Ο Βασίλης Σπανούλης έχει συμπεριληφθεί χωρίς αμφιβολία και πριν ολοκληρώσει την καριέρα του, στο «πάνθεον» των μεγαλύτερων Ευρωπαίων παικτών όλων των εποχών. Πάντα, όμως, θα υπάρχουν τα ερωτηματικά του ΝΒΑ. Για τη θητεία του στους Χιούστον Ρόκετς και, κυρίως, το ποια θα ήταν η πορεία του, αν επέλεγε το καλοκαίρι του 2007 να μην επιστρέψει στον Παναθηναϊκό και να ενταχθεί στο δυναμικό των Σαν Αντόνιο Σπερς. Η αλήθεια, βέβαια, είναι γνωστή για τη δυσαρέσκειά του μετά τη συνεργασία με τον Τζεφ Βαν Γκάντι στις «ρουκέτες» και την, ως εκ τούτου, επιλογή να βρεθεί οπωσδήποτε πίσω στην Ελλάδα.

Ο ίδιος ο τότε προπονητής του, πάντως, δε δείχνει το ίδιο σκληρός σε σχέση με τη σεζόν εκείνη, όπου είχε δηλώσει πως ήταν ένας παίκτης που δεν επιθυμούσε ιδιαίτερα στο ρόστερ του, αποτελώντας περισσότερο επιλογή της διοίκησης. Σε συνέντευξή του σε κανάλι της αμερικανικής τηλεόρασης, αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στον νυν ηγέτη του Ολυμπιακού, τονίζοντας μάλιστα πως θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μία αξιόλογη καριέρα στο μεγαλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη, αν δε βιαζόταν να γυρίσει στην χώρα του.

«Δε μπορεί ο καθένας να προσαρμοστεί στα δεδομένα του ΝΒΑ. Ο Σπανούλης έχει κάνει μια εξαιρετική καριέρα στην Ευρώπη. Πολύ πιθανόν να είχε και μια καλή καριέρα στο ΝΒΑ, αλλά σίγουρα δε θα ήταν σταρ. Είναι εξαιρετικός διεκδικητής και μπορώ να πω πάρα πολλά καλά πράγματα για τον Σπανούλη, αλλά το ΝΒΑ δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη. Έπρεπε να κάνει υπομονή. Ο Σπανούλης είναι πολύ καλό παιδί. Προφανώς. Απλά έπρεπε να περάσει μέσα από μια πολύ δύσκολη διαδικασία προσαρμογής όταν ήρθε στο ΝΒΑ», είπε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας πλαγίως, ότι το γεγονός πως δε θα γινόταν σε κάποια ομάδα το «πρώτο βιολί», όπως έγινε στον Ολυμπιακό, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που τον ώθησαν στην απόφαση να διαβεί για δεύτερη φορά τον Ατλαντικό.

Επιπροσθέτως, δε θα μπορούσε να μην σχολιάσει μία δήλωση του πολύπειρου γκαρντ, που είχε πει πως «στην Ελλάδα είμαι εγώ ο Τρέισι ΜακΓκρέιντι», με τον Βαν Γκάντι να απαντά λιτά, πλην όμως ουσιαστικά: «Φίλε, είχα τον αληθινό Τρέισι ΜακΓκρέιντι στην ομάδα μου».

Ύστερα από οκτώ χρόνια, ο Kill-Bill ή V-Span, όπως αποκλήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει αποδείξει με το γνωστό περίσσειο πείσμα που τον διακατέχει, την αλήθεια του τότε ισχυρισμού του, έστω κι αν ο «ορίτζιναλ» ΜακΓκρέιντι δεν είχε το τέλος που επιθυμούσε…