Ας δούμε μερικές ανταλλαγές που άλλαξαν την ροή των πραγμάτων στο NBA, είτε μακροπρόθεσμα, είτε βραχυπρόθεσμα:

 

1. Γκαρνέτ, Άλεν στους Σέλτικς

Το πρώτο «big-three» της σύγχρονης ιστορίας σχηματίστηκε στην Βοστόνη από τους Πολ Πιρς, Κέβιν Γκαρνέτ και Ρέι Άλεν. Η ανταλλαγή έγινε βεβαίως με την συμμετοχή τριών ομάδων, των Σέλτικς, των Τίμπεργουλφς και των Σόνικς.

Οι Σέλτικς απέκτησαν τους Γκαρνέτ, Άλεν και Πιρς, ενώ οι Σόνικς(μετέπειτα Θάντερ) έλαβαν τους Τζεφ Γκριν , Ουάλι Σκέρμπιακ και Ντελόντε Ουέστ. Τέλος, η Μινεσότα πήρε τους Αλ Τζέφερσον, Ράιαν Γκόμεζ, Τζέραλντ Γκριν, Σεμπάστιαν Τέλφαιρ και Τίο Ράντλιφ.

Οι Σέλτικς κατέκτησαν από την πρώτη χρονιά το πρωτάθλημα και δημιούργησαν το «trend» των «super-teams».

 

2.To sign and trade του Λεμπρόν

Το 2010 ο Λεμπρόν αποχώρησε από τους Καβαλίερς μετά από 7 χρόνια παρουσίας στο Οχάιο. Η απόφαση του συνοδεύτηκε από ένα «sign and trade» ώστε το Κλίβελαντ να μην τον χάσει για το… τίποτα. Έτσι, οι Χιτ απέκτησαν τον Τζέιμς και οι Κάβαλιερς πήραν κάποια πικ ως αντάλλαγμα. Συγκεκριμένα, 2 πικ πρώτου γύρου, 2 πικ δεύτερου γύρου και περίπου 15 εκατομμύρια από το trade exception που είχε ο Λεμπρόν στο νέο συμβόλαιο που υπέγραψε.

Οι Χιτ έγιναν αμέσως ομάδα τίτλου με τους Τζέιμς, Ουέιντ και Μπος να σχηματίζουν μία νεότερη «Big-Three», η οποία έφτασε σε 4 συνεχόμενους τελικούς και κατέκτησε 2 πρωταθλήματα. Από την άλλη, οι Καβς «βολόδερναν» στις τελευταίες θέσεις της Ανατολικής Περιφέρειας μέχρι να επιστρέψει το 2015 ο Λεμπρόν.

 

3.Ανταλλαγή Νοβίτσκι στο Ντάλας

Όταν οι Μπακς αποφάσισαν να δώσουν στο Ντάλας ένα ψιλόλιγνο πάουερ φόργουορντ από την Β’ κατηγορία της Γερμανίας, πιθανότατα κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτός θα γινόταν το «πρόσωπο»της ομάδας και ένας παίκτης που άλλαξε τον τρόπο που αγωνίζονται οι ψηλοί.

Οι Μπακς επέλεξαν τον Ντιρκ Νοβίτσκι στον νούμερο 9 και τον έστειλαν στους Μάβερικς για τον Ρόμπερτ Τρέιλορ. Ο Γερμανός θρύλος αποσύρθηκε την περασμένη σεζόν έχοντας ένα τεράστιο «ρεζουμέ» ατομικών και ομαδικών διακρίσεων.

 

4.Λέικερς και Μπράιαντ

Ο Κόμπι Μπράιαντ θεωρούταν ρίσκο για τους Λέικερς στο ντραφτ του 1996. Ο Κόμπι ήταν ένα άγουρος αθλητικός γκαρντ ακόμη, παρόλα αυτά οι «Λιμνάθρωποι» «τράβηξαν την σκανδάλη» και δικαιώθηκαν. Ο Βλάντε Ντίβατς κατέληξε στους Χόρνετς, ενώ ο Μπράιαντ πήγε στο LA. Οι χαμένοι της υπόθεσης ήταν η Σάρλοτ, στην οποία ούτε ο Ντίβατς, ούτε ο Κόμπι ήθελαν αγωνιστούν.

Η συνέχεια γνωστή για τον «Black Mamba» καθώς κατέκτησε 5 πρωταθλήματα(μεταξύ αυτών τρία συνεχόμενα) με τους Λέικερς και ένα βραβείο MVP.

 

5.Οι ανταλλαγές των Πίπεν και Ρόντμαν

Οι Μπουλς έψαχναν να βρουν στηρίγματα για τον Μάικλ Τζόρνταν και ερχομός των Πίπεν και Ρόντμαν ήταν η απόλυτη δικαίωση για την διοίκηση των «Ταύρων». Το 1987 ο Σκότι Πίπεν επιλέχθηκε στο νούμερο 5 από τους Σιάτλ Σούπερσόνικς και δόθηκε με ανταλλαγή στους Μπουλς ενάντι του Όλντεν Πολινάις. Η ιστορία έγραψε το πρώτο «Τhree-peat», το οποίο ολοκληρώθηκε έξι χρόνια μετά την ανταλλαγή Πίπεν.

Από την άλλη, η κίνηση με τον Ντένις Ρόντμαν έφερε σκληράδα στην άμυνα και ενέργεια στα ριμπάουντ. Μετά την ανταλλαγή Ρόντμαν( οι Σπερς πήραν τον Ουίλ Πέρντιου και χρήματα) ακολούθησαν άλλα τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα για τους «Ταύρους», που συμπλήρωσαν ιδανικά το ρόστερ γύρω από τον Μάικλ Τζόρνταν.