Η σεζόν του ΝΒΑ βρίσκεται μόλις 6 μέρες από την έναρξη της (σ.σ.: 27/10) και το basketblog.gr επιχειρεί να «ντύσει» την αντίστροφη μέτρηση με μία αναφορά σε κάθε ομάδα και παρουσίαση κάθε υπο-Περιφέρειας της Λίγκας. Με τις βλέψεις των 30 οργανισμών και τις βασικές προσθήκες και αποχωρήσεις τους. Και με μια αρχική πρόβλεψη για το τι μπορεί να περιμένει κανείς από όλους αντιπάλους. Ο «κρότος» της εκκίνησης «ηχεί» στην Ανατολική Περιφέρεια και την Ατλάντικ

ΤΟΡΟΝΤΟ ΡΑΠΤΟΡΣ
Ρεκόρ περσινής σεζόν: 49-33 (1η θέση Ατλάντικ, 4η Ανατολής)
Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (0-4) στον 1ο γύρο από Ουάσινγκτον
Οι Ράπτορς πέτυχαν την περασμένη σεζόν μία νίκη περισσότερη από 2014, αλλά κατέληξαν 4οι -αντί 3οι πρόπερσι- στην Ανατολή. Αν και την τελευταία διετία κατέκτησαν την Ατλάντικ, δεν «εξαργύρωσαν» τον τίτλο τους με επιτυχία στα πλέι-οφς, χάνοντας δις από τον 1ο γύρο… Με τις προσθήκες των ΝτεΜάρι Κάρολ (Ατλάντα), Κόρι Τζόσεφ (Σαν Αντόνιο), Λουίς Σκόλα (Ιντιάνα), Άντονι Μπένετ (Μινεσότα) και την ανανέωση του Βαλαντσιούνας, ευελπιστούν σε περισσότερος «βάθος» που θα φέρει λύσεις στην ποστ-σίζον και θα δώσει βοήθειες στους σταρ Κάιλ Λάουρι, ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν, παρά την απώλεια του περσινού κορυφαίου 6ου παίκτη, Λου Ουίλιαμς. Φέτος στοχεύουν σε +50 νίκες και επιβεβαίωση χαρακτήρα.
Ποιον να προσέξετε: Για χρόνια ο ΝτεΡόζαν θεωρούνταν ο σταρ του Τορόντο. Πέρσι πολλοί περίμεναν πολλά από τον Τέρενς Ρος. Όμως φέτος ο Κάιλ Λάουρι (μ.ο. 17,8π.-6,8ασ. το 2014-15) δείχνει πως είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης των Καναδών, μετά την περσινή επιλογή του στο All Star Game. Μετά το All Star είχε μ.ο. 15,1π., στο «sweep» από την Ουάσινγκτον κατέγραψε μόλις 12,3π.-4,8ασ. και οι Ράπτορς περιμένουν περισσότερα από τον βασικό οργανωτή τους.
Τι να περιμένετε: Η αμυντική φιλοσοφία του κόουτς Ντουέιν Κέισι θα ενισχυθεί με την παρουσία του Κάρολ, που επιπλέον αποδυνάμωσε και τους Χοκς. Απώλεια ο Αμίρ Τζόνσον. Πάντως, και πέρσι οι Καναδοί ήταν μόλις 23οι σε αμυντική απόδοση, όμως ο Κάρολ μπορεί να μαρκάρει κάθε περιφερειακό σταρ αντίπαλης ομάδας. Θέλουν ένα βήμα παραπάνω από την κορυφή της Ατλάντικ και τον 1ο γύρο…

ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ
Ρεκόρ περσινής σεζόν: 40-42 (2η θέση Ατλάντικ, 7η Ανατολής)
Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (0-4) στον 1ο γύρο από Κλίβελαντ
Η παλιότερη παραχώρηση των Πιρς, Γκαρνέτ, Άλεν, ολοκληρώθηκε πέρσι με την ανταλλαγή και του Ραζόν Ρόντο στο Ντάλας. Οι Σελτικς είναι έτοιμοι για το επόμενο βήμα τους, το οποίο άρχισε τον περασμένο Απρίλιο, με την πρόκριση στα πλέι-οφς και ρεκόρ 20-10 μετά το All Star Game! Ο κόουτς Μπραντ Στίβενς, ωστόσο, δεν έχει βρει ακόμη τον νέο ηγέτη στον «πυρήνα» του νεανικού συνόλου του, αν και ο Αϊζάια Τόμας φαίνεται πως και θέλει και μπορεί να αναλάβει αυτό τον ρόλο. Η Βοστόνη μπορεί να μείνει στην Ανατολική 8αδα, όμως υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες για το κάτι παραπάνω.
Ποιον να προσέξετε: Έστω και από τον πάγκο και σε ρόλο 6ου παίκτη, ο Αϊζάια Τόμας είναι ο πιο χαρισματικός περιφερειακός των «πράσινων». Μετά την απόκτησή του από τους Σανς, ο μικρόσωμος γκαρντ μέτρησε μ.ο. 19π. με τη φανέλα των Σέλτικς και μπορεί να το επαναλάβει και φέτος.
Τι να περιμένετε: Περισσότερη εμπειρία με την προσθήκη του Ντέιβιντ Λι από τους πρωταθλητές Ουόριορς, αλλά και τα πρώτα μαθήματα του περσινού ρούκι, Μάρκους Σμαρτ. Εκτός του Λι, η απόκτηση του Αμίρ Τζόνσον από το Τορόντο δίνει λύσεις στη ρακέτα, παρά την αποχώρηση του Μπράντον Μπας, αν και το ταλέντο των Σέλτικς είναι στους «κοντούς», αφού εκτός των Τόμας και Σμαρτ υπάρχουν και οι Έιβερι Μπράντλεϊ, Έβαν Τέρνερ και Τζέι Κράουντερ. Η άμυνα μπορεί να τους φέρει στα πλέι-οφς.

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ ΝΕΤΣ
Ρεκόρ περσινής σεζόν: 38-44 (3η θέση Ατλάντικ, 8η Ανατολής)
Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (2-4) στον 1ο γύρο από Ατλάντα
Η μετακόμιση από το Νιου Τζέρσεϊ στο Μπρούκλιν το 2012 δεν «τράβηξε» παρά τις σπατάλες του Ρώσου μεγιστάνα. Μάλιστα, οι τρεις από τους 5 μεγάλους σταρ των Νετς (Πιρς από πέρσι, Γκαρνέτ από τον Φλεβάρη και Ντερόν Ουίλιαμς από το καλοκαίρι) έχουν μετακομίσει και έμειναν οι Τζο Τζόνσον και Μπρουκ Λόπεζ. Το «στοίχημα» του τίτλου χάθηκε και αυτό των πλέι-οφς δεν είναι εύκολος στόχος. Ο… ταλαντούχος Προκχόροφ έχει πάντα βλέψεις, αλλά αφού δεν υλοποίησε την επιθυμία του να πουλήσει την ομάδα, επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση του νέου προπονητικού κέντρου στο Μπρούκλιν, αξίας 50εκατ.δολ., το οποίο θέλει να έχει έτοιμο τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Ποιον να προσέξετε: Μπορεί να φτάνει τα 34 χρόνια του, όμως παραμένει εξαιρετικός σκόρερ και χωρίς τον Ντερόν στο πλάι του, ο Τζο Τζόνσον αναμένεται να ανεβάσει τους αριθμούς του. Ο άλλοτε γκαρντ των Χοκς και Σανς είχε πέρσι μόλις 14,4π. μ.ο. -αν και αμείβεται με +20εκατ. ετησίως(!)– και με περισσότερες επιθετικές ευθύνες και το συμβόλαιό του να ολοκληρώνεται το 2016, θα θέλει να δείξει ότι ακόμη μπορεί να προσφέρει.
Τι να περιμένετε: Αν ο Τζόνσον σουτάρει περισσότερο, ο Μπρουκ Λόπεζ θα είναι εκείνος που έστω και χωρίς τον Ουίλιαμς θα διεκδικήσει τον τίτλο του ηγέτη των Νετς. Έχει μ.ο. 19,2π. τις τελευταίες 5 σεζόν, παρότι συχνά βρίσκεται στο ιατρείο πιο πολύ από όλο στο παρκέ. Οι Μπογκντάνοβιτς, Τζακ και Θάντεους Γιανγκ δίνουν ενέργεια, οι προσθήκες των Μπαρνιάνι και Λάρκιν λίγο -όχι απαραίτητο- «βάθος» στον πάγκο και όλα θα εξαρτηθούν από τα «ξεσπάσματα» και τα… «κενά» μέσα στη σεζόν.

ΦΙΛΑΝΤΕΛΦΙΑ ΣΙΞΕΡΣ
Ρεκόρ περσινής σεζόν: 18-64 (4η θέση Ατλάντικ, 14η Ανατολής)
Πλέι-οφς:
Οι Σίξερς πέτυχαν πέρσι μία νίκη λιγότερη από 2014 αλλά τερμάρτισαν… μία θέση ψηλότερα στην Ανατολή, λόγω Νικς! Η Φιλαδέλφεια έχει μπόλικα νιάτα και ταλέντο, όμως την τελευταία διετία σημείωσε συνολικά 37 νίκες, λόγω και των ατυχίων. Ο Νέρλενς Νοέλ είναι πια υγιής, όμως ο Τζόελ Εμπίιντ είναι και πάλι εκτός, εξαιτίας μίας νέας ατυχίας. Ο κόουτς Μπρεντ Μπράουν, πάντως, έχει στα χέρια του το Νο3 του ντραφτ, Τζαλίλ Οκαφόρ (πρωταθλητή με το Ντιούκ), που δίνει δύναμη στη ρακέτα. Δύσκολα, πάντως, οι Σίξερς θα πετύχουν κάτι περισσότερο φέτος από μία αύξηση στον αριθμό νικών.
Ποιον να προσέξετε: Φάνηκε να γκρίνιαξε αρχικά, αφού ενώ απέφυγε το Νο1 που θα τον έστελνε στη Μινεσότα, δεν άκουσε το όνομά του ούτε στο Νο2, αφού οι Λέικερς τον προσπέρασαν… Ο Τζαλίλ Οκαφόρ, όμως, ξεκαθάρισε πως δεν έχει πρόβλημα από την επιλογή του και θέλει να γίνει άμεσα ο ηγέτης των Σίξερς. Οι ειδικοί λένε πως είναι ίσως ο καλύτερος επιθετικός ρακέτας των τελευταίων ετών από το ντραφτ και θεωρείται φαβορί για ρούκι της σεζόν από τους τζένεραλ μάνατζερ των 30 ομάδων, ενώ ο κόουτς Μπράουν προσανατολίζεται στο να τον χρησιμοποιήσει στην ίδια 5αδα με τον Νοέλ.
Τι να περιμένετε: Ενδεχομένως (ελαφρώς) λιγότερες ήττες από τις… 127 της τελευταίας διετίας, αλλά όχι άμεσο ανταγωνισμό για μία θέση στα πλέι-οφς. Αρκετό παιχνίδι στη ρακέτα, αφού ο Οκαφόρ θα λάβει μεγάλο μερίδιο της επίθεσης ενώ ο σπεσιαλίστας της άμυνας και εξαιρετικός μπλοκέρ, Νέρλενς Νοέλ, δείχνει να βελτίωσε πολύ το σουτ του στην offseason. Ο Ρότεν -όταν επιστρέψει από τον τραυματισμό στον αστράγαλο, ο νεοφερμένος από τους Κινγκς Στάουσκας όπως ο Αϊζάια Κανάαν μπορούν να δώσουν σκορ από την περιφέρεια, ενώ ο περσινός γκαρντ της ΑΕΚ, Σκότι Ουίλμπεκιν, είχε μία πολύ καλή preseason, όμως τελικά “κόπηκε” την παραμονή της πρεμιέρας….

ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΝΙΚΣ
Ρεκόρ περσινής σεζόν: 17-65 (5η θέση Ατλάντικ,15η Ανατολής)
Πλέι-οφς:
Από τις 54 νίκες του 2012-13, οι Νικς «έπεσαν» πρόπερσι στις 37 και πέρσι στις 17, για το χειρότερο ρεκόρ της ιστορίας τους, στην πρώτη σεζόν του ρούκι κόουτς, Ντέρεκ Φίσερ. Ο Καρμέλο Άντονι, μοναδικός παίκτης που ήταν στο ρόστερ της Νέας Υόρκης τον περασμένο Οκτώβριο, γυρίζει μεν υγιής, όμως θέλησε να κρατήσει χαμηλά τον πήχη. Οι Νικς παραμένουν σε διαδικασία «(επανα)χτισίματος», με (πάλι) αρκετούς νέους παίκτες, αλλά με σύνθεση που «υπόσχεται» καλύτερη επίδοση από την περσινή. H αγωνία του Θανάση Αντετοκούνμπο και το αν θα «χωρέσει» στο ρόστερ της κανονικής περιόδου δεν είχε ευχάριστα νέα, αφού τελικά “κόπηκε” από τον πρόεδρο Φιλ Τζάκσον
Ποιον να προσέξετε: Τον Κρίσταπς Πορζίνγκις, Νο4 στο ντραφτ του Ιουνίου, αν και αρχικά φέρεται να μην άρεσε στον Καρμέλο. Το ρόστερ των Νικς ίσως δώσει στον Λετονό την ευκαιρία είτε για θέση βασικού είτε για πολλά λεπτά στο παρκέ από τον πάγκο. Ένα… «τριάρι» σε κορμί σέντερ που θα παίξει στο «4», όταν ο κόουτς Ντέρεκ Φίσερ, που θέλει να αφήσει στο περιθώριο τα… κουτσομπολίστικα προσωπικά του, δεν χρησιμοποιεί τον «Melo» σαν πάουερ-φόργουορντ.
Τι να περιμένετε: Καλύτερη συγκομιδή νικών, αλλά όχι απαραίτητα πρόκριση στα πλέι-οφς. Κάτι που θα κριθεί από το πόσο γρήγορα θα «δέσουν» οι πολλοί νεοφερμένοι. Σημαντικές οι προσθήκες των Ρόμπιν Λόπεζ και Άαρον Αφλάλο (αμφότεροι από Πόρτλαντ) σε ρακέτα και περιφέρεια αντίστοιχα, ενώ ο εκπληκτικός στην preseason Ντέρικ Ουίλιαμς ψάχνει μία δεύτερη ευκαιρία, ερχόμενος από το Σακραμέντο. Οι Γκάλογουεϊ, Τζέριαν Γκραντ μπορούν να δώσουν κάποιες ανάσες στον Καλδερόν, ο Κάιλ Ο’Κουίν (από το Ορλάντο) δίνει δύναμη στο καλάθι και ο πρόεδρος Φιλ Τζάκσον (που φέρεται να δέχτηκε πρόσκληση από τον Φίσερ για περισσότερες προπονητικές πρωτοβουλίες) γνωρίζει ότι το απαιτητικό κοινό του «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν» θέλει άμεσα αποτελέσματα.