στο πλάι του Λόουρι στην ίδια 5αδα. Ο ΝτεΡόζαν έχει βελτιώσει την πάσα του και οι Καναδοί θα επιχειρήσουν να βάλουν περισσότερο τη μπάλα στο καλάθι με τον Βαλαντσιούνας. Καθώς πέρσι ήταν η ομάδα με τα λιγότερα σουτ στο «ζωγραφιστό» (μόλις των 27,6% των προσπαθειών τους) και ήταν τελευταίοι στη Λίγκα σε αυτόν τον τομέα.

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ ΝΕΤΣ
Ρεκόρ περσινής σεζόν: 44-38 (2η θέση Ατλάντικ, 6η Ανατολής)
Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (1-4) στον 2ο γύρο από Μαϊάμι

Νέος κόουτς, με την πρόσληψη του Λάιονελ Χόλινς αντί του Τζέισον Κιντ που προτίμησε το Μιλγουόκι, αλλά το «στοίχημα» παραμένει για τους Νετς. Η μεγάλη αγωνία τους, βεβαίως, είναι να μείνουν στο παρκέ υγιείς οι Ντερόν Ουίλιαμς και Μπρουκ Λόπεζ. Ο πρώτος δείχνει να ξεπερνά τις συνεχόμενες ατυχίες στους αστραγάλους του και ο δεύτερος, μετά την περσινή επέμβαση, χτύπησε και στην φετινή preseason. Η ηλικία του Γκαρνέτ και η αποχώρηση των Πιρς και Λίβινγκστον (αν και αντικαταστάθηκε από τον ρολίστα Τζάρετ Τζακ) σαφώς και μειώνουν τις λύσεις τους και στο Μπρούκλιν ελπίζουν σε καλή σεζόν του 2ετή (και προσφάτως παγκόσμιου πρωταθλητή με τις Η.Π.Α.) Μάιλς Πλάμλι. Ο Χόλινς θα προσπαθήσει να βάλει την άμυνα ως προτεραιότητα, έχοντας τονίσει πως με τους Τζο Τζόνσον, Τελέτοβιτς και τον νεοφερμένο Μπογκντάνοβιτς θα έχουν καλό σουτ από την περιφέρεια. Ο Άλαν Άντερσον δείχνει να κερδίζει για την ώρα την τελευταία θέση στην 5αδα από τους Κιριλένκο, Τζακ.
Ποιους να προσέξετε: Αντρέι Κιριλένκο, Μίρζα Τελέτοβιτς. Κοινώς εκείνους που μπορούν αν και σμολ-φόργουορντ, μπορούν να παίξουν και στη θέση «4». Ο Πολ Πιρς πέρσι ήταν καλύτερος όταν αγωνίστηκε σαν πάουερ-φόργουορντ και ο Χόλινς πιθανότατα θα συνεχίσει τα χαμήλα σχήματα, ώστε να μην επιβαρύνει τον Γκαρνέτ.
Τι να περιμένετε: Εκτός από την έμφαση στην άμυνα που όπως διαβάσατε παραπάνω θα θελήσει ο νέος προπονητής, ο κόουτς Χόλινς επιθυμεί να βελτιώσει και το passing-game της ομάδας του. Το Μπρούκλιν ήταν πέρσι μόλις στην 15η θέση σε πάσες ανά κατοχή και 28ο σε απόσταση πάσας. Ο Αμερικανός τεχνικός θέλει τους παίκτες του να κινούνται όσο και η μπάλα και να μην περιμένουν απλώς το post παιχνίδι των Λόπεζ ή Γκαρνέτ και το σουτ των «κοντών». Επιθυμία καλής αρχής, αφού πέρσι είχαν 10-21 ως τον Δεκέμβριο…

ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΝΙΚΣ
Ρεκόρ περσινής σεζόν: 37-45 (3η θέση Ατλάντικ, 9η Ανατολής)
Πλέι-οφς:

Από τις 54 νίκες του 2012-13, οι Νικς «έπεσαν» πέρσι στις 37 και το αργοπορημένο «ξύπνημα» δεν τους έφτασε για να «χωρέσουν» στην Ανατολική 8αδα των πλέι-οφς. Η Νέα Υόρκη ευελπιστεί να επιστρέψει με ένα παλιό «κόλπο», αφού στο «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν» θα επιστρέψει στο ΝΒΑ και η περίφημη «τριγωνική» επίθεση» (που χάρισε 6 τίτλους στους Μπουλς και 5 στους Λέικερς). Η άφιξη του Φιλ Τζάκσον, κατόχου των 11 τίτλων σε Σικάγο και Λ.Α. σαν κόουτς, ως νέου προέδρου των Νικς, φέρνει το «τρίγωνο» στο «Μεγάλο Μήλο». Ειδικά μετά την τοποθέτηση του μέχρι πριν από 5 μήνες παίκτη, Ντέρεκ Φίσερ στη θέση του προπονητή! Σεζόν με απορίες, κυρίως για το πότε θα λειτουργήσει η νέα μέθοδος στην επίθεση.
Ποιον να προσέξετε: Χοσέ Καλδερόν. Για δύο λόγους… Ο Ισπανός έφτασε στη Νέα Υόρκη με τον Σάμουελ Ντάλεμπερτ από το Ντάλας, αντί των Τάισον Τσάντλερ και Ρέιμοντ Φέλτον και μπορεί και να οργανώσει στο «τρίγωνο» και να σουτάρει, καθώς ήταν πέρσι 5ος στη Λίγκα στα τρίποντα, με 44,9%! Πολλά θα περνούν από τα χέρια του, αφού ο Φίσερ (και κυρίως ο… Φιλ Τζάκσον) δεν θέλει τον Καρμέλο Άντονι να κρατά τη μπάλα για ώρα, αν και φυσικά ο τελευταίος θα έχει το γενικό πρόσταγμα.
Τι να περιμένετε: Αρχικά υπομονή μέχρι οι παίκτες να προσαρμοστούν στην «τριγωνική επίθεση». Ο «Melo» δήλωσε πριν από μερικές μέρες ότι «με το νέο σύστημα, δύσκολα θα βγω πρώτος σκόρερ του ΝΒΑ». Δείχνοντας όχι ενόχληση, αλλά επιθυμία να προσαρμοστεί σε αυτό. Κάτι που θα πρέπει να κάνει και ο «σεσημασμένος» σουτέρ, Τζέι-Αρ Σμιθ. Για να πετύχει το «τρίγωνο», οι Νικς θα χρειαστούν διάρκεια από τους ρολίστες Ιμάν Σάμπερτ και Τιμ Χάρνταγουεϊ τζούνιορ, αλλά και καλύτερη πάσα από τους ψηλούς, Στάνταμαϊρ και Μπαρνιάνι, που δεν ήταν ποτέ τους καλοί πασέρ. Επιπλέον, θα υπάρχουν προβλήματα στην άμυνα. Όχι μόνο στην περιφέρεια, αφού οι Καρμέλο και Σμιθ ποτέ δεν ήταν φαν της άμυνας, αλλά και στη ρακέτα. Αποχώρησε ο εξαιρετικός αμυντικός Τσάντλερ και παρότι ο νεοφερμένος Ντάλεμπερτ είναι καλός μπλοκέρ, δεν είναι το ίδιο αποδοτικός στην ομαδική προσπάθεια και δύσκολα θα έχει βοήθεια από τους Όλντριτς και τον νεοαποκτηθέντα Τζέισον Σμιθ.

ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ
Ρεκόρ περσινής σεζόν: 25-57 (4η θέση Ατλάντικ, 12η Ανατολής)
Πλέι-οφς:

Ακόμη και στην πιο αδύναμη υπο-περιφέρεια του ΝΒΑ, οι Σέλτικς δεν δείχνουν να έχουν τα φόντα να ανταγωνιστούν και να παίξουν για μία θέση στα πλέι-οφς… Νεανική ομάδα με μέλλον, όμως το απαιτητικό κοινό στη Βοστόνη περιμένει αποτελέσματα νωρίτερα. Ο 2ετής κόουτς Μπραντ Στίβενς έχει μπόλικες έγνοιες, αφού δύσκολα θα έχει στην πρεμιέρα τον μεγάλο σταρ του, Ραζόν Ρόντο, που έσπασε το αριστερό χέρι του 4 μέρες πριν από το ξεκίνημα της προετοιμασίας.
Ποιον να προσέξετε:Τον… πρόεδρο Ντάνι Έιντζ. Η σεζόν αναμένεται να είναι δύσκολη για τον παράγοντα της ομάδας, αφού το καλοκαίρι ο Ρόντο μένει ελεύθερος και μένει να δούμε αν οι Σέλτικς θα ρισκάρουν να τον κρατήσουν με νέα πρόταση το 2015 ή αν θα αποφασίσουν μέσα στη σεζόν να τον παραχωρήσουν, ώστε να μην τον χάσουν δίχως ανταλλάγματα.
Τι να περιμένετε: Μία χρονιά βαθμολογικά καλύτερη από την περσινή, αλλά με δύσκολη την αποστολή για την ανατολική 8αδα. Ο κόουτς Στίβενς έχει στα χέρια του ένα ρόστερ με 6 παίκτες που είναι μικρότεροι από 24 ετών και επιλέχθηκαν στον 1ο γύρο του ντραφτ, κάτι που σημαίνει ελπιδοφόρο μέλλον, αν και κανείς τους δεν δείχνει να έχει την ποιότητα να γίνει σταρ και να ηγηθεί. Ο τεχνικός της Βοστόνης τόνισε πως ο ρούκι Μάρκους Σμαρτ «δεν είναι πλέι-μέικερ σαν τον Ρόντο, όμως μπορεί να χειριστεί τη μπάλα» και το βέβαιο είναι πως με τους δύο παραπάνω και τον Έιβερι Μπράντλεϊ, οι «πράσινοι» θα έχουν καλή περιφερειακή άμυνα. Οι Τζεφ Γκριν, Τζέραλντ Ουάλας από το «3»-«4» και οι ψηλοί Μπράντον Μπας, Κέλι Όλινικ και ο νεοφερμένος από τους Καβς Τάιλερ Ζέλερ μπορούν να δώσουν λύσεις παιχνίδι στη ρακέτα με αξιόπιστο σουτ, ενώ οι νεοαποκτηθέντες Έβαν Τέρνερ και Μάρκους Θόρντον ίσως δώσουν σκορ από μακριά.

ΦΙΛΑΝΤΕΛΦΙΑ ΣΙΞΕΡΣ
Ρεκόρ περσινής σεζόν: 19-63 (5η θέση Ατλάντικ, 14η Ανατολής)
Πλέι-οφς:

Αν και συνηθισμένος σε νίκες, ως μέχρι πρόπερσι ασίσταντ του Πόποβιτς στο Σαν Αντόνιο, ο 2ετής χεντ κόουτς των Σίξερς, Μπρετ Μπράουν, γνωρίζει με τι έχει να κάνει. Έχει να δουλέψει με μία ομάδα με λαμπρό μέλλον, αλλά αμφίβολο παρόν… Η περσινή σεζόν είναι σαφώς ένα δείγμα του τι μπορεί να επακολουθήσει άμεσα, αφού ο Μπράουν επιχειρεί να δώσει συμβουλές νικητή σε μία ομάδα όσο χάνει (και μάλιστα χάνει πολύ). Η Φιλαντέλφια έχασε πέρσι 26 διαδοχικά ματς, αλλά είναι χαρακτηριστικό το πόσο κοιτά μακριά, από την περσινή ανταλλαγή του Νέρλενς Νοέλ, που θα έχανε όλη τη σεζόν, ως τις φετινές επιλογές στο ντραφτ, καθώς διάλεξαν στο Νο3 τον Τζόελ Εμπίιντ, που επίσης πιθανότατα θα χάσει τη ρούκι χρονιά του λόγω τραυματισμού, αλλά συμφώνησαν να πάρουν και τα δικαιώματα του Ντάριο Σάριτς, παρότι γνώριζαν πως τουλάχιστον για φέτος θα παίξει στην Εφές.
Ποιον να προσέξετε: Νέρλενς Νοέλ. Αν και ο περσινός ρούκι της σεζόν, Μάικλ Κάρτερ-Ουίλιαμς (που πάντως το καλοκαίρι υποβλήθηκε σε επέμβαση στον ώμο) είναι ό,τι καλύτερο διαθέτουν οι Σίξερς, τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον 2ετή μεν, αλλά στην ουσία ρούκι Νοέλ, που θα παίξει σε επίσημο ματς για πρώτη φορά έπειτα από 19 μήνες, μετά τον τραυματισμό του στο Κεντάκι. Εξαιρετικός μπλοκέρ, λίγο «άγουρος» ακόμη στην επίθεση, αλλά οι ειδικοί προβλέπουν πως είναι καλός στο pick-n-roll.
Τι να περιμένετε: Όπως και πέρσι, πολλές ήττες! Ο κόουτς Μπράουν, θα συνεχίσει να προσπαθεί να κάνει την Φιλαντέλφια αμυντική ομάδα και η άφιξη του Νοέλ μπορεί να του δώσει βοήθεια σε αυτό το κομμάτι του. Παρόλα αυτά, η παραχώρηση του Θάντεους Γιανγκ στη Μινεσότα, ως μέρος της ανταλλαγής που έφερε τον Κέβιν Λαβ στο Κλίβελαντ, στερεί εμπειρία από μία νεανική ομάδα. Οι Λουκ Μπα α Μούτε και Αλεξέι Σβεντ, που ήρθαν από τη Μινεσότα, θα δώσουν ανάσες από τον πάγκο. Πάντως, δύσκολα θα αποφύγουν ξανά την τελευταία θέση της Ατλάντικ