Η χθεσινή (14/9) ανανέωση του Aaron Gordon (4 χρόνια, 92 εκ. δολ) με τους Denver Nuggets θα πρέπει να κριθεί από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες, προκειμένου να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για το παρόν αλλά και το μέλλον του οργανισμού.
Τον ρεαλισμό και το προδεδικασμένο λάθος.

 

Ρεαλισμός

 

Οι Nuggets είναι ένα από τα πιο ζωντανά Contending Projects της τελευταίας 3ετιας στο ΝΒΑ, με τον κάποτε νεανικό κορμό που έχανε οριακά τα Playoffs να έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε μια από τις καλύτερες ομάδες της Δύσης, με σταθερή παρουσία στα ημιτελικά και τα τελικά της περιφέρειας.

Από αυτήν τη σκοπιά λοιπόν, η ανανέωση του AG είναι πέρα για πέρα λογική.

Είναι άλλωστε ένας παίκτης που ταιριάζει άριστα με τους υπόλοιπους -και κυρίως με τους Jokic και Murray- προσθέτοντας άμεσα Size, αθλητικότητα, εμπειρία και όρεξη/ “απωθημένα”, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται πως έχει προσαρμοστεί άριστα σε έναν περίγυρο που του ζητάει να προσπαθεί αρκετά στην άμυνα και να μην απαιτεί κατοχές στην επίθεση.

Ουσιαστικά, στο επιθετικό κομμάτι λειτουργεί κυρίως ως off ball απειλή (cuts, τρίποντο) που αναπνέει από την κυοφορία του Jokic και είναι πολύ ενεργός τόσο στο επιθετικό ριμπάουντ όσο και στα off ball screens, ενώ στα μετόπισθεν αναλαμβάνει το δύσκολο ρόλο του ball dominant stopper για να καλύψει τη μετριότητα των Murray και Porter Jr., με το μέγεθός του και το αθλητικό του πακέτο να μειώνουν την όχι και τόσο καλή αμυντική του συνέπεια.

Γενικότερα, σπάνια οι contending οργανισμοί επιλέγουν να μη συνεχίσουν με σημαντικά γρανάζια των μηχανών τους, και η παραμονή του καλύτερου dunker των ’10ς στο Colorado είναι απλά η επιβεβαίωση του κανόνα.

 

 

 

Προδεδικασμένο λάθος

 

Ο ρόλος του δίπλα στους 3 κύριους πρωταγωνιστές του συλλόγου είναι κρίσιμος, όπως αναλύθηκε, με τον ίδιο να παραμένει ένας ρολίστας πολυτελείας.

Ωστόσο, είναι ρολίστας.
Και τα 23 εκ. δολ. ετησίως που θα λάβει είναι πάρα μα πάρα πολλά.

Τι επιπτώσεις έχει αυτό;

Οι Nuggets — που ξεπερνούν ήδη κατά 15 περίπου εκ. δολ. για τη σεζόν 2022-2023 — θα πρέπει να βρουν 2 max συμβόλαια για τους Jokic και Porter Jr. που μένουν ελεύθεροι, αλλά και ακόμα 15 εκ. δολ. για τον Barton, που επίσης θα είναι free agent.
Αυτά είναι τα… καυτά ζητήματα για την αρμάδα του Mike Malone, χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν οι ελεύθεροι Rivers, Campazzo και Bol το επόμενο καλοκαίρι, και δύσκολα θα τα βγάλουν πέρα.

Άρα, μαζί με τα 43 εκ. των Morris και Murray για τη σεζόν 2023-24, οι Nuggets θα χρειαστούν περίπου 70-80 εκ. για τους JokicPorter Jr. και ακόμα 15 για τον Barton, σε πιθανές συναλλαγές που θα απαιτήσουν 150 εκ. -συμπεριλαμβανομένων και των χρημάτων του Gordon– για 6 παίκτες.

Λογικά, λόγω birds δικαιωμάτων και κοινής θέλησης συνεργασίας (εξαίρεση ίσως ο Barton) , θα υπάρξουν τα λεφτά για να παραμείνουν όλοι τους.
Ωστόσο, τα χρήματα για τους υπόλοιπους 9 του ρόστερ θα είναι υπερβολικά μειωμένα, κάτι που ενδέχεται να αποβεί μοιραίο σε βάθος χρόνου.

 

 

Με λίγα λόγια;
Του χρόνου είναι η τελευταία ευκαιρία πρωταθλήματος ενός project που είχε χτιστεί από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας.

Αν αποτύχει, δεν αποτυγχάνουν αυτόματα και οι Nuggets.
Απλά θα πρέπει να μπουν ξανά σε μια διαδικασία στήριξης των JokicMurrayPorter σχεδόν από το 0.