Αποτελεί μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες φιγούρες του ΝΒΑ. Αν και σπουδαίος παίκτης, τόσο στο NCAAμε τη φανέλα του πανεπιστημίου της Ιντιάνα και μαθητής του Μπόμπι Νάιτ όσο και της επαγγελματικής Λίγκας, κατακτώντας δύο τίτλους με τους Πίστονς (1989.1990), ο Αϊζάια Τόμας δεν κατάφερε να ακολουθήσει τον δρόμο της επιτυχίας σαν κόουτς και παράγοντας. Καθώς διέλυσε σχεδόν μόνος του το CBA,δεύτερη λίγκα των Η.Π.Α. και στη Νέα Υόρκη η πλειοψηφία των οπαδών των Νικς τον μισεί! Ενώ έμεινε και με το παράπονο του αποκλεισμού του από την πρώτη DreamTeam, του 1992, κατηγορώντας τον καλό του φίλο, Μάτζικ Τζόνσον και τον μεγάλο αντίπαλό του, Μάικλ Τζόρνταν, για παρέμβαση εναντίον του!

Ο Τόμας, πάντως, φαίνεται πως μετανιώνει για την επιλογή του να μην δώσει το χέρι στον σταρ του Σικάγο, μετά τους ανατολικούς τελικούς του 1991, όταν οι μετέπειτα πρωταθλητές Μπουλς «εκθρόνισαν» το Ντιτρόιτ, που είχε φορέσει το δαχτυλίδι τις δύο προηγούμενες σεζόν. Ο «Ζέκε», όπως ήταν το παρατσούκλι του Τόμας, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «OpenCourt», που θα προβληθεί για πρώτη φορά για φέτος στο NBATVστις 8 Οκτωβρίου, παραδεχόμενος πως «έπρεπε να διαχειριστούμε καλύτερα εκείνη την κατάσταση και να αντιδράσουμε πιο καλά»…

Παράλληλα, όταν ρωτήθηκε για την Γιούτα της δεκαετίας του ’90, που έχασε δύο Τελικούς (1997 και 1998) από το Σικάγο, δεν δίστασε να πει αυθόρμητα την άποψή του, δημιουργώντας μάλλον έναν ακόμη «εχθρό». Διότι ο Τόμας θεωρεί πως «ενώ οι Τζαζ είχαν τα κατάλληλα μέσα για το δαχτυλίδι, όπως σύστημα, παίκτες, σκληράδα, αμυντικό προσανατολισμό, πάντα πίστευα ότι ο αδύναμος κρίκος τους ήταν ο… Καρλ Μαλόουν»! Εξηγώντας ότι «ο Καρλ δεν ήταν ποτέ καλός στις βολές (σ.σ.: είχε βεβαίως 9.787/13.888 και 74,2% στην καριέρα του) και αν τις πετύχαινε, θα είχαν νικήσει τους Μπουλς. Όταν παίζεις καλά και φτάνεις στα τελευταία 30΄΄ και δεν μπορείς να βάλεις τις κρίσιμες βολές, είσαι ο αδύναμος κρίκος»!