Το «ταξίδι» του basketblog.gr στο ΝΒΑ παραμένει στην Ανατολική Περιφέρεια και, πέντε μέρες πριν από την πρεμιέρα της ρέγκιουλαρ-σεζόν, «μεταφέρεται» στην Σέντραλ. Στον επόμενο «σταθμό», μετά την παρουσίαση της Ατλάντικ. Η Σέντραλ έχει ένα ξεκάθαρο φαβορί (Καβς), μία υπολογίσιμη δύναμη (Μπουλς), μία ανερχόμενη αντίστοιχη (Μπακς) και δύο ομάδες με παράδοση (Πέισερς, Πίστονς), που θέλουν κάτι παραπάνω από την περσινή ιδιάζουσα και μεταβατική περίοδο.Είδηση της τελευταίας στιγμής η ανανέωση του Τρίσταν Τόμπσον για το Κλίβελαντ, καθώς με 82εκατ.δολ. για 5 χρόνια έγινε ο 6ος πιο ακριβοπληρωμένος πάουερ-φόργουορντ της Λίγκας μετά τον συμπαίκτη του, Κέβιν Λαβ και τους ΛαΜάρκους Όλντριτζ, Μπλέικ Γκρίφιν, Πολ Μίλσαπ και Ντέιβιντ Λι!

ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ ΚΑΒΑΛΙΕΡΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 53-29 (1η θέση Σέντραλ, 2η Ανατολής)

Πλέι-οφς: Ήττα (2-4) στους Τελικούς από Γκόλντεν Στέιτ

Μία ομάδα που έφτασε πέρσι ένα βήμα από τον τίτλο δεν μπορεί παρά να έχει στόχο αυτό το βήμα παραπάνω. Οι Καβς πέτυχαν το 2014-15 +20 νίκες από πρόπερσι και έφτασαν ως τους Τελικούς, στους οποίους –χωρίς τους Λαβ και Ίρβινγκ- ηττήθηκαν από τους Ουόριορς. Στο Κλίβελαντ αποκαλούν την περσινή προσπάθεια «σεζόν βάσης», ευελπιστώντας στην παράδοση του ΛεΜπρον Τζέιμς… στο Μαϊάμι! Εκεί όπου το 2010-11, πρώτη χρονιά στους Χιτ, έχασε στους Τελικούς από τους Μαβς, αλλά επανήλθε και κατέκτησε τα δαχτυλίδια του 2012 και 2013.

Ποιον να προσέξετε: Τον Κέβιν Λαβ, που γυρίζει υγιής μετά την απουσία του από τα πλέι-οφς και ανανέωσε για να γίνει το «δεξί χέρι» του ΛεΜπρον -ο οποίος με τη σειρά του υπέγραψε για 46,9εκατ.δολ. ως το 2017(!)- τουλάχιστον ωσότου επιστρέψει ο τραυματίας Κάιρι Ίρβινγκ, που έχει και εκτός γηπέδου έγνοιες. Ο ΛεΜπρον να είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης των Καβς, όμως φάνηκε στους περσινούς Τελικούς πως δεν μπορεί να νικήσει μόνος του. Ο Λαβ είχε μία «αναγνωριστική» πρώτη σεζόν στους Καβαλίερς, αφού από σταρ στη Μινεσότα, έγινε Νο3 στην επίθεση και κατέγραψε μ.ο. 16,4π.-9,7ριμπ.-0,8ασ.. Φέτος τονίζει πως αισθάνεται πιο άνετα στο Οχάιο.

Τι να περιμένετε: Πολλή διάθεση για «άγριο» ξεκίνημα, αν και ο Ίρβινγκ ίσως γυρίσει μετά τα Χριστούγεννα, ενώ εκτός παραμένει για 3 μήνες και ο Ιμάν Σάμπερτ. Ο ΛεΜπρον αποκάλεσε πρόσφατα «περισπασμό» το θέμα της (μη) ανανέωσης του Τρίσταν Τόμπσον, που αρχικά αρνήθηκε τα 80εκατ.δολ. για 5 χρόνια(!) και την qualifying offer, όμως το βράδυ της Τετάρτης (21/10) συμφώνησε τελικά για 5ετές συμβόλαιο αντί 82εκατ.δολ.! Ίσως οι Καβς χρειαστούν λίγο χρόνο ώστε να βρουν ρυθμό. Ανανέωσε ο Τζέι-Αρ Σμιθ και ο Ντελαβεντόβα, αποκτήθηκε ο Καούν και οι βετεράνοι Ρίτσαρντ Τζέφερσον και Μο Ουίλιαμς θα δώσουν στον κόουτς Ντέιβιντ Μπλατ την εμπειρία των Μάικ Μίλερ, Σον Μάριον, που αποχώρησαν.

ΣΙΚΑΓΟ ΜΠΟΥΛΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 50-32 (2η θέση Σέντραλ, 3η Ανατολής)

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (2-4) στον 2ο γύρο από Κλίβελαντ

Νέος κόουτς, με περισσότερη έφεση στην επίθεση από τον λάτρη της άμυνας, Τομ Θίμποντο, που απολύθηκε. Οι Μπουλς είναι ομάδα των 50 νικών ακόμη και με τις συνεχόμενες ατυχίες του Ντέρικ Ρόουζ και ο νέος προπονητής, Φρεντ Χόιμπεργκ, καλείται να τους πάει παραπέρα, αφού το Σικάγο έχει αποκλειστεί 4 φορές τα τελευταία 6 χρόνια από τις ομάδες του ΛεΜπρον Τζέιμς (Χιτ ή Καβς). Το μεγάλο ερώτημά τους είναι πάντα η υγεία του Ρόουζ και το αν, πλέον, μπορεί να συνυπάρξει με τον Τζίμι Μπάτλερ.

Ποιον να προσέξετε: Ο Τζίμι Μπάτλερ (μ.ο. 20π.-5,8ριμπ.πέρσι) έλαβε μάξιμουμ ανανέωση και δεν έχει κρύψει ότι θέλει να γίνει ο ηγέτης στην επίθεση. Αγωνιστικά, μπορεί να παίξει πλάι στον «D-Rose», κάτι που μπορεί να φέρει τους «Ταύρους» ψηλά. Ο πιο βελτιωμένος παίκτης για πέρσι Μπάτλερ αρνήθηκε τους Λέικερς και θέλει μεγάλο ρόλο στο παρκέ, καθώς βοηθά και αμυντικά.

Τι να περιμένετε: Υπομονή μέχρι να επιστρέψει και πάλι ο Ρόουζ, που υπέστη κάταγμα στο ζυγωματικό και ίσως χάσει την πρεμιέρα. Επιπλέον, ο Μάικ Ντανλίβι τζούνιορ είναι εκτός με επέμβαση στη μέση και τη θέση του για το επόμενο τρίμηνο αναμένεται να πάρει ο δευτεροετής (Νο11 πέρσι) Νταγκ ΜακΝτέρμοτ (μ.ο. 3π. σαν ρούκι) ή ο Νίκολα Μίροτιτς (μ.ο. 10,2π. στην πρώτη σεζόν του), που πάντως προορίζεται για βασικό “4αρι” αντί του Νοά. Ο Χόιμπεργκ δεν θέλει από τον Ρόουζ να σουτάρει τόσο από μακρία. Δυνατή ρακέτα με τους Γκασόλ (μ.ο. 18,5π. το 2014-15), Νοά (7,2π.-9,6ριμπ.-4,7ασ.) και τον Ταζ Γκίμπσον (10,3π.-6,4ριμπ.) από τον πάγκο, ενώ ανάσες στην περιφέρεια θα δίνει και ο έμπειρος Άαρον Μπρουκς (11,,6π. πέρσι).

ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 41-41 (3η θέση Σέντραλ, 6η Ανατολής)

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός (2-4) στον 1ο γύρο από Σικάγο

Οι 15 νίκες του 2013-14 έγιναν πέρσι 41, αλλά μην περιμένετε δα κι άλλη βελτίωση 26νικών! Ωστόσο, το +50% και η εκ νέου πρόκριση στα πλέι-οφς είναι ο (εφικτός) στόχος των νεανικών Μπακς, που περιμένουν πίσω τον Τζάμπαρι Πάρκερ, Νο2 στο ντραφτ του 2014 που έχασε μεγάλο μέρος της ρούκι χρονιάς του λόγω τραυματισμού… Η προσθήκη του Γκρεγκ Μονρό (Ντιτρόιτ) δίνει μεγαλύτερη δύναμη στη ρακέτα της ομάδας του κόουτς Τζέισον Κιντ και του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο Πάρκερ, πάντως, θα επιστρέψει μετά την 2η εβδομάδα της ρέγκιουλαρ-σίζον και ο “Αντέτο” θα παίξει στη θέση του σαν “4”!

Ποιους να προσέξετε: Γκρεγκ Μονρό (μ.ο. 15,9π.-102,ριμπ. πέρσι) και Μάικλ Κάρτερ-Ουίλιαμς (14,1π.-5,6ασ.). Ο πρώτος συμφώνησε το καλοκαίρι και «γεμίζει» το καλάθι των «Ελαφιών» ενώ ο δεύτερος ετοιμάζεται για την πρώτη φουλ σεζόν του στο Μιλγουόκι, μετά την περσινή απόκτησή του με ανταλλαγή από τους Σίξερς. Στόχος τους να πλαισιώσουν αρμονικά τους Πάρκερ (12,3π.), «Αντέτο» (12,7π.) και Μίντλετον (13,4π.).

Τι να περιμένετε: Περισσότερες επιθετικές πρωτοβουλίες από τον Αντετοκούνμπο, όπως τόνισε ο ίδιος και όπως άφησε να φανεί η βελτίωσή του στα τρίποντα. Αφού από τα 7/44 στην περσινή σεζόν στη Λίγκα είχε 10/26 με την Εθνική στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ. Άλλωστε, τόσο το περιοδικό «SLAM» όσο και το ESPN τον κατέταξαν ανάμεσα στους 50 καλύτερους παίκτες για τη χρονιά που έρχεται! Και οι GM των ομάδων τον ψήφισαν 2ο για παίκτη που θα κάνει άλμα προόδου! Μία ομάδα με πολλές λύσεις, αφού εκτός της 5αδας της, έχει χρήσιμα «εργαλεία» στον πάγκο, όπως οι Ο-Τζέι Μέιγιο (μ.ο. 11,4π. το 2014-15), Τζον Χένσον (7π.-9,ριμπ., που ανανέωσε για 44εκατ.!) και Γκρέιβις Βάσκεζ (9,8π.-3,7ασ.).

ΙΝΤΙΑΝΑ ΠΕΪΣΕΡΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 38-44 (4η θέση Σέντραλ, 9η Ανατολής)

Πλέι-οφς: –

Η περσινή απουσία του Πολ Τζορτζ από το 90% της σεζόν, υποχρέωσε τους Πέισερς σε 18 ήττες περισσότερες από την προηγούμενη χρονιά… Η αντεπίθεση στο φινάλε δεν έφτασε για την πρόκριση στα πλέι-οφς, που χάθηκε την τελευταία μέρα της ρέγκιουλαρ-σίζον, όμως στην Ιντιάνα σκέφτονται πως ίσως χρειαστεί να αλλάξουν ελαφρώς τον (αμυντικό) προσανατολισμό τους. Μία ομάδα που «ζει και πεθαίνει» από την άμυνα, θα επιχειρήσει να ανεβάσει τον -συνήθως χαμηλό- ρυθμό στην επίθεση, με αρκετά νέα πρόσωπα, μετά τις αποχωρήσεις των Χίμπερτ και Ουέστ.

Ποιον να προσέξετε: Πολ Τζορτζ. Φέτος θα γίνει ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης και στο παρκέ και στα αποδυτήρια. Η φυγή των Χίμπερτ και Ουέστ τον καθιστά τον αρχηγό εντός κι εκτός γηπέδου, ενώ παρουσιάζεται ορεξάτος μετά την περσινή απουσία του. Παρόλα αυτά, συνεχίζει να εκφράζει τις αντιρρήσεις του για την πρόθεση του κόουτς Φρανκ Βόγκελ να τον χρησιμοποιήσει και σαν πάουερ-φόργουορντ, αφού ο Τζορτζ θεωρεί πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα αμυντικά καθήκοντα της θέσης «4».

Τι να περιμένετε: Μία ομάδα που θα δοκιμάσει να παίξει πιο γρήγορα, μετά την προσθήκη του Μόντα Έλις (μ.ο. 18,9π. πέρσι) από το Ντάλας. Ο πόιντ-γκαρντ Τζορτζ Χιλ (16,1π.-5,1ασ.) μπορεί να ανεβάσει το τέμπο, ενώ ο Ιαν Μαϊμνί θα λάβει τη θέση του Χίμπερτ στην 5αδα, όμως ο ρούκι Μάιλς Τέρνερ θεωρείται «κλεψιά» στο Νο11 και μαζί με τον Τζόρνταν Χιλ (12π.-7,9ριμπ. πέρσι με Λέικερς) θα διεκδικήσουν θέση βασικού… Πολύτιμη βοήθεια σε ρόλο 6ου παίκτη από τον πάγκο ο γκαρντ Ρόντνεϊ Στάκι (12,6π. το 2014-15). Δύσκολα, πάντως, θα απειλήσουν Κλίβελαντ ή Σικάγο στην κορυφή της Ανατολής.

ΝΤΙΤΡΟΪΤ ΠΙΣΤΟΝΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 32-50 (5η θέση Σέντραλ, 12η Ανατολής)

Πλέι-οφς:

Ο πρόεδρος Σταν Βαν Γκάντι θέλει φέτος να «υποδυθεί» τον κόουτς «SVG». Ο Βαν Γκάντι, πρόεδρος-προπονητής, έκανε τις κινήσεις του σαν παράγοντας και πλέον καλείται να διαχειριστεί ένα ρόστερ που ο ίδιος θεωρεί ότι μοιάζει με τους Μάτζικ του 2008-09, τους οποίους είχε οδηγήσει ως τους Τελικούς (ήττα 4-1 από Λέικερς). Οι Πίστονς, παρά και την περσινή απώλεια με τραυματισμό του Μπράντον Τζένινγκς, πέτυχαν 3 νίκες περισσότερες από το 2013-14, αλλά δεν έφτασαν και έπεσαν και μία θέση στην Ανατολή… Η αποχώρηση Μονρό για το Μιλγουόκι δεν δείχνει να ανησυχεί κανέναν στη «Motown»…

Ποιον να προσέξετε: Κεντάβιους Κάλντουελ-Πόουπ. Ο Ρέτζι Τζάκσον (μ.ο. 19,9π. στα 16 τελευταία περσινά ματς, μετά την απόκτησή του από τους Θάντερ) είναι ο νέος ηγέτης των Πίστονς, μετά την ανανέωσή του. Ο Αντρέ Ντράμοντ ο «ογκόλιθος» και ο Τζένινγκς θα γίνει πλέον ο 6ος παίκτης, καθώς δεν δείχνει να «χωρά» στην ίδια 5αδα με τον Τζάκσον. Τη θέση του βασικού σούτινγκ-γκαρντ λαμβάνει ο Κάλντουελ-Πόουπ, που είχε πέρσι 12,7π.-3,1ριμπ. και θέλει να επιβεβαιώσει την άνοδό του, κρατώντας στον πάγκο και τον αξιόπιστο σουτέρ, Τζόντι Μικς (11,1π.).

Τι να περιμένετε: Ένα σύνολο με την ταυτότητα του Βαν Γκάντι και πολύτιμες προσθήκες τους Ερσάν Ιλιασόβα (11,5π.-4,8ριμπ. με Μπακς) και Μάρκους Μόρις (10,4π. με Σανς). Φέτος δεν αναμένεται να στηριχτεί τόσο πολύ στα τρίποντα και θέλει να είναι από νωρίς μέχρι το τέλος μέσα στην διεκδίκηση της 8αδας των πλέι-οφς. Ο Βαν Γκάντι θα ποντάρει πολλά στον Μόρις, όμως ο Τύπος του Ντιτρόιτ αναφέρει πως θέλει να έχει τον Ιλιασόβα σε έναν ρόλο που είχαν οι Ρασάρντ Λιούις (λόγω σουτ) και Χέντο Τούργκογλου (για το ριμπάουντ) στο Ορλάντο.