Η προσφορά του Σακίλ Ο’Νιλ στους Λος Άντζελες Λέικερς μπορεί να αποτυπωθεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Είτε από το γεγονός πως αποτέλεσε έναν εκ των κορυφαίων παικτών που φόρεσαν ποτέ τη φανέλα των “Λιμνανθρώπων” είτε από την καθοριστική συμβολή που είχε στην επίτευξη του three peat από το 2011 έως το 2003.

Η διοίκηση των Λέικερς αναγνωρίζοντας τα όσα προσέφερε ο “Σακ” στην ομάδα καθ όλη τη διάρκεια της παρουσίας του στο ρόστερ της αποφάσισε να αποσύρει τη φανέλα με το νούμερο 34 θέλοντας, με αυτόν τον τρόπο, να τον τιμήσει για την προσφορά του. Και όχι άδικα, αν αναλογιστούμε πως το δίδυμο των Ο’Νιλ και Μπράιαντ είναι από τα κορυφαία ντουέτα που έχουν υπάρξει ποτέ στην ιστορία του ΝΒΑ.

Η απόσυρση της φανέλας του θα γίνει στις 2 Απριλίου 2013 στο ημίχρονο της εντός έδρας αναμέτρησης κόντρα στους Ντάλας Μάβερικς, με τον “Σακ” να αποτελεί το ένατο μέλος του… κλαμπ αφού έχουν προηγηθεί οι Τσάμπερλεϊν (Νο13), Μπέιλορ (Νο22), Γκούντριτς (Νο25), Τζόνσον (Νο32), Αμπντούλ-Τζαμπάρ (Νο33), Γουόρθι (Νο42), Ουέστ (Νο44) και Γουίλκς (Νο52).

“Ο “Σακ” είχε μία μακρά και γεμάτη επιτυχίες καριέρα, με μεγάλη επιρροή τόσο εντός όσο και εκτός του γηπέδου”, ήταν οι πρώτες κουβέντες του ιδιοκτήτη των Λέικερς, Τζέρι Μπας, ο οποίος κατέληξε αναφερόμενος στον βετεράνο σέντερ:

Η συνεισφορά του υπήρξε καθοριστική σε ολόκληρο το ΝΒΑ, αλλά ιδιαίτερα εκτιμούμε όσα έκανε και όσα σήμαινε για τους Λέικερς την περίοδο των οκτώ ετών που ήταν μαζί μας. Έχουμε κατακτήσει τρία πρωταθλήματα που δεν θα παίρναμε ποτέ, αν δεν τον είχαμε μαζί μας“.