Δεν είναι δα και… κρατικό μυστικό το γεγονός πως πως η φετινή καλοκαιρινή περίοδος των Portland Trail Blazers δεν θα τους έφερνε σε καμία περίπτωση το πρωτάθλημα, αλλά η αλλαγή στη σκυτάλη του πάγκου με την έλευση του Chauncey Billups στη θέση του Terry Stotts έγινε υπό την προϋπόθεση πως θα ήταν τουλάχιστον αρκετά πιο ανταγωνιστικοί σε σχέση με τα περασμένα χρόνια -στην ίσως τελευταία σεζόν του Damian Lillard στην ομάδα.
Ωστόσο, δεν έχουν καταφέρει τον άτυπο στόχο τους σε κανένα σημείο…

 


 

Προσωπικά, προσπαθώ να μην κρίνω ποτέ -τουλάχιστον όποτε αυτό είναι δυνατό- με βάση το αποτέλεσμα, οπότε τόσο το άσχημο ρεκόρ τους (11-14) όσο και το ντεφορμάρισμά τους τις τελευταίες εβδομάδες (1 νίκη στα τελευταία 7 ματς) δεν είναι αυτά που κρούουν πρωτίστως το καμπανάκι του κινδύνου -με τα βήματα που γίνονται μέχρι να επέλθει η τελική έκβαση να είναι αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για πρωταγωνιστές και κριτικούς.
Και αυτά τα βήματα έχουν καταδικαστική χροιά για το Portland

Όπως είχαμε αναφέρει ξανά και πριν την έναρξη της τρέχουσας σεζόν, η ανταλλαγή που έφερε τον Larry Nance Jr. από το Ohio στο Oregon ήταν τρομερά χρήσιμη υπό συνθήκες για τη «Rip City», με τον αθλητικό “ψηλό” να χαρίζει πολλά ως 5 σε ένα ρόστερ όπως αυτό του Portland και ελάχιστα ως 4.

Γιατί;
Γιατί, εν ολίγοις, ως Center αναβαθμίζει με το ποιοτικό -όταν είναι ελεύθερος- τρίποντό του και την hand off τεχνική του στην κορυφή το spacing αφού τραβάει τον αντίπαλο “ψηλό” στο δίποντο, ενώ ως PF δεν τρομάζει τα αντίπαλα Forwards που κλείνουν πλέον πιο εύκολα πάνω του και παράλληλα “τρώει” τη θέση ενός φτερού (Snell, McLemore πχ).

Χθες, μπαίνει ξανά στο παρκέ με 4:20 για το τέλος της τρίτης περιόδου και πέρασε τα επόμενα 16 περίπου λεπτά (μέχρι και το φινάλε δηλαδή) ως PF στο πλευρό είτε του Jusuf Νurkic είτε του Cody Zeller, με τον Robert Covington να κατεβαίνει στο 3 όταν έπαιζαν μαζί.
Μέχρι τέλους, οι Blazers πετυχαίνουν μόλις 26 πόντους (1.6 ανά λεπτό) με 26 σουτ (6-26/ 23% ευστοχία/ 1 πόντος για κάθε σουτ), ενώ την ίδια στιγμή δέχονται 31 από τους LA Clippers (1.9 ανά λεπτό)…

Η διαφορά είναι οριακή γιατί το LA είναι μια κάκιστη ομάδα επιθετικά χωρίς τον Kawhi Leonard, με τους γηπεδούχους να προσαρμόζονται με την αθλητικότητα των forwards τους πιο εύκολα πάνω του (20oι σε πόντους, 20οι σε ευστοχία, 36% σε 31 αμαρκάριστα τρίποντα ανά αγώνα).

Τι μπορεί να αλλάξει;
Πιθανότατα όχι πολλά, αφού αυτό το μομέντουμ φαίνεται πως είναι η φιλοσοφία του coach Billups, που λογικά από την επόμενη χρονιά ή θα βρίσκεται μακριά από το Oregon ή θα οδηγεί μια υπό Rebuilding ομάδα…