Εδώ και μερικές ημέρες, ο Γιώργος Καλαϊτζάκης -που γίνεται σήμερα (2/1) 23 ετών- αποτελεί παίκτη της θυγατρικής ομάδας των Oklahoma City Thunder, των Oklahoma City Blue της G- League, όπου αναμένεται να περάσει το μεγαλύτερο διάστημα της εναπομείνασας σεζόν μετά το κόψιμο από τους Milwaukee Bucks.

Όπως γίνεται αντιληπτό ακόμα και μια απλά ανάγνωση των ονομάτων, ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού δεν ανήκει πλέον σε ένα περιβάλλον άκρως ανταγωνιστικό που θέλει -και πρέπει- να κάνει τα πάντα για κερδίσει άμεσα αλλά σε ένα με μεγαλύτερη ηρεμία στο παρόν προκειμένου το μέλλον να είναι πολύ πιο αισιόδοξο και γεμάτο επιτυχίες.
Σε ένα τέτοιο οικοσύστημα λοιπόν, ο κάθε νεαρός παίκτης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει την τύχη τους, με τους Thunder εδώ και 2 χρόνια να μοιάζουν περισσότερο με ομάδα της G- League παρά του ΝΒΑ, με prospects κάθε λογής να έχουν περάσει το κατώφλι τους -αθλητές που δύσκολα θα έβρισκαν συμβόλαιο σε μια άλλη αρμάδα, ειδικά σε μια υποψήφια πρωταθλήτρια.

Όσον αφορά τον οργανισμό αυτόν καθ’ αυτόν, το «αύριο» μοιάζει ήδη σε καλά χεριά, αφού εκτός του Shai Gilgeous Alexander -του σταρ της επόμενης ημέρας δηλαδή στο ΝΒΑ– αλλά και του υγειούς και νεανικού κορμού των Giddey, Dort, Pokusevski, Bazley και Maledon, υπάρχουν όλα τα potential φόντα για να πετύχουν και χάρις την πληθώρα picks πρώτου γύρου για τα επερχόμενα Drafts της λίγκας, κάτι που μπορεί με τον πιο απλό τρόπο να επιφέρει ικανούς παίκτες αλλά και χρήματα στο cap space της ομάδας -αφού τα rookie συμβόλαια δεν είναι τόσο σημαντικά οικονομικά.
Ταυτόχρονα, στην περίπτωση που δεν ευοδωθούν όλα τα Draft picks ή αν διαπιστωθεί πως η σχέση των Shai και Giddey δεν περνάει και τις καλύτερες μέρες της εξαιτίας της μετριότητας του τελευταίου στο παιχνίδι μακριά από τη μπάλα, οι Thunder πάντοτε μπορούν να είναι άκρως ενεργοί αναφορικά με τις ανταλλαγές, διαθέτοντας τα προσόντα για να πείσουν πολλές ομάδες του πρωταθλήματος.

Από την άλλη μεριά, ο Γιώργος Καλαϊτζάκης είναι ένα από τα καλύτερα prospects της τελευταίας δεκαετίας για το ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ, και σίγουρα δε θα χαθεί σε ένα σύνολο που διψάει για την επόμενη ημέρα όσο τίποτα άλλο -αρκεί να πάρει τις ευκαιρίες του.
Λειτουργικά, με μια πρώτη ματιά τουλάχιστον, δε φαίνεται να ταιριάζει καθόλου με τους επίσης υψηλόσωμους guards των Gilgeous Alexander και Giddey (χρειάζονται τη μπάλα στα χέρια τους, πέραν του πρώτου δεν έχουν ικανοποιητικό range, δεν είναι καλοί αμυντικοί κλπ), αλλά όταν κάποιος βρίσκεται μόλις λίγους μήνες στις ΗΠΑ και είναι μόνο 23 ετών τότε θα ήταν πολύ αυστηρό να κριθεί το παρόν του σε μια ομάδα που δεν ενδιαφέρεται για αυτό.

Ο Ηρακλειώτης guard, πέραν των σωματικών προσόντων και του χαρακτήρα του, θα έχει στην Oklahoma -έναν οργανισμό με αγάπη στο μη αμερικανικό στοιχείο εδώ και χρόνια- και όλο τον χρόνο να λάμψει –κάτι για το οποίο το basketblog.gr σας είχε ήδη προϊδεάσει από την ημέρα που «κόπηκε» από τα «Ελάφια».
Θα πάρει ατόφιο χρόνο στη G- League, θα λάβει ευκαιρίες με την πρώτη ομάδα (ο Gilgeous Alexander μπήκε στο πρωτόκολλο του κορονοϊού), θα προσπαθήσει να καλύψει τις τρύπες στο παιχνίδι του.

Και αν δεν το καταφέρει μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, θα τον περιμένει πάντα μια θέση στην Ευρώπη.
Με καλό συμβόλαιο και υψηλούς στόχους.