Το στυλ παιχνιδιού που λατρεύει είναι αυτό που οι Αμερικάνοι αποκαλούν «catch and shoot». Αν και ο Νικ Καλάθης είναι σπανίως αυτός που σουτάρει, αλλά συνήθως εκείνος που πασάρει. Η παραπάνω έκφραση, πάντως, θα μπορούσε να του ταιριάζει, καθώς φέτος το καλοκαίρι -αν και χρειάστηκε να απαρνηθεί την Εθνική και το Ευρωμπάσκετ για αυτό- ο πρώην πόιντ-γκαρντ του Παναθηναϊκού έπιασε από τα μαλλιά την ευκαιρία που του έδωσαν οι Γκρίζλις και αποφάσισε να την δοκιμάσει.

Ο απόφοιτος του πανεπιστήμιου Φλόριντα υπέγραψε στην ομάδα του Μέμφις, έκανε πραγματικότητα το όνειρό του να παίξει στο ΝΒΑ και όπως δήλωσε την Τρίτη (15/10) στην επίσημη ιστοσελίδα της FIBA, «έμαθα πολλά πράγματα στην Ευρώπη και νομίζω πως ήταν η σωστή στιγμή να κάνω το άλμα για την Αμερική». Ο πρώην παίκτης της Λοκομοτίβ Κούμπαν και MVP του περσινού EuroCup πρόσθεσε ότι «είπα απλώς στον ατζέντη μου να με φέρει στις Η.Π.Α. και να δει αν υπάρχουν ομάδες που να ενδιαφέρονται». Ο Καλάθης είχε επιλεγεί στο Νο45 του ντραφτ του 2009 από τη Μινεσότα και τα δικαιώματά του παραχωρήθηκαν αμέσως στο Ντάλας. Ο ίδιος γνωρίζει πως «οι Μαβς επέλεξαν στο φετινό ντραφτ μερικούς περιφερειακούς και απέκτησαν και τον Καλδερόν. Οπότε, προφανώς δεν ενδιαφέρονταν πλέον για μένα. Ζήτησα από τον εκπρόσωπό μου να κοιτάξει την αγορά και να κάνει μερικά τηλεφωνήματα».

Ένα από αυτά ήρθε από το Μέμφις, στο οποίο ο Καλάθης θα συναντήσει τον Κώστα Κουφό. Λέγοντας ότι «ήξερα πως οι Γκρίζλις αναζητούν πόιντ-γκαρντ. Από πέρυσι χρειάζονταν βοήθεια σε αυτή τη θέση και πιστεύω πως θα ταιριάξω εκεί». Ο άλλοτε πλέι-μέικερ του Παναθηναϊκού επισήμανε ότι έμαθε πολλά στην Ευρώπη, εξηγώντας πως «το παιχνίδι εκεί είναι διαφορετικό, όμως και εκεί και στο ΝΒΑ παίζουν pick-n-roll. Και αυτό είναι κάτι που μου αρέσει να κάνω και να παίζω και θα έχω μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Νομίζω, επίσης, ότι στην Ευρώπη έγινα καλύτερος αμυντικός. Ξέρω πως υπάρχουν πολλοί σκληροί και γρήγοροι περιφερειακοί στο ΝΒΑ, που θα μου προσφέρουν δύσκολες στιγμές, αλλά μπορώ να δείξω ότι είμαι καλός αμυντικός». Ο Καλάθης κατέληξε πως «το καλοκαίρι προπονήθηκα πολύ στο σουτ, τα 4 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού βοήθησαν την αυτοπεποίθησή μου και είμαι ενθουσιασμένος και ανυπόμονος να αποδείξω ότι αξίζω να παίζω με τους καλύτερους του κόσμου».