Μία και… καμία σκέφτονται οι απανταχού θαυμαστές του ΝΒΑ, καθώς η πρεμιέρα της νέας σεζόν έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη (27/10). Μία μέρα πριν το τζαμπ-μπολ, το basketblog.gr ολοκληρώνει την παρουσίαση των δύο Περιφερειών και μετά την Ανατολική και τις Ατλάντικ, Σέντραλ και Σάουθιστ, αλλά και τα 2/3 της Δύσης και τις Νόρθουεστ και Σάουθουεστ, καταλήγει στην Πασίφικ. Νέο «αφεντικό», μέχρι αποδείξεως του εναντίου οι πρωταθλητές Ουόριορς, ενώ οι άλλοτε «μικροί» του Λ.Α., Κλίπερς, έχουν φιλοδοξίες για τον τίτλο! Το Φοίνιξ φιλοδοξεί να επιστρέψει στα πλέι-οφς, το -ενισχυμένο με τον ΡόντοΣακραμέντο θα ήθελε το ίδιο και οι Λέικερς θέλουν να απολαύσουν την 20η σεζόν του Κόμπι Μπράιαντ, αν και ο μεγάλος σταρ τους δεν έχει αποφασίσει αν θα αποσυρθεί στο τέλος της νέας αγωνιστικής χρονιάς.

ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΪΤ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 65-17 (1η θέση Πασίφικ, 1η Δύσης)

Πλέι-οφς: Πρωταθλητές

Οι 14 περισσότερες νίκες από το 2014, δεν εντυπωσίασαν τους αντιπάλους τους. Ο τίτλος, φαίνεται πως ήταν κάτι που το πανηγύρισαν μόνο στο Γκόλντεν Στέιτ. Με συνεχείς αναφορές ότι οι Ουόριορς έφτασαν στον «θρόνο» λόγω των απουσιών κάθε αντίπαλου τους στα πλέι-οφς. Κάτι που… εκνεύρισε τον μεγάλο ηγέτη τους και MVP, Στεφ Κάρι, που ζήτησε… ειρωνικά συγγνώμη και θέλει να τους αποδείξει στο παρκέ ότι κάνουν λάθος. Οι Ουόριορς έγιναν ξάφνου η ομάδα που όλοι θέλουν να κερδίσουν και στοχεύουν στο repeat. Καθώς, εκτός της αποχώρησης του Ντέιβιντ Λι (Σέλτικς) και της έλευσης του Τζέισον Τόμπσον, δεν άλλαξαν το ρόστερ τους.

Ποιον να προσέξετε: Θα μπορούσε να πει κανείς… όλους. Ωστόσο, ο Κάρι (23,8π.-7,7ασ. πέρσι) δεν έχει ανάγκη να επιβεβαιώσει το «στέμμα» του πολυτιμότερου παίκτη της Λίγκας, ο Κλέι Τόμπσον (21,7π.) δεν σφετερίζεται τον ρόλο του σταρ και ο MVP των Τελικών, Αντρέ Ιγκουοντάλα, είναι ρολίστας… από κούνια και τα φώτα θα «πέσουν» και πάνω στον Ντρέιμοντ Γκριν. Ο απόφοιτος του Μίσιγκαν Στέιτ ήταν από πέρσι ο καταλύτης για τον τίτλο και στην ρέγκιουλαρ-σίζον και στα πλέι-οφς όμως φέτος υπέγραψε συμβόλαιο 85εκατ.δολ. και οι απαιτήσεις μεγαλώνουν.

Τι να περιμένετε: Μία ομάδα με… μπούσουλα του τρόπου επιτυχίας, αλλά και διάθεση διαρκούς βελτίωσης. Μπορεί ο βοηθός προπονητή, Λουκ Ουόλτον, να αρχίσει τη σεζόν στην άκρη του πάγκου, αφού ο χεντ κόουτς Στιβ Κερ έχει άδεια λόγω επέμβασης στη μέση, όμως το Γκόλντεν Στέιτ έχει ήδη γνώση του ότι πρέπει να μειώσει τα λάθη-απόρροια του «τρελού» ρυθμού στην επίθεση, καθώς πέρσι ήταν 18ο σε χαμένες κατοχές… Το παιχνίδι θα έχει και πάλι καλή ομαδική άμυνα και φυσικά πολλά τρίποντα, ενώ και ο Χάρισον Μπαρνς θέλει να επιβεβαιώσει ότι αξίζει θέση στην 5αδα και το νέο συμβόλαιο.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΚΛΙΠΕΡΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 56-26 (2η θέση Πασίφικ, 2η Δύσης)

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (3-4) στον 2ο γύρο από Ρόκετς

Οι Κλίπερς πέρασαν το καλοκαίρι θέλοντας αρχικά να διατηρήσουν στο ρόστερ τον ΝτιΆντρε Τζόρνταν και στη συνέχεια να… «καθαρίσουν» το μυαλό τους από τον αποκλεισμό από το Χιούστον στον περσινό 2ο γύρο. Η ομάδα του Λ.Α. μάλλον αδίκησε τον εαυτό της, καθώς παρά το προβάδισμα 3-1 και το +18 στο 4ο δωδεκάλεπτο στο 5ο ματς, έμεινε εκτός με 4-3(!), αν και στον 1ο γύρο είχε αποκλείσει τους τότε πρωταθλητές Σπερς.

Ποιους να προσέξετε: Τον κόουτς -αλλά και πρόεδρο- Ντοκ Ρίβερς. Η πίεση για αποτελέσματα μεγαλώνει για τον άλλοτε προπονητή και πρωταθλητή με τους Σέλτικς (το 2008), που στην offseason έλαβε ό,τι ήθελε. Και ο Τζόρνταν πείστηκε να μην ενεργοποιήσει την προφορική συμφωνία με το Ντάλας και αποκτήθηκαν και οι οι Τζος Σμιθ, Πολ Πιρς και Λανς Στίβενσον, κάτι που ενισχύει το ρόστερ των «Κλιπς». Το ταλέντο δεν λείπει και οι Καλιφορνέζοι θέλουν να βρουν καθαρό μυαλό στα πλέι-οφς. Φημολογήθηκε πως… όλη η οικογένεια Ρίβερς κινητοποιήθηκε για να πείσει τον Τζόρνταν να παραμείνει!

Τι να περιμένετε: Μπόλικο θέαμα από Κρις Πολ (19,1π.-10,2ασ. πέρσι), Μπλέικ Γκρίφιν (21,9π.-7,8ριμπ.-5,3ασ.), ΝτιΆντρε Τζόρνταν (11,5π.-15ριμπ.), Λανς Στίβενσον (8,2π.-4,5ριμπ.). Καλό σουτ από Τζέι-Τζέι Ρέντικ (16,4π.), Τζαμάλ Κρόφορντ (15,8π. από τον πάγκο), εμπειρία από τον Πιρς (11,9π.) και ενθουσιασμό από τον γιο του κόουτς, Όστιν Ρίβερς (7,1π.). Η άμυνα (πλην Τζόρνταν) λείπει, αλλά η περσινή πρόκριση επί των Σπερς είναι ένα καλό δείγμα των δυνατοτήτων τους.

ΦΟΙΝΙΞ ΣΑΝΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 39-43 (3η θέση Πασίφικ, 10η Δύσης)

Πλέι-οφς:

Το «ξέσπασμα» των 48 νικών του 2014 (μετά τις μόλις 25 του 2013) δεν είχε συνέχεια και πέρσι οι Σανς σημείωσαν 9 λιγότερες… Κάτι που δυσκολεύει σαν δεδομένο την προσπάθειά τους να «χωρέσουν» στην δυτική 8αδα των πλέι-οφς. Το Φοίνιξ δεν κατάφερε να «αρπάξει» τον ΛαΜάρκους Όλντριτζ από το Πόρτλαντ (προτίμησε τους Σπερς), αλλά υπέγραψε τον Τάισον Τσάντλερ που θα είναι ο παίκτης που θα επιχειρήσει να «δέσει» την άμυνά τους, υπογράφοντας 4ετές συμβόλαιο 52εκατ., παρά τα 33 χρόνια του!

Ποιον να προσέξετε: Έρικ Μπλέντσο, όπως και πέρσι. Ο Γκόραν Ντράγκιτς και ο Αϊζάια Τόμας είναι σε Μαϊάμι και Βοστόνη αντίστοιχα και παρά την έλευση του Μπράντον Νάιτ, η περιφέρεια «ανήκει» στον Μπλέντσο. Πριν από τη σεζόν 2014-15 έλαβε με καθυστέρηση την επιθυμητή μάξιμουμ επέκταση και θέλει να (απο)δείξει ότι είναι ο ηγέτης.

Τι να περιμένετε: Αρχικό μπέρδεμα λόγω της αναστάτωσης από την παραχώρηση του Μάρκους Μόρις στους Πίστονς. Αναστάτωση που υπήρξε και εκτός παρκέ, αφού ο δίδυμος αδερφός του, Μαρκίφ (μ.ο. 15,3π.-6,2ριμπ.), ζήτησε κι εκείνος ανταλλαγή! Πρόσφατα, όμως, δεσμεύτηκε ότι παραμένει. Οι Μπλέντσο (17π.-6,1ασ.), Νάιτ (13,4π.-4,5ασ.) δίνουν πληρότητα στην περιφέρεια και οι Μόρις, Τάκερ (9,1π.-6,4ριμπ.), Τσάντλερ (10,3π.11,5ριμπ. με Μαβς) αναλαμβάνουν την «βρώμικη» δουλειά της άμυνας. Οι Τι-Τζέι Ουόρεν (6,1π. σαν ρούκι), Αλέξ Λεν (6,3π.-6,6ριμπ.) θέλουν να δώσουν λύσεις από τον πάγκο και ο ρούκι Ντέβιν Μπούκερ από το Κεντάκι είναι ένας από τους καλύτερους σουτέρ τριών πόντων του φετινού ντραφτ.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ ΚΙΝΓΚΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 29-53 (4η θέση Πασίφικ, 13η Δύσης)

Πλέι-οφς:

Οι Κινγκς δεν έχουν στο ψυγείο σαμπάνιες όπως το 2002, που έχασαν στους Τελικούς Δύσης από τους Λέικερς. Ωστόσο, ακόμη κι αν φέτος μείνουν και πάλι εκτός πλέι-οφς, στο Σακραμέντο ευελπιστούν να δείξουν βελτίωση που επιτάσσει το γεμάτο ταλέντο ρόστερ τους και, κυρίως, να αφήσουν πίσω τους την «σαπουνόπερα» της κόντρας του σταρ ΝτεΜάρκους Κάζινς με τον κόουτς Τζορτζ Καρλ. Νέο μέλος της διοίκησης και συνεργάτης του Βλάντε Ντίβατς ο Πέτζα Στογιάκοβιτς

Ποιον να προσέξετε: Ο Κάζινς (24,1π.-12,7ριμπ.) είναι ο ηγέτης, ο Γκέι (21,1π.-5,9ριμπ.) ο πιο ταλαντούχος επιθετικός και οι Μπεν ΜακΛεμόρ (12,1π.) και ο ρούκι Ουίλι Κόλεϊ-Στάιν ελπίδα για το μέλλον. Ωστόσο, εκτός του γκρινιάρη Κάζινς, που όλο το καλοκαίρι ήταν στο επίκεντρο φημών ανταλλαγής στους Λέικερς, ο Ραζόν Ρόντο είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Η ηρεμία του άλλοτε σταρ των Σέλτικς θα καθορίσει πολλά, αφού μετά την περσινή ανταλλαγή του στο Ντάλας ήταν μονίμως τσακωμένος με τον κόουτς Καρλάιλ

Τι να περιμένετε: Καλή επίθεση, αλλά «κενά» διαστήματα στην άμυνα. Η 5αδα των Ρόντο, ΜακΛεμόρ, Γκέι, Κάζινς, Κόλεϊ-Στάιν έχει ταλέντο, ενώ ο Ντάρεν Κόλισον (16,1π.-5,6ασ.) είναι πολύτιμη λύση από τον πάγκο. Σπουδαία προσθήκη αυτή του εξαιρετικού σουτέρ Μάρκο Μπελινέλι (9,2π) και ο νεοφερμένος Κώστας Κουφός (5,2π.-5,3ριμπ. στο Μέμφις) συναντά τον άλλοτε προπονητή του στο Ντένβερ και θέλει να «κλέψει» θέση στο βασικό σχήμα από τον Κόλεϊ-Στάιν. Εξαιρετικά δύσκολος ο στόχος των πλέι-οφς.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΛΕΪΚΕΡΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 21-61 (5η θέση Πασίφικ, 14η Δύσης)

Πλέι-οφς:

Στο Λ.Α. γνωρίζουν ότι δεν έχουν ρόστερ για ανταγωνισμό των ομάδων της πρώτης 10αδας, όμως η σύνθεση της ομάδας του Μπάιρον Σκοτ είναι φέτος σαφώς βελτιωμένη. Παρά την αποτυχία απόκτηση ενός εκ των ΛαΜάρκους Όλντριτζ, Μαρκ Γκασόλ, ΝτιΆντρε Τζόρνταν. Ο ΝτιΑντζελο Ράσελ επιλέχθηκε στο Νο2 του ντραφτ, οι Χίμπερτ (10,6π.-7,1ριμπ. από Ιντιάνα), Μπας (10,6π.-4,9ριμπ. από Σέλτικς) δίνουν λύσεις στη ρακέτα, ο Metta World Peace αμυντική ενίσχυση και ο περσινός καλύτερος 6ος παίκτης, Λου Ουίλιαμς (15,5π. από Τορόντο) είναι «ανάσα» στον Κόμπι Μπράιαντ (22,3π.-5,7ασ.-5,6ριμπ.). Σημαντική ενίσχυση και με τον Τζούλιους Ράντλ, που τραυματίστηκε στην περσινή πρεμιέρα και έχασε την υπόλοιπη ρούκι σεζόν του.

Ποιον να προσέξετε: ΝτιΑντζελο Ράσελ και Τζούλιους Ραντλ, αφού αμφότεροι είναι ουσιαστικά ρούκι. Ο πρώτος θα λάβει άμεσα τη θέση του οργανωτή αν ο Μπράιαντ παίξει σε θέση «3», αλλιώς θα είναι ρεζέρβα του Τζόρνταν Κλάρκσον (11,9π.-3,5ασ.). Και ο δεύτερος, αν και 2ετής, τώρα αρχίζει την καριέρα του στο Λ.Α. και με τον Ράσελ έχουν πάρει πρόωρα εύσημα από τον Κόμπι αλλά και τον Metta World Peace!

Τι να περιμένετε: Καλύτερο μπάσκετμπολ και ουσία από την περσινή ομάδα, Υπάρχουν βάσεις και αν δεν τύχουν νέοι τραυματισμοί (οι Λέικερς, λόγω Μπράιαντ, Νας, Ραντλ, Γιανγκ είναι η πιο άτυχη ομάδα της τελευταίας 3ετίας), θα έχουν άνοδο σε νίκες, αλλά έχουν ακόμη δρόμο για τα πλέι-οφς. Δεν θέλουν να σκέφτονται την ερχόμενη free-agency και τον Κέβιν Ντουράντ, αφού θέλουν να γιορτάσουν την 20η σεζόν του Κόμπι. Ο Νικ Γιανγκ (13,4π.) είναι επιθετική λύση από τον πάγκο, ενώ ο Κόμπι δεν έχει πρόβλημα να παίξει σαν σμολ-φόργουορντ ή και… “4αρι”(!) και να αφήσει το κουβάλημα της μπάλας σε Κλάρκσον και Ράσελ.