Χθες τα ξημερώματα (6/1), ο σπουδαίος Dirk Nowitzki -μετά από 21 ολόκληρα χρόνια στα πέρατα της λίγκας, χρόνια γεμάτα επιτυχίες, διακρίσεις και επιτεύγματα- αντίκρισε τους Dallas Mavericks να αποσύρουν τη φανέλα του στο ντέρμπι της Δύσης με τους Golden State Warriors του Stephen Curry, στην ύψιστη τιμή που μπορεί να προσφέρει μια ομάδα σε έναν παίκτη της.

Έτσι, με αφορμή τη μεγάλη στιγμή του μεγάλου Γερμανού Power Forward, το basketblog.gr επιλέγει τους κορυφαίους 5 ξένους παίκτες που πέρασαν ποτέ από το ΝΒΑ -υπενθυμίζοντας πως το κυρίαρχο κριτήριο είναι η διάρκειά τους στη λίγκα, κάτι που, ευτυχώς ή δυστυχώς, αποσύρει πολλούς από τη μονομαχία…

1) Dirk Nowitzki

Στατιστικά: 21 πόντοι, 7.5 ριμπάουντ, 2 ασίστ/ 21 χρόνια
Διακρίσεις: 1 πρωτάθλημα, 1 MVP, 1 FMVP, 12 All NBA, 12 All Star Games

Από άποψη Ευρωπαίων είναι σίγουρα ο πιο επιτυχημένος σε βάθος χρόνου.
Από άποψη ξένων παικτών γενικότερα έχει σίγουρα τεράστιο ανταγωνισμό με τον Hakeem Olajuwon, αλλά έστω και οριακά πάντα θα υπερέχει για τους κοινωνούς της Γηραιάς Ηπείρου.

Είναι ο μοναδικός μη Αμερικανός που ζει στο Top-10 των πρώτων σκόρερ όλων των εποχών, ενώ το πρωτάθλημα που χάρισε στους Dallas Mavericks το 2011, όταν και είχε για δεύτερο καλύτερο συμπαίκτη τον Jason Terry κόντρα στη Dream Team των LeBron, Wade και Bosh, είναι ίσως το πλέον μάγκικο στη σύγχρονη ιστορία της λίγκας.

 

 

 

2) Hakeem Olajuwon

Στατιστικά: 22 πόντοι, 11 ριμπάουντ, 2.5 ασίστ, 2 κλεψίματα, 3 τάπες/ 18 χρόνια
Διακρίσεις: 2 πρωταθλήματα, 1 MPV, 2 FMVP, 2 DPOY, 9 All Defensive, 12 All NBA, 12 All Star Games

Ο ίσως κορυφαίος αμυντικός στην ιστορία του ΝΒΑ, ο Hakeem Olajuwon είναι ο μοναδικός παίκτης που θα μπορούσε να κάνει την ομάδα που τον επέλεξε πάνω από τον Michael Jordan να μη μοιάζει με χαμένη!

Μπορεί οι Houston Rockets να μη του φέρθηκαν όπως θα άξιζε ανταλλάσσοντάς τον στην τελευταία του χρονιά, αλλά είχε προλάβει να τους βάλει στον παγκόσμιο χάρτη κατακτώντας 2 πρωταθλήματα όσο απουσίαζε ο MJ -κάτι που δεν ήταν διόλου εύκολο με τόσους μνηστήρες σε Δύση και Ανατολή.

 

 

 

3) Γιάννης Αντετοκούνμπο

Στατιστικά: 21 πόντοι, 9 ριμπάουντ, 4.5 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 τάπα
Διακρίσεις: 1 πρωτάθλημα, 2 MVP, 1 FMPV, 5 All Star Games, 1 ASG MVP, 1 DPOY, 5 All NBA, 4 All Defensive

Αν μας έλεγε κάποιος πριν από μερικά χρόνια πως ένα δικό μας παιδί, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, θα έφτανε κάποτε στο σημείο να θεωρείται ο καλύτερος παίκτης του κόσμου αλλά και ένας εκ των κορυφαίων στην ιστορία ανεξαρτήτως χώρας, μάλλον δεν θα τον πιστεύαμε…

Και όμως, ο Greek Freak ανήκει και σε αυτήν τη λίστα περήφανα, και αν και δε μπορεί ακόμα να ξεπεράσει τους προαναφερθέντες, σίγουρα έχει τις βάσεις για να τα καταφέρει στο εγγύς μέλλον.

 

 

 

4) Steve Nash

Στατιστικά: 14 πόντοι, 3 ριμπάουντ, 8.5 ασίστ
Διακρίσεις: 2 MVP, 7 All NBA, 8 All Star Games

Ο μοναδικός κάτοικος της ηπείρου της Αμερικής αυτής της λίστας και την ίδια στιγμή ο πλέον υποτιμημένος της.

Τρομερός δημιουργός, τρομερά ανθεκτικός σε πολύ σκληρές εποχές για τη λίγκα, ηγέτης μιας εκ των καλύτερων φουρνιών που είδαμε ποτέ, αυτή των Phoenix Suns των απαρχών της νέας χιλιετίας, που αν και δεν πήρε κάποιο δαχτυλίδι σίγουρα θεωρείται πέρα για πέρα πετυχημένη.

 

 

 

5) Nikola Jokic

Στατιστικά: 19 πόντοι, 10 ριμπάουντ, 6 ασίστ
Διακρίσεις: 1 MVP, 3 All Star Games, 3 All NBA

Σε μια πρώτη σκέψη, δεν έχει θέση στην πεντάδα.
Σε μια δεύτερη όμως;

Είναι το μοναδικό pick 2ου γύρου από καταβολάς ΝΒΑ που κατέκτησε το βραβείου του MVP.
Είναι σταθερά μέλος των καλύτερων ομάδων της λίγκας σε μια εποχή με συγκεκριμένα ονόματα στη frontline.
Είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου αλλά και ένας από τους πλέον σταθερούς.
Είναι μόλις 26 ετών, έχει μόνο 6 ολοκληρωμένες σεζόν στο πρωτάθλημα και είναι ήδη πιο πετυχημένος από κάθε άλλο όνομα που ακούστηκε σε αυτό το διάστημα.

 

 

 

Οριακά δε χώρεσαν οι Pau Gasol, Tony Parker και Manu Ginobili.