Η επιθυμία του σταρ των Μπουλς, Ντέρικ Ρόουζ, για παραμονή του κόουτς Τομ Θίμποντο, δεν ήταν και «διαταγή» στην διοίκηση. Το απόγευμα της Πέμπτης (28/5), ο τζένεραλ μάνατζερ της ομάδας του Σικάγο, Γκάρι Φόρμαν, ανακοίνωσε επισήμως την απόλυση του «Thibs» έπειτα από 5 χρόνια στον πάγκο της, αλλά δεν… θύμισε επίσης και τις κάκιστες σχέσεις που είχε μαζί του. Από την μέρα του αποκλεισμού των «Ταύρων» από το Κλίβελαντ, στους ανατολικούς ημιτελικούς, είχε διαφανεί η πρόθεση των παραγόντων των Μπουλς, αν και ο Θίμποντο τόνιζε πως «περιμένω να επιστρέψω και είμαι κόουτς της ομάδας μέχρι να μου πουν να αποχωρήσω».

Αυτή η στιγμή έφτασε και ο ιδιοκτήτης των 6 φορές πρωταθλητών (1991-93 και 1996-98), Τζέρι Ράινσντορφ, επισήμανε με γραπτή του δήλωση ότι «οι Σικάγο Μπουλς έχουν παράδοση στις επιτυχίες, τόσο μέσα όσο και έξω από το παρκέ. Όλες αυτές οι επιτυχίες έχουν προέλθει από την άριστη συνεργασία όλων των μελών τους. Ο επικεφαλής κάθε τμήματος, είτε είναι παράγοντας είτε προπονητής πρέπει να είναι ανοιχτός στις ιδέες και τις προτάσεις των άλλων και να τις συζητάει. Αυτές οι κατ’ ιδίαν συζητήσεις όμως δεν πρέπει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Οι ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό πρέπει να είναι ενωμένες. Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στους παίκτες, τον προπονητή και την διοίκηση για να πετύχουν. Δυστυχώς αυτές είναι αξίες που έχουν χαθεί πλέον από τους Μπουλς. Για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση λοιπόν αποφασίσαμε πως πρέπει να προχωρήσουμε στην αλλαγή προπονητή».

Το ξεκάθαρο «καρφί» του αφεντικού επιβεβαίωσε την άποψη της διοίκησης ότι είχει χαθεί οριστικά η εμπιστοσύνη από και προς τον πρώην πια τεχνικό της και ο Γκάρι Φόρμαν έδωσε και την δική του άποψη για το θέμα. Επισημαίνοντας ότι «την ημέρα που προσελήφθη ο Τομ, το 2010, ήταν ο καταλληλότερος προπονητής για την ομάδα μας εκείνη την περίοδο και αυτά τα πέντε χρόνια που έμεινε μαζί μας έκανε καλή δουλειά. Τώρα, ωστόσο, θεωρούμε πως η αλλαγή προπονητή είναι αναγκαία προκειμένου η ομάδα να συνεχίσει να πηγαίνει μπροστά και να γίνεται καλύτερη. Τόσο εγώ όσο και ο κ. Ράινσντορφ τρέφουμε απεριόριστο σεβασμό για τον Τομ, τον ευχαριστούμε για την προσφορά του και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην συνέχεια της καριέρας του».

Ο «Thibs» υπέγραψε το 2010 έχοντας εργαστεί για 21 χρόνια σαν ασίσταντ και στους Μπουλς είχε συνολικό ρεκόρ 255-139 (ποσοστό 64,7%). Η ομάδα του προκρίθηκε και τις 5 σεζόν στα πλέι-οφς, στα οποία είχε ρεκόρ 23-28 (και 45,1%), όμως δεν έφτασε πιο πέρα από τους ανατολικούς τελικούς του 2011. Ήταν η σεζόν που ο Ντέρικ Ρόουζ αναδείχθηκε MVP της κανονικής περιόδου και ο ίδιος ο Θίμποντο είχε ισοφαρίσει το ρεκόρ περισσότερων νικών για ρούκι προπονητή, με 62-20, όσο και ο Πολ Ουέστφαλ των Σανς, το 1993! Επίδοση που κατέρριψε φέτος ο Στιβ Κερ των Ουόριορς… Ο Θίμποντο φέρεται ήδη «στόχος» των Πέλικανς, ενώ το Σικάγο ίσως στραφεί στον Φρεντ Χόιμπεργκ, κόουτς του πανεπιστήμιου Άιοβα Στέιτ.