Το NBA δεν έχει ξαναδεί ποτέ κάτι παρόμοιο με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Η προοπτική που μπορεί να έχει στο παιχνίδι του είναι κάτι παραπάνω από προφανής, ακόμα κι αν βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο.

Ένα play που έστησε ο Jason Kidd για τον Έλληνα παίκτη, σε ένα παιχνίδι του Δεκέμβρη με αντίπαλο τους Heat, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Ήταν στα μισά της τρίτης περιόδου, όταν ο Chris Bosh δεν κατάφερε να σκοράρει με layup. Όλοι οι παίκτες των Bucks θα μπορούσαν να πάρουν το rebound, αλλά ο Γιάννης άπλωσε προς τα πίσω τα μακριά του χέρια και δεν επέτρεψε στον συμπαίκτη του, Jerryd Bayles να πάρει τη μπάλα και να κατεβάσει για να ξεκινήσει η επίθεση.

Screen Shot 2015-02-05 at 4.28.42 PM.0

Αυτή ήταν μια καθαρή εντολή που είχε από τον coach Kidd. Τον Ιούλιο ο προπονητής των Bucksείχε μια ιδέα, να βάλει τον 19χρονο σε θέση play maker. Ο Αντετοκούνμπο έχει έλλειψη εμπειρίας σε τόσο υψηλό επίπεδο, παρά την ομολογουμένως τεράστια πρόοδο που έχει για το νεαρό της ηλικίας του, αλλά αυτό δεν ενδιέφερε τον Kidd. Ήθελε το νέο αστέρι που προσπαθούσε να φτιάξει, να είναι εκδηλωτικό, όχι παθητικό και αυτό δεν είχε να κάνει στην πραγματικότητα με το να δημιουργήσει έναν point guard. Σκοπός του ήταν να βγάλει προς τα έξω μια πειθαρχημένη και κυρίαρχη εικόνα, ενός παιδιού που ως τότε ήταν ο ευγενικός γίγαντας που έκανε τους πάντες να γελούν. «Το είδα στην προπόνηση» λέει ο Kidd και συνεχίζει, «όταν βλέπεις την άνεση ενός παίκτη με τη μπάλα στα χέρια, ανεξαρτήτως μεγέθους, θέλεις να δεις στην πράξη τι μπορεί να κάνει».

Έτσι, ο Γιάννης παίρνει το rebound και δεν πασάρει σε Bayles ή Mayo. Οι συμπαίκτες του ανοίγονται και τραβάνε από ένα παίκτη. Ο McRoberts που μαρκάρει τον ίδιο επιστρέφει με βήματα πίσω, ώστε να τον περιμένει στην κορυφή της ρακέτας.

Screen Shot 2015-02-05 at 4.37.39 PM.0

Ο Γιάννης απέχει 6 βήματα και 3 τρίπλες από το καλάθι που είναι απροστάτευτο. Τα δύο επόμενα είναι μικρά και κατευθυνόμενα στον προσωπικό του αντίπαλο, το τρίτο είναι μεγάλο και πλησιάζει πολύ κοντά. Εκεί ο McRoberts προσπαθεί να τον ανακόψει, μα είναι ήδη αργά.

Screen Shot 2015-02-05 at 4.49.22 PM.0

giannis.0

Ο Αντετοκούνμπο κάνει ένα δεξί βήμα διαγώνια και περνά από τα δεξιά τον αντίπαλό του, εκεί βρίσκεται ο Granger, ξέρει πως πρέπει να τον σταματήσει, ωστόσο ο Γιάννης πατάει δυνατά με το αριστερό αδύναμο πόδι του, ώστε να αποφύγει το μαρκάρισμα και ποντάροντας στο εκπληκτικό άλμα του, θα αφήσει τη μπάλα στο καλάθι.

Screen Shot 2015-02-05 at 5.17.16 PM.0

Αυτό μοιάζει απίθανο. Όπως η ζωή του. Σαν να μη μπορεί να γίνει. Κι όμως έγινε. Όπως και το όνειρό του. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει ακόμα πολλά να μάθει και να βελτιώσει. Ωστόσο το μέλλον είναι μπροστά του και το σίγουρο είναι πως το μπάσκετ δεν έχει ξαναδεί κάποιον σαν αυτόν.