Το «ταξίδι» του basketblog.gr στην Ανατολική Περιφέρεια ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της Ατλάντικ, της Σέντραλ και της Σάουθιστ. Και συνεχίζεται στην άλλη πλευρά των Η.Π.Α. και στην Δυτική Περιφέρεια, με πρώτη «στάση» την Νόρθουεστ. Υπο-Περιφέρεια
που έχει ξανά στην θεωρία ως φαβορί τους Θάντερ, που θα έχουν και πάλι στο παρκέ υγιή τον MVP του 2014, Κέβιν Ντουράντ. Η παρέα των «KD» και Ράσελ Ουέστμπρουκ δεν κρύβει, άλλωστε, πως στοχεύει στον τίτλο, ενώ το Πόρτλαντ είναι σαφώς αποδυναμωμένο από την αποχώρηση του ΛαΜάρκους Όλντριτζ για τους Σπερς και οι Γιούτα, Ντένβερ και Μινεσότα συνεχίζουν σε «μονοπάτια» για το «χτίσιμο» του ρόστερ, με τους Γουλβς, πάντως, να θρηνούν από την Κυριακή (25/10) τον θάνατο του προέδρου και προπονητή τους, Φλιπ Σόντερς

ΠΟΡΤΛΑΝΤ ΜΠΛΕΪΖΕΡΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 51-31 (1η θέση Νόρθουεστ, 4η Δύσης)

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (1-4) στον 1ο γύρο από Μέμφις

Στο Πόρτλαντ έγιναν άθελά τους πρωταγωνιστές της offeseason και της μετεγγραφικής αγοράς, έστω και… από την ανάποδη. Καθώς αναγκάστηκαν να αποχωριστούν τον μεγάλο σταρ τους, ΛαΜάρκους Όλντριτζ και έπειτα από 2 σεζόν με +50 νίκες (με 54 το 2013-14 και 51 πέρσι) «χτίζουν» πια τους Μπλέιζερς γύρω από τον Ντέιμιαν Λίλαρντ και το «ηγεμονικό» συμβόλαιό του, με 120εκατ.δολ. για 5 χρόνια!

Ποιον να προσέξετε: Σι-Τζέι ΜακΚόλουμ. Ο περσινός μ.ο. των 6,8π. θα χρειαστεί να γίνει διψήφιος αν ο Αμερικανός γκαρντ θέλει να γίνει το «δεξί χέρι» του Λίλαρντ. Ο ΜακΚόλουμ, άλλωστε, είχε και 39,6% στα τρίποντα και θα λάβει μερίδιο στην επίθεση, αν και ο κόουτς Στοτς θέλει τον δει να ανεβάζει και το δημιουργικό κομμάτι (μόλις 1 ασίστ μ.ο. την περασμένη σεζόν…). Ο ίδιος ο παίκτης έδειξε δείγματα του ταλέντου στον 1ο γύρο των πλέι-οφς, σκοράροντας μ.ο. 25,6π. στα τρία τελευταία ματς με τους Γκρίζλις!

Τι να περιμένετε: Μπόλικη απειρία και… ασυνεννοησία στην αρχή, αφού τα 4/5 της περσινής βασικής 5αδας (Όλντριτζ, Μάθιους, Μπατούμ, Λόπεζ) είναι πλέον σε άλλη πόλη. Οι 14 παίκτες του ρόστερ, επιπλέον, είναι κάτω των 25 ετών και αυτό κάνει τους Μπλέιζερς την δεύτερη πιο νεανική και άπειρη ομάδα, μετά τους Σίξερς, Στο Πόρτλαντ, πάντως, υπάρχει η γερή βάση του Λίλαρντ και ενθουσιώδεις νεοφερμένοι όπως οι Τζέραλντ Χέντερσον (12,1π. στους Χόρνετς), Μο Χάρκλες (6,8π. σε 3 σεζόν στο Ορλάντο), Αλ-Φαρούκ Αμίνου (5,6π. στο Ντάλας πέρσι), Εντ Ντέιβις (8,3π.-7,6ριμπ. με Λέικερς), Μάιλς Πλάμλι (8,7π.-6,2ριμπ. στο Μπρούκλιν), Νοά Βονλέ (μ.ο. 3,3π. σαν ρούκι στη Σάρλοτ).

ΟΚΛΑΧΟΜΑ ΣΙΤΙ ΘΑΝΤΕΡ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 45-37 (2η θέση Νόρθουεστ, 9η Δύσης)

Πλέι-οφς:

Πέτυχαν 14 λιγότερες νίκες από το 2013-14, λόγω όμως των τραυματισμών, αφού ο Ντουράντ έχασε 55 ματς και ο Ράσελ Ουέστμπρουκ άλλα 15… Φέτος, όμως, είναι υγιείς και ο «KD» δεν έχει περιορισμό στα λεπτά που θα παίξει. Οι Θάντερ πιστεύουν πως φέτος είναι η χρονιά τους, με νέο κόουτς τον Μπίλι Ντόνοβαν από το πανεπιστήμιο της Φλόριντα, κάτι που έκανε χαρούμενο τον Ντουράντ. Σημαντική η παραμονή του Ενές Καντέρ, έστω κι αν οι φιναλίστ του 2013 ξοδεύτηκαν, ενώ ο Ντιόν Ουέιτερς θέλει να αποδείξει πως μπορεί να παίξει πλάι στους Ντουράντ-Ουέστμπρουκ, ενώ η επιλογή του Κάμερον Πέιν στο ντραφτ αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, ώστε να αντικαταστήσει τον Ρέτζι Τζάκσον που έγινε ανταλλαγή στο Ντιτρόιτ τον Φλεβάρη.

Ποιον να προσέξετε: Ενές Καντέρ. Οι Θάντερ τον απέκτησαν πέρσι από τη Γιούτα στα μέσα της σεζόν, όμως το καλοκαίρι του επέτρεψαν ως restricted free-agent να δοκιμάσει την free-agency. Ο Τούρκος έλαβε απρόσμενα 4ετή πρόταση 70εκατ. από το Πόρτλαντ και στην Οκλαχόμα Σίτι υποχρεώθηκαν να ανοίξουν τον κουμπαρά για να καταθέσουν ισόποση πρόταση και να τον κρατήσουν. Ο Καντέρ εντυπωσίασε στα 26 περσινά ματς με τη φανέλα της Οκλαχόμα Σίτι, με 18,7π.-11ριμπ. και φέτος θα χρειαστεί να επαναλάβει αντίστοιχα νούμερα, στη «σκιά» των Ντουράντ-Ουέσμπρουκ.

Τι να περιμένετε: Όρεξη από τον Ντουράντ (25,4π. πέρσι) να αποδείξει ότι είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο. Διάθεση από τον Ουέστμπρουκ να δείξει πως και πλάι στο «KD» μπορεί να είναι ηγέτης και να έχει πάλι στατιστικά όπως οι 28,1π.-8,6ασ.-7,3ριμπ. που είχε την περασμένη σεζόν. Αλλά και μερική… γκρίνια αν ο Ντουράντ δεν ανανεώσει μέσα στη σεζόν και επιμείνει να δοκιμάσει την ελεύθερη αγορά, αφού ήδη έχει εκνευριστεί από τις φήμες περί Λέικερς.

ΓΙΟΥΤΑ ΤΖΑΖ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 38-44 (3η θέση Νόρθουεστ, 11η Δύσης)

Πλέι-οφς:

Για μία ομάδα 25 νικών (το 2013-14), οι 13 περισσότερες νίκες πέρσι ήταν σαφή βελτίωση, όμως δεν έφταναν για κάτι καλύτερο από την 11η θέση. Η Γιούτα θα άρχιζε τη φετινή σεζόν με μεγαλύτερη αισιοδοξία, όμως ο τραυματισμός του Ντάντε Έξαμ στο γόνατο «πάγωσε» τους ανθρώπους της ομάδας… Νέα άνοδος στη βαθμολογία δεν αποκλείεται, όμως δύσκολα θα «χωρέσουν» στην 8αδα των πλέι-οφς της ιδιαιτέρως ανταγωνιστικής Δύσης.

Ποιον να προσέξετε: «Ταμπέλα» που θα είχε κανονικά ο Αυστραλός Έξαμ (4,8π. σαν ρούκι) αν δεν είχε την ατυχία του τραυματισμού του. Αφήνοντάς την στον Ρούντι Γκομπέρ. Ο Γάλλος σέντερ βρέθηκε σε πολλά… πόστερ με καρφώματα αντιπάλων, όμως από τη στιγμή που παραχωρήθηκε ο Καντέρ, βρήκε ρυθμό και ολοκλήρωσε τη σεζόν με 8,4π.-9,5ριμπ.. Ο Γκομπέρ είχε κι ένα καλό πρόσφατο Ευρωμπάσκετ και είναι εξαιρετικός μπλοκέρ (μ.ο. 2,3 τάπες) και η παρουσία του θα είναι πολύτιμη βοήθεια στον Φέιβορς (16π.-.8,2ριμπ.) και τους «κοντούς».

Τι να περιμένετε: Νεανικό ρόστερ με ενθουσιασμό, αλλά γνώση της δύσκολης αποστολής στην Δυτική Περιφέρεια. Ο 2ετής κόουτς Κουίν Σνάιντερ, που παραδέχθηκε προ ημερών ότι έχει ένα σύστημα του… Ολυμπιακού(!), κατάφερε πέρσι να βρει ρόλο τους Μπερκ (12,8π.), Μπερκς (13,9π.) και τον σταρ των Τζαζ, Γκόρντον Χέιγουορντ (19,3π.) και θέλει να δει το σύνολό του να παίζει σωστά, με βοήθεια των Μπούκερ (7,2π.-5ριμπ.), Χουντ (8,7π.), Ινγκλς (5π.) από τον πάγκο.

ΝΤΕΝΒΕΡ ΝΑΓΚΕΤΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 30-52 (4η θέση Νόρθουεστ, 12η Δύσης)

Πλέι-οφς:

Νέος κόουτς, με τον Μάικ Μαλόουν στην άκρη του πάγκου και νέος «μαέστρος», αφού η διοίκηση πήρε τα κλειδιά από τον Τάι Λόουσον, τον οποίο έστειλε στο Χιούστον, και τα παρέδωσε στον ρούκι Εμάνουελ Μουντιάι, ενώ ανανέωσε με τους Γκαλινάρι και Τσάντλερ. Ευελπιστώντας ότι θα δώσουν τέλος στην πτωτική πορεία από τις 57 νίκες του 2014 και τις μόλις 30 περσινές.

Ποιον να προσέξετε: Εμάνουελ Μουντιάι. Ο νέος ηγέτης των Νάγκετς, επιλογή στο Νο7 του ντραφτ και αν και μόλις 19 ετών, έχει ήδη επαγγελματική εμπειρία. Την άνοιξη του 2014 δεσμεύτηκε να παίξει στο Σάουθερν Μέθοντιστ του Τέξας, με κόουτς τον Λάρι Μπράουν, όμως άλλαξε την απόφασή του και αποφάσισε να μετακομίσει στην Κίνα, για να συμπληρώσει το όριο ηλικίας για το ντραφτ. Στην Γκουανγκντόνγκ μέτρησε μ.ο. 18π.-6,3ριμπ.-5,9ασ. και επιμένει πως είναι έτοιμος. Ο γκαρντ από το Κονγκό κατέγραψε 15,4π.-5,4ασ. αλλά και 4,8 λάθη στα φιλικά των Νάγκετς και η παραχώρηση του Λόουσον (15,2π.-9,6ασ.), αλλά και των… μπελάδων του νέου γκαρντ του Χιούστον τον φέρνει άμεσα στην 5αδα.

Τι να περιμένετε: Αρκετή μοιρασιά στην επίθεση, αφού οι Τσάντλερ (13,9π.), Φαρίντ (12,6π.-8,9ριμπ.), Γκαλινάρι (12,4π.) θέλουν το δικό τους κομμάτι της «πίτας» στην επίθεση. Πολλά θα εξαρτηθούν από την υγεία του «Γκάλο», αλλά και την διάθεση για άμυνα από τους παίκτες του Ντένβερ. Μικρή ανασφάλεια με την παρουσία του 2ετή Νούρκιτς (6,9π.-6,2ριμπ.) στην βασική 5αδα, ενώ ο κόουτς Μαλόουν θέλει βοήθεια από τους Φόι (8,7π.) και Χάρις (6,6π.) από τον πάγκο. Δύσκολη η «αποστολή» για πρόκριση στα πλέι-οφς.

ΜΙΝΕΣΟΤΑ ΤΙΜΠΕΡΓΟΥΛΒΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 16-66 (5η θέση Νόρθουεστ, 15η Δύσης)

Πλέι-οφς:

Παρά την αποδέσμευση του Άντονι Μπένετ (Νο1 στο ντραφτ το 2013), οι Γουλβς εξακολουθούν να έχουν στο ρόστερ τους τις κορυφαίες επιλογές της τελευταίας διετίας. Εκτός του -κορυφαίου ρούκι της περσινής σεζόνΆντριου Ουίγκινς, τον οποίο απέκτησαν με την παραχώρηση του Λαβ στους Καβς, οι «Λύκοι» ήταν τυχεροί και φέτος και επέλεξαν τον Καρλ-Άντονι Τάουνς από το Κεντάκι! Στόχος τους η ανάπτυξη του ρόστερ για το μέλλον, καθώς έχουν και τον Ζακ ΛαΒιν και σε ρόλο δασκάλου τον βετεράνο Κέβιν Γκαρνέτ. Πέρσι πέτυχαν 24 νίκες λιγότερες από το 2014 και λόγω των τραυματισμώ και φέτος θέλουν τουλάχιστον 30 νίκες, αν και αρχίζουν τη σεζόν με μελαγχολία για την απώλεια του Σόντερς και ούτως ή άλλως υπηρεσιακό κόουτς τον Σαμ Μίτσελ, που είχε αντικαταστήσει εκαρχής τον «Φλιπ» Σόντερς… Από ξημερώματα του Σαββάτου (24/10),ο ιδιοκτήτης των “Λύκων”, Γκλεν Τέιλορ, είχε ανακοίνωσε πως ο Σόντερς δεν θα εργαστεί φέτος και ο Μίτσελ θα παρέμενε για όλη τη σεζόν. 

Ποιον να προσέξετε: Ο Καρλ-Άντονι Τάουνς θα ήταν η εύκολη επιλογή. Ο νεοφερμένος Νεμάνια Μπιέλιτσα, ως MVP της Ευρωλίγκα, μία άλλη λύση. Ο Νίκολα Πέκοβιτς που πέρσι αγωνίστηκε σε μόλις 31 παιχνίδια λόγω τραυματισμού, κάτι λόγικό στην αναφορά. Εκείνος, όμως, που θα προσέξουν τουλάχιστον οι ίδιοι στη Μινεσότα είναι ο Τάιους Τζόουνς, Ο μαθητής του κόουτς Σιζέφσκι και πρωταθλητής NCAA τον Απρίλιο, επιλέχθηκε στο Νο24 και αν καταφέρει να βρει χρόνο συμμετοχής, θα προσπαθήσει να κάνει τους Γουλβς να… ανταλλάξουν τον Ρίκι Ρούμπιο, έστω κι αν για την ώρα το διαψεύδουν.

Τι να περιμένετε: Ταλέντο με όρεξη για θέαμα και μία παραγωγική 8αδα παικτών με σχεδόν +10π. μ.ο.. Όπως οι βασικοί Ρούμπιο (10,3π.-8,8ασ.), ΛαΒιν (10,1π.), Ουίγκινς (16,9π.), Τάουνς, Πέκοβιτς (12,5π.) και οι Μάρτιν (20π.), Ντιένγκ (9,7π.-8,3ριμπ.) και Γκαρνέτ (7,6π.-5,2ριμπ.) από τον πάγκο. Μόνο βελτίωση μπορεί να έχει ένα ρόστερ με τόσο ταλέντο και νιάτα για τη νέα σεζόν, χωρίς ελπίδες για πλέι-οφς.