Το «ταξίδι» του basketblog.gr στην Ανατολική Περιφέρεια συνεχίζεται, πέντε μέρες πριν από την πρεμιέρα (σ.σ.: 28/10) της φετινής σεζόν του ΝΒΑ. Επόμενος «σταθμός», μετά την παρουσίαση της Ατλάντικ, η Σέντραλ, που έχει νέο «βασιλιά» (ΛεΜπρον Τζέιμς), έναν μεγάλο σταρ που επιστρέφει (Ντέρικ Ρόουζ), έναν που απουσιάζει (Πολ Τζορτζ) και έναν μελλοντικό ηγέτη (Τζάμπαρι Πάρκερ) που θα παίξει στο πλευρό του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Μιλγουόκι

ΙΝΤΙΑΝΑ ΠΕΪΣΕΡΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 56-26 (1η θέση Σέντραλ, 1η Ανατολής)

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (2-4) στους ανατολικούς τελικούς από Μαϊάμι

Η αρχική απώλεια του Λανς Στίβενσον, που προτίμησε να αφήσει την Ιντιάνα και να μετακομίσει στη Σάρλοτ, άφησε τα πρώτα ερωτηματικά για την περιφέρεια των Πέισερς. Στη συνέχεια, τα μαντάτα για τον πρόεδρο Λάρι Μπερντ και τον κόουτς Φρανκ Βόγκελ ήταν πιο άσχημα και γεμίζουν αμφιβολίες ακόμη και τους φαν της ομάδας τους. Ο φρικιαστικός τραυματισμός του μεγάλου σταρ της Ιντιάνα, Πολ Τζορτζ, μειώνει κατά πολύ τις ελπίδες των Πέισερς για τον τίτλο -έπειτα από δύο συνεχόμενες παρουσίες στους τελικούς Περιφέρειας– και μετατρέπει την ομάδα από φαβορί σε αουτσάιντερ. Ο κόουτς Βόγκελ έχει μεν την γνωστή αμυντική φιλοσοφία του, ωστόσο πλέον αναζητά επιθετικές λύσεις. Οι ψηλοί Χίμπερτ και Ουέστ θα πρέπει να αναλάβουν δράση, όπως και ο Τζορτζ Χιλ, ενώ ο νεοφερμένος Ρόντνεϊ Στάκι θα πρέπει να θυμηθεί τους μ.ο. καριέρας του (15π.), αφού πέρσι είχε 13,9 στο Ντιτρόιτ.

Ποιον να προσέξετε: Ρόι Χίμπερτ. Πέρσι δέχθηκε μεγάλο μέρος της κριτικής για την «φτωχή» παρουσία του στα πλέι-οφς (μ.ο. 9,3π.-5,5ριμπ.). Για την ώρα είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης των Πέισερς –παρότι προσπάθησαν να τον ανταλλάξουν– και μένει να φανεί αν θα αντέξει την επιθετική πίεση. Αλλά και το αν στην άλλη πλευρά του παρκέ, παρότι είναι εξαιρετικός μπλοκέρ (μ.ο. 2,2), θα βρεθεί παίκτης να καλύψει την αδυναμία του στα ριμπάουντ (πέρσι 4,8). Την περασμένη σεζόν αυτός ήταν ο Στίβενσον, που είχε 6,6 «σκουπίδια» ανά ματς.

Τι να περιμένετε: Ως το καλοκαίρι ήταν η επιτομή της ισορροπημένης ομάδας, αλλά χωρίς «βάθος» στον πάγκο. Αν οι Πέισερς, όμως, θέλουν φέτος να φτάσουν στα πλέι-οφς, προφανώς θα πρέπει να καλύψουν το κενό του Τζορτζ εκ των έσω και με συνεισφορά περισσότερων παικτών. Ο κόουτς Βόγκελ θα στηριχτεί στην άμυνά του, στην οποία λίγοι… «κλέβουν», όμως αν ο Χίμπερτ δεν πραγματοποιήσει μία All-Star σεζόν, τότε δεν θα φτάνει μόνο το σκορ των Ουέστ, Χιλ και το παιχνίδι του Στάκι. Οι ρολίστες Σι-Τζέι Ουότσον και Σι-Τζέι Μάιλς έχουν ευκαιρία να παίξουν περισσότερο.

ΣΙΚΑΓΟ ΜΠΟΥΛΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 48-34 (2η θέση Σέντραλ, 4η Ανατολής)

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (1-4) στον 1ο γύρο από Ουάσινγκτον

Επιτομή της ισορροπίας είναι φυσικά και το Σικάγο. Οι Μπουλς διατήρήθηκαν σε υψηλό επίπεδο την τελευταία διετία, στην οποία ο μεγάλος σταρ τους, Ντέρικ Ρόουζ, έχασε μία ολόκληρη σεζόν ενώ πέρσι αγωνίστηκε σε μόλις 10 παιχνίδια, λόγω τραυματισμού. Ο «D-Rose» επιστρέφει και θέλει να το κάνει και δριμύτερος. Η ομάδα του θα διατηρήσει φυσικά το αμυντικό προφίλ που λατρεύει ο κόουτς Τομ Θίμποντο, όμως περιμένει υγιή τον (άλλοτε MVP της Λίγκας) Ρόουζ και ψάχνει απρόσμενη βοήθεια στην επίθεση. Αν ο τελευταίος δεν χρειαστεί να επισκεφθεί ξανά τα ιατρεία, οι «Ταύροι» μπορούν να κατακτήσουν την Ανατολή.

Ποιον να προσέξετε: Πάου Γκασόλ. Ο 34χρονος Ισπανός άφησε τους Λέικερς για μία ακόμη ευκαιρία τίτλου στο Σικάγο και όσο κι αν παραμένει ένας μέτριος αμυντικός στη ρακέτα, προσφέρει βελτίωση στη θέση του «4» στους Μπουλς. Καθώς είναι πιο δημιουργικός, με καλύτερο σουτ και πάσα στην επίθεση από τον Κάρλος Μπούζερ που αποχώρησε, ενώ δεν θα έχει τα ίδια αμυντικά κενά, αφού θα (του) τα καλύπτει ο κορυφαίος αμυντικός της περσινής σεζόν, Τζοακίμ Νοά. Ο Γάλλος σέντερ, πάντως, τόνισε την Πέμπτη (23/10) πως το γόνατό του δεν είναι ακόμη 100% καλά, μετά την επέμβαση του καλοκαιριού… Η ομάδα της «πόλης των ανέμων» είναι ιδιαιτέρως δυνατή στους φόργουορντ, αφού υπάρχει και στον πάγκο ο Ταζ Γκίμπσον.

Τι να περιμένετε: Τρομερή (ομαδική) άμυνα και οργάνωση. Ο κόουτς Θίμποντο ευελπιστεί να μην έχει χάσει την εκρηκτικότητά του ο Ρόουζ, αν και πολλοί ειδικοί λένε πως οι Μπουλς θα είναι καλύτεροι αν ο ηγέτης τους δεν… προσπαθήσει υπερβολικά να είναι ο ηγέτης τους. Άλλωστε, με την προσθήκη των Νίκολα Μίροτιτς, Άαρον Μπρουκς και του 5ου καλύτερου σκόρερ στην ιστορία του NCAA, Νταγκ ΜακΝτέρμοτ, αλλά και την παραμονή των Ντανλίβι, Μπάτλερ και Χάινριχ, οι Μπουλς διαθέτουν αξιόπιστο μακρινό σουτ.

ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ ΚΑΒΑΛΙΕΡΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 33-49 (3η θέση Σέντραλ, 10η Ανατολής)

Πλέι-οφς:

Αν οι Μπουλς ψάχνουν «αναβάθμιση» στην επίθεση για να φτάσουν στον τίτλο, οι Καβς αναζητούν κάτι ανάλογο στην άμυνα. Πολλοί έχουν βιαστεί να χρίσουν από τώρα φαβορί το Κλίβελαντ, μετά την επιστροφή του ΛεΜπρον Τζέιμς και την απόκτηση του Κέβιν Λαβ, όμως ο ίδιος ο ΛεΜπρον δεν έκρυψε πως «τώρα το Σικάγο είναι καλύτερο από εμάς»! Η τριάδα Τζέιμς-Λαβ-Ίρβινγκ σαφώς και ισχυροποιεί τους Καβαλίερς, που δείχνουν να είναι το φαβορί στην Ανατολή, όμως για να το επιβεβαιώσουν οφείλουν να παίξουν άμυνα…Οι ρολίστες Ντιόν Ουέιτερς και Τρίσταν Τόμπσον δεν φημίζονται για την αμυντική προθυμία τους και μέχρι να φανεί το αντίθετο στο παρκέ, οι ΛεΜπρον και Βαρεζάο θα τραβήξουν το κουπί στην μία πλευρά του. Ο Λαβ είναι καταπληκτικός ριμπάουντερ (και εξαιρετικός επιθετικός με μακρινό σουτ), όμως στην ατομική άμυνα δεν ήταν ποτέ δυνατός.

Ποιον να προσέξετε: Κάιρι Ίρβινγκ. Μπορεί ο ΛεΜπρον να είναι ο αδιαμφισβήτητος σταρ και ηγέτης των Καβς, όμως οι οι Τζέιμς και Λαβ βάλουν στο παρκέ και στο φύλλο της στατιστικής τα γνωστά νούμερά τους, τότε πολλά θα κριθούν από τον μέχρι το καλοκαίρι απόλυτη βεντέτα της ομάδας. Ο Κάιρι Ίρβινγκ, MVP του πρόσφατου Μουντομπάσκετ, θα έχει πια λιγότερες οργανωτικές ευθύνες με την παρουσία του «Βασιλιά» και θα έχει την άνεση να επικεντρωθεί στο σκοράρισμα. Αν και ο πρώην συμπαίκτης του ΛεΜπρον στο Μαϊάμι, Κρις Μπος, πέταξε τη «σπόντα» του ότι «δεν θα είναι εύκολο για τους Ίρβινγκ και Λαβ να συνυπάρξουν με τον Τζέιμς».

Τι να περιμένετε: Αρχικά μπόλικη… ανυπομονησία από το κοινό, αφού ο ΛεΜπρον είχε με τους Χιτ 4 διαδοχικές συμμετοχές σε Τελικούς και οι φαν των Καβς δεν θα χαρούν αν η σεζόν της ομάδας τους ολοκληρωθεί τον Μάιο… Επιπλέον, ο Τζέιμς θα πρέπει στο ξεκίνημα να «προστατεύσει» τον ρούκι κόουτς, Ντέιβιντ Μπλατ, ο οποίος είναι λογικό να δεχθεί πολλά «πυρά», αν κάτι δεν πάει καλά στη χρονιά. Από την άλλη, αγωνιστικά, οι Καβς θα προσπαθήσουν να τρέξουν όσο μπορούν περισσότερο, θέλοντας να εκμεταλλευτούν το καλό ριμπάουντ τους (με τους Λαβ, Βαρεζάο και Τόμπσον) αλλά και την ταχύτητα των ΛεΜπρον-Ίρβινγκ.

ΝΤΙΤΡΟΪΤ ΠΙΣΤΟΝΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 29-53 (4η θέση Σέντραλ, 11η Ανατολής)

Πλέι-οφς:

Ο πρώην πια πρόεδρος, Τζο Ντούμαρς, οδήγησε τους Πίστονς και σαν παράγοντας το 2004 (όπως και σαν παίκτης, το 1989 και 1990) στον τίτλο. Από το 2008 και μετά, όμως «επένδυσε» σε λάθος παίκτες (Μπεν Γκόρντον και Τσάρλι Βιλανουέβα) και δεν κατάφερε να κρατήσει το Ντιτρόιτ στα ψηλά της Ανατολής. Πέρσι απέκτησε τους Μπράντον Τζένινγκς και Τζος Σμιθ, όμως φέτος η διοίκηση αποφάσισε να κάνει μία σημαντική προσθήκη σε γραφείο και πάγκο. Η πρόσληψη του Σταν Βαν Γκάντι σε ρόλο κόουτς και προέδρου αλλάζει τα δεδομένα εκτός παρκέ, με τον άλλοτε τεχνικό των Μάτζικ (τους οποίους οδήγησε στους Τελικούς του 2009) να επιχειρεί να βάλει σε τάξη το ταλέντο των Τζένινγκς, Σμιθ, αλλά κυρίως των Ντράμοντ και Μονρό, αφού ο τελευταίος αποφάσισε να παραμείνει ως το καλοκαίρι.

Ποιον να προσέξετε: Μπράντον Τζένινγκς. Πριν από την περσινή διακοπή για το All Star Game είχε μ.ο. 17,6π.-8ασ., αλλά η γενική μετριότητα της ομάδας του δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει ανάλογα τη σεζόν. Ο πρώην γκαρντ της Ρόμα και των Μπακς, πάντως, θα είναι ο γενικός κουμανταδόρος των Πίστονς στο γήπεδο, κάτι που ο Βαν Γκάντι συνήθιζε και στο Ορλάντο με τον Τζαμίρ Νέλσον, παρότι είχε ως σταρ τον Ντουάιτ Χάουαρντ.

Τι να περιμένετε: Γρήγορο παιχνίδι και πολύ σουτ, αν και ο νεοφερμένος Τζόντι Μικς τραυματίστηκε και θα χάσει τις πρώτες 6-7 εβδομάδες της κανονικής περιόδου… Τρεχάλα με Τζένινγκς αν υπάρχει εύκολο ριμπάουντ από Ντράμοντ και Μονρό, με στόχο μία θέση στην 8αδα των πλέι-οφς.

ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 15-67 (5η θέση Σέντραλ, 15η Ανατολής)

Πλέι-οφς:

Η επίσημη ιστοσελίδα του ΝΒΑ, στην ανάλυση της φετινής σεζόν για τους Μπακς, έγραψε πως ο νέος κόουτς Τζέισον Κιντ «έχει δύο ”διαμάντια” στα χέρια του, όπως είναι οι Τζάμπαρι Πάρκερ και Γιάννης Αντετοκούνμπο!». Ο Πάρκερ επιλέχθηκε στο Νο2 του φετινού ντραφτ και ο «Αντέτο» ενδέχεται να παίξει μέχρι και πόιντ-γκαρντ. Τα «Ελάφια» έχουν ακόμη πολύ δρόμο μπροστά τους, καθώς πέρσι ήταν η τελευταία ομάδα της Λίγκας και ευελπιστούν να διεκδικήσουν μία θέση στα πλέι-οφς. Κάτι που για την ώρα φαντάζει δύσκολο…

Ποιον να προσέξετε: Τζάμπαρι Πάρκερ. Στις Η.Π.Α. τον αποκαλούν κάτι σαν «νέο Πολ Πιρς». Οι ειδικοί λένε πως ο πρώην σταρ του πανεπιστημίου Ντιούκ θα μπορέσει να βοηθήσει και στο «3» και στο «4». Τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα του θα χρειαστούν χρόνο.

Τι να περιμένετε: Πολύ «φρεσκάδα» από τα νιάτα του κόουτς Κιντ. Τρέξιμο και διάθεση για άμυνα λόγω της ενέργειας, αν και μέχρι να επιστρέψει ο τραυματίας Λάρι Σάντερς, θα υπάρχει πρόβλημα στην άμυνα κοντά στο καλάθι. Ο Κιντ, πάντως, θεωρεί πως θα έχει πολλές λύσεις από τον πάγκο, με τους Ο-Τζέι Μέιγιο, Τζον Χένσον, Τζέριντ Μπέιλες. Αν και στο Μιλγουόκι αμφιβάλουν ακόμη αν ο Μπράντον Νάιτ είναι ο «καθαρός» πλέι-μέικερ που μπορεί να αναλάβει την οργάνωση του παιχνιδιού.