Στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, μπορεί οι Αμερικανοί «αστέρες» να είναι λογικά τα «σημεία αναφοράς», με τη συζήτηση κάθε χρόνο να επικεντρώνεται σε αυτούς, αλλά οι ανταγωνιστές τους δεν προέρχονται μόνο από την ίδια τους την χώρα. Εξ Ευρώπης ορμώμενοι, οι παίκτες από τη Γηραιά Ήπειρο που βρίσκονται στο ΝΒΑ, βάζουν φαρδιά-πλατιά τη δική τους «σφραγίδα» στις επιτυχίες των ομάδων τους.

Πρώτο δε θα μπορούσαμε παρά να αναφέρουμε τον ηγέτη των Ντάλας Μάβερικς, Ντιρκ Νοβίτσκι. Ο Γερμανός φόργουορντ, ήταν εξαιρετικός και οδήγησε την ομάδα του σε σπουδαίο αποτέλεσμα κόντρα στους Λ.Α. Κλίπερς με 118-108. Ασταμάτητος όντας από την αντίπαλη άμυνα, έφτασε στους 31 πόντους.

Ο πιο αξιοσημείωτος Ευρωπαίος της βραδιάς. βέβαια, είναι μάλλον ο Νίκολα Βούτσεβιτς. Εκτός από τους 18 του πόντους με 9/16 σουτ, ήταν κι εκείνος που χάρισε την νίκη στους Ορλάντο Μάτζικ με το buzzer-beater του απέναντι στους Λ.Α. Λέικερς, διαμορφώνοντας το τελικό 101-99.

Από τις σταθερές αξίες των Ντένβερ Νάγκετς είναι ο Ντανίλο Γκαλινάρι. Με τους 25 του πόντους, ήταν εκ των πρωταγωνιστών της ομάδας του, στην νίκη-«θρίλερ» με 103-102 επί των Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο τελευταίος, δε, συνεχίζει να βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα φτάνοντας τους 12 πόντους, με επτά ριμπάουντ και πέντε ασίστ σε 29 λεπτά συμμετοχής. 

Η επική νίκη των Μπρούκλιν Νετς επί των Χιούστον Ρόκετς είχε την «υπογραφή» του Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς. Ο Κροάτης σουτέρ με τους 22 πόντους, τα 9 ριμπάουντ και τις τρεις ασίστ του, οδήγησε εκ τους ασφαλούς τους συμπαίκτες του στην πρώτη νίκη της σεζόν με 106-98, με τις «Ρουκέτες» να αποτελούν εκ νέου μία από τις απογοητεύσεις της ημέρας.

Μαζί με τους Ευρωπαίους, πάντως, δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε κι έναν… Αργεντινό που αναδείχθηκε στη Γηραιά Ήπειρο και την Χώρα των Βάσκων. Ο πολύπειρος Λουίς Σκόλα, στην «εκκωφαντική» νίκη του Τορόντο στην Φιλαδέλφεια με 103-119 έφτασε τους 21 πόντους, βάζοντας το δικό του «λιθαράκι» σε μία άνετη επικράτηση.