Μία μέρα μετά την αποθέωση του Θανάση Αντετοκούνμπο, ο κόουτς των Νικς, Ντέρεκ Φίσερ, μάλλον κατάλαβε πως ο ίδιος δεν θα αποθεωθεί ποτέ στο «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν». Σύμφωνα με το δίκτυο ESPN, η διοίκηση της ομάδας της Νέας Υόρκης αποφάσισε την Δευτέρα (8/2) να απολύσει τον Αμερικανό προπονητή, ο οποίος στην μιάμιση σεζόν του στον πάγκο της μέτρησε ρεκόρ 40-96. Ο «Fish», που φέτος είχε και εξωαγωνιστικές έγνοιες με καυγά για την… πρώην σύζυγο του Ματ Μπαρνς(!), οδήγησε τους Νικς στο «φτωχό» περσινό 17-65 και παρά την εμφανή βελτίωση της τρέχουσας περιόδου (σ.σ.: 23-31), ο πρόεδρος Φιλ Τζάκσον δεν έμεινε ικανοποιημένος από την 12η Ανατολική θέση και τις 5 συνεχόμενες -και 9 στα 10 τελευταία ματς- ήττες, μετά την εντός έδρας αποτυχία με το Ντένβερ. Υπηρεσιακός τεχνικός θα αναλάβει ο Κερτ Ράμπις, παλαίμαχος παίκτης της ΑΕΚ και των Λέικερς, που έχει θητεύσει ως ασίσταντ στο πλευρό του Φιλ Τζάκσον στους Λέικερς και σαν χεντ κόουτς στη Μινεσότα. Ο Ράμπις είχε τονίσει στην περσινή συνέντευξή του στο «basketblog.gr» πως «οι νέοι Νικς θέλουν χρόνο»

Ο Φίσερ ανέλαβε τους Νικς μόλις μερικούς μήνες μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση ως παίκτης των Θάντερ και ως παίκτης του Τζάκσον κατέκτησε 5 τίτλους στους Λέικερς. Η πρόσληψή του ήταν απόφαση του Φιλ Τζάκσον, όταν ο Στιβ Κερ αρνήθηκε το καλοκαίρι του 2014 να υπογράψει, προτιμώντας το Γκόλντεν Στέιτ. Ωστόσο, στη Νέα Υόρκη θεωρούν ότι ο Φίσερ πως δεν κατόρθωσε να μπει άμεσα στο πνεύμα του προπονητή και ο ίδιος, σε δήλωσή του, μετά τη λύση της συνεργασίας, τόνισε πως «είμαι εμφανώς απογοητευμένος, όμως έμαθα πολλά από αυτή την εμπειρία και θα με βοηθήσει να ωριμάσω». Ο Τζάκσον παραδέχθηκε πως η απόφαση της απόλυσης του προπονητή ήταν δική του και του τζένεραλ μάνατζερ, Στιβ Μιλς και στη συνέχεια ενημερώθηκε ο ιδιοκτήτης, Τζέιμς Ντόλαν… Ο τελευταίος είχε προσφέρει 4ετές συμβόλαιο 17,5εκατ.δολ. στον Φίσερ και εκτός της φετινής αμοιβής του, ύψους 4,5εκατ., ο Αμερικανός κόουτς, σύμφωνα πάντα με το ESPN, θα λάβει και αποζημίωση 8,5εκατ. για τα επόμενα δύο χρόνια!

Ο πρόεδρος Τζάκσον επισήμανε πως «πως η ευθύνη της εικόνας ανήκει και στους παίκτες, όμως είναι πιο εύκολο να απολύσεις έναν προπονητή και όχι 15 παίκτες»… Πάντως, τόνισε τη στήριξή του στον υπηρεσιακό τεχνικό, Κερτ Ράμπις, λέγοντας πως «πιστεύω ότι μπορεί να κοουτσάρει αυτή την ομάδα και να τα πάει καλά», ενώ ήδη ακούστηκαν τα πρώτα ονόματα των υποψήφιων αντικαταστατών του Φίσερ. Τα μεγάλα δίκτυα των Η.Π.Α. αναφέρουν ότι πάλι δύο πρώην παίκτες του Τζάκσον είναι στη λίστα του, αφού έχει ξεχωρίσει τα ονόματα των Μπράιαν Σο (μέχρι πέρσι χεντ κόουτς του Ντένβερ) και του ασίσταντ των Ουόριορς, Λουκ Ουόλτον, που εντυπωσίασε φέτος αντικαθιστώντας τον μέχρι πρότινος τραυματία Στιβ Κερ. Ο Ουόλτον, πάντως, σύμφωνα με το ESPN δεν θέλει να βιαστεί να δεχθεί θέση πρώτου προπονητή, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη εμπειρία και να βρει μία κατάσταση που θα του προσφέρει εχέγγυα για επιτυχία. Ένας ακόμη άλλοτε παίκτης του Τζάκσον, πάντως, ο Ντένις Ρόντμαν, αποφάσισε να… αυτοπροταθεί στον «Jax» μέσω twitter!!! Γράφοντας: «Φιλ έχω καλό βιογραφικό, μπορώ να κοουτσάρω και είμαι διαθέσιμος. Τηλεφώνησέ μου!». Υπάρχουν επίσης φήμες για τον πρώην κόουτς των Μπουλς, Τομ Θίμποντο, ενώ μερίδα του Τύπου της Νέας Υόρκης ζητά από τον Φιλ Τζάκσον να αφήσει προσωρινά τη θέση του προέδρου και να κατέβει στον πάγκο!!!