Μετά την παρουσίαση των Ατλάντικ και Σέντραλ, η «βόλτα» του basketblog.gr στην Ανατολική Περιφέρεια ολοκληρώνεται με «στάση» στην Σάουθιστ, στην οποία ξεχωρίζει από πέρσι η Ατλάντα. Οι φιλόδοξοι Χοκς θέλουν να δώσουν συνέχεια στις περσινές 60 νίκες με χαρακτήρα και επιτυχία στα πλέι-οφς, ενώ η Ουάσινγκτον ευελπιστεί ότι το «ταξίδι» της δεν θα ολοκληρωθεί και φέτος στον 2ο γύρο. Το Μαϊάμι στοχεύει να επιστρέψει στην ποστ-σίζον μετά την περσινή απουσία, με την επιστροφή του Κρις Μπος και την προσθήκη καλών παικτών ως ρολίστες. Σάρλοτ και Ορλάντο ξέρουν ότι έχουν δύσκολο έργο για την 8αδα, με περισσότερες ελπίδες για τους Χόρνετς.

ΑΤΛΑΝΤΑ ΧΟΚΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 60-22 (1η θέση Σάουθιστ, 1η Ανατολής)

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (0-4) στους ανατολικούς τελικούς από Κλίβελαντ

Οι 8 διαδοχικές παρουσίες στα πλέι-οφς (σύγχρονο ρεκόρ Ανατολής και το 2ο εν ενεργεία πίσω από τους Σπερς) δεν φτάνουν στην Ατλάντα. Η νέα διοίκηση της ομάδας έχρισε τον κόουτς –κορυφαίο της περσινής σεζόνΜάικ Μπούντενχόλζερ και πρόεδρο και οι απαιτήσεις μεγαλώνουν. Οι Χοκς πέτυχαν ρεκόρ με τις 60 νίκες του 2014-15 (και 22 περισσότερες από την προηγούμενη σεζόν) και θέλουν να επιστρέψουν στους ανατολικούς τελικούς, για το βήμα παραπάνω και την διεκδίκηση του τίτλου. Η επιστροφή των 4 All-Stars γεμίζει αισιοδοξία τους φαν των «Γερακιών», αφού ο Πολ Μίλσαπ (μ.ο. 16,7π.-7,8ριμπ.) αποφάσισε να ανανεώσει και να μείνει στο πλευρό των Χόρφορντ (15,2π.-7,2ριμπ.), Τζεφ Τιγκ (15,9π.-7ασ.) και Κάιλ Κόρβερ (12,1π.-4,1ριμπ.).

Ποιον να προσέξετε: Τον Ντένις Σρέντερ. Ο Τζεφ Τιγκ είναι αναμφισβήτητα ο βασικός πόιντ-γκαρντ, όμως ο Γερμανός όχι μόνο θέλει να «επενδύσει» στην περσινή επίδοσή του (μ.ο.10π.-4,1ασ.), αλλά και να δώσει συνέχεια στο εξαιρετικό Ευρωμπάσκετ του. Ο Σρέντερ βελτιώνεται συνεχώς και ο κόουτς Μπούντενχολζερ ίσως να χρειαστεί να «πειραματιστεί» για να τον βάλει στην ίδια 5αδα με τον Τιγκ.

Τι να περιμένετε: Όπως και πέρσι, καλή (ομαδική) άμυνα και πολλά σουτ λόγω Κόρβερ. Άλλωστε, και οι Χόρφορντ και Μίλσαπ είναι ψηλοί που συχνά «τραβιούνται» μακριά για να εκτελέσουν από μέση και μαμρινή απόσταση. Την αμυντική απώλεια του ΝτεΜάρι Κάρολ θα κληθεί να αναπληρώσει ο (προσφάτως αθωωμένος από δικαστήριο της Νέας Υόρκης) Τάμπο Σεφολόσα, όταν ξεπεράσει τον τραυματισμό του από τη σύλληψή του στο Μανχάταν. Ο Ελβετός αναμένεται να «μετατεθεί» από το «2» στο «3» αντί του Κάρολ, ενώ μπόλικες αρμοδιότητες από τον πάγκο θα έχει πάλι ο Κεντ Μπέιζμπορ (5,2π.-3ριμπ,.), που θα έχει ανταγωνισμό από τον νεοφερμένο από τους Νικς Τιμ Χάρνταγουεϊ τζούνιορ. Η απόκτηση του Τιάγκο Σπλίτερ (8,2π.-4,8ριμπ. με Σπερς) δυναμώνει τη ρακέτα τους. Ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης, αφού πέρσι είχε 67,6% σε επιρροή σε ασίστ.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΟΥΙΖΑΡΝΤΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 46-36 (2η θέση Σάουθιστ, 5η Ανατολής)

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (2-4) στον 2ο γύρο από Ατλάντα

Η δύσκολη αποστολή για την κορυφή της Σάουθιστ και την «εκθρόνιση» της Ατλάντα έχει και άλλη παράμετρο. Αφού η Ουάσινγκτον βλέπει και το Μαϊάμι να έρχεται για την 2η θέση. Οι Ουίζαρντς μετρούν 2 διαδοχικές παρουσίες στον 2ο γύρο (ήττες από Ιντιάνα το 2014 και Ατλάντα πέρσι) και θέλουν το βήμα παραπάνω από τώρα και τον… Κέβιν Ντουράντ τον Ιούνιο! Οι πρωτεουσιάνοι έχασαν τον έμπειρο Πολ Πιρς (Κλίπερς) και πέρασαν ένα ήσυχο καλοκαίρι, προσθέτοντας βετεράνους στο ρόστερ ως βοήθεια στους Ουόλ (17,6π.-10ασ.) και Μπιλ (15,3π.-3,8ριμπ.), αλλά δεν επέκτειναν το συμβόλαιο του δεύτερου, ώστε να έχουν χώρο στο σάλαρι-καπ για τον free-agent Ντουράντ, που κατάγεται από την πόλη και σκοπέυουν να το κάνουν σε μερικούς μήνες.

Ποιον να προσέξετε: Όπως και πέρσι, θα επιμείνουμε στον Ότο Πόρτερ τζούνιορ. O 3ετής γκαρντ/φόργουορντ απογοήτευσε στην ρούκι σεζόν του (μ.ο. 2,1π. σε 37 παιχνίδια και 8,6΄ συμμετοχής), αλλά πέρσι ανέβηκε στους 6π.-3ριμπ.. Δεν κατάφερε την περασμένη χρονιά και να κερδίσει θέση βασικού, παρά την τότε αποχώρηση του Αρίζα, όμως φέτος έφυγε και ο Πιρς και ο Πόρτερ δείχνει έτοιμος για την 5αδα. Το (απ)έδειξε και στα περσινά πλέι-οφς, με 10π.-8ριμπ. μ.ο., νούμερα πίσω μόνο από εκείνα του Γκορτάτ!

Τι να περιμένετε: Περισσότερο χαρακτήρα από Ουόλ και Μπιλ, που δεν ήταν καλοί κόντρα στην Ατλάντα στην ποστ-σίζον. Η απουσία του Πιρς κοστίζει σε εμπειρία, όμως αποκτήθηκαν οι ρολίστες Άλαν Άντερσον (μ.ο. 7,4π.), Τζάρεντ Ντάντλεϊ (7,2π.), Γκάρι Νιλ, ενώ ο ρούκι Κέλι Ούμπρε θεωρείται μεγάλο ταλέντο και υπάρχει ο Νενέ στη ρακέτα και ο Ραμόν Σέσιονς στην περιφέρεια από τον πάγκο.

ΜΑΪΑΜΙ ΧΙΤ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 37-45 (3η θέση Σάουθιστ, 10η Ανατολής)

Πλέι-οφς:

Ο τίτλος ίσως να μην είναι στα άμεσα πλάνα των πρωταθλητών του 2012 και 2013 Χιτ, όμως η επιστροφή στα πλέι-οφς είναι εφικτός στόχος. Κάτι που δεν έγινε πέρσι λόγω της απουσίας του Κρις Μπος, που έχασε μεγάλο μέρος της χρονιάς λόγω θρόμβωσης στους πνεύμονες, αλλά κυρίως εξαιτίας της αποχώρησης του ΛεΜπρον Τζέιμς για το Κλίβελαντ. Το Μαϊάμι σημείωσε 17 νίκες λιγότερες και θέλει να ανακάμψει, κάτι που μπορεί να συμβεί με την μονοετή ανανέωση του Ουέιντ (21,5π.), την παραμονή των Γκόραν Ντράγκιτς (16,6π.-5,3ασ.) και Λουόλ Ντενγκ (14π.-5,2ριμπ.) και την προσθήκη των Αμάρ’ε Στάνταμαϊρ (10,8π. με Νικς-Μαβς), Τζέραλντ Γκριν (11,9π. σε Σανς) και του ρούκι και πρωταθλητή με το Ντιούκ, Τζάστις Ουίνσλοου.

Ποιον να προσέξετε: Όλοι οι παραπάνω μπορούν να βοηθήσουν τους Χιτ, όμως μεγάλο μέρος της ευθύνης σε πολλά μικρά πράγματα στο παρκέ θα πέσουν πάνω στον Χασάν Ουάιτσαϊντ. Τα «κλειδιά» της ομάδας δείχνουν να περνούν στα χέρια του Ντράγκιτς, ο Ουίνσλοου δεν θα πιεστεί με βασικό ρόλο από την αρχή και ο Ουάιτσαϊντ θέλει να συνεχίσει την εξαιρετική περσινή σεζόν του (11,8π.-10ριμπ.), όταν κλήθηκε από το NBDL. Μπορεί να σκοράρει στην επίθεση με επιθετικά ριμπάουντ, είναι καλός μπλοκέρ (2,6 τάπες πέρσι) και γενικά μία υπολογίσιμη δύναμη κοντά στο καλάθι.

Τι να περιμένετε: Την αγωνία στην Σάουθ Μπιτς να μείνουν υγιείς οι Ουέιντ, Μπος και Στάνταμαϊρ. Αν γίνει αυτό, οι Χιτ έχουν μπόλικο ταλέντο να φτάσουν και πάλι στα πλέι-οφς και μάλιστα κοντά στην πρώτη πεντάδα. Ο Ντράγκιτς νιώθει ως ηγέτης στο παρκέ, ο Ουέιντ δεν είπε ποτέ «όχι» στις αγωνιστικές «θυσίες», ο Ντενγκ είναι συνηθισμένος στις επιθετικές παραχωρήσεις για χάρη της άμυνας και το Μαϊάμι αισιοδοξεί.

ΣΑΡΛΟΤ ΧΟΡΝΕΤΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 33-49 (4η θέση Σάουθιστ, 11η Ανατολής)

Πλέι-οφς:

Η απώλεια του Μάικλ Κιντ-Γκίλκριστ για την επερχόμενη σεζόν μετρίασε ελαφρώς την αισιοδοξία στη Σάρλοτ. Ωστόσο, ίσως οι χαμηλές προσδοκίες να είναι κάτι καλύτερο για τους Χόρνετς, οι οποίοι πέρσι μπήκαν στη σεζόν με ρεκόρ 43-39 από το 2014, αλλά πέτυχαν 10 νίκες λιγότερες… Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η… καταστροφική απόκτηση του Λανς Στίβενσον, ο οποίος όμως είναι πια «μπελάς» των Κλίπερς. Οι «Σφήκες» παραχώρησαν τον περσινό ρούκι τους, Νοά Βονλέ, στο Πόρτλαντ, από όπου απέκτησαν τον Νικολά Μπατούμ (9,4π.-5,9ριμπ. στους Μπλέιζερς), ενώ γέμισαν το ρόστερ τους ώστε να βρουν καλύτερο ρυθμό στην επίθεση, καθώς πέρσι ήταν μόλις 28οι σε πόντους, με 94,2π..

Ποιον να προσέξετε: Τζέρεμι Λαμπ. Η θέση του γκαρντ/φόργουορντ στα άκρα είναι δύσκολη υπόθεση στην Οκλαχόμα Σίτι, λόγω Κέβιν Ντουράντ. Ο Λαμπ (μ.ο. 6,3π.-2,3ριμπ. πέρσι), όμως άφησε τους Θάντερ για τη Σάρλοτ και αναζητά ένα νέο ξεκίνημα στην καριέρα του, όπως οι Χόρνετς ψάχνουν βοήθεια στο «φτερό». Ο πρώην παίκτης της Οκλαχόμα Σίτι θα εναλλάσσεται με τον Μπατούμ στις θέσεις «2»-«3», ώστε να αντικαταστήσουν τον τραυματία Κιντ-Γκίλκριστ.

Τι να περιμένετε: Μεγαλύτερη ποιότητα στην περιφέρεια, καθώς εκτός του Κέμπα Ουόκερ και των νεοφερμένων Μπατούμ-Λαμπ, αποκτήθηκε και ο Τζέρεμι Λιν (11,2π. πέρσι στους Λέικερς) που μπορεί να δώσει λύσεις στο σκοράρισμα. Η ρακέτα έχει «εφόδια», αφού ο Αλ Τζέφερσον (16,6π.-8,4ριμπ. το 2014-15) έχει παρέα τον Κόντι Ζέλερ (7,6π.-5,8ριμπ.) και τον ρούκι και κορυφαίο παίκτη του περσινού NCAA, Φρανκ Καμίνσκι. Αν δεν βρουν ρυθμό στην επίθεση από την αρχή, όμως, ώστε να μην «κυνηγούν» το χαμένο έδαφος, θα παλέψουν για μία θέση στα πλέι-οφς.

ΟΡΛΑΝΤΟ ΜΑΤΖΙΚ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 25-57 (5η θέση Σάουθιστ, 13η Ανατολής)

Πλέι-οφς:

Σε αντίθεση με την Σάρλοτ, το Ορλάντο αναζητά την ταυτότητά του στην άμυνα… Οι Μάτζικ πέτυχαν πέρσι 2 νίκες περισσότερες από το 2014, όμως παρέμειναν στην ίδια θέση σε ντιβίζιον και Ανατολή και μετρούν μόλις 68 νίκες την τελευταία τριετία. Η πρόσληψη του κόουτς -και παλαίμαχου γκαρντ της ομάδας- Σκοτ Σκάιλς, έχει στόχο την βελτίωση στην άμυνα, προκειμένου να μπορέσει η ομάδα της Φλόριντα, που το 2009 είχε φτάσει στους Τελικούς, να επιστρέψει στα πλέι-οφς.

Ποιον να προσέξετε: Από το 2012, όταν αποχώρησε ο Ντουάιτ Χάουαρντ, οι Μάτζικ ψάχνουν τον επόμενο ηγέτη τους. Κανείς δεν κατάφερε να φορέσει αυτό τον μανδύα και φέτος θα τον αναλάβει ο… κόουτς Σκάιλς! Ο άλλοτε παίκτης και προπονητής του ΠΑΟΚ έχει έφεση στο πίσω μέρος του παρκέ, αφού στις 8 προηγούμενες σεζόν του σαν χεντ κόουτς (σε Σανς, Μπουλς, Μπακς), στις 6 οι ομάδες του ήταν στις πρώτες 6 σε αμυντική επίδοση!

Τι να περιμένετε: Καλύτερη άμυνα λόγω κόουτς, αλλά και περισσότερες λύσεις στην περιφέρεια. Ο 2ετής πια Έλφριντ Πέιτον (8,9π.-6,5ασ. σαν ρούκι) θα έχει ως αναπληρωματικό τον Σαμπάζ Νέιπιερ, που αποκτήθηκε με ανταλλαγή από το Μαϊάμι (5,1π.-2,5ασ. ως πρωτοεμφανιζόμενος) και τον Σι-Τζέι Ουότσον (10π.-3,6ασ. στην Ιντιάνα), ενώ στη θέση «2» ξεχωρίζουν οι Ολαντίπο (17,9π.-4,2ριμπ.) και Εβάν Φουρνιέ (12π.). Ο Σκάιλς θα θελήσει να βρει σκορ στην επίθεση και από τη ρακέτα, με τον Νίκολα Βούτσεβιτς (19,3π.-10,9ριμπ.), τα σουτ του Τσάνινγκ Φράι (7,3π.) και τη δύναμη του Τομπάιας Χάρις (17,1π.-6,3ριμπ.), που ανανέωσε.