Οι αποφάσεις είναι μέρος της δουλειάς του. Το βράδυ της Δευτέρας (14/12), πάντως, ο Μπιλ Κένεντι έλαβε μία από τις σημαντικότερες και πιο γενναίες αποφάσεις της ζωής του, χωρίς τη σφυρίχτρα του. Ο Αμερικανός διαιτητής του ΝΒΑ αποκάλυψε στο Yahoo!Sports πως είναι ομοφυλόφιλος, δηλώνοντας πως «είμαι περήφανος που είμαι ρέφερι της Λίγκας και είμαι επίσης περήφανος που είμαι γκέι. Ακολουθώ απλώς τα βήματα άλλων που είχαν την ελπίδα ότι θα στείλουν ένα μήνυμα στους νέους και τις νέες στον αθλητισμό, πως οφείλεις να επιτρέπεις στον καθένα να μην αισθάνεται ντροπιασμένος για το ποιος είναι».

Ο 49χρονος Κένεντι δεν θέλησε να κάνει κανένα άλλο σχόλιο πέρα από την ανακοίνωσή του, ενώ ο κομισάριος του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ, ανέφερε σε δική του ανακοίνωση πως «υποστηρίζω με όλη την καρδιά μου την απόφαση του Μπιλ να ζήσει τη ζωή του ανοικτά και περήφανα. Κατά την 18ετή θητεία του στο πρωτάθλημά μας, είναι εξαιρετικός διαιτητής λόγω του πάθους του, της αφοσίωσης και του κουράγιου του. Αυτές οι αρετές θα συνεχίσουν να είναι μέρος του εαυτού του και εύχομαι να γίνει θετική επιρροή για τους άλλους. Η Λίγκα μας κάνει συνεχώς βήματα προόδου και θέλω να τον διαβεβαιώσω πως όλοι θα του φερθούν με σεβασμό και αξιοπρέπεια».

Κάτι που φέρεται να μην ένιωσε ο Κένεντι πριν την αποκάλυψή του, αφού το ΝΒΑ τιμώρησε τον γκαρντ των Σακραμέντο Κινγκς, Ραζόν Ρόντο, που «εκτόξευσε» ομοφοβικά και άσεμνα σχόλια προς τον Αμερικανό ρέφερι, στον αγώνα στο Μέξικο Σίτι, στις 3/12… Ο Κένεντι απέβαλε τον πρώην σταρ των Σέλτικς με δύο τεχνικές ποινές και ο τελευταίος απάντησε, αντί να ακολουθήσει το «πρωτόκολλο» και να αποχωρήσει, βρίζοντας τον πρώτο. Σύμφωνα με την αναφορά των αρμόδιων, ο Ρόντο είπε: «Είσαι π…..ς γιος και μία γ….η α….η, Μπιλ!». Οι 3 ρέφερι εκείνου του ματς, Κένεντι, Μπεν Τέιλορ και Μπένι Άνταμς, επιβεβαίωσαν τα λόγια του παίκτη σε ηχογραφημένες καταθέσεις τους την επομένη του αγώνα.

Ο Ρόντο είναι ο 3ος παίκτης του ΝΒΑ που τιμωρείται για ομοφοβικά σχόλια, μετά το 2011.Όταν αρχικά ο Κόμπι Μπράιαντ είχε αποκαλέσει «α….ή»  τον διαιτητή Μπένι Άνταμς από τον πάγκο, σε ματς των Λέικερς με τους Σπερς και ζήτησε δημοσίως συγγνώμη, μαζί με πρόστιμο 100.000δολ.. Την ίδια χρονιά, ο σέντερ των Μπουλς, Τζοακίμ Νοά, πλήρωσε 50.000δολ. για ομοφοβικό σχόλιο σε έναν οπαδό. Ο Ρόντο τιμωρήθηκε για το ματς της Τρίτης με το Χιούστον και από τον μισθό των 9,5εκατ., θα αφαιρεθεί η αμοιβή του για το ματς με τους Ρόκετς, που είναι 86.300δολ..

Ο Μπιλ Κένεντι, από την άλλη, μετρά 1.056 αγώνες κανονικής περιόδου και 68 στα πλέι-οφς, σε 18 σεζόν στο ΝΒΑ, ενώ έχει σφυρίξει στο Μουντομπάσκετ του 2010 στην Τουρκία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο. Είναι ο μοναδικός διαιτητής που έχει σφυρίξει σε All Star Game, Τελικούς ΝΒΑ και σε αγώνα χάλκινου μεταλλίου σε Ολυμπιακό τουρνουά και είναι ο δεύτερος ρέφερι του ΝΒΑ που αποκαλύπτει την ομοφυλοφιλία του, μετά την Βάιολετ Πάλμερ, τον Αύγουστο του 2014. Νωρίτερα, ο Τζέισον Κόλινς, έγινε τον Απρίλιο του 2013 ο πρώτος αθλητής επαγγελματικών σπορ στις Η.Π.Α. που αποκάλυψε πως είναι γκέι και τον Μάιο του 2011 ο τότε πρόεδρος των Σανς και νυν των πρωταθλητών Ουόριορς, Ρικ Ουέλτς, είχε κάνει το ίδιο. Τον γάμο ομοφυλόφιλων έχουν στηρίξει ανοικτά ο παλαίμαχος σταρ Στιβ Νας και η διοίκηση των Μπλέιζερς, ενώ ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ έχει δηλώσει το ίδιο ανοιχτόμυαλος για το θέμα…