Οι μεν χρειάζονται ένα βήμα για να ανέβουν στον «θρόνο» του ΝΒΑ για πρώτη φορά έπειτα από 40 χρόνια. Οι δε, αναζητούν ένα… άλμα για το παρθενικό δαχτυλίδι της ιστορίας τους, αλλά έχουν ένα ηγέτη που γνωρίζει από άλματα. Οι Ουόριορς επισκέπτονται τα ξημερώματα της Τετάρτης (17/6, στις 4:00π.μ., ζωντανή μετάδοση από OTE Sport 4 HD) το Κλίβελαντ στον 6ο Τελικό, με στόχο τη νίκη που θα τους χαρίσει τον τίτλο, ως συνέχεια των θετικών οιωνών τη φετινή σεζόν. Την ίδια στιγμή, οι Καβς ευελπιστούν σε «παράταση» της σειράς και σε ισοφάριση, ώστε να ταξιδέψουν και πάλι στο Γκόλντεν Στέιτ για 7ο ματς, το βράδυ της Πέμπτης.

Η προϊστορία των 6ων Τελικών αναφέρει πως οι ομάδες που προηγούνται με 3-2 και παίζουν εκτός έδρας στον 6ο αγώνα έχουν ρεκόρ 18-7. Το σύστημα διεξαγωγής (format) των Τελικών άλλαξε φέτος από 2-3-2 σε 2-2-1-1-1 και τις σεζόν που χρησιμοποιήθηκε το δεύτερο (πριν το 1985) οι ομάδες που βρέθηκαν μπροστά στο σκορ με 3-2 και έπαιζαν εκτός έδρας είχαν ρεκόρ 13-3 και ποσοστό 81%!

Ο κατά τον ίδιο «κορυφαίος παίκτης στον κόσμο»(!) ΛεΜπρον Τζέιμς συνεχίζει τα ρεκόρ του σε Τελικούς και θα αγωνιστεί στο 15ο elimination ματς (σ.σ.: αγώνας στον οποίο με ήττα χάνει τη σειρά) της καριέρας του. Στα προηγούμενα 14 είχε ρεκόρ 7-7 και μ.ο. 31,9π.-10,1ριμπ.-6,4ασ. και όπως καταλαβαίνει κανείς θα σηκώσει ξανά μεγάλο βάρος στις πλάτες του.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Μάικλ Τζόρνταν είχε ρεκόρ 6-7 σε elimination games με μ.ο. 31,3π.-7,9ριμπ.-7ασ., ενώ ο ΛεΜπρον έχει στους Τελικούς μ.ο. 36,6π.-12,4ριμπ.-8,8ασ. σε 45,6′ και εγείρει συζητήσεις για το αν πρέπει να λάβει το βραβείο του MVP των Τελικών ακόμη και με ήττα των Καβαλίερς. Άλλωστε, αυτό έχει ξαναγίνει και στους Τελικούς του 1969 με τον Τζέρι Ουέστ των Λέικερς, που παρά το 4-3 των Σέλτικς αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης με μ.ο. 37,9π.-7,4ασ.-4,7ριμπ. σε 43,9′.

Ο ΛεΜπρον, επίσης, αποδεικνύει την επιρροή του στο παιχνίδι της ομάδας του, αφού στον 5ο αγώνα! Κάτι που μεταφράζεται σε ποσοστό 81% και κανείς άλλος παίκτης τα τελευταία 45 χρόνια δεν είχε μεγαλύτερη συμμετοχή σε Τελικό. Οι άλλοι δύο παίκτες που έχουν ξεπεράσει το 70% είναι και πάλι ο ΛεΜπρον στον 2ο φετινό αγώνα, με 75,9% και ο Μάτζικ Τζόνσον στον 6ο τελικό του 1988, με 70,6%.

Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει αν ο κόουτς των Καβς, Ντέιβιντ Μπλατ, θα βρει βοήθειες για τον ΛεΜπρον ακολουθώντας το small-ball του κόουτς Στιβ Κερ. Η απόφασή του να το κάνει στον 5ο Τελικό άφησε εκτός παρκέ τον κορυφαίο παίκτη των Καβς στον 4ο αγώνα, Τιμοφέι Μοζγκόφ. Αν και η απόφαση δεν δικαιώθηκε όχι μόνο από το 3-2 των Ουόριορς, αλλά από το γεγονός ότι όσο ο Ρώσος είναι στο παρκέ στη σειρά, το Κλίβελαντ είναι πίσω -2 πόντους, ενώ με εκείνον εκτός, είναι στο -21

Από την άλλη, οι Ουόριορς θέλουν να δουν συνέχεια στην εξαιρετική βοήθεια από τους ρολίστες τους. Ο Αντρέ Ιγκουοντάλα ήταν ο «ήρωας» του 1ου και του 4ου Τελικού. Ο Ντέβιντ Λι έδωσε ενέργεια σε 3ο και 4ο ματς, αν και δεν είχε αγωνιστεί στα δύο πρώτα και ο Λεάντρο Μπαρμπόσα των 13π. συνολικά στους 4 πρώτους, σκόραρε άλλους τόσους μόνο στον 5ο (οι 9 στην 2η περίοδο, απαγορεύοντας στους Καβς να διευρύνουν το προβάδισμά τους! Ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν από τον MVP της σεζόν, Στεφ Κάρι, που βρήκε ρυθμό μετά το 2ο παιχνίδι. Ο σταρ του Γκόλντεν Στέιτ, όταν αντιμετωπίζει τον απρόσμενο πρωταγωνιστή Μάθιου Ντελαβεντόβα, είχε 0% στον 2ο Τελικό, 42% στον 3ο, 50% στον 4ο και 67% στον 5ο! Κάτι που σημαίνει πως ανεβάζει τις επιδόσεις του με σταθερό ρυθμό.