Η φετινή free agency του ΝΒΑ, πρόσφερε σπουδαίες συγκινήσεις στο κοινό, με ουκ ολίγους παίκτες να διαφοροποιούν τα δεδομένα του πρωταθλήματος με τις επιλογές που έκαναν, αναφορικά με τους επόμενους «σταθμούς» της καριέρας τους. Άλλοι βέβαια, διάλεξαν να παραμείνουν στις ομάδες τους, με τις τελευταίες να χρειάζεται να βάλουν «βαθιά το χέρι στην τσέπη», προκειμένου να τους κρατήσουν στο έμψυχο δυναμικό τους. «Αποκορύφωμά» της, μάλλον δεν είναι η μετακίνηση του Κέβιν Ντουράντ στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, αλλά το ηγεμονικό συμβόλαιο του ΛεΜπρόν Τζέιμς με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς, όντας ο πρώτος παίκτης μετά τον Μάικλ Τζόρνταν που θα εισπράξει 33 εκατομμύρια δολάρια ως ετήσιες απολαβές, κάτι που θα γίνει τη σεζόν 2017-2018.

Ο «Βασιλιάς», μπαίνει επομένως στην πρώτη θέση της λίστας των παικτών με το μεγαλύτερο μισθό για την επόμενη σεζόν, με 30.963.450 δολάρια κι έχοντας φέτος από κάτω του, τους Μάικ Κόνλεϊ και Αλ Χόρφορντ που θα πάρουν 26.540.100 δολάρια έκαστος. Ο Ντιρκ Νοβίτσκι με 25 εκατομμύρια δολάρια και ο Καρμέλο Άντονι με 24.559.380 δολάρια συμπληρώνουν την πεντάδα.

Αν πιστεύετε, όμως, πως όλοι οι σπουδαίοι παίκτες του κορυφαίου πρωταθλήματος του πλανήτη βρίσκονται τόσο ψηλά στον πίνακα μισθοδοσίας, τότε μερικά «ηχηρά» ονόματα μάλλον θα σας κάνουν να ανθεωρήσετε. 14 εξ αυτών, βρίσκονται μακριά ακόμη και από την πρώτη… 20άδα, δείχνοντας πως ίσως έχει γίνει ένα… λάθος στην ταξινόμηση του συγκεκριμένου πίνακα, ή και της εκτίμησης της αξίας τους, σε σχέση με άλλους συναθλητές τους.

Πολ Τζορτζ

Ο ηγέτης των Ιντιάνα Πέισερς, έχει επανακάμψει πλήρως και βρίσκεται κοντά στο να ξαναβρεί τον παλιό του εαυτό, καθώς προερχόταν από πολύ «βαρύ» τραυματισμό που είχε υποστεί στην προετοιμασία της Εθνικής ομάδας των Ηνωμένων Πολιτειών για το Μουντομπάσκετ του 2014. Από τις 5 Απριλίου 2015, όταν και επανήλθε σε αγώνα με τους Μαϊάμι Χιτ, επιχειρεί να βρεθεί ξανά στα ίδια υψηλά στάνταρ απόδοσης, με τη συμβολή του στην εκ νέου διατήρηση της πρωτιάς της Team USA στους Ολυμπιακούς Αγώνες να καθίσταται σημαντική, προερχόμενος από τον πάγκο. Παραμένει, πάντως, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα του ΝΒΑ, αλλά καταλαμβάνει μόλις την 32η θέση στον πίνακα μισθοδοσίας για την φετινή σεζόν, με απολαβές γύρω στα 18.1 εκατομμύρια δολάρια.

george-paul

Καουάι Λέοναρντ

Ποιος θα ξεχάσει τις επικές «μονομαχίες» του ιδίου με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, όταν ο δεύτερος αγωνιζόταν στους Μαϊάμι Χιτ και ο Λέοναρντ «λυσσούσε» στο μαρκάρισμά του; Από μία φορά δικαιώθηκαν και οι δυο τους, παίρνοντας το δαχτυλίδι το 2013 και το 2014 αντίστοιχα, με τον «Βασιλιά» να αναγνωρίζει πως ο παίκτης των Σαν Αντόνιο Σπερς είναι ο κορυφαίος αμυντικός της λίγκας. Κάτι τέτοιο, πάντως, δεν απεικονίζεται «ανάγλυφα» στο μισθό του, καθώς βρίσκεται δύο θέσεις πίσω από τον Τζορτζ, με 17.368.063 δολάρια.

leonard-lebron-dellavedova-spurs-cavs-140116

Κάιρι Ίρβινγκ

Είναι ο «Uncle Drew» που χρειάζεται ο κάθε «Μάικλ Τζόρνταν». Αυτή, τουλάχιστον, ήταν η σκέψη που έγινε, όταν όλοι τον είδαν να σκοράρει το τρίποντο που ουσιαστικά έδωσε τον τίτλο στους Κλίβελαντ Καβαλίερς, πάνω στην εξαιρετική άμυνα του Στεφ Κάρι. Ο νεαρός γκαρντ, είναι σίγουρα ένας από τους κορυφαίους παίκτες του πρωταθλήματος, αποδεικνύοντας στους τελικούς με τους Ουόριορς πως μπορεί να διακριθεί και για τις ηγετικές του ικανότητες, κάτι που φάνηκε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Team USA, όποτε χρειάστηκε. Ο «Βασιλιάς», όμως, προηγείται στο θέμα της μισθοδοσίας, με αποτέλεσμα ο Ίρβινγκ να βρίσκεται μαζί με τον Καουάι Λέοναρντ στην 34η θέση, κερδίζοντας τα ίδια χρήματα για την επόμενη σεζόν.

Τζίμι Μπάτλερ

Ξεκίνησε να διεκδικεί τα όνειρά του, όντας άστεγος. Κι έφτασε να θεωρείται ένας από τους κορυφαίους σουτέρ του ΝΒΑ. Τα επιτεύγματα του Τζίμι Μπάτλερ, αποτελούν ένα μάθημα ζωής για άπαντες, με την αποχώρηση των Ντέρικ Ρόουζ και Πάου Γκασόλ, να τον ανακηρρύσουν ουσιαστικά ως τον ηγέτη των σπουδαίων Σικάγο Μπουλς, μαζί με τον Ντουέιν Ουέιντ. Χρυσός Ολυμπιονίκης επίσης με την Εθνική των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ρίο, χωρίς πάντως να λαμβάνει μεγάλο χρόνο συμμετοχής, αλλά την εμπειρία τέτοιων αγώνων να είναι πάντα ξεχωριστοί. Μελλοντικά μπορεί να βρεθεί μεταξύ των κορυφαίων και στο θέμα της μισθοδοσίας, καθώς τώρα είναι 36ος με απολαβές περί τα 17.552.209

Κλέι Τόμπσον

Μία «μηχανή τριπόντων», ο… σιαμαίος αδελφός του Στεφ Κάρι στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, που παράλληλα «ξεμπούκωσε» την Team USA τις ελάχιστες φορές που είχε πρόβλημα στο σκοράρισμα, και δη από μακρινή απόσταση. Ο Κλέι Τόμπσον, αποτελεί επίσης ένα μοναδικό σουτέρ, με τον τρόπο που εκτελεί να αποτελεί σύμφωνα με αρκετούς προπονητές, παράδειγμα προς μίμηση, ενώ είναι σίγουρο πως πάντα θα βρίσκεται ψηλά στην «ιεραρχία» των «Πολεμιστών», ακόμη και μετά την έλευση του Κέβιν Ντουράντ. Παραδόξως, όμως, εντοπίζεται μόλις στην 44η θέση στην κατάταξη της μισθοδοσίας, λαμβάνοντας 16.663.575 για την επόμενη χρονιά.

thompson-klay-panigirizei-pacers-warriors-091215

ΝτεΜάρκους Κάζινς

Ιδιόρρυθμος χαρακτήρας, αλλά κι ένας από τους κορυφαίους σέντερ του πλανήτη. Το απέδειξε και στο Ρίο, όσες φορές δεν ήταν νευρικός, με αποτέλεσμα να φορτώνεται γρήγορα με φάουλ. Ο παίκτης των Σακραμέντο Κινγκς, γνωρίζει ότι είναι «αφεντικό» στη θέση του, έστω κι αν ακόμη ένας προστέθηκε προερχόμενος από την Ελλάδα, ο Γιώργος Παπαγιάννης, με την εξέλιξη αυτή στη βραδιά του draft να μην… τρελαίνει τον Κάζινς. Σίγουρο είναι, επίσης, πως θα επιθυμούσε μεγαλύτερο μισθό από τα 15.756.438 που θα πάρει φέτος, ευρισκόμενος στην 50ή θέση του προαναφερθέντος πίνακα.

cousins-kings-hornets-250116

Τζον Ουολ

Μπορεί για τρία συνεχόμενα χρόνια να είναι παρών στο All Star Game, οδηγώντας μέχρι τα playoffs τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς, αλλά προς το παρόν… τίποτα παραπάνω. Οι απαιτήσεις ήταν υψηλές, όταν βρέθηκε στο νούμερο ένα του draft του 2010 και ίσως γι’ αυτό το λόγο άπαντες να περιμένουν κάτι ανώτερο από τον ίδιο. Το γεγονός αυτό, βέβαια, δεν εξηγεί εύκολα το ότι βρίσκεται επίσης μόνο στην 50ή θέση στο θέμα της μισθοδοσίας, «συγκατοικώντας» με τον ΝτεΜάρκους Κάζινς.

Ντρέιμοντ Γκριν

Στην περίπτωση που ο Στεφ Κάρι και ο Κλέι Τόμπσον δεν μπορούσαν να δώσουν τις λύσεις που αναζητούσαν οι Ουόριορς, αυτός πάντοτε φώναζε «παρών». Ο Ντρέιμοντ Γκριν, αποτελεί έναν από τους παίκτες που θα συνθέσουν φέτος μία απίστευτη πεντάδα για τους πρωταθλητές του 2015, μαζί με τους δύο προηγούμενους, τον Αντρέ Ιγκουοντάλα και τον Κέβιν Ντουράντ. Ο ίδιος, είναι ένας από τους «ακρογωνιαίους λίθους» για τον Στιβ Κερ, που βάσισε κυρίως πάνω του το, φαινόμενο ως ανίκητο μέχρι τους τελικούς με τους «Καβς», small ball. Κάπως έτσι, βρέθηκε και στην Εθνική των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου είχε ελάχιστο χρόνο συμμετοχής, αλλά το χρυσό μετάλλιο είναι αυτό μετρούσε στο τέλος της περιπέτειας. Τον συναντά κανείς αρκετά χαμηλά στη μισθοδοσία, παίρνοντας την 53η θέση με 15.330.435, αναπαριστώντας ακόμη μία απόδειξη της (μελλοντικής) «θυσίας» της διοίκησης για να φέρει τον «KD».

green-agriemenos-warriors-thunder-2-3

Στεφ Κάρι

Τα λόγια για τον συγκεκριμένο παίκτη μάλλον είναι περιττά. Έχουν ειπωθεί τόσο πολλά, άλλωστε, για τον ηγέτη των Ουόριορς, που έχει γίνει κατανοητό τι «επανάσταση» έχει φέρει στον τρόπο παιχνιδιού, ιδιαίτερα με το «δολοφονικό» μακρινό του σουτ, το οποίο μπορεί να είναι κάλλιστα εύστοχο… από τα 10 μέτρα. Η φετινή απώλεια του τίτλου, παρά τη σειρά προσωπικών και ομαδικών ρεκόρ, τον κάνει σε κάθε περίπτωση να πεισμώσει και να διεκδικήσει περαιτέρω επιτυχίες μελλοντικά. Ήδη, μάλλον, έχει εξασφαλισμένη αυτή του κορυφαίου σουτέρ τριών πόντων όλων των εποχών με το ρυθμό που «πυροβολεί», ακόμη κι αν επιστρέψει ο Ρέι Άλεν. Ποια είναι η θέση του στις φετινές ετήσιες απολαβές; Μόλις στην 82η, με 12.112.359 δολάρια! Αποτελεί μία πραγματικότητα και είναι απορίας τι θα του προσφέρει η διοίκηση στην free agency του 2017.

Κέμπα Ουόκερ

Ψηφίστηκε ως ο δεύτερος πιο βελτιωμένος παίκτης του ΝΒΑ, ξεπερνώντας τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και κερδίζοντας δικαίως αυτή τη διάκριση. Ήταν ο απόλυτος ηγέτης των Σάρλοτ Χόρνετς, φτάνοντάς τους πολύ κοντά σε μία επική πρόκριση απέναντι στους Μαϊάμι Χιτ, με την ομάδα του να χάνει στις λεπτομέρειες την πρόκριση στα ημιτελικά της Ανατολικής Περιφέρειας. Το μέλλον μοιάζει να του ανήκει, αν στα 26 του χρόνια έχει κατά μέσο όρο 21.8 πόντους και 4.6 ασίστ ανά αγώνα. Είναι σίγουρο πως το επόμενο συμβόλαιο θα είναι πλουσιοπάροχο, μιας και το 2017 θα γίνει κατά 12 εκατομμύρια δολάρια πλουσιότερος, όντας στην 86η θέση.

Κάιλ Λάουρι

Από τους παίκτες που κερδίζουν σημαντικό μερίδιο στην επιτυχία των Τορόντο Ράπτορς να φτάσουν μέχρι τους τελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας, χάνοντας με 4-2 από τους Καβαλίερς αλλά δείχνοντας ξεκάθαρα τη σταδιακή τους άνοδο προς την κορυφή. Ο ίδιος, όμως, είδε τον ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν, συμπαίκτη του τόσο στην καναδική ομάδα όσο και στην Team USA, να «κλέβει την παράσταση» με το συμβόλαιο που υπέγραψε για τα επόμενα πέντε χρόνια, με συνολικές απολαβές στα 139 εκατομμύρια δολάρια. Προς το παρόν, θα βρεθεί μαζί με τον Ουόκερ στην 86η θέση, εισπράττοντας φέτος επίσης 12 εκατομμύρια δολάρια.

Lowry-DeRozan

Ντέρικ Φέιβορς

Κάθε χρόνο είναι και καλύτερος. Γίνεται ένας από τους πιο ολοκληρωμένους φόργουορντ του πρωταθλήματος και προεξάρχοντος αυτού, μεταξύ άλλων, οι Γιούτα Τζαζ έφτασαν πολύ κοντά στην είσοδο στα playoffs, χάνοντας την όγδοη θέση στο «παρά πέντε» από τους Χιούστον Ρόκετς. Στα 25 του χρόνια, έχει «πεδίον δόξης λαμπρόν» μπροστά του και ασφαλώς κάποια στιγμή θα ανταμειφθεί για τη διαρκή του βελτίωση, καθώς φέτος θα κερδίσει 11.050.000 δολάρια, τοποθετημένος στην 96η θέση του πίνακα μισθοδοσίας.

favors-derrick

Τζεφ Τιγκ

Μετά από επτά χρόνια αδιάλλειπτης παρουσίας στους Ατλάντα Χοκς, μετακόμισε στην Ιντιάνα για να ενώσει τη δύναμή του με άλλους αξιόλογους παίκτες, όπως ο Πολ Τζορτζ, ο Μόντα Έλις, ο Θαντέους Γιανγκ και ο Σι Τζέι Μάιλς, προκειμένου οι Πέισερς να διεκδικήσουν ένα καλό πλασάρισμα στα επόμενα playoffs. Η αποχώρηση του Αλ Χόρφορντ, άλλωστε, αποδυνάμωνε σε καταλυτικό βαθμό τα «Γεράκια», κι έτσι είχε έρθει και για τον Τιγκ το «πλήρωμα του χρόνου». Είναι ένα από τα πιο έμπιστα πλέι μέικερ της λίγκας, αλλά μην νομίζετε ότι πήγε στην Ιντιάνα με «πακτωλό» χρημάτων, όπως έκαναν αρκετοί του συνάδελφοι στην φετινή free agency. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο θα πάρει μόλις οκτώ εκατομμύρια δολάρια, φτάνοντας στην 129η θέση στον πίνακα μισθοδοσίας.

teague-jeff

Αζάϊα Τόμας

Ο «βραχύσωμος» γκαρντ των μόλις 175 εκατοστών, είναι ο ηγέτης των Μπόστον Σέλτικς τη δεδομένη στιγμή. Το πάθος του για να φτάσουν οι «Κέλτες» σε σημείο να διεκδικούν τον τίτλο είναι απαράμιλλο και πολλά εξαρτώνται σε αρκετά ματς από τη δική του απόδοση. Όντας εξαιρετικός στην πρώτη του χρονιά στη Μασαχουσέτη και «κουμπώνοντας» ιδανικά σε όσα σχεδίαζε ο Μπραντ Στίβενς, κέρδισε και τη θέση του στο All Star Game, δείχνοντας πως μπορεί να οδηγήσει την ομάδα του μακριά, μετά και την έλευση του Χόρφορντ. Για τη διοίκηση, μάλιστα, αποδείχθηκε «λίρα εκατό», καθώς τα χρήματα που έχει λαμβάνει δεν είναι σε εξωπραγματικά επίπεδα. Χαρακτηριστικό, είναι ότι φέτος θα βρεθεί στην 154η θέση της μισθοδοσίας, με 6.587.131 δολάρια.