Μόλις μία μέρα πριν την πρεμιέρα της νέας σεζόν του ΝΒΑ (σ.σ.: 28/10) και το basketblog.gr ολοκληρώνει την παρουσίαση των δύο Περιφερειών. Μετά την Ανατολική Περιφέρεια και τις Ατλάντικ, Σέντραλ και Σάουθιστ, αλλά και την ανάλυση των Νόρθουεστ και Σάουθουεστ στη Δυτική, τελευταίος «προορισμός» η Πασίφικ, που εδώ και 2 χρόνια έχει αλλάξει «αφεντικά». Οι άλλοτε «μικροί» του Λ.Α., οι Κλίπερς έχουν πάρει τα ηνία της πόλης από τους Λέικερς, που αναζητούν την επόμενη μέρα τους με τον εσχάτως ταλαιπωρημένο από τραυματισμούς Κόμπι και οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς έχουν ξανά τις δικές τους βλέψεις για την κατάκτηση της υπο-Περιφέρειας. Το Φοίνιξ θέλει να βαδίσει πάνω στην απρόσμενα πετυχημένη περσινή σεζόν, ενώ το Σακραμέντο γνωρίζει πως χρειάζεται μεγάλη βελτίωση για να προλάβει τα πλέι-οφς.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΚΛΙΠΕΡΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 57-25 (1η θέση Πασίφικ, 3η Δύσης)

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (2-4) στον 2ο γύρο από Οκλαχόμα Σίτι

Ο κόουτς –και πρόεδρος και με επέκταση συμβολαίου από φέτοςΝτοκ Ρίβερς γνωρίζει πως πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την ομάδα του. Οι Κλίπερς καλούνται να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους, κοινώς… τον 2ο γύρο των πλέι-οφς και οτιδήποτε άλλο πλην των δυτικών τελικών θα είναι αποτυχία. Οι«Κλιπς» διαθέτουν νέο ιδιοκτήτη, τον Στιβ Μπάλμερ, αλλά και το πιο πλήρες ρόστερ της Πασίφικ και φυσικά είναι το φαβορί της. Η πίεση θα είναι μεγάλη για την ομάδα του Λ.Α.

Ποιους να προσέξετε: Κρις Πολ και Μπλέικ Γκρίφιν. Κάποιοι θα πουν… «σιγά το νέο», αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Σαφώς και οι δύο σταρ των Κλίπερς είναι οι καλύτεροι παίκτες τους, όμως η φετινή σεζόν θα είναι σημαντική και για τους δύο. Ο Κρις Πολ είναι ο κορυφαίος πόιντ-γκαρντ στο ΝΒΑ, πολλοί λένε πως είναι πια ο 3ος καλύτερος παίκτης του κόσμου πίσω από τους ΛεΜπρον Τζέιμς και Κέβιν Ντουράντ (με όποια σειρά θέλετε οι τελευταίοι), όμως στην καριέρα του στη Λίγκα δεν έχει φτάσει ποτέ πιο μακριά από τον 2ο γύρο των πλέι-οφς. Είναι το βαρόμετρο της ομάδας, αλλά πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να νικήσει στα μεγάλα ματς του Μαΐου. Ανεξάρτητα αν πιστεύει κάποιος ποιος είναι ο καλύτερος από τους δύο με δεδομένη την ποιότητα να συνεισφορά του Πολ, ο παίκτης που μπορεί να ανεβάσει επίπεδο τους Κλίπερς είναι ο Γκρίφιν. Πέρσι είχε μία τρομερή σεζόν, με 24,1π.-9,5ριμπ. μ.ο., νούμερα που θα έφταναν ακόμη και σε MVP. Μάλιστα, βελτίωσε ιδιαιτέρως το επιθετικό ρεπορτόριο του, με σουτ από μέση και μακρινή απόσταση αλλά και με πλάτη στο καλάθι. Δεν είναι πια απλώς ένας θεαματικός παίκτης που καρφώνει.

Τι να περιμένετε: Αρχικά πολλή κουβέντα και «σενάρια» για ανταλλαγή που θα τους φέρει έναν σμολ-φόργουορντ. Αυτή τη δουλειά στο ξεκίνημα θα αναλάβει ο Ματ Μπαρνς, αν και ο ίδιος επιθυμεί να έρχεται από τον πάγκο, πίσω από τον κορυφαίο 6ο παίκτη των τελευταίων ετών, Τζαμάλ Κρόφορντ. Η προσθήκη του Τζόρνταν Φάρμαρ δίνει ανάσες στον Πολ και αυτή του Σπένσερ Χόους βοήθεια στον βασικό σέντερ, ΝτιΑντρε Τζόρνταν. Αναμένεται γρήγορο παιχνίδι με πολλά σουτ (Ρέντικ, Κρόφορντ, Χόους), αλλά ενώ υπάρχει ο εξαιρετικός αμυντικός Τζόρνταν, χρειάζεται καλύτερη ομαδική άμυνα στα κρίσιμα ματς των πλέι-οφς. Ο κόουτς Ρίβερς είδε μεν τους ασίσταντ Αλβιν Τζέντρι και Τάιρον Λου να αποχωρούν, όμως πρόσθεσε τους Μάικ Γούντσον, Λόρενς Φρανκ και Σαμ Κασέλ.

ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΪΤ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 51-31 (2η θέση Πασίφικ, 6η Δύσης)

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (3-4) στον 1ο γύρο από Κλίπερς

Διαθέτουν τους δύο καλύτερους σουτέρ τριών πόντων (Κάρι-Τόμπσον) και δύο ψηλούς (Λι-Μπόγκουτ) με αίσθηση του καλαθιού. Συνεπώς είναι απορίας άξιο πώς τερμάτισαν πέρσι μόλις 12οι σε σκορ ανά 100 κατοχές, με 105,6π. μ.ο.. Οι Ουόριορς έχουν πολύ ταλέντο, όμως στα πλέι-οφς χρειάζονται το κάτι παραπάνω. Προφανώς η διοίκηση θεώρησε πως αυτό ήταν νέος κόουτς, με την αντικατάσταση του εξαιρετικού Μαρκ Τζάκσον από τον ρούκι Στιβ Κερ. Τα φιλικά δεν είναι σαφές δείγμα, όμως σε αυτά το Γκόλντεν Στέιτ έδειξε να μην είναι το ίδιο προβλέψιμο με τα ως τώρα πολλά τρίποντα.

Ποιον να προσέξετε: Στιβ Κερ. Αρχικά απασχόλησε τους Νικς, όμως εκτός του ότι από τους Ουόριορς έλαβε 25εκατ.δολ. για 5 χρόνια, μάλλον δεν ήθελε να εφαρμόσει την «τριγωνική επίθεση» στη Νέα Υόρκη και να έχει πάνω από το κεφάλι του τον Φιλ Τζάκσον. Ο Μαρκ Τζάκσον τους οδήγησε στον 2ο γύρο του 2013 και στο 7ο ματς του 1ου γύρου την περασμένη χρονιά (και χωρίς τον τραυματία Μπόγκουτ) αλλά απολύθηκε, η διοίκηση απέτυχε να αποκτήσει πέρσι τον Ντουάιτ Χάουαρντ και φέτος τον Κέβιν Λαβ και μάλλον προτίμησε την αλλαγή στον πάγκο.

Τι να περιμένετε: Περισσότερη κίνηση στην επίθεση, αν και το σύνθημα θα το δίνουν οι Κάρι-Τόμπσον. Ο κόουτς Κερ θέλει να ανεβάσει τα λεπτά του Λι, που από τα 37,2΄ του 2012-13, πέρσι έπεσε στα 33,2΄ και στα πλέι-οφς στα 31. Οι προσθήκες των Σον Λίβινγκστον, Λεάντρο Μπαρμπόσα και Μπράντον Ρας δίνουν πολλή βοήθεια στην περίμετρο, ενώ οι Χάρισον Μπαρνς και Ντρέιμοντ Γκριν είναι πάντα πολύτιμη λύση από τον πάγκο. Η άμυνα θέλει βελτίωση.

ΦΟΙΝΙΞ ΣΑΝΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 48-34 (3η θέση Πασίφικ, 9η Δύσης)

Πλέι-οφς:

Από τις 25 νίκες του 2012-13, οι Σανς έφτασαν πέρσι -ελαφρώς απρόσμενα- στις 48! Κανείς δεν πίστευε βέβαια πως είναι τόσο κακή ομάδα, όμως αρκετοί θέλουν φέτος να επιβεβαιώσουν τελικά αν πράγματι είναι τόσο καλή. Μάλιστα, έχασαν στο φινάλε τα πλέι-οφς, αν και για μεγάλο διάστημα είχαν χάσει τον σταρ τους, Έρικ Μπλέντσο. Ο 2ετής κόουτς Τζεφ Χόρνασεκ θα «πατήσει» στην συνταγή της περασμένης σεζόν, έχοντας ενισχύσει την περιφέρειά του. Ο Μπλέντσο ανανέωσε και μαζί με τον πιο βελτιωμένο παίκτη της χρονιάς, Γκόραν Ντράγκιτς (μ.ο. 20,3π.-5,9ασ.), θα έχουν παρέα τον Αϊζάια Τόμας και τον ρούκι Τάιλερ Ένις. Αν οι δίδυμοι Μόρις, οι Τζέραλντ Γκριν και Μέισον Πλάμλι και ο πρώην παίκτης του Άρη, Πι-Τζέι Τάκερ κάνουν ό,τι και πέρσι, οι Σανς θα φτάσουν στην δυτική 8αδα.

Ποιον να προσέξετε: Έρικ Μπλέντσο. Έλαβε με καθυστέρηση την επιθυμητή μάξιμουμ επέκταση και αφοσιώνεται στους Σανς. Πέρσι απουσίασε από 43 ματς, όμως και πάλι είχε 17,7π.-5,6ασ.-4,7ριμπ. μ.ο.! Η ευκαιρία του να αποδείξει πως είναι ο ηγέτης του Φοίνιξ.

Τι να περιμένετε: Ρυθμό σε… fast forward και πολλά αθλητικά προσόντα με την δυνατή περιφέρεια και τους αλτικούς φόργουορντ. Αρκετό «βάθος» στον πάγκο. Ευχάριστος προβληματισμός για τον κόουτς Χόρνασεκ το rotation και αναμονή για βοήθεια και από τον 2ετή σέντερ, Άλεξ Λεν. Οι Σανς θέλουν να ανοίγουν το τέμπο, γιατί πέρσι είχαν ρεκόρ 19-7 σε ματς που κρίθηκαν με +10π. διαφορά και μόλις 2-9 σε αυτά με -3π., αλλά και 30-9 με αντιπάλους με ρεκόρ -50%. Με τους «μεγάλους» είχαν δυσκολίες…

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ ΚΙΝΓΚΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 28-55 (4η θέση Πασίφικ, 13η Δύσης)

Πλέι-οφς:

Η απώλεια του Αϊζάια Τόμας καλύφθηκε άμεσα με την προσθήκη του Ντάρεν Κόλισον από τους Κλίπερς, τη συμφωνία με τον Ραμόν Σέσιονς και την επιλογή (Νο8) του ρούκι από το Μίσιγκαν, Νικ Στάουσκας. Οι Κινγκς έχουν μεν τους σταρ τους (ΝτεΜάρκους Κάζινς, Ρούντι Γκέι) όμως ήθελαν ενίσχυση στην περιφέρεια, ώστε να καταφέρουν να γίνουν πιο ομαδικοί. Αυτός είναι ο στόχος του κόουτς Μάικ Μαλόουν για μία νεανική ομάδα που ξέρει πως όσο κι αν βελτιωθεί, η πρόκριση στα πλέ-οφς θα είναι δύσκολη υπόθεση…

Ποιον να προσέξετε: ΝτεΜάρκους Κάζινς. Είναι σαφώς ο πιο ποιοτικός παίκτης του Σακραμέντο. Πέρσι είχε 22,7π.-11,7π.-2,9κοψ. μ.ο. και έδειξε ότι δεν έχει αγωνιστικό «ταβάνι». Ψηλός με εξαιρετική κατάρτιση και έλεγχο της μπάλας, αλλά όχι και των… νεύρων του. Αν και την προηγούμενη σεζόν είχε λιγότερα νεύρα από ποτέ, σημαντικό για τους «βασιλιάδες» θα είναι ο σταρ τους να κρατήσει την ψυχραιμία του. Η παρουσία του στην Εθνική Η.Π.Α. φυσικά τον βοήθησε και μένει να αποδειχθεί αν είναι έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα.

Τι να περιμένετε: Αρκετό θέαμα, αφού το ταλέντο δεν λείπει. Εκτός των ΝτεΜάρκους Κάζινς και Ρούντι Γκέι, υπάρχουν οι ΜακΛεμόρ, Τζέισον Τόμπσον, Ντέρικ Ουίλιαμς ο ρούκι Στάουσκας και ο νεοφερμένος Κόλισον. Δυσκολίες στην άμυνα, ειδικά κόντρα σε ποιοτικούς αντιπάλους, αφού οι Κινγκς είχαν πέρσι ρεκόρ 11-37 με ομάδες που ήταν πάνω από το 50% στις νίκες. Οι ίδιοι θα περιμένουν υπομονή από το κοινό τους.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΛΕΪΚΕΡΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 27-55 (5η θέση Πασίφικ, 14η Δύσης)

Πλέι-οφς:

Το ESPN προέβλεψε πέρσι πως οι Λέικερς θα τερματίσουν στην 12η δυτική και εκείνοι το διέψευσαν, καθώς βρέθηκαν στην… 14η! Ο νέος κόουτς, Μπάιρον Σκοτ, πάντως, τονίζει φέτος πως «το γεγονός ότι μας έχουν ξεγραμμένους μας δίνει κίνητρο». Οι «Λιμναίοι» δεν αρχίζουν με καλούς οιωνούς, αφού μπορεί ο Κόμπι Μπράιαντ επιστρέφει από τον τραυματισμό στο γόνατο (πέρσι αγωνίστηκε σε μόλις 6 ματς, χάνοντας και τους πρώτους δύο μήνες λόγω της επέμβασης στον αχίλλειο τένοντα, τον Απρίλιο του 2013), όμως είναι πια στα 36 του και δεν έχει και «κομμάτια» στο παζλ που να εγγυώνται πρόκριση στα πλέι-οφς. Ο τραυματισμός του Στιβ Νας στη μέση, που θα τον κρατήσει εκτός για όλη τη σεζόν δεν είναι ακριβώς άσχημα μαντάτα για το Λ.Α., αφού ούτε πέρσι (έπαιξε 15 αγώνες) δεν βοήθησε ουσιαστικά. Όσο κι αν ο Κόμπι μπαίνει στη ρέγκιουλαρ σίζον με «το μαχαίρι στα δόντια», δύσκολα οι Λέικερς θα προλάβουν τα πλέι-οφς.

Ποιον να προσέξετε: Τζούλιους Ραντλ. Ο ρούκι της ομάδας θέλει να αρπάξει την ευκαιρία, με τον Κόμπι να του λέει πρόσφατα πως «αν τα θαλασσώσεις, θα είσαι ηλίθιος»!!! Στη θέση του θα μπορούσαν να είναι ως επίκεντρο ο νέος κόουτς, Μπάιρον Σκοτ, που παρά τις δυσκολίες αναμένεται να έχει την υπομονή της διοίκησης. Ή ο πρόεδρος Τζιμ Μπας, που παρά τις «εξαγγελίες» του GM Μιτς Κάπτσακ για μία «μεγάλη μετεγγραφική κίνηση το καλοκαίρι» δεν έπεισε κανέναν σταρ (ΛεΜπρον ή Καρμέλο) να μετακομίσει στο Λ.Α.. Ωστόσο, ο υιός Μπας συνεχίζει την αναζήτηση.

Τι να περιμένετε: Ενθουσιασμό από τον Κόμπι, που ίσως είναι κάτι που δεν θα… συμμεριστούν πολλοί συμπαίκτες του. Στην αρχή ο Μπράιαντ δεν θα παίζει περισσότερα από 32-33΄, κάτι που σημαίνει πως οι νεοφερμένοι Τζέρεμι Λιν και Ρόνι Πράις θα έχουν χρόνο και ρόλο στην επίθεση, ειδικά ωσότου επιστρέψει και ο τραυματίας -και 1ος σκόρερ της ομάδας πέρσι με μ.ο. 17,9π.- Νικ Γιανγκ. Οι Ουέσλι Τζόνσον και Τζόρνταν Χιλ είναι απλοί ρολίστες και ο Κάρλος Μπούζερ, που ήρθε στη θέση του Πάου Γκασόλ, μπορεί να δώσει (με μεγάλη αστάθεια, είναι αλήθεια) λύσεις στην επίθεση, αλλά όχι στην άμυνα. Αρχικός στόχος να ξεπεράσουν τις περσινές 27 νίκες-αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία τους, ακόμη κι αν βρουν στην αγορά αξιόπιστο γκαρντ, αντί του Νας. Αν και με τον Κόμπι στο παρκέ, τουλάχιστον είναι πάντα διασκέδαση να παρακολουθείς το Λ.Α..