Δεν είναι ακριβώς… «ιστορία μου, αμαρτία μου». Περισσότερο μοιάζει με κάτι σαν «ιστορία μου, απορία μου»! Σαφώς και το ζητούμενο στην επερχόμενη αυλαία της κανονικής περιόδου (σ.σ.: Τρίτη 29 Οκτωβρίου) είναι το θέαμα για τον απλό φίλαθλο. Σίγουρα το θεμιτό είναι να κερδίσει οι καλύτερος. Και οπωσδήποτε αυτό που επιδιώκει ο (σε λίγο καιρό… πρώην) κομισάριος, Ντέιβιντ Στερν, είναι το μέγιστο δυνατό κέρδος. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν σχεδόν πάντα ένα «εκρηκτικό» μίγμα και αποτέλεσμα. Ωστόσο, οι ερωτήσεις της σεζόν δεν είναι τόσο απλές. Το basketblog.gr σας παραθέτει 10 ιστορίες που έχουν ενδιαφέρουν και συνοδεύονται από απορίες. Και προκαλούν ερωτήματα που θα απαντηθούν εν καιρώ.

Νο1: Πόσο καλά θα γυρίσει ο Ρόουζ;
Ο MVP του 2011 έχασε μεν όλη την περσινή σεζόν, λόγω του τραυματισμού του στο γόνατο τον Απρίλιο του 2012, όμως ο ίδιος ξεκαθάρισε πριν μερικές μέρες πως «είμαι πιο εκρηκτικός από παλιά»! Οι Μπουλς ήταν και πέρυσι ανταγωνιστικοί, αν και στα πλέι-οφς (απέκλεισαν με 4-3 το Μπρούκλιν και αποκλείστηκαν με 1-4, αλλά προβάλλοντας μεγάλη αντίσταση, από το Μαϊάμι) είχαν κι άλλους τραυματισμούς. Με την επιστροφή του (καλού) Ρόουζ γίνονται αυτόματα διεκδικητές του τίτλου. Άλλωστε, πριν από μερικές εβδομάδες, σε ερώτηση για το «ποιος είναι ο καλύτερος παίκτης στο ΝΒΑ;», σε συνέντευξη στο CNN, o σταρ του Σικάγο δήλωσε… «ο Ντέρικ Ρόουζ»!!!

Νο2: Ποιος θα γίνει το… Νο2 «αφεντικό»;
Ο κομισάριος του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Στερν, έχει ήδη ανακοινώσει πως την 1η Φεβρουαρίου θα αποχωρήσει από τη θέση του, έπειτα από 30 χρόνια θητείας. Αντικαταστάτης του θα είναι ο αναπληρωτής κομισάριος, Άνταμ Σίλβερ, που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της συνέχισης του πετυχημένου οικονομικά έργου του. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πια ποιος θα γίνει το δεξί χέρι του κ. Σίλβερ; Η Χάιντι Ούμπεροθ, πρόεδρος των Διεθνών Σχέσεων του ΝΒΑ, που έμοιαζε το μεγάλο φαβορί, αποφάσισε να αποχωρήσει τον Ιανουάριο, έχοντας συμπληρώσει 20 χρόνια εργασίας στη Λίγκα… Το όνομα που ακούγεται είναι αυτό του Ροντ Θορν, άλλοτε Νο2 του ντραφτ του 1963 από τους Μπούλετς (πίσω από τον Αρτ Χέιμαν των Νικς και μπροστά από τον Νέιτ Θέρμοντ των Ουόριορς!), παλαίμαχου παίκτη των Μπούλετς, Χοκς, Πίστονς, Σόνικς και αντιπροέδρου των Επιχειρήσεων του ΝΒΑ από το 1986-2000. Ο Θορν υπήρξε GM των Μπουλς (εκείνος επέλεξε τον Μάικλ Τζόρνταν) και το 2002 ήταν κορυφαίος παράγοντας της σεζόν, καθώς έφτασε με τους Νετς στους Τελικούς! Διετέλεσε μέλος της επιτροπής που επέλεξε την Dream-Team του 1992 και από τον Ιούλιο είναι πρόεδρος των Επιχειρήσεων της Λίγκας.

No3: Ποιος θα φωνάξει πρώτος νέο κόουτς;
Δεν χρειάζεται να γίνει κανείς «τρομο-λάγνος» για να βγάλει βιαστικά συμπεράσματα. Αλλά με προπονητές σαν τους Τζορτζ Καρλ, Λάιονελ Χόλινς και τους Τζεφ και Σταν Βαν Γκάντι στο ταμείο ανεργίας (ή στο… μπλοκάκι των καναλιών για αναλύσεις), πολλοί απορούν ποια ομάδα θα είναι η πρώτη που θα έχει την μικρότερη υπομονή στον κόουτς της και θα απευθυνθεί σε κάποιον από τους παραπάνω κύριους. Ομάδες όπως η Ουάσινγκτον (Ράντι Ουίτμαν) και Σάρλοτ (Στιβ Κλίφορντ) έχουν αποδείξει πως δεν διστάζουν να αλλάξουν εύκολα προπονητή. Οι Σίξερς (Μπρετ Μπράουν), Χοκς (Μάικ Μπάντενχόλζερ) εμπιστεύτηκαν ασίσταντ του Πόποβιτς στους Σπερς (όπως πέρυσι οι Μάτζικ με τον Ζακ Βον), ενώ φέτος «προβιβάστηκαν» αρκετοί από βοηθοί σε χεντ κόουτς. Όπως οι Μπράιαν Σο (Νάγκετς), Ντέιβιντ Τζέργκερ (Γκρίζλις), Τζεφ Χόρνασεκ (Σανς), Μάικ Μαλόουν (Κινγκς), Μορίς Τσικς (Πίστονς). Σπουδαία μετακόμιση για Ντοκ Ρίβερς (από Σέλτικς σε Κλίπερς), Λάρι Ντρου (από Χοκς σε Μπακς), ντεμπούτο για Τζέισον Κιντ (Νετς), λίγους μήνες μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση και δύσκολη μετάβαση για τον 37χρονο Μπραντ Στίβενς από το NCAA (Μπάτλερ) στο ΝΒΑ (Βοστόνη). Εκτός από Ουίτμαν και Κλίφορντ, από δύσκολη θέση ή από κατάσταση με άμεσες προσδοκίες ξεκινούν επίσης οι Μάικ Γούντσον (Νέα Υόρκη), Ντουέιν Κέισι (Τορόντο), Μάικ Ντ’Αντόνι (Λέικερς), Κέβιν ΜακΧέιλ (Χιούστον) και Σκοτ Μπρουκς (Οκλαχόμα Σίτι).

Νο4: Ποια ομάδα θα επηρεαστεί περισσότερο από τους τραυματισμούς;
Η σεζόν ξεκινά με μεγάλες απουσίες. Με μεγάλη απορία το ποια ομάδα θα αντιμετωπίσει τα περισσότερα προβλήματα. Όχι μόνο από το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής των απόντων, αλλά και από την κατάσταση στην οποία θα γυρίσουν οι τραυματίες… Οι Λέικερς περιμένουν με ανυπομονησία τον Κόμπι, οι Σέλτικς τον Ρόντο, οι Θάντερ τον Ουέστμπρουκ και οι Σίξερς τον ρούκι, Νέρλενς Νοέλ, που πάντως ενδέχεται να χάσει όλη τη σεζόν. Αν αναλογιστεί κανείς πως η χρονιά δείχνει μεταβατική για Λ.Α. και Βοστόνη, αλλά και για την Φιλαντέλφια, μάλλον καταλήγει στο συμπέρασμα πως περισσότερο «πληγωμένη» είναι η Οκλαχόμα Σίτι, που έχει στόχους και θα παίζει για την ώρα χωρίς τον δεύτερο μεγάλο σταρ της…

Νο5: Ποιος θα αποκτήσει τον Άντριου Ουίγκινς;
Η φετινή σεζόν φαίνεται πως θα έχει «τρόπαιο» και για τον… τελευταίο! Αν και σαφώς δεν είναι δόκιμο ή ωραίο να αναφέρεται κανείς για έναν παίκτη σαν «έπαθλο». Ο 18χρονος Καναδός Άντριου Ουίγκινς, ωστόσο, γιος του παλαίμαχου γκαρντ των Μίλωνα, Σπόρτιγκ, Πανιωνίου, Μίτσελ Ουίγκινς, θεωρείται ήδη το επόμενο Νο1 στο ντραφτ, αφού δύσκολα θα παραμείνει στο Κάνσας για περισσότερες από μία σεζόν. Ο νεαρός έχει χαρακτηριστεί ως ο κορυφαίος παίκτης γυμνασίων και η επιλογή του θεωρείται τόσο βέβαιη και πολύ-αναμενόμενη, όσο και αυτή του ΛεΜπρον Τζέιμς, το 2003! Οι φήμες πως πολλές ομάδες θα επιδιώξουν το λεγόμενο «tanking» (σ.σ.: με οικειοθελείς ήττες) ώστε να τερματίσουν τελευταίες και να έχουν περισσότερες πιθανότητες στην λοταρία για την 1η επιλογή. Ο Ουίγκινς δεν θα έλεγε όχι να παίξει στους Ράπτορς, ως Καναδός, αλλά οι ομάδες θα πέσουν στα πόδια του, στα οποία ήδη η εταιρεία Adidas ετοιμάζεται να στρώσει «χαλί» 180εκατ.δολ.!!!

Νο6: Ποιος ονειρεύεται το καλοκαίρι του 2014;
Αν πολλοί παράγοντες ονειρεύονται το μέλλον στο πρόσωπο του Άντριου Ουίγκινς, ορισμένοι συνάδελφοί τους περιμένουν με ανυπομονησία το… παρόν, με έναν από τους μεγάλους σταρ της Λίγκας. Το καλοκαίρι του 2014 μπορεί να αποδειχθεί πιο ενδιαφέρον από το φετινό, με την μεγάλη μετακίνηση του Ντουάιτ Χάουαρντ από τους Λέικερς στους Ρόκετς, αφού οι ΛεΜπρον Τζέιμς, Καρμέλο Άντονι, Ντουέιν Ουέιντ και Κρις Μπος έχουν όρους που τους επιτρέπει να γίνουν free-agents το επόμενο καλοκαίρι! Οι Λέικερς έχουν ήδη αρχίσει να ελπίζουν πως θα πείσουν έναν από τους δύο πρώτους, ώστε να τον κάνουν συμπαίκτη με τον Κόμπι Μπράιαντ, που επίσης μένει ελεύθερος, αλλά δύσκολα θα αφήσει την Καλιφόρνια. Ο Τζέιμς ξεκαθάρισε πρόσφατα πως η ομάδα του θα είναι σε πόλη που δεν θα έχει κρύο, κάτι που αποκλείει επιστροφή στο Κλίβελαντ και αφήνει στο παιχνίδι Μαϊάμι και Λ.Α.. Με περισσότερες πιθανότητες την παραμονή στους Χιτ. Ενώ και ο «Melo» έχει ως προτεραιότητα τους αγαπημένους του Νικς. Με μπόλικο χώρο στο σάλαρι-καπ μπορεί να βρεθεί και το Σικάγο, αν δεν ανανεώσει ο Ντενγκ και ο Μπούζερ αποδεσμευτεί με τον όρο της αμνηστίας…

Νο7: Έχουν αντίπαλο ο ΛεΜπρον και οι Χιτ;
Μία… προβοκατόρικη απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα έλεγε ότι έχουν, ειδικά αν ο κόουτς Πόποβιτς δεν ξεχάσει πάλι να αφήσει τους Σπερς χωρίς ψηλό για το ριμπάουντ. Σχετικά με την φάση του 6ου Τελικού, όταν αποσύροντας για την άμυνα τον Ντάνκαν, είδε τον Μπος να παίρνει το επιθετικό «σκουπίδι» που οδήγησε σε πάσα στον Άλεν και τρίποντο που έστειλε το ματς στην παράταση, αλλάζοντας τελείως τα δεδομένα. Ωστόσο, δεν υπάρχει κουβέντα με «αν»… Παρόλα αυτά, οι Χιτ θα έχουν δυσκολότερο έργο φέτος στην Ανατολή, καθώς οι Πέισερς έχουν βλέψεις και πίσω τον Γκρέιντζερ, οι Μπουλς θα έχουν στο παρκέ τον Ρόουζ και αμυντική τακτική που «υπόσχεται» ακόμη και τίτλο και του Νετς είναι ενισχυμένοι με Γκαρνέτ, Πιρς, Τέρι, στο πλάι των Ντερόν Ουίλιαμς, Τζο Τζόνσον και Μπρουκ Λόπεζ (αλλά και άπειρο κόουτς, τον Τζέισον Κιντ). Όλα κα κριθούν στο παρκέ, όμως το Μαϊάμι ξεκινά και πάλι με τον τίτλο του φαβορί.

Νο8: Η τελευταία ευκαιρία των Σπερς;
Τελείως ρητορικό ερώτημα, καθώς και πέρυσι με τον ίδιο τρόπο ξεκίνησε το Σαν Αντόνιο. Ο Ντάνκαν είναι μεν 37, ο Τζινόμπιλι 36, αλλά υπάρχει ο κορυφαίος εν ενεργεία κόουτς του ΝΒΑ, Γκρεγκ Πόποβιτς, ο Τόνι Πάρκερ στην καλύτερη φάση της καριέρας του και μία ομάδα που έχει πάντα ρόλους και αυτό που θέλει είναι «φρεσκάδα» και ενέργεια για να αντέξει μία σεζόν +100 αγώνων. Άξιοι ανταγωνιστές της οι Θάντερ, που θα ελπίζουν με υγιή τον Ουέστμπρουκ και οι Γκρίζλις, που θέλουν να κάνουν ένα βήμα παραπάνω από τους περσινούς Δυτικούς τελικούς. Ενώ μεγάλες βλέψεις έχουν πια οι Ρόκετς, με τον Χάουαρντ στο πλάι των ΧάρντενΛιν, οι Ουόριορς, με την προσθήκη του Ιγκουοντάλα και οι Κλίπερς, που έχουν έμπειρο κόουτς και βάθος στον πάγκο τους.

Νο9: Ποια θα είναι η έκπληξη της σεζόν;
Πέρυσι το ρόστερ των Ουόριορς… έβγαζε μάτι πως έχει στόχους. Και το πέτυχαν με την επιστροφή στα πλέι-οφς, την πρόκριση επί του Ντένβερ στον 1ο γύρο και την αντίσταση (ήττα με 2-4) κόντρα στο Σαν Αντόνιο. Αν δεχθούμε ότι το Γκόλντεν Στέιτ είναι πια στις «μεγαλομεσαίες» ομάδες και τονίσουμε πως με τον όρο «έκπληξη» δεν λογίζεται μόνο ομάδα που θα κατακτήσει τον τίτλο, τότε αρκετές μπορούν φέτος να κάνουν το βήμα παραπάνω. Οι Καβς στην Ανατολή, με τον Κάιρι Ίρβινγκ, το Νο1 του ντραφτ, Άντονι Μπένετ και -αν είναι υγιής- τον Μπάινουμ, κοιτάζουν τα πλέι-οφς. Πολλές προσθήκες έκαναν Πίστονς (Τζένινγκς, Τζος Σμιθ), Μπακς (Μπάτλερ, Ντελφίνο, Μέιγιο, Γκάρι Νιλ) και οι Ουίζαρντς με τον Ουόλ στο παρκέ ονειρεύονται ποστ-σίζον. Στην Δύση, μεγάλο ζήτημα για Μινεσότα (με Λαβ, Ρούμπιο), Ντάλας (με Νοβίτσκι να μεγαλώνει και τις προσθήκες των Μόντα Έλις, Ντέβιν Χάρις) και Πόρτλαντ (εκτός ο ρούκι ΜακΚόλουμ και ευπαθής σε τραυματισμούς ο Όλντριτζ) θα είναι η αποφυγή τραυματισμών. Ενώ ταπεινά, αλλά με όνειρα, ξεκινούν Νέα Ορλεάνη (αποκτώντας τον Τζρου ΧόλιντεϊΤαϊρίκ Έβανς, έχοντας υγιή τον Έρικ Γκόρντον και νέους πρωταγωνιστές τους Άντονι Ντέιβις-Όστιν Ρίβερς) και Σακραμέντο, αν ο ΝτεΜάρκους Κάζινς αφοσιωθεί στο μπάσκετμπολ και όχι στην γκρίνια προς όλους και η νεολαία των Φρεντέτ, Τόμας, ΜακΛεμόρ ταιριάξει στο παρκέ.

Νο10: Ποια θα είναι η μεγαλύτερη απογοήτευση;
Οι εύκολες απαντήσεις θα μπορούσαν να είναι οι Σίξερς από την Ανατολή, λόγω νεανικού ρόστερ και απώλειας των Νέρλενς Νοέλ, Τζέισον Ρίτσαρντσον για το ξεκίνημα της σεζόν και οι Λέικερς από την Δύση, αν δεν καταφέρουν να προκριθούν στα πλέι-οφς. Αλλά ποιος τολμά να ποντάρει κατά του Κόμπι Μπράιαντ; Στην Ανατολή ίσως απογοητεύσει και πάλι η Σάρλοτ, αν και με την προσθήκη του Αλ Τζέφερσον βρήκε ηγέτη. Όμως οι ειδικοί στις Η.Π.Α. προβλέπουν πως η μεγαλύτερη απογοήτευση θα είναι το Ντένβερ… Οι Νάγκετς πέτυχαν πέρυσι ρεκόρ ομάδας με το 57-25 που τους έφερε στην 3η θέση, αλλά αποκλείστηκαν στον 1ο γύρο από το (Νο6) Γκόλντεν Στέιτ, απέλυσαν απρόσμενα τον κόουτς Τζορτζ Καρλ και έχασαν τον Ιγκουοντάλα. Παράλληλα, ο νέος τεχνικός, Μπράιαν Σο, είναι ρούκι σαν χεντ κόουτς, ο Γκαλινάρι θα χάσει το πρώτο δίμηνο της ρέγκιουλαρ-σίζον λόγω τραυματισμού και η 8αδα των πλέι-οφς είναι το μεγάλο τους στοίχημα. Αν δεν καταφέρουν, πάντως, δεν θα είναι η μοναδική ομάδα με +55 νίκες που έχασε την ποστ-σίζον την επόμενη χρονιά. Το έχουν «καταφέρει» την τελευταία 20ετία οι Σπερς, το 1996-97 (με τραυματίες τους ΡόμπινσονΈλιοτ), το 1998-99 οι Μπουλς (έχοντας χάσει τους ΤζόρντανΠίπεν) και οι Σόνικς, το 2004-05 οι Γουλβς και οι Λέικερς (με τις αποχωρήσεις των Φιλ ΤζάκσονΣακίλ Ο’Νιλ), το 2008-09 οι Σανς (λόγω τραυματισμού του Αμάρ’ε Στανταμαϊρ) και το 2010-11 οι Καβς, που είχαν δει τον ΛεΜπρον να «κουνάει μαντήλι» για το Μαϊάμι!

Υ.Γ.: Δεν θέτουμε ερώτημα για την παρουσία των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Νικ Καλάθη σε Μιλγουόκι και Μέμφις αντίστοιχα, γιατί αναλύουμε τα σπουδαιότερα ζητήματα της σεζόν και δεν θέλουμε να περιοριζόμαστε στον «μικρόκοσμό» μας. Ας αφήσουμε και τα δύο παιδιά στην ηρεμία τους να ευχαριστηθούν την χρονιά, χωρίς υπέρμετρο ενθουσιασμό ή βιαστική κριτική…