Φτάνοντας στην 5η από τις 6 «στάσεις» πριν την έναρξη της φετινής σεζόν του ΝΒΑ, το basketblog.gr παραμένει στην Δυτική Περιφέρεια και μετά την παρουσίαση της Ανατολικής Περιφέρειας και της Ατλάντικ, της Σέντραλ και της Σάουθιστ, αλλά και την «βόλτα» στην Νόρθουεστ, μεταφέρεται στην Σάουθουεστ. Οι πρωταθλητές του 2014 και… σπάταλοι το καλοκαίρι Σπερς θέλουν να ανακτήσουν τα ηνία που έχασαν πέρσι στην υπο-Περιφέρεια από τους Ρόκετς και στην Δύση από τους Ουόριορς, με μπροστάρη τον νεοφερμένο ΛαΜάρκους Όλντριτζ, που ήταν η «αρπαγή» της μετεγγραφικής αγοράς! Μεγάλες βλέψεις και για το Χιούστον, που δεν έχει φέτος τον Κώστα Παπανικολάου, αλλά απέκτησε τον Τάι Λόουσον από το Ντένβερ, ενώ και η 3η ομάδα του Τέξας θέλει να αισιοδοξεί… Το Ντάλας απέτυχε να αποκτήσει τον ΝτιΆντρε Τζόρνταν, που άλλαξε γνώμη και παρέμεινε στους Κλίπερς (για… διάφορους λόγους, ενώ δεν ήταν ο πρώτος που ήταν αναποφάσιστος), όμως πρόσθεσε τον Ουέσλι Μάθιους. Το Μέμφις κράτησε τον κατά τους GM καλύτερο μη Αμερικανό της Λίγκας, Μαρκ Γκασόλ, ενώ η Νέα Ορλεάνη θέλει να επαναλάβει την πρόκριση στα πλέι-οφς με νέο κόουτς (Άλβιν Τζέντρι) και «Μίδα» τον Άντονι Ντέιβις. Σε δύσκολη αποστολή στην πιο ανταγωνιστική ντιβίζιον του ΝΒΑ, από την οποία πέρσι και οι 5 ομάδες προκρίθηκαν στα πλέι-οφς!

ΧΙΟΥΣΤΟΝ ΡΟΚΕΤΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 56-26 (1η θέση Σάουθουεστ, 2η Δύσης)

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (1-4) στους δυτικούς τελικούς από Γκόλντεν Στέιτ

Οι Ρόκετς θέλουν το βήμα παραπάνω, αφού πέρσι έφτασαν στους τελικούς της Δύσης για πρώτη φορά έπειτα από 18 χρόνια. Οι σταρ Τζέιμς Χάρντεν και Ντουάιτ Χάουαρντ, ωστόσο, δεν φτάνουν για τον τίτλο και οι Τεξανοί πρόσθεσαν φέτος τον Τάι Λόουσον, φέρνοντας πια τον Πάτρικ Μπέβερλι σε δεύτερο ρόλο. Ο -μπελάς και δυσαρεστημένος στο Ντένβερ- Λόουσον θέλει ένα νέο ξεκίνημα. Ο Τζος Σμιθ αποχώρησε για τους Κλίπερς.

Ποιον να προσέξετε: Τάι Λόουσον. Οι 15,2π. και κυρίως οι 9,6ασ. που είχε πέρσι με τους Νάγκετς είναι σαφώς πολύτιμοι και καλοδεχούμενοι, όμως στην «πόλη της NASA» δεν θέλουν… εξωγήινα στατιστικά από εκείνον. Αντίθετα, αναμένουν περισσότερο να… πάρει τη μπάλα από τα χέρια του Χάρντεν και αυτό δεν αφορά τα (πολλά) σουτ του τελευταίου, αλλά την οργάνωση.

Τι να περιμένετε: Γεμάτο ρόστερ στο οποίο αν ο Χάουαρντ (μ.ο. 15,8π.-10,5ριμπ.) δεν έχει τραυματισμούς, μπορεί με τον Αρίζα (12,8π.-5,6ριμπ.) και τον Μπρούερ (11,9π. από τον πάγκο) να «θωρακίσει» την άμυνα. Ο Χάρντεν (27,4π.-7ασ.) δύσκολα θα έχει πτώση στα νούμερά του και πολλά θα κριθούν από τη δουλειά του ρολίστα των Μπέβερλι (10,1π.-3,4ασ.), Τέρενς Τζόουνς (11,7π.-6μ7ριμπ.) και Ντονάτας Μοτεγιούνας (12π.-5,9ριμπ.).

ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ ΣΠΕΡΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 55-27 (2η θέση Σάουθουεστ, 6η Δύσης)

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (3-4) στον 1ο γύρο από Κλίπερς

Οι ίδιοι λένε ότι «ο κόσμος βαρέθηκε να μας βλέπει και περιμένει πριν καν κατακτήσουμε τον τίτλο του 2014 ότι είμαστε ξοφλημένοι». Μονάχα που όχι μόνο οι Σπερς δεν «τελείωσαν», αλλά φέτος πρόσθεσαν και «νέο αίμα», όχι ηλικιακά. Η απόκτηση του ΛαΜάρκους Όλντριτζ τους καθιστά φαβορί, ενώ και η εμπειρία του βετεράνου Ντέιβιντ Ουέστ δίνει ακόμη μεγαλύτερο «βάθος». Μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν τα όριά τους, καθώς έχουν +50 νίκες για 18 διαδοχικές χρονιές!

Ποιον να προσέξετε: Τον νεοφερμένο ΛαΜάρκους Όλντριτζ, που θα πάρει τη θέση του Τιάγκο Σπλίτερ, ο οποίος παραχωρήθηκε στους Χοκς και θα βρεθεί στο πλάι του Τιμ Ντάνκαν. Η προσθήκη του είναι το μετεγγραφικό γεγονός του ΝΒΑ, όμως ο πρώην σταρ των Μπλέιζερς (μ.ο. 23,4π.-10,2ριμπ. πέρσι) θα υποχρεωθεί αφενός να «θυσιάσει» τα στατιστικά του και αφετέρου να προσαρμοστεί άμεσα στην ταχύτατη κίνηση της μπάλας που έχουν τα «Σπιρούνια».

Τι να περιμένετε: Και πάλι ομαδικό μπάσκετ και πολλή εμπιστοσύνη στην «2η ομάδα». Ο “φορμαρισμένος” κόουτς Πόποβιτς (και με εξαιρετικές εμπνεύσεις), που είναι και ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός των Η.Π.Α. (από το 2016 κι έπειτα), το έκανε και στους Τελικούς του 2014 και αναμένεται να δώσει μεγάλο χρόνο στους παγκίτες Μιλς (6,9π.), Ουέστ (11,7π.-6,8ριμπ.) και τον βασικό, αλλά ρολίστα Ντάνι Γκριν (11,7π.), ώστε να κρατήσει «φρέσκους» τους Ντάνκαν (13,9π.-9,1ριμπ.), Πάρκερ (14,4π.-4,9ασ.), Τζινόμπιλι (10,5π.-4,5ασ.) και τον Κουάι Λέοναρντ (16,5π.-7,2ριμπ.), που ανανέωσε με μάξιμουμ συμβόλαιο και φαίνεται πως είναι ο νέος ηγέτης του «Pop»! 

ΜΕΜΦΙΣ ΓΚΡΙΖΛΙΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 55-27 (3η θέση Σάουθουεστ, 5η Δύσης)

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (2-4) στον 2ο γύρο από Γκόλντεν Στέιτ

Η ελληνική «παροικία» του Μέμφις δεν υπάρχει πια, αφού οι Κουφός (Κινγκς), Καλάθης (Παναθηναϊκός) αποχώρησαν. Άλλωστε, οι Γκρίζλις φέτος ελπίζουν ότι το… «αντίσκηνο» των Μαρκ Γκασόλ και Ζακ Ράντολφ δεν θα είναι μονόπλευρο. Οι Γκρίζλις κατάφεραν να πείσουν τον Γκασόλ να ανανεώσει και φέρεται να δέχτηκε έχοντας λάβει την ανεπίσημη δέσμευση του Μάικ Κόνλεϊ τζούνιορ ότι θα κάνει το ίδιο το 2016. Οι «Αρκούδες» ψάχνουν το βήμα παραπάνω και από τα… 7,25μ. του τριπόντου.

Ποιον να προσέξετε: Κόρτνεϊ Λι. Πέρσι είχε 10,1π. μ.ο. και κατάφερε να βρει θέση στην 5αδα, είτε αντί του ασταθούς στην επίθεση Τόνι Άλεν είτε στη θέση του Τζεφ Γκριν (13,1π.), που επίσης θα είναι καθοριστικός παράγοντας για την ομάδα του κόουτς Ντέιβ Γιέργκερ. Ο Λι βοηθά και στις δύο πλευρές του παρκέ και είναι ο καλύτερος και πιο σταθερός σουτέρ μίας ομάδας με κάκιστα ποσοστά από τα 7,25μ.

Τι να περιμένετε: Χαμηλό τέμπο ως συνήθως, με επιμονή στη ρακέτα και τους Γκασόλ (17,4π.-7,8ριμπ.) και Ράντολφ (16,1π.-10,5ριμπ.), αλλά αναζήτηση λύσεων στο τρίποντο, αφού οι Γκρίζλις ήταν πέρσι μόλις 29οι σε αυτή την στατιστική κατηγορία… Ο Κόνλεϊ (15,8π.-5,4ασ.) και οργανώνει και σκοράρει, ενώ ο Άλεν (8,6π.-4,4ριμπ.) δεν έχει ρυθμό στην πίεση σε «σετ» παιχνίδι, αλλά οι λύσεις των νεοφερμένων Ματ Μπαρνς (10,1π.-4ριμπ. με Κλίπερς) και Μπράνταν Ράιτ (7π.-4,9ριμπ. με Σέλτικς και Σανς) μπορεί να είναι πολύτιμες.

ΝΤΑΛΑΣ ΜΑΒΕΡΙΚΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 50-32 (4η θέση Σάουθουεστ, 7η Δύσης)

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (1-4) στον 1ο γύρο από Χιούστον

Σε αντίθεση με τους Σπερς, οι πρωταθλητές του 2011 Μαβς δεν δείχνουν ικανοί να «νικήσουν» τον χρόνο. Η απώλεια του ΝτιΆντρε Τζόρνταν, που συμφώνησε αρχικά προφορικά με το Ντάλας όμως αποφάσισε να παραμείνει στους Κλίπερς, ανέτρεψε τον μετεγγραφικό σχεδιασμό και οι Μάβερικς στράφηκαν σε άλλες λύσεις και σε άλλες θέσεις. Η απόκτηση του Ουέσλι Μάθιους (που πάντως παραμένει για την ώρα τραυματίας) από το Πόρτλαντ μπορεί να καλύψει το κενό του Μόντα Έλις (Ιντιάνα) και μάλιστα με καλύτερο μακρινό σουτ και καλύτερη άμυνα, ενώ ο Ντερόν Ουίλιαμς θα παίξει στη γενέτειρά του, κάτι που δεν επέλεξε το 2011. Η «απώλεια» του Τζόρνταν καλύφθηκε(;) από τον Ζάζα Πατσούλια, αφού ο Σάμουελ Ντάλεμπερτ τελικά αποδεσμεύτηκε το βράδυ του Σαββάτου (23/10).

Ποιον να προσέξετε: Ντερόν Ουίλιαμς. Αναζητά τη χαμένη αίγλη του, αφού την τελευταία 4ετία ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς σε αστραγάλους και γόνατα και πέρσι είχε μόλις 13π.-6,6ασ. με τους Νετς… Αν δεν παίξει όπως στο παρελθόν, σε ομάδα ωστόσο με πιο ξεκάθαρους ρόλους από το Μπρούκλιν, δύσκολα οι Μαβς θα φτάσουν ξανά στην 7η θέση (ή την 8η) και στα πλέι-οφς

Τι να περιμένετε: Η απώλεια του Τάισον Τσάντλερ θα «πληγώσει» την αμυντική λειτουργία, αν και ο Πατσούλια (8,3π.-6,8ριμπ με Μπακς)δεν είναι αδιάφορος στη ρακέτα. Ο Νοβίτσκι ίσως ρίξει κι άλλο τους περσινούς 17,3π. του και μπόλικο βάρος θα πέσει στους Μάθιους (15,9π.), Πάρσονς (15,7π.), που όμως προέρχονται από σοβαρούς τραυματισμούς… Απορία αν θα είναι αρκετή η συνεισφορά του Ντέβιν Χάρις (8,8π.-3,1ασ.) από τον πάγκο.

ΝΙΟΥ ΟΡΛΕΑΝΣ ΠΕΛΙΚΑΝΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 45-37 (5η θέση Σάουθουεστ, 8η Δύσης)

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (0-4) στον 1ο γύρο από Γκόλντεν Στέιτ

Είναι λογικό μία νεανική ομάδα να θέλει να πραγματοποιεί ένα βήμα κάθε φορά, όμως για τους Πέλικανς θα είναι δύσκολο να επαναλάβουν και το περσινό κατόρθωμα της 8ης θέσης και της πρώτης συμμετοχής στα πλέι-οφς με τον Άντονι Ντέιβις στο ρόστερ, πετυχαίνοντας +11 νίκες από το 2014! Η Νέα Ορλεάνη έχει νέο κόουτς τον πρωταθλητή ως ασίσταντ με τους Ουόριορς, Άλβιν Τζέντρι και ελπίζουν πως αν κατορθώσουν και ξεπεράσουν το Ντάλας στον Σάουθουεστ, θα «χωρέσουν» στην ποστ-σίζον.

Ποιον να προσέξετε: Τον κόουτς Άλβιν Τζέντρι! Ο νέος τεχνικός θέλει να δώσει περισσότερη ευελιξία στην επίθεση των Πέλικανς και μάλιστα ο Άντονι Ντέιβις αποκάλυψε ότι όλο το καλοκαίρι προπονήθηκε στα τρίποντα. Ο Τζέντρι δεν ήταν φειδωλός στις δηλώσεις του, αφού τόνισε πως «μπορούμε στο μέλλον να κατακτήσουμε τον τίτλο!».

Τι να περιμένετε: Παρόμοια (εντυπωσιακή) στατιστική σεζόν του 22χρονου Ντέιβις (24,2π.-10,2ριμπ. πέρσι), που είναι ο νέος ηγέτης και κατά πολλύς μελλοντικός MVP του ΝΒΑ, αλλά και γρηγορότερο ρυθμό στην επίθεση, κάτι που θέλει ο κόουτς Τζέντρι. Η 5αδα του Ντέιβις και των Γκόρντον (13,4π.), Έβανς (16,6π.-6,6ασ.), Ασίκ (7,3π.-9,8ριμπ.) Ποντέξτερ (9π.-3,1ριμπ.) έχει ταλέντο και διάθεση να «θυσιάσει» το παιχνίδι για το καλό του συνόλου, όμως όλοι θα πρέπει να μείνουν υγιείς. Όπως και ο Τζρου Χόλιντεϊ (14,8π.-6,9π.), που αποκτήθηκε το 2013 από τους Σίξερς αντί του Νο6 στο ντραφτ, Νέρλενς Νοέλ, όμως από τότε έχει αγωνιστεί σε μόλις 74 ματς… Αν ο Χόλιντεϊ και ο Ράιαν Άντερσον (13,7π.) βοηθήσουν από τον πάγκο, οι υγιείς Πέλικανς θα φτάσουν στα πλέι-οφς.