Πλησιάζοντας όλο και περισσότερο προς την Δυτική ακτή των Η.Π.Α., το basketblog.gr συνεχίζει τη «διαδρομή» στην «Wild Wild West» του ΝΒΑ. Μετά την παρουσίαση της Ανατολικής Περιφέρειας και της Ατλάντικ, της Σέντραλ και της Σάουθιστ, αλλά και το «ταξίδι» στην Νόρθουεστ, δύο μέρες πριν από την πρεμιέρα (σ.σ.: 28/10) της φετινής σεζόν, μεταφερόμαστε στην Σάουθουεστ, όπου ξεχωρίζουν οι πρωταθλητές Σπερς, που είναι η πρώτη πλευρά του «τριγώνου» του Τέξας, το οποίο συμπληρώνουν Χιούστον και Ντάλας. Στους Ρόκετς θα παίξει από φέτος και ο Κώστας Παπανικολάου, σε μία πολιτεία όπου η δική του ομάδα κάνει όνειρα τίτλου, το Σαν Αντόνιο παραμένει σταθερό και οι Μαβς επιχειρούν να κάνουν μία νέα αρχή. Σταθερό και το Μέμφις, που σαφώς και έχει λόγο για τα πλέι-οφς, ενώ οι Πέλικανς θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ για να «χωρέσουν» στην 8αδα της Δύσης, παρότι διαθέτουν έναν από τους επόμενους σταρ της Λίγκας στο πρόσωπο του Άντονι Ντέιβις.

ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ ΣΠΕΡΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 60-22 (1η θέση Σάουθουεστ, 1η Δύσης)

Πλέι-οφς: Πρωταθλητές

Οι Σπερς κατάφεραν να «σηκώσουν κεφάλι» μετά την απογοητευτική ήττα τους στους Τελικούς του 2013, όταν το τρόπαιο τους «γλίστρησε» από τα χέρια και πέρσι επιβεβαίωσαν με εντυπωσιακό τρόπο την ανωτερότητά τους. Επομένως δεν μπορεί να αμφιβάλει κανείς για το αν έχουν… «hangover» από το «μεθύσι» του 5ου τίτλου τους και είναι βέβαιο πως ο κόουτς Πόποβιτς θα κρατήσει συγκεντρωμένη την ομάδα του στην επόμενη πρόκλησή της, που είναι το repeat το οποίο δεν έχει καταφέρει ποτέ! Το θέμα για το ιδιαιτέρως ομαδικό Σαν Αντόνιο είναι η «φρεσκάδα» των βετεράνων του (Ντάνκαν, Τζινόμπιλι, Πάρκερ) στα πλέι-οφς, αν και υπάρχει «βάθος» στο ρόστερ, με τους Λέοναρντ, Ντιό, Μπελινέλι, Μιλς, Σπλίτερ. Ενδεικτικό της φιλοσοφίας των Σπερς είναι ότι ενώ το 2011 ο ιδιοκτήτης των Μαβς, Μαρκ Κιούμπαν, αποκάλυψε πως… κοιμάται με το τρόπαιο του πρωταθλητή, ο MVP των περσινών Τελικών, Κουάι Λέοναρντ, δήλωσε πως «δεν πήρα το βραβείο μαζί μου στο πατρικό μου στην Καλιφόρνια, γιατί δεν το θεώρησα σημαντικό. Ήταν απλώς ένα τρόπαιο για μία ομάδα συνηθισμένη σε τίτλους».

Ποιον να προσέξετε: Τον… κόουτς Γκρεγκ Πόποβιτς! Ο κορυφαίος εν ενεργεία τεχνικός του ΝΒΑ δεν έκρυψε το καλοκαίρι πως ανησυχεί μήπως οι νεότεροι παίκτες του επαναπαυτούν με τον τίτλο του Ιουνίου και παρουσιαστούν χαλαροί. Βεβαίως, παρέλειψε να πει ότι αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να επιτρέψει ο ίδιος. Ο «Pop» είναι μετρ τόσο στην τακτική όσο και στην ψυχολογία και απλώς θέλει την ομάδα του ξεκούραστη από τον Μάιο κι έπειτα. Και προφανώς είναι ιδιαιτέρως χαρούμενος που φέτος οι Πάρκερ και Τζινόμπιλι δεν αγωνίστηκαν στο Ευρωμπάσκετ με Γαλλία και Αργεντινή αντίστοιχα και θα είναι πιο ξεκούραστοι.

Τι να περιμένετε: Ομαδικό μπάσκετ και πολλή εμπιστοσύνη στην «2η ομάδα».

ΧΙΟΥΣΤΟΝ ΡΟΚΕΤΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 54-28 (2η θέση Σάουθουεστ, 4η Δύσης)

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (2-4) στον 1ο γύρο από Πόρτλαντ

Χάνοντας τους Τσάντλερ Πάρσονς, Ομέρ Ασίκ και Τζέρεμι Λιν και παρά την απόκτηση του Τρέβορ Αρίζα, οι Ρόκετς δείχνουν να έχασαν σε ταλέντο και λύσεις. Ελπίζοντας, όμως, να έχουν κερδίσει σε αυτοπεποίθηση στην 3η σεζόν του Τζέιμς Χάρντεν και την 2η του Ντουάιτ Χάουαρντ. Η περσινή 4η θέση δεν συνοδεύτηκε από επιτυχία στα πλέι-οφς, αφού ο αποκλεισμός από τους Μπλέιζερς στον 1ο γύρο ολοκλήρωσε άδοξα τη χρονιά. Στο Χιούστον δεν κρύβουν πως στοχεύουν στον τίτλο και αν όχι το δαχτυλίδι, τουλάχιστον οι τελικοί Περιφέρειας είναι και ένα επιπλέον άγχος για τον κόουτς ΜακΧέιλ, που βρίσκεται στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του… Ευελπιστώντας και σε βοήθεια από τον νεοφερμένο Κώστα Παπανικολάου, τον οποίο δείχνει να προορίζει για οργανωτικούς και πιο σύνθετους ρόλους.

Ποιον να προσέξετε: Πάτρικ Μπέβερλι. Ο πρώην γκαρντ του Ολυμπιακού, μετά την αποχώρηση του Λιν, θα λάβει τη θέση του βασικού πόιντ-γκαρντ, ωστόσο θα πρέπει αφ’ ενός να ελέγξει τα νεύρα του και αφ’ ετέρου να βελτιώσει τα οργανωτικά καθήκοντα και την πάσα του, αφού πέρσι είχε μόλις 2,7 ασίστ μ.ο..

Τι να περιμένετε: Καλύτερα αποτελέσματα από την τελευταία φορά που ο Αρίζα έπαιζε στο Χιούστον, αφού αν και το 2009-10 είχε μ.ο. 14,9π.-5,6ριμπ., οι Ρόκετς έμειναν εκτός πλέι-οφς! Βεβαίως, φέτος συναντά άλλη ομάδα, με διπλό ρόλο. Ο Αρίζα θα αντικαταστήσει τον Πάρσονς, με στόχο να δώσει καλό σουτ και να ανοίξει τις άμυνες για τους Χάρντεν και Χάουαρντ. Επίσης, καλείται να προσφέρει στην άμυνα, αφού και πέρσι το Χιούστον δεν χρειαζόταν σκορ από τους ρολίστες του, αλλά βοήθεια στην άλλη πλευρά του παρκέ. Μία ακόμη All Star σεζόν από τους Χάρντεν και Χάουαρντ δεν φτάνει.

ΜΕΜΦΙΣ ΓΚΡΙΖΛΙΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 50-32 (3η θέση Σάουθουεστ, 7η Δύσης)

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (3-4) στον 1ο γύρο από Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ

Οι καλοκαιρινές έγνοιες στο Μέμφις, με το «σίριαλ» αλλά τελικά την παραμονή του κόουτς Ντέιβ Τζέργκερ οδήγησε σε δύο απορίες ενόψει της σεζόν. Η πρώτη είναι μεν μελλοντική, καθώς ο Μαρκ Γκασόλ, που φέτος θα λάβει 15,8εκατ.δολ.(!), είναι ελεύθερος το καλοκαίρι και οι Νικς ήδη κάνουν όνειρα. Η δεύτερη είναι πιο πρακτική, αφού οι Γκρίζλις έχασαν τους Εντ Ντέιβις, Τζέριντ Μπέιλες και Μάικ Μίλερ και η προσθήκη του βετεράνου Βινς Κάρτερ μάλλον δεν αναβαθμίζει τον πάγκο τους… Η 5αδα των Κόνλεϊ, Κόρντνεϊ Λι, Πρινς, Γκασόλ και Ράντολφ είναι πολύ καλή, αλλά θα χρειαστεί βοήθεια από τον πάγκο και τους Καλάθη (θα χάσει τα 13 πρώτα ματς της κανονικής περιόδου λόγω τιμωρίας), Κουφό, Κάρτερ και Τόνι Άλεν, ώστε οι «Αρκούδες» να είναι και πάλι στην ποστ-σίζον.

Ποιον να προσέξετε: Μαρκ Γκασόλ. Ο Ισπανός σέντερ πραγματοποίησε πέρυσι μία εξαιρετική σεζόν, με 14,6π. και 12,1 σουτ μ.ο., που είναι ρεκόρ καριέρας! Φέτος αποκάλυψε και ο ίδιος ότι δούλεψε πολύ στο επιθετικό κομμάτι, αλλά εξήγησε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι θα σκοράρω περισσότερο. Θέλω να είναι γενικά πιο επιθετικός και αυτό μεταφράζεται κυρίως σε συμμετοχή μου, είτε με σκορ είτε με δημιουργία στις περισσότερες φάσεις της ομάδας». Βασικό για τον Γκασόλ είναι να παραμείνει υγιής και να μην πονά στα γόνατα. Όσο είναι στο παρκέ είναι από τους καλύτερους ψηλούς στο ΝΒΑ.

Τι να περιμένετε: Αργό ρυθμό ξανά και ξανά... Οι Γκρίζλις ήταν πέρσι η ομάδα με το χαμηλότερο τέμπο και αντίστοιχη παραγωγή στην επίθεση στη Λίγκα, όμως κάπως έτσι έφτασε και πρόπερσι στους δυτικούς τελικούς. Ο κόουτς Τζέργκερ συνεχίζει την τακτική ρυθμού του Λάιονελ Χόλινς και δύσκολα αυτό θα αλλάξει. Ο τρόπος παιχνιδιού του Μέμφις απαιτεί αφοσίωση στην άμυνα και καλό περιφερειακό σουτ, που θα κάνει και χώρο στο δίδυμο των ψηλών των Γκασόλ και Ράντολφ (μ.ο. 17,4π.-10,1ριμπ. το 2013-14).

ΝΤΑΛΑΣ ΜΑΒΕΡΙΚΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 49-33 (4η θέση Σάουθουεστ, 8η Δύσης)

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (3-4) στον 1ο γύρο από το Σαν Αντόνιο

Η νέα αρχή του Ντάλας δεν έχει να κάνει τόσο με πρόσωπα. Ο Ντιρκ Νοβίτσκι είναι εδώ, ο κόουτς Ρικ Καρλάιλ και ο Μόντα Έλις επίσης και οι Μαβς θέλουν κάτι περισσότερο από τον περσινό αποκλεισμό στον 1ο γύρο -και μάλιστα στο 7ο ματς- από τους μετέπειτα πρωταθλητές Σπερς. Βάσει αριθμών, οι Μάβερικς ήταν η ομάδα που «ζόρισε» πιο πολύ το Σαν Αντόνιο, όμως πλήρωσε την κακή άμυνά του. Αυτό επιχείρησε να διορθώσει ο Καρλάιλ με την προσθήκη του Πάρσονς από το Χιούστον και κυρίως με την επιστροφή του Τάισον Τσάντλερ από τη Νέα Υόρκη. Η παραχώρηση του Καλδερόν στους Νικς δίνει περισσότερο χρόνο στον Ντέβιν Χάρις και τους νεοφερμένους Τζαμίρ Νέλσον, Ρέιμοντ Φέλτον. Φαινομενικά καλή επιλογή η αντικατάσταση του Σον Μάριον και του Βινς Κάρτερ με τον Ρίτσαρντ Τζέφερσον.

Ποιους να προσέξετε: Ντέβιν Χάρις, Τζαμίρ Νέλσον, Ρέιμοντ Φέλτον. Δεν θα κρίνουν ακριβώς την πορεία των Μαβς, αφού η επίθεση θα περνά από τα χέρια των Νοβίτσκι και Έλις και η άμυνα από τον Τσάντλερ. Ωστόσο, ένας από τους 3 θα λάβει τη θέση του βασικού και αν δεν υπάρξουν γκρίνιες από τους υπόλοιπους, ο κόουτς Καρλάιλ γνωρίζει πόσα πολλά μπορεί να κερδίσει αν και οι τρεις αφομοιώσουν τους ρόλους τους και κάνουν ό,τι και σε όλη την καριέρα τους. Περιμένοντας σκορ από τον Χάρις, δύναμη από τον Νέλσον και καλύτερη οργάνωση από το καλό πασέρ Φέλτον. Ο τελευταίος, πάντως, θα χάσει τα πρώτα ματς της σεζόν λόγω τιμωρίας 4 αγώνων.

Τι να περιμένετε: Μία ομάδα που θα αρχίσει τη σεζόν γνωρίζοντας πως μόνο με run-n-gun παιχνίδι δεν θα πάει πιο μακριά από τον 1ο γύρο. Ο Νοβίτσκι θυσίασε πολλά χρήματα πέρσι για να ανανεώσει, αλλά δείχνει να είναι διατεθειμένος να κάνει το ίδιο και με το «μονοπώλιο» στην επίθεση. Η προσθήκη του Τσάντλερ μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική και οι Μαβς λένε ότι στοχεύουν ψηλά.

ΝΙΟΥ ΟΡΛΕΑΝΣ ΠΕΛΙΚΑΝΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 34-48 (5η θέση Σάουθουεστ, 13η Δύσης)

Πλέι-οφς:

Η Νέα Ορλεάνη διαθέτει «πλούσιο» ταλέντο, όμως την τελευταία διετία είναι μαζί με τους Νάγκετς και τους Λέικερς μία από τις πιο άτυχες ομάδες του ΝΒΑ. Το μεγάλο «στοίχημα» του κόουτς Μόντι Ουίλιαμς είναι να δει το ρόστερ του χωρίς απουσίες, αφού εδώ και δύο σεζόν οι Έρικ Γκόρντον, Ταϊρίκ Έβανς, Ράιαν Άντερσον είναι μονίμως στα ιατρεία… Είναι χαρακτηριστικό πως η 5αδα Χόλιντεϊ-Γκόρντον-Έβανς-Άντερσον-Ντέιβις έπαιξε μαζί μόλις 15 ματς την προηγούμενη σεζόν και οι Έβανς, Χόλιντεϊ, Ντέιβις, Άντερσον και Γκόρντον έχασαν αθροιστικά 151 αγώνες.

Ποιον να προσέξετε: Ταϊρίκ Έβανς. Διότι αν και combo guard στην θητεία του στο Σακραμέντο, πρέπει να προσαρμοστεί στη Νέα Ορλεάνη σε θέση «3». Θα καταφέρει να παίξει σαν σμολ-φόργουορντ ή θα προτιμήσει ο προπονητής του να τον φέρνει από τον πάγκο; Αν ο Έβανς μείνει υγιής θα δώσει μόνος του την απάντηση.

Τι να περιμένετε: Νέα επιθετική «έκρηξη» του Άντονι Ντέιβις, που πέρσι είχε μία εκπληκτική σεζόν με μ.ο. 20,8π.-10ριμπ.-2,8κοψ., από τους 13,5-8,2-1,8 της ρούκι σεζόν του! Ο Ντέιβις είναι ένας από τους νέους σταρ του ΝΒΑ και επίσης ένας αξιόπιστος αμυντικός, που θα πάρει περισσότερες βοήθειες από τον νεοφερμένο Ομέρ Ασίκ. Ο Τούρκος θα καλύπτει τα νώτα του Ντέιβις, αλλά οι Πέλικανς θέλουν κι άλλη βελτίωση στην άμυνα, καθώς πέρυσι ήταν μόλις 27οι στη Λίγκα. Αν μείνουν υγιείς, έχουν ελπίδες να προλάβουν τα πλέι-οφς.