Δεν είναι βέβαιο ότι του αρέσει (πάντα), όμως έμαθε να επιβιώνει με τον δύσκολο τρόπο. Έτσι μεγάλωσε στα Σεπόλια κι έτσι, παρά το αστείρευτο ταλέντο και τα πλούσια αθλητικά προσόντα, συνεχίζει να «μεγαλώνει» και μπασκετικά. Με τον σκληρό τρόπο, κοινώς, την σκληρή δουλειά. Μαζί με μία «γαρνιτούρα» από την σεμνότητα που τον διακρίνει και σαν άνθρωπο και σαν παίκτη. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι η «βιτρίνα» των Μπακς σε αγωνιστικό και επικοινωνιακό επίπεδο, ωστόσο, αυτό που παρουσιάζει σε παρκέ και δηλώσεις, μόνο βιτρίνα δεν είναι. Πίσω από τις κουβέντες του κρύβονται οι εμπειρίες από τα δύσκολα και φτωχικά παιδικά χρόνια, αλλά και η φιλοδοξία για το παρόν και το μέλλον. Αν και, όπως παραδέχθηκε σε ερώτηση του basketblog.gr, κάποια στιγμή σκέφτηκε να τα παρατήσει… Ο «Αντέτο» έλαβε μέρος το βράδυ της Δευτέρας (14/11) σε μία τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το ΝΒΑ με διεθνή Μ.Μ.Ε., από χώρες όπως οι Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Αυστραλία, Μεξικό, Βραζιλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ελλάδα, στην οποία το basketblog.gr είχε προσκληθεί μαζί με άλλα τρία μέσα της χώρας. Στην ερώτησή μας για την καλύτερη συμβουλή που άκουσε ποτέ στην ζωή και την καριέρα του, ο 22χρονος διεθνής φόργουορντ αποφάσισε να εκμυστηρευτεί δύο, αμφότερες από μέλη της οικογένειάς του.

«Μην τα παρατάς ποτέ»!
Ο Μάικλ Τζόρνταν δήλωσε κάποτε πως «αν παραιτηθείς μία φορά, αυτό γίνεται συνήθεια. Να μην τα παρατάς ποτέ!». Ο «Giannis» άκουσε σχεδόν κάτι παρόμοιο από την μητέρα του το 2013, αναφέροντας ότι στην ρούκι σεζόν του στο Μιλγουόκι, η κα Βερόνικα Αντετοκούνμπο του ήταν εκείνη που τον έπεισε να μην τα παρατήσει, με ένα παράδειγμα που απλώς θύμισε στον ίδιο την «δύσβατη», αλλά ανοδική πορεία της ζωής του. Ο Αντετοκούνμπο τόνισε ότι «στην πρώτη σεζόν μου δεν έπαιζα πολύ, δεν καταλάβαινα το παιχνίδι στο ΝΒΑ και ήμουν μόνος στο Μιλγουόκι. Μία μέρα τηλεφώνησα στην μητέρα μου, λέγοντάς της ”δεν μπορώ”. Κατάφερα να μην κλάψω, αλλά εκείνη μου είπε: ”Άκου, αν τα παρατήσεις, επειδή είσαι πρότυπο και για τα νέα παιδιά και για τα αδέρφια σου, θα τα παρατήσουν και εκείνοι. Ποτέ μην λες ότι τα παρατάς, γιατί τα αδέρφια σου ακολουθούν εσένα”!». Ο πρώην παίκτης του Φιλαθλητικού συμπλήρωσε και μία στιχομυθία με τον μικρότερο αδερφό του, λέγοντας πως «επίσης πριν από χρόνια, ο μικρότερος αδερφός μου, ο Άλεξ, μου είπε γυρίζοντας σπίτι από ένα άσχημο ματς: ”Γιάννη, άκουσέ με. Όταν αγωνίζεσαι, να μην εκνευρίζεσαι όταν αστοχείς ή κάνεις λάθος. Γιατί το κάνεις αυτό; Ακόμη κι έτσι πρέπει να συνεχίσεις να είσαι χαμογελαστός. Εμείς θέλουμε να σε βλέπουμε είτε στην τηλεόραση είτε από το γήπεδο μόνο να χαμογελάς”… Σκέφτηκα αμέσως: ”Τι μου είπε μόλις ένα 15χρονο παιδί; Τρομερό δεν είναι;».

Ο «Giannis» και ο… Παπαγιάννης
Αυτό το χαμόγελο ο Γιάννης το φυλάει ακόμη και για… αντιπάλους του. Αφού στο πρόσφατο ματς με το Σακραμέντο, η κάμερα τον συνέλαβε στον πάγκο να… πανηγυρίζει με εγκράτεια το παρθενικό καλάθι του Γιώργου Παπαγιάννη στο ΝΒΑ! Ο ρούκι σέντερ των Κινγκς, ο οποίος «μετατέθηκε» προσωρινά στο NBDL, αγωνίστηκε ως τώρα μόλις μία φορά με τους Κινγκς και σκόραρε με κάρφωμα στην ήττα από τους Μπακς, με τον Αντετοκούνμπο σχεδόν να σηκώνεται από τη θέση του. Στην υπενθύμιση του basketblog.gr για το περιστατικό, ο σταρ του Μιλγουόκι χαμογέλασε και επισήμανε πως «πήγα να χειροκροτήσω και άμεσα αντιλήφθηκα: ”Τι πάω να κάνω;”! Αλλά ένιωσα περήφανος για έναν συμπατριώτη μου. Ήταν σαν να παίζαμε μαζί στην Εθνική ομάδα και ήθελα να τον χειροκροτήσω!». Στην ερώτηση για το αν έχει συμβουλές προς τον Παπαγιάννη, ο «Αντέτο» αποκρίθηκε ότι «έχει έναν εξαιρετικό συμπαίκτη, τον Κώστα Κουφό, με τον οποίο μιλάω συχνά και του λέω να τον πιέζει συνέχεια και να τον προσέχει. Γνώρισα και την οικογένεια του Γιώργου και είμαι σίγουρος ότι όπως και με εμένα, οι γονείς του θα τον κρατήσουν στο σωστό μονοπάτι. Πρέπει να εξακολουθήσει να δουλεύει σκληρά και θα βρει τον δρόμο του»

«Δεν ”χάνω” ποτέ τον εαυτό μου»…
Ο ίδιος ο Αντετοκούνμπο, άλλωστε, επιμένει ότι παρά τη φήμη, την δημοσιότητα και φυσικά το συμβόλαιο των 100εκατ.δολ. που υπέγραψε πρόσφατα και θα ισχύσει από τη σεζόν 2017-18, «δεν βρέθηκα ποτέ σε σημείο να ”χάσω” τον εαυτό μου. Δεν χάνω τον προσανατολισμό μου και δεν θέλω να χαλάσω αυτό που τόσο αγαπώ. Παίζω μπάσκετμπολ γιατί το λατρεύω και όχι για τη φήμη και τα χρήματα. Αυτά ήρθαν στην πορεία και εγώ δεν βγαίνω ποτέ εκτός πορείας». Στην ερώτηση συναδέλφου της ελληνικής εφημερίδας «Goal News», σχετικά με τα «μαθήματα» που έλαβε κατά καιρούς για την θέση του πόιντ-γκαρντ από θρύλους του ΝΒΑ όπως οι Τζον Στόκτον και Γκάρι Πέιτον, ο «Giannis» απάντησε ότι «δεν μου προσθέτουν βάρος ή ευθύνη. Ο κόουτς Τζέισον Κιντ γνωρίζει τι μπορώ να κάνω και ξέρει ότι στο μυαλό μου έχω μόνο το να γίνω καλύτερος». Σε ερώτηση της ίδιας εφημερίδας σχετικά με τον ηγετικό ρόλο του στους Μπακς, ανέφερε πως «στο γήπεδο μου αρέσει, αλλά εκτός παρκέ είναι λίγο δύσκολο, γιατί είμαι μόλις 21 ετών. Στην ομάδα υπάρχουν βετεράνοι όπως ο 38χρονος Τζέισον Τέρι ο 33χρονος Μίρζα Τελέτοβιτς, με τους οποίους δεν είναι εύκολο να έχουμε τα ίδια ενδιαφέροντα. Όμως πολύ συχνά πηγαίνουμε για φαγητό και συζητάμε για τη ζωή έξω από το μπάσκετμπολ και παρά τη διαφορά ηλικίας, έχουμε πολύ καλή χημεία».

Ο… point-forward «Αντέτο»
Στην αναφορά της ιστοσελίδας gazzetta.gr για το αν αισθάνεται πίεση ως «πρόσωπο» των Μπακς, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο απάντησε πως «δεν το σκέφτομαι καθόλου σαν βάρος. Βγαίνω πάντα στο γήπεδο για να παίξω δυνατά και να προσπαθήσω για το καλύτερο. Πριν από λίγες ημέρες ο κόουτς Κιντ με ρώτησε αν νιώθω πίεση. Του απάντησα ότι αισθάνομαι απολύτως φυσιολογικά. Αυτό το βάρος και αυτές τις ευθύνες τις κέρδισα. Τις πήρα γιατί τις αξίζω. Δεν μου τις έδωσαν χαριστικά. Απλώς προσπαθώ να γίνομαι κάθε μέρα και καλύτερος». Αυτές οι ευθύνες έρχονται ως συνοδεία του οράματος του Κιντ να δει τον ύψους 2,11μ. Αντετοκούνμπο σε ρόλο οργανωτή, κάτι που είχε αναφέρει ο Αμερικανός τεχνικός και σε συνέντευξή του στο basketblog.gr από το Λονδίνο το 2015 και στον οποίο ο 22χρονος πέρσι τα πήγε περίφημα στο φινάλε της σεζόν. Ο «Giannis» σχολίασε ότι «το σημαντικότερο ήταν ότι οι προπονητές μου πίστευαν ότι μπορούσα να ανταποκριθώ στις ανάγκες αυτής της θέσης και αυτή η εμπιστοσύνη ήταν που το έκανε ευκολότερο και για μένα. Δεν ήταν ”τζόγος”. Πιστεύω ότι είμαι καλός σαν οργανωτής, γιατί μοιράζω καλά τη μπάλα και οι συμπαίκτες μου με βοήθησαν να νιώθω άνετα σε αυτή τη θέση. Θυμάμαι τη στιγμή που ο κόουτς μου ανακοίνωσε ότι θα παίξω πόιντ-γκαρντ και ήταν ένα τέλειο συναίσθημα! Είχα δοκιμαστεί μόνο μια φορά, σε φιλικό με τους Καβς, στην πρώτη σεζόν του κόουτς, όμως τα… θαλάσσωσα! Την δεύτερη φορά, ο Κιντ μου είπε μόλις 15 λεπτά πριν από έναν αγώνα με τους Χοκς! Έμοιαζε με πείραμα και ήταν μία τρελή ιδέα, όμως το ότι με επέλεξε ένας μελλοντικός Hall of Famer κι ένας από τους καλύτερους πόιντ-γκαρντ όλων των εποχών, σημαίνει πολλά! Το μπάσκετμπολ άλλαξε. Ο Μαρκ Γκασόλ είναι ψηλός και κάνει τόσα πολλά στο παρκέ. Βλέπετε ότι οι σέντερ σουτάρουν τρίποντα. Πλέον δεν υπάρχουν θέσεις και εγώ δεν θέλω να βάζω ταμπέλα στον εαυτό μου. Το ΝΒΑ πηγαίνει σε μία εποχή χωρίς θέσεις, με όλους να κάνουν πολλά πράγματα στο γήπεδο».

«Όχι All Star, αλλά… MVP»!
Απαντώντας σε ερωτήσεις Μ.Μ.Ε. από Ευρώπη, Ασία και Ωκεανία, ο «Αντέτο» τόνισε μεν ότι «δεν είναι στόχος μου φέτος να αναδειχθώ All Star, αλλά να κερδίζει η ομάδα. Δεν με ενδιαφέρουν οι αριθμοί μου και δεν κοιτάζω αν μου λείπει κάτι για ένα τριπλ-νταμπλ. Αυτό που θέλω είναι να βοηθώ την ομάδα να κερδίζει». Ωστόσο, δεν έκρυψε την φιλοδοξία του να γίνει μία μέρα MVP του ΝΒΑ, λέγοντας σε σχετική ερώτηση ότι «μέσα μου νιώθω ότι μπορώ να φτάσω μία μέρα ως εκεί! Είναι ένας στόχος μου, αλλά έχω ακόμη πολύ δρόμο και πολλή δουλειά για να καταφέρω κάτι τέτοιο». Η απορία Γερμανού δημοσιογράφου για την σύγκριση του Αντετοκούνμπο με τον Ντιρκ Νοβίτσκι, από τον προπονητή του, Τζέισον Κιντ, αλλά και την ανάδειξή ως κορυφαίου μη Αμερικανού του ΝΒΑ από τους 30 τζένεραλ μάνατζερ των ομάδων, δεν έκανε τον «Giannis» να κομπιάσει. Απαντώντας πως «ο Ντιρκ είναι ο καλύτερος ξένος που αγωνίστηκε ποτέ στο ΝΒΑ! Και μόνο το ότι ο Τζέισον Κιντ, που υπήρξε συμπαίκτης του, με συγκρίνει μαζί του, είναι καταπληκτικό! Έχω όμως πολύ δρόμο ακόμα για να φτάσω εκεί και να βελτιώνομαι συνεχώς». Ενώ συνέχισε αναφέροντας ότι «πρότυπά μου είναι οι Μάτζικ Τζόνσον, Σκότι Πίπεν, Κόμπι Μπράιαντ και Άλεν Άιβερσον».

Οι συμπαίκτες του και οι μετανάστες…
Πολλές από τις ερωτήσεις των διεθνών Μ.Μ.Ε. αφορούσαν τους Μπακς. Στην αντίστοιχη τηλεφωνική συνέντευξη με ελληνικά μέσα, προ διετίας, ο Αντετοκούνμπο είχε τονίσει ότι «θα πήγαινα και στον πόλεμο με τον Τζαμπάρι Πάρκερ!». Πλέον, πάντως, έχει άλλον αγαπημένο συμπαίκτη, αποκαλύπτοντας ότι ο νεοφερμένος Αυστραλός γκαρντ και περσινός πρωταθλητής με το Κλίβελαντ. Μάθιου Ντελαβεντόβα, «με έχει εντυπωσιάσει γιατί θέλει όλα στο παρκέ να γίνονται στην εντέλεια». Παραδέχθηκε με σεμνότητα ότι ο τραυματίας Κρις Μίντλτον «είναι ο καλύτερος παίκτης της ομάδας μας. Μας λείπει πολύ και τον περιμένουμε να γυρίσει δυνατός στο γήπεδο». Ενώ πρόσθεσε πως «σαν σύνολο θέλουμε να προοδεύουμε. Εγώ θέλω να γίνομαι καλύτερος, αν και πρέπει να τοποθετώ τους συμπαίκτες μου σε καλύτερη θέση και να δουλέψω το μακρινό σουτ μου, ο Τζαμπάρι Πάρκερ βελτιώνεται, ο Κρις Μίντλτον το ίδιο και πιστεύω ότι το μέλλον μας είναι λαμπρό. Ο Τζαμπάρι είναι εκπληκτικό παιδί και τα αθλητικά προσόντα και το ταλέντο του είναι απίστευτα! Ο ουρανός είναι το όριό του και δεν θα αργήσει να γίνει All Star. Και ο (σ.σ.: ρούκι) Θον Μέικερ είναι συνέχεια στο γυμναστήριο και το γήπεδο και είναι πολύ ώριμος για την ηλικία του». Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ρωτήθηκε για το θέμα των μεταναστών, καταλήγοντας πως «είναι σημαντικό να τους δίνουμε ευκαιρίες και να μην ακούγονται άσχημα πράγματα. Οι γονείς μου έφτασαν από τη Νιγηρία στην Ελλάδα και κατόρθωσαν να μεγαλώσουν τέσσερα παιδιά! Στο τέλος της ημέρας πρέπει να σκεφτόμαστε ότι είμαστε όλοι άνθρωποι. Πρέπει να βοηθάμε τον συνάνθρωπό μας, να μην τον κατακρίνουμε και να μην είμαστε αρνητικοί».

alt

alt

alt