Ο κόουτς Ντέιβιντ Μπλατ αποκάλεσε τη συνέχεια των Τελικών του ΝΒΑ «μία σειρά 3 αγώνων». Κοινώς, με απλά μαθηματικά, μετά τον θρίαμβο των Ουόριορς μέσα στο Κλίβελαντ και την ισοφάριση σε 2-2. Η ουσία, όμως, είναι πως ο 5ος αγώνας, τα ξημερώματα της Δευτέρας (15/6, στις 3:00π.μ. ζωντανή μετάδοση από OTE Sport 4 HD) στο Γκόλντεν Στέιτ είναι θέμα… «χημείας». Για τους γηπεδούχους και έχοντας ανακτήσει πλεονέκτημα έδρας και αυτοπεποίθηση Ουόριορς θα δοθεί πιθανότατα συνέχεια στο κοντό σχήμα του προηγούμενου ματς. Άλλωστε, ο μέχρι και τον 3ο Τελικό βασικός σέντερ, Άντριου Μπόγκουτ, παραδέχθηκε ότι «μάλλον στη συνέχεια θα μείνω για πολλή ώρα στον πάγκο», μετά την απόφαση του κόουτς Στιβ Κερ για «small-ball» και αντικατάστασή του από τον («ήρωα» του 1ου αγώνα) Αντρέ Ιγκουοντάλα. Για τους Καβς, αντίθετα, εκτός του ότι θα μετρήσει η «αριθμητική» του ΛεΜπρον Τζέιμς, που από τους μ.ο. 41π. των τριών πρώτων Τελικών «έπεσε» στους 20 το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, οι παράγοντες της ομάδας φέρεται να επιθυμούν την ενεργοποίηση των έμπειρων βετεράνων του ρόστερ, λόγω και της εμφανούς κούρασης του Τζέιμς…

Στο Γκόλντεν Στέιτ, ο Στεφ Κάρι συνηθίζει να σκοράρει ένα σουτ από την… πλαϊνή φυσούνα των αποδυτηρίων πριν από κάθε ματς, ως γούρι. Την παραμονή του 5ου αγώνα, όμως, ο φετινός MVP κλήθηκε στο προπονητικό κέντρο να κάνει το ίδιο κάτω από το… λάβαρο του τίτλου του 1975. Ώστε να θεωρηθεί συμβολικό και να δώσει τέλος στην 40χρονη απουσία της ομάδας του Όκλαντ από τον «θρόνο» του ΝΒΑ. Για τον κόουτς Κερ, πάντως, σημασία έχει να μπουν τα σουτ στο παιχνίδι με τους Καβαλίερς, όπως έγινε στον 4ο Τελικό. Σε ένα ματς-«οιωνό» για τους Ουόριορς. Μία πιο αναλυτική «ανάγνωση» του «small-ball», πάντως, θα φέρει μία διαπίστωση που δεν έχει να κάνει μόνο με τον γρηγορότερο ρυθμό, την πίεση στην άμυνα και το καλύτερο σουτ. Είναι αλήθεια πως αν οι σουτέρ του Γκόλντεν Στέιτ είναι εύστοχοι σε ένα βράδυ, η ομάδα τους δεν χάνει από κανέναν αντίπαλο. Για να βρει καλύτερες προϋποθέσεις ο Κερ, πάντως, άλλαξε το σχήμα και με τον Γκριν σε θέση σέντερ, μπέρδεψε τον Μπλατ

Με τον Ιγκουοντάλα αντί του Μπόγκουτ στο βασικό σχήμα, οι δύο γκαρντ, Στεφ Κάρι και Κλέι Τόμπσον πλαισιώθηκαν από τρεις φόργουορντ, τους Μπαρνες, «Iggy» και Ντρέιμοντ Γκριν. Κάτι που σημαίνει πως ο τελευταίος κλήθηκε να παίξει στο «5». Αυτό άλλαξε ελαφρώς το επιθετικό πλάνο του Κερ, ο οποίος στην συνηθισμένη 5αδα του, έχει ως κύριο παίκτη των σκριν τον Γκριν, που ανοίγει χώρο για Κάρι ή Τόμπσον ή για τους σουτέρ θέσης (spot up shooters) Μπαρνς και Ιγκουοντάλα. Με τον Γκριν ως «5αρι», όμως, την κανονική δουλειά του έπρεπε να κάνουν… όλοι οι παίκτες! Ο «Iggy», για παράδειγμα, για να βρει κενό στα 4/9τριπ. του, είτε πήρε τη μπάλα από ασίστ του Κάρθι είτε «έστηνε» ένα… ψεύτικο σκριν-«παγίδα», καθώς επιχειρούσε να σκρινάρει σε γκαρντ, έστελνε τον παίκτη του πάνω σε Κάρι ή Τόμπσον και με 2 βήματα πίσω κατάφερνε να εκτελέσει (όπως στο τρίποντο για το 57-42 στις αρχές της 3ης περιόδου)! Όλα αυτά τα σκριν, επιπλέον, άνοιγαν χώρους (τους οποίους «εξαργύρωσε» με 1-2 λέι-απ ο Κάρι) και έφερναν τον πιο ψηλό παίκτη του παρκέ, Τιμοφέι Μοζγκόφ, μακριά από τη ρακέτα (φωτό κάτω στο Gallery, από ανάλυση της ιστοσελίδας SBNation).

Η ιδέα για το χαμηλό σχήμα στον 4ο Τελικό άνηκε σε έναν 28χρονο ασίσταντ των Ουόριορς, ονόματι Νικ Γιου’Ρεν. Ο τελευταίος έπεισε τον βοηθό προπονητή, Λουκ Ουόλτον, να προτείνει την σκέψη του στον κόουτς Κερ και όλα πήγαν όπως τα περίμενε. Ούτως ή άλλως, το Γκόλντεν Στέιτ, παρά τις δύο ήττες από τους Καβς, δεν έχει ηττηθεί φέτος καμία φορά τρεις διαδοχικές φορές. Σε ένα «σημάδι» που «δείχνει» τίτλο, αφού στις 5 προηγούμενες από τις 6 φορές με 2 σερί ήττες, οι Ουόριορς, οι παίκτες του Κερ «απάντησαν» με… σερί 16, 8, 3, 9 και 6 νικών! Τελευταίο παράδειγμα οι δύο συνεχόμενες ήττες από το Μέμφις στους δυτικούς ημιτελικούς (για το προσωρινό 2-1 των Γκρίζλις), στις οποίες το Γκόλντεν Στέιτ αντέδρασε με 3 επιτυχίες και πρόκριση με 4-2 και μαζί με άλλες τόσες για το 3-0 επί των Ρόκετς!

Από την άλλη, στην «γωνιά» των Καβς η κούραση είναι δεδομένη. Οι απουσίες των Κάιρι Ίρβινγκ και Κέβιν Λαβ αναγκάζουν τον ΛεΜπρον να… σουτάρει και για τους 3(!), αλλά ο κόουτς Μπλατ χρησιμοποίησε 8 παίκτες στο rotation στους 3 πρώτους Τελικούς, με τον Μάικ Μίλερ να παίζει λίγο. Στον 4ο αγώνα, μάλιστα, μέχρι το «garbage-time» της 4ης περιόδου στην οποία όλα είχαν κριθεί, ο πρώην τεχνικός της Μακάμπι έβαλε στο παρκέ μόνο 7 παίκτες… Κάτι που, σύμφωνα με το δίκτυο ESPN, έχει προκαλέσει μικρή γκρίνια στην διοίκηση, μέλη της οποίας πιστεύουν πως θα μπορούσε να δώσει χρόνο συμμετοχής και σε βετεράνους όπως οι Σον Μάριον, Κέντρικ Πέρκινς και Μπρένταν Χέιγουντ. Παίκτες που έχουν όλοι εμπειρία Τελικών, αφού ο πρώτος και ο τρίτος ήταν πρωταθλητές με τους Μαβς το 2011 και ο δεύτερος το 2008 με τους Σέλτικς. Μάλιστα, ο ΛεΜπρον φέρεται να ζήτησε από τον προπονητή του την χρησιμοποίηση των παραπάνω στον 4ο αγώνα, ώστε να πάρουν ανάσες οι βασικοί, ενώ πριν το επόμενο παιχνίδι, ο σταρ του Κλίβελαντ δήλωσε με νόημα ότι «μπορεί να μην έχουμε πολλές λύσεις λόγω τραυματισμών, όμως πρέπει κι εμείς να κάνουμε τις απαραίτητες προσαρμογές…».