Ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού είχε υπογράψει το καλοκαίρι συμβόλαιο με τους Σανς, έναντι 815.615 δολαρίων και λίγους μήνες αργότερα έγινε ο πρώτος παίκτης που στη λίγκα που μετέτρεψε σε εγγυημένο συμβόλαιο το two-way contract.

Οι Σανς είχαν δύο επιλογές μετά τις 45 μέρες που θα συμπλήρωνε στο ρόστερ. Η μία θα ήταν να τον αφήσουν ελεύθερο και η άλλη να του προσφέρουν εγγυημένο συμβόλαιο, αποφασίζοντας τελικά το δεύτερο.

Παρόλα αυτά ο δρόμος για να φτάσει ως εδώ δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα και μέσα από τη σκληρή του δουλειά και την επιμονή του για να καταφέρει αυτό που θέλει, κέρδισε μία θέση στο NBA.

Όλα ξεκίνησαν το 2012, όταν δεν κατάφερε να μπει στο ντραφτ του NBA και έτσι αποφάσισε να ξεκινήσει από χαμηλά.. Τον Αύγουστο του 2012, υπέγραψε με την ΚΚ Ζάγκρεμπ και αποχώρησε τον Δεκέμβριο του 2013. Την επόμενη χρονιά , μετακόμισε στο Ισραήλ και συγκεκριμένα στη  Χάποελ Γκαλίλ Γκιλμπόα, για ένα χρόνο. Τον Ιούλιο του 2013, υπέγραψε στη Paffoni Omegna στην Ιταλία για τη σεζόν 2013-14.

Τον Αύγουστο του 2014 ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Κολοσσό Ρόδου, υπογράφοντας συμβόλαιο ενός έτους. Όμως στις 2 Δεκεμβρίου, του ίδιου έτους , έφυγε από τον Κολοσσό και πήγε στη Μπασκόνια, για το υπόλοιπο της σεζόν. Στις 6 Ιουλίου, ανανέωσε το συμβόλαιό του με την Ισπανική ομάδα για μία ακόμη σεζόν. Η επόμενη σεζόν του, ήταν η κορυφαία μέχρι τότε στη καριέρα του, καθώς, υπήρξε σημαντικό κομμάτι στην εκπληκτική πορεία των Βάσκων στο Final 4 του Βερολίνου. Ο Τζέιμς εκείνη τη σεζόν, μέτρησε 10 πόντους και 2,7 ασίστ ανά παιχνίδι με 37% στα τρίποντα σε 20 λεπτά συμμετοχής.

 

 

Μετά το τέλος της σεζόν,  υπέγραψε στον Παναθηναϊκό στις 3 Ιουλίου 2016. Εκεί δεν ξεκίνησαν καλά τα πράγματα για τον ίδιο, διότι ο Αργύρης Πεδουλάκης τον είχε διώξει από μία προπόνηση της ομάδας και εκείνος από τα νεύρα του χτύπησε μία πόρτα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να μείνει 2 μήνες εκτός αγωνιστικής δράσης.  Στη συνέχεια όμως, όταν επέστρεψε οι ‘’πράσινοι’’ μεταμορφώθηκαν προς το καλύτερο και κατέκτησαν το double. Ο Τζέιμς είχε  13.1 πόντους, 3 ασίστ και 2.2 ριμπάουντ κατά μέσο όρο στην Ευρωλίγκα. Μάλιστα πήρε το βραβείο του πιο θεαματικού παίκτη στο ελληνικό πρωτάθλημα.

 

Έτσι λοιπόν, πήρε την απόφαση να δοκιμάσει τις ικανότητες του στο NBA, υπογράφοντας με τους Σανς για ένα χρόνο, έναντι του ποσού των 815.615 δολαρίων. Πήρε μέρος στο Summer League, πραγματοποιώντας πολύ καλές εμφανίσεις και ήταν έτοιμος για το ξεκίνημα της σεζόν.

Οι συγκυρίες τον ευνόησαν, καθώς ο Έρικ Μπλέντσο, εξέφρασε την επιθυμία του να φύγει από τους ‘’ήλιους’’ και έτσι μετακόμισε στους Μιλγουόκι Μπακς, με αποτέλεσμα να αδειάζει μία θέση στη περιφέρεια. Ο Τζέιμς άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά, εντυπωσιάζοντας τους πάντες με τις εξαιρετικές του ικανότητες. Ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού, μετράει μέχρι στιγμής 10,5 πόντους, 4 ασίστ και 2,9 ριμπάουντ, κερδίζοντας επάξια μία θέση στο μαγικό κόσμο του NBA και έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Το ρεκόρ καριέρας του 27χρονου πλέι-μέικερ στη κορυφαία λίγκα του πλανήτη είναι 26 πόντοι κόντρα στους Μιννεσότα Τίμπεργουλβς.  Ο Μάικ Τζέιμς αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα στο να μη τα παρατά κάποιος και να επιμένει για τους στόχους του!